Alți vecini care scapă de comuniști?

Alegerile de ieri din Republica Moldova și rezultatele parțiale, precum și unele exit-poll-uri, ne dau speranțe că încă o țară din imediata noastră vecinătate a scăpat, pentru o vreme măcar, de comuniști.

De 20 de ani se investesc fonduri și know-how acolo, sperându-se într-un astfel de rezultat. Acum, după multă vreme, el a venit. Să ne mulțumim cu atât, deocamdată, și să nu începem, după tipicul miniților înfierbântate care nu pot gândi la rece, să urlăm după unire pe la punctele de frontieră unde ar trebui, în curând, să se afle granița spațiului Schengen.

Ne despart tratate internaționale, afilieri și alianțe care ne spun că nici nu poate fi vorba de retrasare a granițelor, de reîntregire a marii familii românești etc, etc. O fi Basarabia pământ românesc, dar nu-l va ara nici Triță Făniță și nici Adrian Porumboiu nu va planta rapiță pe el. Dacă suntem lucizi, lăsăm lucrurile așa cum sunt și continuăm să investim acolo cu nostalgia trecutului și cu gândul la o graniță stabilă între noi și fosta URSS.

Basarabia e precum Casa Regală a României: ne bucurăm să știm că-i merge bine, dar n-o mai putem avea. Dacă ne interesează viitorul ei, măcar să facem tot posibilul să nu intre pe mâna unui alt Radu Duda.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.