Banii noștri unde e, banii noștri ce-ați făcut cu ea?

De 20 de ani sunt plătit pentru textele pe care le scriu și, implicit, plătesc impozite către stat. Cum ar veni, muncesc de 20 de ani și sunt contribuabil, în diverse forme, de tot atâta timp. Trăgând linie zilele trecute, mi-am dat seama cam câți bani am băgat eu în buzunarele statului și cam ce am primit de la el în schimbul acestor bani.

În primii zece ani am câștigat, în medie, cam 500 de euro net pe lună. Pentru acești bani, eu și angajatorul am plătit statului încă 750 de euro impozit lunar. Așadar, în primii 10 ani am plătit către stat cam 90.000 de euro, reprezentând impozitul pe salariu și colaborări.

În următorii 8 ani am câștigat cam 1.500 de euro pe lună, net. Am plătit statului, eu și angajatorii mei, sub formă de impozit, încă 2.250 de euro lunar. Deci, în 8 ani, încă 216.000 de euro dați la stat.

Iar în ultimii doi ani am ajuns, prin diverse fantasmagorii contabile, să plătesc impozite de maxim 10.000 de euro anual.

Trag linie și obțin ipozite directe din salarii de aproximativ 326.000 de euro. La asta adaug impozite pe profit și pe dividende de aproximativ 10.000 de euro în anii în care am fost acționar într-o societate comercială profitabilă. Până acum, așadar, i-am băgat statului în buzunar cam 336.000 de euro.

La asta adug impozitele indirecte, gen TVA. Din banii câștigați net, din 1993 încoace am plătit acest impozit indirect, ajungând la o sumă de aproximativ 45.000 de euro, în linii mari. Dacă pun lângă impozitele locale, taxele de drum din benzină, rovignetele și alte zeci de impozye și taxe, ajung la o contibuție către bugetul de stat de aproximativ 400.000 de euro în 20 de ani. Nu este foarte mult în raport cu alții și nici măcar nu este mult an raport cu bugetarii de eșalon 1, 2, și 3, care câștigă și contribuie mai bine și, în plus, nu plătesc taxe pentru ciubucuri.

Sunt, totuși, 400.000 de euro. Dacă aș fi investit acești bani într-un fond de pensii privat, după acești 20 de ani aveam în cont o sumă care mi-ar fi permis să mă retrag la pensie, deja. Dar va fi nevoie să mai muncesc încă 30 de ani pentru a putea ieși la pensie, urmând să primesc, probabil, vreo 100 de euro pe lună timp de cât mi-o mai fi rămas de trăit. Oricum, mult mai puțin decât perioada în care am cotizat.

În acești 20 de ani nu am fost internat în spital nici măcar o singură zi, nu am beneficiat de nicio rețetă compensată pentru medicamente și am plătit cam toate analizele pe care le-am făcut. Mai mult, vreo 8 ani nici măcar nu am deranjat statul cu vreo floare în domeniul medical, beneficiind de o asigurare medicală privată
plătită de către angajotorii mei.

Nu-mi trebuie deconturi amănunțite pentru a-mi da seama că bani pe care eu i-am plătiti statului s-au dus pe cheltuieli aiurea, care nu-mi folosesc mie în niciun fel. Îmi trebuie un singur lucru: să fiu lăsat să plătesc eu cui vreau pentru pensia și asistența medicală ce mi se cuvin. De 400.000 de euro n-am primit nimic, iar pentru a primi în viitor va trebui să cotizez și mai mult. NU MAI VREAU!

Sunt de acord ca statul să-mi impună să am asigurare medicală, asigurare auto și asigurare de pensie, dar nu vreau să-mi impună să i le plătesc lui. El nu știe ce să facă și cum cu banii ăștia. Cred că 400.000 de euro de la un contribuabil minor îi sunt suficienți și îl rog să nu mă mai caute de azi înainte. Până nu-și revine cu capul (și mai sunt vreo câțiva ani până atunci) eu nu-i mai plătesc nci măcar un leu.

17 comentarii

 1. Aia 400.000 s-au dus pe multe altele, nu numai pe asigurare medicala si pensie. Daca si-asa te apuci sa faci calcule, cauta sa vezi cat din impozit e pentru fondul de pensii si cat e pentru sanatate.

  Nu sunt fan al guvernului actual dar numerele tale sunt date degeaba si nu fac nimic altceva decat sa ameteasca oamenii care nu au chef sa gandeasca inainte de a trece la strigat ‘huuooo!’.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Moarte statului, trăiască anarhia.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. eFTy, ai dreptate. Să spun ca 200.00 s-au dus pe plata politistilor, a incasatorilor de impozite si a pompierilor. Medici, cum psuneam, n-am folosit. Restul de 200.000 unde sunt? Că pentru drumuri plătesc separat, pentru poduri platesc separat și așa mai departe.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Vlad, statul poa’ să trăiască, da’ vreau și eu să mai trăiesc pe lângă el…

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Poate inainte de 2005 o fi fost taxele 150% din salariul net, dar incepand din 2005 au scazut la vreo 80%.

  Asa ca, cei 400.000 ar putea fi ceva mai putini…

  Pe langa asta, scrie in articol: Dacă pun lângă impozitele locale, taxele de drum din benzină, rovignetele și alte zeci de impozye și taxe, ajung la o contibuție către bugetul de stat de aproximativ 400.000 de euro în 20 de ani. Apoi, intr-un comentariu scrie: Că pentru drumuri plătesc separat, pentru poduri platesc separat și așa mai departe. Cele doua afirmatii nu se prea potrivesc una cu alta…

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Ar mai fi multe: curatenia orasului, strazile si orice tine de dezvoltarea si imbunatatirea orasului (drumurile pe care le platesti sunt cele din afara localitatilor), fel de fel de servicii de care nu beneficiezi in mod direct, dar fara de care nu ai avea nici macar traiul de care te bucuri acum. Nu zic ca toti cei 400000 de euro au fost cheltuiti corect si eficient, dar trebuie sa fii destul de intelept sa intelegi ca statul nu poate justifica fiecare banut pe care-l ia de la tine individual. E adevarat insa ca ar trebui sa justifice orice ban care intra la buget, indiferent de cine contribuie. Ceea ce nu prea se intampla.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 7. ai facut calculul gresit!!!
  pt.pensie nu ai virat decit o parte din acesti bani( 30.3% la ora actuala),restul au fost pt sanatate,somaj,impozit,garantii salariale,fond risc! deci astea nu au legatura cu pensia!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Evident că nu am virat totți acești bai pentru pensie sau pentru asigurările de sănătate. Și probabil că am calculat greșit mai multe lucruri. Dar, în mare, îi dau statului foarte mulți bani. Ca toată lumea, de altfel. Dacă aș fi pus la bancă 30% din suma asta, astăzi aș fi avut deja un fond de retragere de aproximativ 120.000 de euro. Iar peste încă 30 de ani aș avea 300.000. O pensie frumoasă, nu?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Din nefericire sper că ştii că nu ai nici un sorţ de izbîndă. Sînt total deacord cu tine şi încerc să promovez o astfel de gîndire. Dar este dezarmant cum statul îţi poate scoate casa la vînzare ca să-şi ia peşcheşul de bairam. „Statul” nu mai înseamnă de mult timp acea formă care protejează cetăţeanul, este doar un clan de jigodii care fac ceva pe munca mea şi se adapă din impozitele mele punîndu-mi piciorul pe grumaz ca să scoată taxa de protecţie de la mine.
  Da, ar trebui să ne adunăm mulţi, mulţi de tot şi să protestăm astfel. E un protest frumos, curat, fără violenţe gratuite, civilizat dar care nu ne reprezintă. Noi sîntem români!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 10. tu ai dreptate. dar mai gandeste-te cum este cu pensiile private. chiar daca depui banii la un fond privat, si ala este impozitat…

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 11. @PAH,

  1.ai cumva numarul de telefon al avocatului Dorin Mårsan?
  2. de ce nu-i raspunzi la telefon lui Gerard?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 12. Cornel, ti-am raspuns pe mail. Ce pana mea de comunicare e asta? Esti bine?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 13. @Patrick,

  scuza-ma. treceam in viteza prin blogosfera si am vazut Tulcea de sus din aer, asa ca nu te-am mai sunat. Te-ai suparat?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 14. Sal. As avea si o intrebare . Eu castig bani pe net din afilieri. Programul de afilieri este inafara tari si de acolo imi vin bani, prin moneybookers . Nu sunt sume mari gen 1600 lei lunar.
  intrebarea e , ma pot umfla astia ca nu le platesc impozit ????

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 15. Andrei, nu sunt specialist, dar stiu ca daca iei bani dintr-o tara care are cu Romania tratat de evitare a dublei impuneri si platesti impozit acolo pe banii aia, aici nu te mai intreaba nimeni de sanatate. Daca, insa, nu platesti nicaieri si nici nu esti rezident al acelei tari de unde iti vin banii, atunci ai probleme in momentul in care se dovedeste ca ai luat bani de undeva fara sa cotizezi.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 16. Foarte frumos! Hai la grevaaaa fiscalaaaaa!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 17. Mi se pare foarte interesant acest subiect de dezbatut sii daca nu e cu suparare voi pune un link catre catre acest blog de pe blogul meu.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.