Când inaf e deja prea mult

M-am săturat. Mă uitam ceva mai devreme la Antena 3 unde domnul Gâdea ne punea să vizionăm un film făcut de BBC despre copiii orfani infectați cu HIV. evident, din România.

Filmul se cheamă „Ceausescu’s children” și a fost difuzat pe BBC spre sfârșitul lui ianuarie 2010. Un film cu titlu identic a fost difuzat de BBC în 2006. Diferențe există între cele două filme: „Ceausescu’s children” 2010 este realizat de Chris Rogers și a fost difuzat inițial în cadrul emisiunii „Our World”, în timp ce „Ceausescu’s children” 2006 este făcut de Rosie Goldsmith și a fost difuzat prima dată în emisiunea „Crossing Continents”. Atât.

Nici măcar unul dintre circopitecozaurii prezenți în studioul Antenei 3 nu s-a deplasat la Vidra, unde au fost filmate imaginile difuzate de BBC. Nici măcar unul dintre respectivii cercopitozauri nu cunoaște legislația actuală în materie de protecție a copilului și adopție. Nici măcar unul. Dar își dau cu părerea.

Chris Rogers, autorul filmulului BBC difuzat în 2010, este un ziarist a cărui carieră se bazează pe copiii din România, Filipine, Palestina etc. Premiile sau nominalizările lui la premii de televiziune se bazează doar pe subiecte legate de tratamentul la care sunt supuși copiii în diverse colțuri ale lumii. Omul, așadar, este un specialist. Mai mult, unele dintre filmările pe care le-a făcut în anii precedenți în România (când a însoțit-o pe adulterina Sarah Ferguson, fostă ducesă de York) erau să coste postul ITV 250.000 de lire, amendă pentru nerespectarea drepturilor la imagine al unor minori.

Așadar, un ziarist de orfelinate, un soi de pedojurnalist, mai trântește un film zguduitor la care se miră, în 2010 Miahi Gâdea, Radu Tudor, Miruna Munteanu, Mariana Câmpeanu, Liviu Voinea. Subiect numai bun pentru tras în țeapă pedelul, băsescul și alții, fără să-i mai doară că imaginile alea pot fi din 2000, 2006 sau că sunt filmate la unul dintre locurile pe care, în România, trebuie să le cauți foarte mult.

Căci centrul de plasament nr. 7 de la Vidra există. Dar copiii ăia prezentați de BBC ar putea fi de oriunde. Priviți, de exemplu, poza de mai jos:
tabara-ef-sud-148-300x225
Conform celor de la Chance for Life, în poza cu pricina sunt copii din centrul de plasament de la Vidra. Nu seamănă cu ceea ce a prezentat Chris Rogers și a redifuzat Gâdea.

Știind cum lucrează mulți ziariști străini, observând că aceste obiceiuri au fost preluate și de alde Cristi „Salam” Zărescu , îmi vine să cred că marele și incriminatorul documentar BBC este un mare rahat. Cei care l-au comentat în studio sunt doar niște pafariști profesioniști, mai avand de lucru până să se poată ridica la rangul de documentar BBC.

7 comentarii

 1. Cred ca cel mai bine ar fi sa mergem noi acolo ca sa ne lamurim. Eu am vazut niste imagini asemanatoare cu cele de la BBC acum vreo 10 ani. Eram in Antena 1 iar imaginile au fost filmare de, pe atunci, reporterul nostru, Moise Guran. Cred ca erau de pe la spitalul pentru handicapati din Plataresti dar nu mai tin bine minte bine. Asistentele sau infirmierele, ce-or fi fost, facusera o greva spontana. Nu mai aveau de niciunele si cred ca nici salariile nu le crescusera de mai mult timp. Frate Patrik, m-am ingrozit. Asa erau imaginile alea… cu copii care se automutilau, cu copii zacand pe holuri, in fecale. Groaznic. Nu stiu daca imaginile date acum de BBC sunt reale, dar daca sunt, nu ma mir.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. E un trucaj ordianar. Rusine, Dinu Patriciu. Lucrurile descrise in documentar se intampla. Nu ma intereseaza ca e facut in 2006, 1990 sau 2010. Pana una alta, Tatulici face un teledon pentru Haiti pentru ca, probabil, altii vor face unul si pentru noi.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Tavi, poate ca imaginile date de BBC sunt reale. Poate nu. E simplu, pe astea putem sa le verificam. Eu spun doar ca sunt cautate si fortate. Ce se intampla in 2000 nu mai e valabil pentru 2010. Iar in cazurile astea chiar pot spune ca exista senzationalisti de profesie, care ingroasa la greu realitatea. Am mai prins unii acum 4-5 ani care vindeau poze din ’89 pe post de prospaciuni din 2005, deși locațiile respective nici nu mai existau.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Sunt și oameni care merg la conflicte cu un pantofior de copl mic în buzunar. Cum ajung într-un loc de unde nu pot scoate cine știe ce imagini scot pantofiorul, îl arunca pe fos și-l filmează. Poate fi cazul și acum. Dar eu mă gândesc cum că noi, poate, ar trebui să fim revoltați de starea în care se află unii copii din stabilimentele statului. Mă includ și pe mine aici pentru că lucrez în breasla care ar trebui să se preocupe serios de afacerea asra. am ajuns să ne arate alții copii și noi să ne întrebăm dacă e trucaj sau nu. Și știi ce mai cred… 10 ani nu e chiar mult. La ritmul în care evoluează țara asta….

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Eu cred ca problema nu sunt emisiunele proaste care apar la televizor in toata lumea, dar prostii care se uita la ele… daca nu ar mai fii prosti sa se uite, nu ar mai fii nici emisiunile alea… Dar, din pacate, daca nu ar fii prosti, nu ne-am da seama nici noi ca suntem destepti. Deci problema este un pic corneliana…

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. ok, inteleg ce vrei sa spui. Au mai fost cazuri. Vezi Arte cu aurolacii, vezi France 3 cu spargatorii de parkmetre in Paris acum 2 – 3 ani, vezi probabil multi altii de care habar n-am.
  Evident ca senzationalul a „marfa”. Deshide orice post de stiri si o sa vezi un singuir lucru : „Noi va dam senzationalul”. Si, evident, pentru Gadea & Co orice piatra e buna de aruncat in Base.
  Dar, barem oamenii isi afiseaza si asuma credo-ul. Mai departe … telecomanda, schimbat canalul, etc …

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Este adevarat ca amploarea infectarii cu HIV nu mai e cea din anii ’90.Dar,daca tu crezi,PAH-ule,ca fotografia postata exprima chiar o realitate,eu as fi mai circumspect.Intimplarea face ca sa cunosc unele realitati recente din azile de handicapati,bolnavi psihici,batrini ca si centre de asistenta sociala.Sint povesti de groaza,crede-ma!Cit priveste lupta politica de la televizor,cei de la Antene ar fi in stare sa gaseasca o legatura intre Basescu si tradarea lui Bastus.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.