Cât câștigă Belu și Bitang din gimnastică

bitanglat

Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa!

Ca un ingrat ce sunt, am lăsat să se înțeleagă în textul anterior că Belu Și Bitang ar câștiga foarte mulți bani din gimnastică și că toate problemele pe care ei le reclamă sunt doar niște invenții ale unor attention whores.

Nimic mai greșit.

De fapt, lucurile stau exact invers: Belu și Bitang sunt niște attention whores, iar toate fițele pe care le fac sunt ale unor oameni bogați, care au câștigat foarte mult din gimnastică.

Partea cu attention whores am explicat-o în articolul ante-blamat, nu revin. Dar voi insista pe partea cu banii.

În primul rând, de fiecare dată când acești doi oameni vor ceva, toată lumea spune că au dreptate, că nu sunt plătiți corespunzător cu ceea ce fac și că noi, românii, nu știm să ne prețuim valorile. Dacă e să ne luăm doar după indemnizațiile de antrenori la lotul național de gimnastică, lumea ar cam avea dreptate. În 2013, atât Mariana Bitang cât și Octavian Belu n-au câștigat, din aceste indemnizații, decât câte 11.400 de lei. Tot anul. Asta chiar e inadmisibil. Nici măcar 1.000 de lei pe lună. Jenant de-a dreptul. Și nu știu de ce se întâmplă așa. Bun, sunt bugetari, asta ar fi o explicație, dar nu suficientă. Probabil că ar trebui schimbat ceva aici, căci această stare de fapt împinge spre subterfugii și ipocrizie. Dacă ne luăm doar după acest indicator, oamenii sunt niște martiri autocrucificați de dragul națiunii, pentru medalii și întru bucuria neamului. Dar…

bitangvenituri1

Poate oamenii sunt plătiți pentru performanțe. Poate. Ia să vedem.

Conform declarației de avere a Marianei Bitang, depusă în calitate de consilier prezidențial în ianuarie 2014, performanțele au fost răsplătite astfel în 2013 (în declarația de avere se trec veniturile obținute în anul anterior celui în care se face declarația):

Octavian Belu: pentru rezultatele obținute de lotul național la Campionatele Europene de la Moscova, din aprilie 2013 – 70.140 de lei; pentru rezultatele obținute de lotul național la Campionatele Mondiale de la Antwerp, din octombire 2013 – 17.080 de lei.

Maria(na) Bitang: pentru rezultatele obținute de lotul național la Campionatele Europene de la Moscova, din aprilie 2013 – 70.140 de lei; pentru rezultatele obținute de lotul național la Campionatele Mondiale de la Antwerp, din octombire 2013 – 17.080 de lei.

bitangvenitrui2

Există, prin lege, baremuri de recompense pentru fiecare tip de medalie și fiecare tip de campionat. Dar guvernul Ponta a dublat nu de multe ori sumele, le-a modificat, ca să nu se spună că nu ne prețuim valorile. Așadar, e greu de spus cât mai aduce, ca recompensă financiară, o medalie. Tot ce se poate spune e că la Mondialele de la Antwerp echipa feminină de gimnastică a obținut o singură medalie: Larisa Iordache, bronz în finala de la sol. Ei bine, pentru acestă singură medalie, cei doi antrenori ai lotului național au primit, fiecare, câte 17.080 de lei. Poate nu știm să ne prețuim valorile, poate nu recunoaștem aurul acolo unde el strălucește mângâiat de soare, dar ce tare ne mai place bronzul…

Pe de altă parte, de ce am aștepta rezultate de la niște oameni care primesc sub 1.000 de lei lunar pentru ceea ce fac, iar ceea ce fac nu este decât o slujbă part-time?

Păi ce, voi credeați că cei doi sunt angajați ca antrenori? Ei, na!. Nici vorbă. Activitatea principală a lui Belu în 2013 a fost cea de director al Academiei Olimpice, de unde a câștigat 86.718 lei. Activitatea principală a Marianei Bitang a fost cea de consilier prezidențial, ceea ce i-a adus un salariu de 56.352 de lei anual. Ce făceau cei doi în funcțiile acelea care apăreau drept principale în declarația de avere? Nimic. Erau antrenorii coordonatori ai lotului național de gimnastică feminină. Doar nu vă închipuiți că Mariana Bitang pleca de la Izvorani pentru a-l consilia pe Traian Băsescu cum să-și țină bârna, cum să se întindă pe sol sau cum să fie paralel cu Constituția.

Până acum avem așa: oamenii câștigă puțin din indemnizație, dar au sinecuri care să le acopere diferența și sunt foarte bine plătiți la rezultat.

Unde duc toate astea? La o avere frumușică rău de tot, obținută doar din munca în gimnastică. Căci în ianuarie 2014 cei doi aveau următoarele active financiare:

– în conturi bancare:

15.873 CHF

3.339 GBP

27.108 USD

30.500 EUR

– în conturi bancare și titluri de stat

5.919.144 RON

Nu mai punem la socoteală mașinile și casele.

bitangactive

Sunt bani munciți, sunt bani câștigați cinstit, sunt bani care li se cuvin, dar au o singură sursă: gimnastica. Ei nu au afaceri, nu sunt acționari la Facebook, nu iau șpăgi, nu încasează comisioane din construirea de autostrăzi. Singura lor sursă de venit este, de fapt, gimnastica.

Așadar, cu sumele în față, îndrăzniți să-mi mai spuneți că nu ne prețuim și recompensăm cum se cuvine „adevăratele valori”.

Iar dacă tot vă mănâncă în cur, vă rog să-mi dați nu două, ci un singur exemplu de profesor de matematică, fizică, chimie etc, antrenor de lot național, care să aibă atâția bani sau măcar 1/10 din banii ăștia, după ce a adus României un număr similar de medalii de aur, argint și bronz la Olimpiadele internaționale de profil.

 

De aici puteți descărca pentru consultare declarație de avere din care am obținut informațiile. Puteți, de asemeni, să n-o descărcați, dar o puteți consulta.

18 comentarii

 1. D-na Bitang, d-nu Belu, haideti in Canada, clubul fiicei mele v-ar primi cu bratele deschise si ati castiga sumele alea (de 86.000 pe an) in dolari canadieni. Nu meritati articole din astea…

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 3

 2. Dincolo de cifre, se vede o problema grava. Societatea noastra nu este construita pe un sistem de valori clar. Si aceasta situatie se extinde in toate domeniile. In mod normal, cei doi ar fi trebuit sa-si primeasca salariile meritate pe posturile pe care faceau performanta: cele de antrenori. Nu sa se gaseasca tot felul de artificii pentru a fi rasplatiti …

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

 3. Poate a scapat o nuanta a articolului. La fel cum unii medici se intorc in Ro pt. ca in alte tari nu pot opera daca nu indeplinesc anumite criterii si dureaza ani de zile sa-si „faca mana”, la fel poate metodele de antrenament de la noi or fi incompatibile nu normele severe aplicate minorilor in alte tari. E o posibilitate.

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

 4. Ai mai scrie articolul daca declaratiile de avere ar ramane aceleasi, insa ei ar fi doar niste angajati in Ministerul Sportului? Fara cariere celebre, fara medalii pentru Romania, fara realizari notabile.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Intr-adevar, au fost remunerati „regeste”! Daca ne raportam la salariul mediu pe economie din tara noastra, desigur,sumele sunt interesante. Insa daca ne raportam la alte tari civilizate, tot membre ale UE, s-ar putea sa constatam ca, acolo, medalia de aur are alta valoare. Per total, atunci vom putea vorbi de sute de mii de euro, nu de zeci de mii de lei! (tot acolo putem include si contractele de publicitate de care ar avea parte-acolo imaginea se plateste altfel decat aici) Atunci despre ce vorbim?! Respectul si aprecierea in sportul romanesc, pt sportivi si antrenori, sunt virtuti greu de gasit pe la cei care au obligatia sa le arate. Mizeria si orgoliile in schimb, aproape peste tot.
  Poate spuneti ca este/sunt liber/i sa mearga acolo daca pot castiga mai mult. Asta sa fie oare rezolvarea? A venit momentul sa luam in calcul faptul ca nu mai putem tine antrenorii si sportivii de valoare, cu salarii raportate la nivelul mediu pe economie existent. Sa se schimbe legile si sa se propuna alt mod de sustinere a sportului. Sa se aduca oameni bine pregatiti in locul celor care nu au legatura cu sportul si managerierea. Altfel, cat de curand vor incepe alte surprize mai putin placute. Vin Jocurile Olimpice de la Rio..

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Daca ne uitam cat a luat Piturca si nu a adus nici o medialie- loc 3 minim eu spun ca e enorm de putin, cata spalare de bani se face la buget si s-a furat in ultimii 20 ani ne tragem pe cur sa platim niste oameni care merita si au facut ceva in viata la cel mai inalt nivel?

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

 7. De ce ai pus punctul 5.919144 RON dupa 5 ?
  Ce vrea sa insemne asta ? In Romania se foloseste virgula ca si separator.
  Si daca pui ‘,’ dupa 5 nu are aceeasi insemnatate.
  Ce bullshit mai e si asta ?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Cat au castigat din cei cativa ani in SUA ? Si pus niste sume si inteleg ca sunt incluse aici si sumele istorice/ solduri.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Cam în ce perioadă au lucrat în SUA? Că între 1990-2005, Octavian Belu n-a lucrat decât la lotul național, înainte de 1989, de asemeni. Între 2005-2009 a ocupat diverse funcții în administrația românească, din 2010 a revenit la lot. Doamna, cam la fel. Deci, când au lucrat în SUA?
   Banii despre care am scris sunt câștigați din gimnastica românească, de la statul român și, eventual din premiile de la concursurile pe bani, unde antrnorii nu primesc nimic oficial, ci doar părți din premiile gimnastelor.
   Dar, revin, poate știți mai bine: când au lucrat în SUA? Câtă vreme? Că nu mi-ar fi foarte greu să aflu câți bani au câștigat acolo, dat fiind că în SUA fiscul e mult mai sever.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 9. ei acuza alte lucruri. si anume ca nu mai merge asa. prin combinatii. ei sunt antrenori de top. dar nu pot influenta intreg „sistemul”. parca belu asta a incercat sa faca cand a fost secretar de stat. doar ca nu a putut.

  din cate stiu au si ei aceasi problema ca nationala de fotbal: arie restransa de selectie.

  iar chestia asta le va afecta si „sporul” de medalie.

  Nu e ca si cand ei stau aici pentru ca nu au unde se duce. Cred insa ca le pasa.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 10. Asta este un model de securist informator de kkt…… Mai bine luati’va de interlopi….. Dar e greu ca va afla si va stramba cu bataia…. Kt timp nu au fost antrenori la lot a realizat ceva echipa romaniei?? Va place knd vedeti medalii de aur la europene, mondiale, olimpiada….. Lasati oamenii in pace!!! Nu stiti decat sa aruncati cu noroi in valorile tarii si sa ridicati in slabi non-valori de kkt!!!

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 1

 11. cre’ ca nu prea a inteles cititoru’ ce a vrut sa zica acest articol

  nu cred ca sunt criticati pentru sumele pe care le-au castigat (de fapt si mentioneaza acest lucru, ci pentru ca se transforma la o perioada anume de timp – ca si ciclu la femei in victime neplatite
  si asta deranjeaza

  s-o lase moale – daca nu mai vor – asta e – daaa’ sa nu zica ca nu au luat bani pentru ce au facut

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 12. Are you fucking kidding me?
  Fac o socoteala cu numerele spuse de tine

  Belu:
  11.400 (indemnizatie antrenor) + 70.140 (Moscova, CE 2013) + 17.080 (Antwerp, CM 2013) + 86.718 (director al Academiei Olimpice) = 185,338 RON =~ 42.000 Euro => 3.500 Euro \ luna

  Bitang:
  11.400 (indemnizatie antrenor) + 70.140 (Moscova, CE 2013) + 17.080 (Antwerp, CM 2013) + 56.352 (consilier prezidential) = 143,572 RON =~ 32.390 Euro => 2.700 Euro \ luna

  Deci Belu o medie de 3500 Euro \ luna iar Bitang 2700 Euro \ luna
  Si asta datorita numai unor imprejurari legate de rezultate si de functii care pot fi trecatoare.
  Daca scadem doar castigurile din medalii, ar insemna in jur de 1100 de Euro pe luna !!
  WTF are you talking about?
  Astea sunt sume mari?

  Iar legat de conturi nu vad nimic spectaculos.
  Este rezultatul muncii timp de zeci de ani unor antrenori de echipa nationala al unei tari din Europa, nu din Africa, care s-au batut cu echipe din tari precum SUA, Rusia si China.

  Ce inseamna recompensa corecta?
  Cu ce venituri compari? Cu veniturile oribil de mici ale profesorilor din Romania?
  Pai alea sunt corecte?
  Are you insane?

  Atat profesorii cat si antrenorii astia 2 ar trebui sa aiba salarii de 10 si respectiv 3 ori mai mari, daca comparam cu ce e in afara.
  Romania ar trebui sa aiba de 5 ori mai multe autostrazi.
  Noi toti ar trebui sa traim in Romania de X ori mai bine.

  Răspunde

  Thumb up 4 Thumb down 1

 13. Pot sa il dau ca exem0lu de „profesor” cu avere frumusica din meditatii pe insusi Iohanis Talpa Iute… Se pune?

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

 14. Nu sunt sume mari iar performanta lor este colosala, istorica, gigantica. Mai ales daca se tine cont de diferențele de conditii in pregatire si mentalitatile conducatorilor nostri. Cred ca nu stii, probabil nu ai legatura cu sistemul sportiv de performanță din Romania. Daca ai dorit vizualizari ti-ai atins scopul (autorul articolului) in rest nu ai cu siguranta absolut deloc dreptate. Daca nu ma crezi incearca macar sa castigi o medalie internațională sau chiar nationala la un sport olimpic si ai sa vezi daca mai poti sa scrii sau sa gândești asa.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.