Cel mai bun caricaturist roman

A inceput sa publice în 1990, in Cațavencu Incomod și Cațavencu Internațional. A continuat în Academia Cațavencu. Nu a publicat nicăieri altundeva. Nu se consideră caricatursit, fiind artist plastic. Rromii i-au furat din curtea atelierului prima și singura sculptura mare în bronz. Unii dintre dumneavoastră s-ar putea să aibă în case bucăți din „Generalul pe bicicletă”, transformate de ciracii lui Mădălin Voicu în inele, robineți, țevi.

Are un desen unic, parțial neterminat, iar genialitatea lui nu stă în desen, ci în text. Elaborează singur, fără a implica pe nimeni într-un brainstorming, glume mai bune decat produc 20 de oameni plătiți să dea texte de bule.

Evident, v-ați prins: este Octav „Ciocănel” Mardale, omul care a adus coaiele în caricatura românească și a învățat generații de desenatori că într-o caricatură nu trebuie musai să îi scrii personajului principal numele pe piept pentru a fi recunoscut.

Încă n-a apărut un caricaturist mai bun decât Mardale și vor mai trece ani buni până se va întâmpla asta. Creatiile lui recente le puteti vedea aici, dar sunt putine, fata de ce a dat de-a lungul timpului. Caricaturi de-ale domnului Mardale au devenit bancuri (Știi că evreii au doar două sărbători vesele: Purimul și Oscarul?).

Nu apare la TV, nu e activ online, nu e o vedetă. Este, totuși, cel mai bun caricaturist al României din ultimii 20 de ani. Ion Barbu, următorul clasat, a acceptat fără comentarii premiul „Mardale e numai unul”, oferit în urmă cu mulți ani.

4 comentarii

 1. Daaa, Mardale este un om care a inteles mesajul Mioritei si a zis intr-o dinaia d-a lui prin gura ciobanului: „let it be”. N-am sa-l iert niciodata ca m-a facut sa rad si m-am pisat pe mine.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Dez, asta e, toata lumea o face, bine ca unii mai si recunosc.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. daaa, adevarat graiesti! jos palaria si-n fata d-lui Mardale.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Dupa mine, CEL MAI BUN. Am vazut si reviste umoristice straine, dar sub nivelul lui.
  Desigur conteaza si contextual, Mardale-i foarte actual.
  NU A GRESIT, e constant de partea adevarului, nu cred c-a fost dezintit de evolutii ulteriaore.
  Desenul e chiar mai bun decit legendele.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 1

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.