Cere-ți scuze! (Ieri e deja târziu!)

gusethcover

„Îmi cer scuze. Îmi cer sincer scuze!”. Asta s-a auzit din gura Cristinei Guseth luni seară, în comisiile parlamentare în care era audiată ca propunere pentru postul de ministru al Justiției. Cine n-a parcurs toate știrile, ar putea crede că este vorba despre scuzele pe care și le-a cerut Cristina Guseth la finalul audierilor, după o prestație absolut dezastruoasă. Ei bine, nu. Erau scuzele adresate senatoarei-ungătoare-cu-mir-a-lui-Șova, pentru că o apelase cu „doamna deputat”. Vezi bine, aia era senator, nu deputat. Motiv numai bun pentru a-ți cere scuze. Și și-a mai cerut scuze Cristina Guseth la un momentdat. Atunci când a confundat imunitățile cu impunitățile. Atât. După aia a vorbit despre management, energie negativă și menirea ei de a ne duce în structurile euro-atlantice.

Dar de ce și de la cine ar trebui, de fapt, să-și ceară scuze Cristina Guseth? Păi sunt sute, poate mii de asociații și fundații și mii de oameni care merită scuze, în momentul ăsta. Generic, aceste asociații, fundații și acești oameni se numesc „societatea civilă”. Un termen necunoscut românilor înainte de 1990. Un termen care a trebuit explicat îndelung, timp de 26 de ani. Și trebuie explicat în continuare.

Sunt mulți, foarte mulți oameni care au muncit din greu, din tabăra organizațiilor non-guvernamentale, pentru a impune ideea de societate civilă, pentru a explica necesitatea ei și pentru a-și îndeplini, fiecare după puteri, scopurile. O societate democratică nu se bazează doar pe stat, ci și pe o foarte puternică societate civilă, reprezentată de aceste asociații, de sindicate, de presă, de opinia publică în general. A fost nevoie de foarte mulți ani pentru ca populația României să afle asta, a fost nevoie de foarte mulți ani pentru ca societatea civilă să nu fie redusă la fundații occidentale care vin și distribuie ajutoare și organizează seminarii. Sunt ani buni de când părți ale societății civile au început să se miște, să aibă inițiative bune, să schimbe lucruri și mentalități.

Ei, bine, de la toți acești oameni, de la toate aceste asociații, uneori greu încercate, Cristina Guseth trebuie să-și ceară iertare. În genunchi și cu lacrimi în ochi ar fi o variantă, dacă nu ar implica și mai multă ipocrizie, și mai multă minciună.

De ce?

În doar câteva zeci de minute, cât a durat audierea domniei sale în parlament, Cristina Guseth a reușit să umple de ridicol și să șteargă cu buretele munca de 26 de ani a tuturor celor anterior amintiți. Primele semne că e vorba de o impostură crasă au venit atunci când numele Cristinei Guseth a apărut pe lista guvernului de tehnocrați, în dreptul ministerului Justiției. Numai un impostor ar fi acceptat o funcție pentru care e complet nepregătit. Da’ „complect”, cum ar spune prietenul Crtistinei Guseth, Găbiță Oprea. (Chiar, de ce n-o fi ajutat-o „Interesul Național” să obțină un doctorat în drept, de duminică la prânz până luni seara? El ar fi putut face asta.) Audierea din parlament nu a făcut decât să întărească această impresie. Începută în forță, cu afirmarea faptului că timp de 25 de ani s-a ocupat cu apărarea statului de drept, audierea Cristinei Guseth a scos la iveală tot cea are mai rău, mai prost și mai urât lumea activiștilor de profesie. Deasupra mării de parlamentarii, ea însăși plină de mizerie, gunoaie și mirosuri fetide, au început să plutească impostura, aroganța și incompetența. Și nimeni n-a spus: „Asta e o impostoare!”. Toți au spus „Asta-i societatea civilă!”.

De luni seară încoace, toți borfașii ăia din parlament rânjesc spre noi și ne spun șmecherește: „Sunteți societate civilă, ai? Incompetenți, nu? Sigur sunteți incompetenți, că dacă cea mai vitează și mai dreaptă dintre voi, Cristina Guseth, e incompetentă, voi, ăilalți din scoietatea civilă trebuie să fiți praf!”. Ăștia, a căror meserie e auto, au ajuns să râdă de mii de oameni muncitori și realmente onești și competenți din cauza unei arogante care a țintit mult-mult mai sus decât îi e locul. Adunând munca tuturor acestora din 1990 și până azi, putem spune că, în câteva zeci de minute, Critina Guseth a anulat mii de ani de eforturi.

Cere-ți scuze, Cristina Guseth! Cere-ți scuze și retrage-te. Trebuia să o faci cu multă vreme în urmă, dar acum e realmente imperativ. Mii de tineri din toată țara care sunt implicați în programe de voluntariat ale unor ONG-uri vor explica, zilele astea, cu lacrimi în ochi, faptul că nu toată „societatea civilă” e reprezentată de tine. Că ei sunt altfel, că ONG-ul pentru care fac ei voluntariat nu este o pepinieră de impostori și incompetenți. Retrage-te, Cristina Guseth, dar nu înainte de a-ți cere scuze, măcar de la copiii ăștia.

 

Sursa foto

20 comentarii

 1. te asteptai de la ea sa stie ce e imunitatea?:) eu nu. aia in comisie au luat-o la misto si s-au hahait intre ei.

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

 2. p.s faptul ca s-au hahait doua ore ca niste cretini intre ei mi se pare odios de-a dreptul. pt ce sa isi ceara? e un bun manager. asta e. nu are cu cine.

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 4

  • Bun manager? Echipa FH România este formată din 6 persoane. 6. Compari managementul extrem de lejer al unei astfel de echipe cu managementul unui întreg sistem, cu mii de angajați? Pfu…

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Un „bun manager” care nu e in stare sa formuleze o fraza, care se balbaie penibil si se uita ca vita la poarta noua. Imi dau seama ce subalterni are aceasta mamaie […], daca o considera bun manager. Cat despre statul de drept….sa repare tranzistori mai bine si sa ne laseeeeeeee!!!! Cata impostura, nesimtire si prostie!

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Dar functia pentru care s-a prezentat la audieri era de MINISTRU nu de manager !!!
   Cred ca nu stia nici sa faca deosebirea intre „invinuit” si „inculpat” !! Nu este admisibil sa nu stii , ca viitor ministru, ca te vei bucura de „imunitate” si nu de „Impunitate”(!!!). Asa cum bine i-a zis un membru din comisie , ea era intr-un circuit electric cu legaturi „in paralel” … cu justitia !

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Nimeni din societatea civila nu a comentat înainte de audiere. Desi nu cred ca e o surpriza ca madam Guseth nu poate mai mult. Chiar nimeni nu stia ca e o pălărie prea mare ministerul pentru ea? Ca nu am văzut contestări.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • NU e adevărat că nimeni din societatea civilă n-a comentat la numire. Au fost oameni din PNG-uri care au spsu public faptul că postul ăla nu e pentru impostori. Nici eu nu văd tot ce apare pe toate subiectele, dar, culmea, pe astea le-am văzut.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Cum de ajung toti maimutoii oameni politici ma depaseste…

  Răspunde

  Thumb up 4 Thumb down 0

  • Pai e simplu: pentru noi suntem tot maimutoi. Oamenii astia „politici” nu se nasc pe o alta planeta. Vin tot din randul nostru, iar asta ar trebuie sa ne spuna unde este de fapt problema..

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 5. a pus pe fb cu scuze. asa a zis ea ca e bun manager si 25 de ani de experienta in lupta pentru statul de drept si eu nu pot decit sa o cred. desi prin stat de drept intelege separarea puterilor in stat ceea ce juridic e gresit, ca e altceva, dar sa zic ca am inteles asta.

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 1

 6. si da, cred ca de acum sint un pic mai sceptica la ce vine de la asociatii si ong-uri in zona asta, ca daca ei inteleg prin stat de drept independenta puterilor in stat cum intelege guseth si nu cum e corect din pct de vedere juridic ca statul e garantul drepturilor subiective si esentiale atunci e cam aiurea.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 7. * separarea puterilor in stat am zis eu, ea a zis independenta puterilor in stat:) ca am vazut inregistrarea dar si astia s-au hahahit intre ei. si una de la cluj si-a mascat mediocritatea formulind o complicat o intrebare despre sesizarea in oficiu a unui magistrat absolut jenant ce a facut cu un raspuns din ala simplu si dupa si-a dat demisia ca sa se scoata:). niste cretini toti.

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 1

 8. *din oficiu. sorry, sint obosita si mai fac typo.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 9. te apreciez foarte mult și n-aș vrea să te supăr, domnule Patrick, doar că nu sunt de acord cu dumneata într-un punct.
  cu mare părere de rău: doamna Guseth e la fel de reprezentativă pentru societatea civilă ca și Dragnea sau Blaga pentru politicieni sau Turcescu pentru jurnaliști. adică foarte, foarte reprezentativă.
  cred că adevărata criză a României vine din aceea că toate relele, începând cu incendiul dintr-un club și terminând cu seceta sau cu inundațiile, sunt puse pe seama clasei politice. ei sunt infractorii noștri, ei sunt escrocii, tiranii, corupătorii, corupții șamd. noi suntem cel mult complicii lor – ei fiind, nu-i așa, „aleșii noștri”, o formulă voit ironică și care ne culpabilizează în caz că au dat cu bâta-n baltă.
  eu de câtva timp nu mai votez, unul din motive fiind acela că nu mai pot să mai judec așa. viața mea n-o schimbă politicienii, n-o rezolvă guvernele și președinții, fie ei numiți de popor (cum s-a întâmplat până mai ieri), fie ei impuși de Bruxelles (cum e acum).

  Răspunde

  Thumb up 5 Thumb down 0

  • N-am spus că e reprezentativă sau că ar reprezenta cu adevărat societatea civilă, ci că așa este percepută acum. Și, mai ales, în asta o trasformă politicienii care vor să dea peste nas oamenilor care au ieșit în stradă sau ong-știlor onești.
   (PS: Prefer Patrick, decât „domnul Patrick”)

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • A nu vota este un fel de lasitate. Iti poti anula votul, si asta inseamna ca ai fost la vot, ca ai mentalitatea unui om care are o parere. A nu te duce, nu este o parere, sau dc este poate fi interpretata ca o lene sau indiferenta. La fel ca si cel care fac un gratarel la padure si spune ca pe el nu il intereseaza ca „toti e hoti”. Nu stiu ce e mai grav, ca 4 persoane ti-au dat dreptate, sau ca tu care ii acuzi pe cei din jur de complicitate(da, asa este, aici ai dreptate mare) esti la fel de complice la starea societatii noastre ca si ei(cei pe care ii acuzi), prin neprezentarea la vot. Fa un exercitiu de imaginatie: 80% din populatia cu drept de vot se prezinta la vot, iar 40% isi anuleaza votul. Cum suna asta? Nu crezi, nu? Pai nici nu are cums a se intample, pemntru ca tu stai acasa. La fel si altii. Du-te la vot si anuleaza-ti votul, dc nu ai cu cine vota si sfatuieste-i si pe altii sa iasa din casa si sa faca la fel. Sa stai in casa, cand ai putea spune ceva nu este OK! Sa auzim de bine.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 10. Vina este a lui Ciolos, pentru ca nu isi cunoaste guvernul. Vina este a noastra pentru ca am acceptat ca un tip din sistem sa faca guvernul… halal…

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

 11. da’ cea mai tare faza a fost ca base si udrea si-au batut joc de ea dupa ce atitia ani I-a sustinut neconditionat in golanelile pe care le faceau….ce sa mai zici?

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 0

 12. eu astept sa-si ceara scuze madama Macovei! pentru ca madama asta care-i toata ziua cu dreptatea si justitia in gura a propus-o , a fortat mana lui Ciolos, o conditionat si a bagat-o pe gat, a intrat pe usa din spate! marea justitiara su super profi! altfel, niste babe comuniste, cu methne comuniste- gen pile, relatii, nepotisme- doua oportuniste. Guseth a fost previzibila, stiam ca-i o masa de prostie, si te rog, nu confunda si nu mai asocia voluntarii cu ONG si societatea civila- cauta toate tutele si ” directoarele” ONGurilor si ale altor asociatii si ai sa gasesti niste babe comuniste, parvenite care nu stiu si n-au facut niciodata nimic concret, doar vantura niste bani, bani multi, si in rest latreala, vobe in vant! Bine ca am vazut ce ” profeionisti” au M10 si cum au iesit ei in strada si au latrat pe toate canalele sa plece aia prosti din Parlament ca sa le ia ei locul. Vantura vant!

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.