Check-list de deșert

Încep, ușor-ușor, pregătiri pentru un nou București-Dakar care, probabil, ar putea avea loc în prima parte a anului viitor. Știu ce mașini vreau (am doar de ales între două mărci, în funcție de buget) am lista completa a echipamentelor de care am avea nevoie, cu o singură excepție: niște cosmetice masculine potrivite cu o lună petrecută în mare grabă dar care, în același timp, să nu ne lipsească de tot confortul pe care am învățat, în ultimii ani, să-l simțim în timpul dușului și după. Caut ceva hidratant, în primul rând (știți: deșert, probleme cu temperaturile, piele care are de suferit etc), relaxant și care să nu vină, pentru toate calitățile, în mai multe recipiente. Vreau, așadar, să trec pe check-list-ul individual obligatoriu o gamă de cosmetice masculine care să conțină doar gel de duș, săpun și antiperspirant, dar care să-mi ofere senzația că aș avea unul două rafturi din baie cu mine, în permanență. Și caut asta pentru că vreau să nu mai pățim ce am pățit în timpul expediției din 2001, de exemplu.

Acum 10 ani mergeam în Sahara pentru a treia oară. Și pentru că era prima expediție din seria “Cu papucii prin deșert” dedicată femeilor (au fost 14 fete cărora li s-au atașat 4 tipi pe post de ghizi, organizatori etc), ne așteptam să ne distrăm copios văzându-le cum își desfac gențile cu cosmeticale pe marginea deșertuui, pregătindu-se pnetru o relaxantă baie printre dune. Misoginism pur, recunosc, misoginism care s-a întors împotriva noastră când am descoperit, împreună cu fetele, că cea mai mare geantă plină de cosmeticale îi aparținea, de fapt, cameramanului nostru. Avea mai multe geluri, creme, spume, parfumuri și loțiuni decât scule pentru a-și face treaba, iar un cameraman plecat pentru 3 săptămâni în deșert are nevoie de ceva aparatură. Omul era pregătit pentru orice situație: avea gel de duș pentru piele expusă la soare mai mult de 3 ore pe zi, avea deodorant pentru oameni care au stat în mașină între 8 și 10 ore, avea săpun pentru frunte, un alt săpun pentru nas și pomeți, săpun special pentru degete și unul pentru podul palmelor. Trec peste faptul că, la început, i-a fost greu să înțeleagă de ce nu există dușuri lângă fiecare dună și de ce nu se poate bălăci în cadă câte două ore, pe lângă vaporașele lui, chiar și în mijlocul Saharei. Dar chiar și așa, când, pe furiș, dădea iama prin rezervele noastre de apă, cel puțin o oră era indisponibil. Am ratat zeci de filmări mișto pentru că Escargotul apărea prea târziu, plin de clăbuci uscați și incapabil să-și folosească camera, pentru că nu i se uscaseră pomezile de pe mâni sau nu voria să-și deranjeze masca de pe față.
Nu spun că noi ne bărbieream ca Crocodil Dundee, cu machetele, sau că trecusem la igiena minimalistă a sahraouilor, dar ăsta exagera. M-am gândit tot timpul că era o biată victimă a reclamelor la cosmetice masculine care-l convinseseră că doar anumite mărci, folosite non-stop, îl vor transforma peste noapte într-un Făt-Frumos călare pe o cămilă albă, gata să cucerească toată suflarea feminină a Saharei. Evident, n-a reușit. Deși avea un mare succes la cămile, nu cred că asta e ceea ce-și dorea el atunci când încă se mai visa ca-n reclame.

Cu gândul la Escargot am început căutările acum două luni. Știam cam tot ce este pe piață în materie și nimic nu-mi făcea în mod deosebit cu ochiul. Până am dat de gama Dove Men+Care. Și pentru că reclama e reclamă, m-a atras faptul că-mi oferea, la nivel declarativ, exact ce căutam. Hidratare, o gamă făcută pentru mai multe tipuri de piele și faptul că nu trebuie să car după mine o adevărată valijoară de cosmetice pentru a avea cam tot ce-mi trebuie. Am început testele așa cum testez mașinile, riguros, iar peste ceva vreme voi putea spune dacă Dove Men+Care și-a câșitgat locul pe check-list. Deocamdată se descurcă excelent, având un avans considerabil.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.