Cine-a pus căcat pe smartphone?

wccurte copy

Deși se plimbă de mai bine de o lună și jumătate prin țară, împărțind 1.500 de microbuze prin diverse orașe și comune, unele destul de rupte de lume, Victor Ponta n-a înțeles nimic. Dacă stai să-i aduni numărul de kilometri parcurși sau zburați, numărul de sate prin care a trecut, vei obține, cu siguranță, cifre impresionante. Într-un traseu al candidaților la președinție, Victor Ponta ar câștiga, probabil, detașat la kilometraj, consum de combustibil, pantofi tociți, mâini strânse, pupături pe obraz și fotografii cu alegătorii. Și ce folos?

În atâtea luni de campanie, poate chiar doi ani și ceva de campanie, căci aceasta a început, pentru WP în 2012, elicopterele și mașinile premierului au străbătut România de la un cap la altul. Dar WP n-are acuratețea sculelor montate pe mașinile Google și vede puțin din locurile pe care le travesrează. Din ce în ce mai puțin. Sunt atâtea mâini de primari de strâns, atâtea chei de înmânat, atâtea festivități de bifat, încât e greu să te mai uiți și în jur.

Așa, probabil, s-a născut declarația de la începutul sptămânii: „Nu știu dacă mai e vreun copil, chiar și de clasa I, care să nu știe să umble pe computer, să nu aibă telefon cu Internet.”. Zi-i, mă!

Nu, pe bune? Nu mai există copil de clasa I care să nu știe să umble pe comuter? Nu mai există copil de clasa I care să nu aibă telefon cu internet?

În primul rând, domnule prim-ministru, la sfârșitul lui 2012 doar 45% dintre locuințele din România erau conecate la internet. Computer fără internet poate exista, e drept, dar sunt mici șansele ca, oricât de îndepărtat de Olimpul în care trăiți ar fi computerul cu pricina, el să nu aibă, totuși, conexiune la net în 2014. Dacă o luăm pe cifre, așadar, cam 55% dintre copiii din clasa I nu prea știu să „umble pe computer” decât literal. Dacă dau de un computer, pe undeva, și pot face doi-trei pași pe el, atunci da, umblă pe computer.

Telefon cu internet, domnule Ponta, pentru copii? ANCOM spune că sunt aproape 9.000.000 de conexiuni mobile la internet, cea mai mare parte de pe telefon, pe bază de abonament. Dar este o raportare falsă, pentru că nu cred că mai există abonament sau cartelă care să nu conțină și un pachet de trafic de date. Ultima dată când mi-am schimbat abonamentul la telefon, acum mai bine de un an, am cerut un abonament fără internet. Nu folosesc internetul pe telefon, de aia am tabletă, și nu voiam să plătesc de două ori o chestie. Nu mai exista așa ceva în oferta respectivului operator. Or fi, nu spun, abonamente mai vechi, or fi cartele dedicate doar telefoniei, dar e destul de clar că nu toate abonamentele și cartelele cu acces la internet sunt folosite pentru a accesa internetul.

Dar dincolo de asta, prin satele prin care ați trecut, cam câți copii cu telefon conectat la internet ați văzut? Mulți? Toți? Înseamnă că nu v-ați întâlnit decât cu plozii primarului, ai popii și ai proprietarului cârciumii din sat. Pentru că, orice creștere economică vă place să credeți că ați produs ca premier, ea nu a permis fiecărei familii să cumpere tuturor copiilor telefoane cu conexiune la net.

Nu mai sunt copii în România care să nu știe să umble pe computer? Mda. Dar atunci de ce România cheltuiește anual în jur de 30.000.000 de euro, minim, pentru cursuri de folosire a computerului? Și nu pentru copii, ci pentru adulți care de-abia au terminat școala? E un șmen? Sunt bani europeni furați pe față? Păi faceți ceva, dracului, că furturile astea vă contrazic teoria despre skills-urile computeristice ale nației. Dacă nu sunt furturi și șmenuri, oricum teoria e contrazisă, pentru că o națiune cu o atât de costisitoare nevoie de învățare a navigării pe net și a programelor de bază nu poate avea la bază un copchilăret care îndoaie www-ul de la 6 ani.

Bun, cineva nu și-a făcut treaba și l-a lăsat pe premier să creadă că toți copiii din România au un părinte europarlamentar și unul prim-ministru. Se poate. Dar, Victore, știi despre alea 40% de locuințe din România care au veceu în curte. Da, mă. 45% dintre locuințe au internet, 40% au veceu în curte. Crezi că ăia cu veceu în curte au bani de net? De smartphone? Crezi că se șterg la cur cu fibră optică? Dacă ești convins de asta, dacă așa reiese din date, mult succes. Sper ca următoarea declarație să fie despre desființarea creșelor și a grădinițelor. Am și un început de discurs: „Nu știu dacă mai e vreun copil care să nu aibă bonă filipineză.” De aici e simplu.

2 comentarii

 1. Haideti sa incercam sa nu mai personificam nici prostia, nici limitarea, nici infatuarea si nici sictirul! Chiar si fara nume si prenume, declaratiile sunt de 2 (doi) lei si, daca le citim semnaturile, nu facem decat sa-i popularizam…Mai avem doar putin timp pana ce nu vom mai avea decat gestul votului la indemana. In timpul care (ne) mai este, hai sa cautam (si sa gasim!) pe cineva care sa ne reprezinte. Cate semnaturi trebuie?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 1

  • De acord ca niciodata personificarea unui fenomen sau aspect negativ nu face decat sa atraga oprobiul pe subiect si nicidecum nu schimba cu nimic problema, dar daca situatia evolueaza din rau in mai rau , si se multiplica precum o pecingine din vina unor personaje circumspect de incompetente puse in posturi de decizie, ai tot dreptul sa-ti pui intrebari . Simpla afirmatie “Nu știu dacă mai e vreun copil, chiar și de clasa I, care să nu știe să umble pe computer, să nu aibă telefon cu Internet.” pusa in seama unui primministru candidat la cea mai inalta functie in stat dovedeste de departe o crasa necunoastere a realitatilor Romaniei , si nu poti ramane indiferent ca cetatean si viitor alegator. Inca cateva asemenea judecati de valoare luate drept constatari din vizitele de lucru si intrarea in vrie in clasamentul pr4ocentelor ii este asigurata subiectului in discutie.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.