Cine spune că nu-i este frică este inconștient

Primele amenințări, prin ’90, le-a primit tata în locul meu. Suna telefonul noaptea și, atunci când răspundea, era amenințat cu moartea din cauza textelor mele din Cațavencu Incomod sau Cațavencu Internațional. Nu mi-a reproșat niciodată asta, doar mi-a spus. Și îi mulțumesc foarte mult pentru acest lucru.

Mai târziu, când lumea s-a mai obișnuit cu diferențele dintre Pierre Joseph și Patrick André, n-a mai primit el amenințările, ci a fost rugat, într-un fel sau altul, să mi le comunice. Prin ’95 – ’96, după o serie de articole despre SRI, Măgureanu și partidul lui (Noua Românie, pentru cei care nu mai țin minte), mi-a spus că i s-a transmis că un nene despre care scrisesem este destul de nevricos și că, de asemeni, i s-ar fi transmis că este mai sigur pentru mine să merg pe mijlocul drumului decât pe lângă clădiri din care pot cădea cărămizi, saci de ciment sau alte cele. Mi-a spus-o pe un ton neutru, nealarmist, lucru pentru care îi sunt, și acum, foarte recunoscător.

Au mai fost astfel de momente, dar nu cred că vreodată mi-a fost teamă cu adevărat. În definitiv, trăim într-o țară liberă etc, etc. Dacă tata nu știe cât de recunoscător pot să-i fiu pentru anii ăia, sper să afle acum: îți sunt foarte recunoscător! Pentru mai multe chestii, dar, acum, pentru asta în mod special.

Chestiile astea i se întâmplă aproape oricărui ziarist care nu scrie despre vreme. Chiar și cei care lucrează cu vedete de carton au parte de amenințări din partea „clientului”. Face parte din meseria noastră. Să nu mai vorbim despre amenințările de-a dreptul „fioroase” care apar în comentariile de pe net (sau n-apar, că le ținem în „neaprobate”). De asta au parte ziariștii, bloggerii, politicienii și, în general, oricine se expune cât de cât public.

Azi, însă, am simțit pentru prima dată că mi-e frică.

O candidată PDL pentru un loc în Consiliul Local Tulcea, a trecut cu mașina pe o stradă pe care se aflau și niște participanți la un marș USL. Avea loc destul să-i ocolească, dar a ales să nu. A trecut razant pe lângă ei, lovindu-l cu oglinda pe unul dintre puști. Ăia s-au inflamat, ea a oprit 20 de metri mai încolo și le-a strigat că nu e vinovată, că respecta viteza legală. Și a plecat, mândră, mai departe.

Mi-e frică, spun, pentru că tipa aia are doar 26 de ani. Pentru că toate astea s-au întâmplat în mijocul unui oraș, în miezul zilei. Pentru că femeia aia nu umbla cu cagulă pe față, noaptea, prin scări de bloc întunecoase. Pentru că are prenume și nume, este inspector la Direcția Județeană de Finanțe Publice și, chiar dacă și-a sters contul de pe Facebook recent, există nenumărate poze cu ea. Mi-e frică, pentru că oameni de genul ăsat sunt prezentați drept speranța de înnoire a clasei politice. Chiar dacă de-abia l-a șters cu oglinda pe puștiul ăla, chiar dacă doar i-a murdărit tricoul și nu l-a umplut de sânge, chiar dacă a fost doar o mișcare „smart & right” de intimidare, mie mi-e frică.

Puteți râde de mine, nu mă interesează. Nu mă sperie politicieni care controlează servicii secrete, nu mă sperie puternicii zilei, pentru că știu că nu ar îndrăzni să facă nimic, orice ar gândi. Dar de oameni ca această fătucă de doar 26 de ani care nu mai fac diferența dintre spațiul virtual și stradă, care nu mai au nici cea mai mică opreliște, mi-e frică de mă cac pe mine. Acum râdeți!

5 comentarii

 1. … și problema cea mai mare este că sistemul actual produce doar astfel de specimene.
  Dacă ai bun simț, ești dat la o parte de jegurile de speța fătucii de mai sus, care probabil a ajuns inspector la Finanțe ori pe pile, ori pe genunchi…

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Credeam ca Romania se va curata in momentul in care securistii, nomenclaturistii si toate lichelele comuniste isi vor da mizerabila suflare. Acum nu mai sunt sigur de ce credeam. Vad ca ce au lasat in urma e chiar mai periculos si mai murdar.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 2. remainick

  nu-i de ras, patrick. bine, inca sunt fenomene izolate, nascute dintr-un teribilism specific varstei, educatiei si lipsei bunului simt. dar probabil ca la un moment dat se vor intalni unii cu altii. generatia noua de politicieni a ars niste etape. ei nu mai invata din mers sa devina badarani, duplicitari sau hoti. ei stiu deja inca din cresa, daca nu le-au dobandit din nastere, genetic. insa, la fel ca multi altii, se bazeaza pe lipsa de reactie a oamenilor. pe capacitatea noastra de a fugi in munti si de a otravi fantanile atunci cand ne e greu. tu te impotrivesti acestui sistem prin textul scris. altii vorbesc prin piete. e forma noastra de rezistenta. cei autorizati sa intervina nu o fac. nu le pasa sau nu-si pericliteaza pozitia. trebuie schimbati urgent.
  sincer vorbind, vad ca multi oameni inteligenti se raliaza in jurul lui nicusor dan. nu-l vad ca pe mesia care elibereaza bucurestiul. dar vad o oportunitate, poate ultima!, ca NOI sa ne intalnim unii cu altii. sa ne facem cunoscute parerile si pozitiile si sa stabilim inca de pe acum una sau mai multe strategii pentru viitor. hai sa votam! hai sa iesim cat putem de multi si sa NU-i votam pe nici unul. hai sa le-o tragem, sa simta! hai, ceva, orice!
  p.s. eu am dat in lucru o stampila cu „IDIOT SINISTRU”. voi merge la vot si o voi aplica pe fiecare spatiu al buletinului de vot. nu ma intereseaza cine sunt si pe cine reprezinta. in orice caz, nu pe mine!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. vezi ca magureanu a plecat sau, mai bine zis, a fost plecat de la SRI abia in ’97. in rest, cam asa e: politicienii evolueaza in acelasi timp cu societatea. si, desi in societate infractionalitatea a scazut, modul ei de manifestare tinde sa devina din ce in se mai brutal.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.