Cinism

„Modul tendențios și mincinos în care au fost prezentate informațiile în articolul despre Festivalul este cu atât mai grav cu cât Delta Dunării se confruntă cu probleme grave de ordin social și de mediu, iar domnul de Hillerin dă dovadă de un rar cinism când atacă acțiuni menite să promoveze comunitățile locale, valorile tradiționale și potențialul ecoturistic al zonei.”
(extras din „Cerere de chemare în judecată” formulată de către Asociația Salvați dunărea și Delta, operă a doamnei avocat Nicoleta Popescu)

Continuăm povestea de aici.

Ați priceput, dară, că sunt cinic, subminând acțiunile SDD. Dar dacă eu sunt cinic, să vedem cum putem eticheta acțiunile următoare, despre care nu am scris până acum.

În timp ce Delta Dunării se confrunta cu probleme grave de ordin social, SDD închiriază un întreg complex turistic la Uzlina, prețurile variind între 140 de lei pe cameră și 600 de lei pentru un apartament. Nu știu dacă au plătit sau a fost sponsorizare din partea proprietarului, dar l-au avut la dispoziție în toată perioada „festivalului”. A mai fost închirat și un ponton/hotel, pentru că cele 100 de camere cu 250 de locuri ale complexului păreau a nu fi suficiente.

În timp ce Delta Dunării se confrunta cu probleme grave de ordin social, pe pontonul închiriat de SDD, în noaptea de 25 spre 26 iunie ansamblurile artisitce aduse pentru festival au fost puse să cânte la urechea salvatorilor Deltei, ca niște lăutari.

În timp ce SDD promova potențialul ecoturistic al zonei, turiștii care au vrut să ia parte la festival au fost tratați de sus și, în cele din urmă alungați de pe „proprietatea privată”. Deranjau mahmureala celor care petrecuseră până în zori. Detalii și mărturii găsiți aici.

În timp ce Delta Dunării se confrunta cu probleme grave de ordin social, SDD dădea niște bani comunităților locale pe care vroia să le promoveze:

– 500 de euro în Chilia Veche, „pentru înființarea de parcuri și locuri de joacă pentru copii”. La plural. Parcuri! Și locuri de joacă! Cu 500 de euro.

– 500 de euro în Sulina „pentru dotarea cu aparate de aer condiționat a spitalului din localitate”. Idem.

-500 de euro în Sarichioi „pentru cumpărarea de jaluzele pentru noua școală din localitate”. Măcar aici cred că ajung banii.

Nu-i așa că sunt generoși?

În 2009, când Delta Dunării se confrunta de asemeni cu probleme grave de ordin social, SDD cheltuia 21.000 de euro pentru festivalul D’ale gurii Dunării și 32.000 de euro pentru Stufffish, un concurs de pescuit de câteva zile care s-a bucurat și de prezența domnului Mugur Mihăiescu. Asta în condițiile în care la un teledon pentru oamenii Deltei nu s-au strâns mai mult de 18.000 de euro.

Să vă mai povestesc despre voluntarul SDD care s-a rănit în timp ce tăia lemne pentru ca participanții la concursul de gătit să aibă cu ce face focul? Și care a așteptat zeci de minute să poată traversa Dunărea, pentru că directorul SDD nu-și putea întrerupe de urgență plimbarea de documentare cu ziaristele pentru a pune barca la dispoziție? Și pentru transportul căruia la spitalul din Tulcea (câteva zeci de kilometri) niciun membru bucureștean al SDD n-a vrut să-și pună la dispoziție mașina, pentru că omul sângera? Nu vă mai povestesc.

Așadar, oi fi eu cinic, dar dacă vrem să o dăm în populisme ieftine ar fi cazul să fim mai grijulii. Zic. Nu poți să mă acuzi pe mine de cinism, când tu te duci printre oameni care chiar o duc greu (dacă te duci, totuși) purtând ochelari de soare care costă cât renovarea unei gospodării inundate din Ceatalchioi.

8 comentarii

 1. deci, am inteles: nu se da parcuri fara jaluzele… asa de multi fomisti la un loc ar face de ras inclusiv tarile Sahelului.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Da, cifrele suna corect si ceea ce spui tu, PAH, suna corect, insa eu nu prea inteleg de unde conflictul tau cu Mihaiu asta atata vreme cat voi sunteti, sau ati fost colegi de munca.
  Mai mult, am gasit intamplator, de curand, prin presa centrala niste articole unde se vede ca voi doi va iubeati un pic, sau cel putin tu pe el, asta in urma cu vreo 4 ani sau asa ceva. (scriai de SDD ca e cea mai buna asociatie de mediu, spre deosebire de Salvati Vama Veche sau Salvati Rosia Montana, etc etc – saptamana financiara)
  Deci cum ati ajuns mai nene la conflictul de acuma?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Te superi dacă te rog să îmi trimiți link la articolul din SFin unde spui că eu laud SDD? Pentru că eu nu îmi amintesc să fi scris așa ceva, ba din contră. De fapt, am scris trei articole doar despre Liviu Mihaiu care l-au enervat mult mai mult decât ceea ce am scris în Obiectiv. Și tot în SFin am scris mai multe articole în care făceam mișto de oengiști și, în sepcial, de cei care se ocupă de mediu. S-ar putea, totuși, să fi scris și ce ai spus tu, dar nu-mi amintesc. De aceea te rog să-mi trimiți o dovadă.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Pana una alta, eu nu prea cred ca vreunul dintre voi este atat de caritabil incat sa se gandeasca la aia din delta, cum nici bucurenci nu este, cu tot efortul sau de a-si crea imagine… Sa fim seriosi, nimic nu se face pe gratis in lumea asta, si cu atat mai mult pentru voi

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Eu nu conduc o asociație care trăiește pe spinarea oamenilor din Deltă. eu sunt jurnalist. Lucrez și pentru un cotidian din Tulcea, deci scriu despre ce se întâmplă aici. Nu ai de ce să mă bagi în aceeași oală cu Mihaiu sau cu Bucurenci și te rog să nu o mai faci. În rest, toate bune.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 4. http://www.sfin.ro/articol_5856/salvati_voi_ca_noi_avem_treaba.html

  Aici vorbeai foarte frumos de Salvati Delta…
  Acum imi spui de care este veriga lipsa in relatia buna dintre tine si ONG si implicit dintre tine si Mihaiu? :)

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Așa e, exact așa scriam. Dar era 2006, iar ei abia se înființaseră. După aia au început să facă exact ce scriam acolo că nu fac :) .

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.