CNA, lipsa măsurii și lipsa de măsuri

„21 MARTIE 2006
COMUNICAT
În calitate de garant al interesului public, Consiliul Național al Audiovizualului îşi exprimă public regretul că meciul de fotbal dintre echipele Rapid şi Steaua, din cadrul Cupei UEFA, un eveniment sportiv de interes naţional, va fi difuzat de un canal de televiziune de nişă, Realitatea TV, situaţie în care nu va putea fi urmărit de 40-45 % din publicul telespectator din România.”
Sursa comunicatului este însuși site-ul CNA.

Așadar, acum mai bine de 4 ani, Consiliul Național al Audiovizualului își exprima „regretul” că o televiziune cu acoperire de 82% în mediul urban și 67% la nivelul întregii țări va transmite un meci de fotbal de interes național (un sfert de finală din cupa UEFA între două echipe românești. O raritate, trebuie să recunoaștem), intervenind brutal și nedemocratic pe o piață liberă și încercând să vireze transmiterea meciului în curtea altei televiziuni, mai puțin dispuse să plătească încă 200.000 de euro pentru meciul cu pricina.

Astăzi, o televiziune care nu are nici pe departe acoperire de măcar 50% la nivel național, Digi Sport, transmite majoritatea meciurilor din campionatul intern de fotbal. CNA nu a reacționat în niciun fel la acestă situație aberantă, când peste 50% din populația țării nu are acces la evenimente sportive de interes național. Problema este cu atât mai gravă, cu cât politica grupului RCS-RDS, deținătorul drepturilor de televizare ale Ligii I Neumarkt/ Albacher (sau ce alt nume de bere o fi având) condiționează vizionarea acestor programe de abonarea la serviciile oferite de către societae, neexistând nicio altă variantă.

Bun, veți spune, dar ce ne interesează pe noi meciurile din Liga I Cozia/Ciucaș? Astea sunt doar pentru microbiști etc, etc. Greșit, pentru că fiecare român care plătește impozit ar putea fi interesat de echipele pe care le subvenționează. Căci fieacre român plătitor de impozite sponsorizează Steaua, Dinamo și Rapid prin chiriile simbolice pe care le percep ministerele Apărării, Administrației și Internelor și Transporturilor pentru stadioanele acestor echipe. Contribuabilii din județele Timiș, Dolj, Cluj, Gorj, Ialomița, Ilfov, Mureș, Bistrița-Năsăud, Prahova, Sibiu sunt și ei interesați direct, din cauza investițiilor făcute de consiliile județene sau de cele locale în echipele de fotbal din Liga I Golden Brau/ Azuga.

Așadar CNA ar fi mult mai îndreptățită să intervină și să reglementeze într-un anume fel situația, evitând monopolu. Dar n-or fi Narcisa Iorga, Răsvan Popescu sau Dan Grigore atât de proști încât să se ia de viitorul mogul bun al României…

Update: Petrișor Obae publică datele de audiență ale televiziunilor pentru lunile octombrie și noiembrie. Digisport nu depășește, în prime-time, 82.000 de telespectatori.

1 comentariu

  1. Basescu e devina…Cezar oferea acum 2.000 de ani paine si circ….el ofera acum bere si fotbal…cam tot aia…Ave Imperatore…bagamias…

    Răspunde

    Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.