Conspirația tulceană

De câteva luni bune lucrez în Tulcea, pentru un cotidian local. Obiectiv se cheamă și este chiar un cotidian foarte bun. Sper să nu jignesc pe nimeni când voi spune că este surprinzător de bun pentru un cotidian local. Nu, nu are inserturi, nu se vinde în 100.000 de exemplare și nici nu beneficiază de buget de perideri de zeci de milioane lunar. Dacă ar fi avut aceste facilități, ar fi bătut la cur multe ziare centrale, pentru că are în echipă oameni foarte buni. Voi reveni în zilele următoare cu ceva detalii, dar acum e vorba despre o mare conspirație a cărei parte sunt și pe care mă simt nevoit să o dau în vileag, pentru că nu mai suport. Nu mă mai suport, în primul rând.

Cotidianul cu pricina e un organ de presă normal, aflat într-o relație pe muchie de cuțit cu puterea. Locală, desigur, căci am îndoieli că puterea centrală ar putea fi interesată de noi. Mă rog. După șase ani de grație de care a beneficiat actualul primar al Tulcei, la un momentdat ceva s-a schimbat în atitudinea ziarului, iar primarul a luat-o personal. Voi povesti zilele următoare de unde a început totul, dar important e că s-a ajuns la niște lucruri greu de imaginat. Ziarul și-a pierdut chioșcurile, s-au făcut presiuni pentru a pierde advertiserii care foloseau acest vehicul media, s-a ajuns la amenințări de genul „Până la sfârșitul anului nu veți mai exista!”.

Directorul ziarului, Dan Drăniceanu, a reacționat, după o îndelungată gândire. S-a hotărât să candideze la primărie, în primul rând pentru a arăta că și cei care se cred Dumnezei la porțile Deltei pot primi replici serioase. L-am susținut, toți cei din redacție. Sau așa cred, că toți. A vrut să candideze independent, și iar l-am susținut. Era o idee foarte bună. Mai puțin pragmatică, însă. Așa, că până la urmă, PSD-ul are un candidat foarte bun la primărie Tulcei. Din motive pragmatice. Din momentul în care a devenit președinte al PSD Tulcea și candidat al acestui partid la primăria Tulcea, Dan s-a retras din funcția de director al cotidianului Obiectiv. N-a ajutat la difuzare (și voi reveni și asupra acestui aspect), ziarul ajungând să fie distribuit prin magazine. Mă rog, iar. Probabil că vom trece și peste șicana asta.

Și acum să ajung la conspirație. Discutam, ieri, în subsolul unui articol de pe site-ul ziarului, cu o doamnă. Ne porcăim, ne zâmbim, una-alta, până-mi zice, citez:

(Astazi se vehicula, in codul intamplator portocaliu de canicula, cum ca venirea dvs. la Tulcea are o legatura directa cu renuntarea d-lui Draniceanu la jurnalism – in sensul ca=i veti prelua atributiile. Este o ipoteza interesanta, macar si pentru ca un ziar in 2010 trebuie condus, dupa parerea mea, de jurnalisti „cu condei”, nu cu Stefan Gheorghiu).

Ați înțeles. De fapt, am venit în Tulcea ca parte a unei conspirații. Ceea ce e adevărat. Numai că ea nu este atât de simplă precum o văd strategii PDL din municipiu. Lucrurile stau așa: SOV m-a chemat la el la începutul lui decembrie 2009 și, după ce m-a relaxat la celebrul SPA, m-a trimis la Tulcea pentru a face ordine în oraș. Prima însărcinare era să-l belesc pe Liviu Mihaiu (voi reveni cu amănunte asupra modului în care mi-am făcut datoria de sclav al lui Vântu în această privință). A doua însărcinare era să mă strecor pe sub pielea unui director de ziar și să-l conving să renunțe la presă pentru a candida la primărie. După aia mai avem de luat apă plată, de cumpărat țigări și suc și trebuia să aștept în adormire ceva vreme. Ceea ce, de altfel, fac.

Pasul final al conspirației este ca, peste doi ani, cei doi candidați principali să se afle la o diferență de sub 0,1% în sondaje. După ce ajung amândoi în turul II al alegerilor locale (și credeți-mă am mult de muncă pentru a obține un scor decent pentru primarul actual; probabil voi fi nevoit să dau mai multe găleți și brichete din partea lui), cu două ore înainte de începerea scrutinului candidații se retrag din cursă, desemnându-mă pe mine drept primar al municipiului, ex aequo cu mine însumi. Eu preiau orașul și, după ce organizez o mare petrecere cu mici și bere, îl predau la cheie lui Vântu. El ar fi vrut să i-l predau la Roșu, da’ am și eu demnitatea mea și nu mă deplasez până la Roșu cu ditamai capitala de județ.

Așa că, dacă vă întrebați ce Dumnezeu caut în Tulcea, v-am răspuns acum. Nu o frec, ci chiar am treabă multă până în 2012.

9 comentarii

 1. Ba cred ca veti prelua orasul in si mai putini pasi: Dan Draniceanu se va retrage pe caz de boala si va va implora sa-i preluati candidatura (ma rog, aicea ma incurca putin chestia cu PSD-ul). Echilibrul electoral se va rupe iremediabil iar cetatenii induiosati se vor buluci sa va voteze. Deci ar fi sanse sa ajungeti direct primar, fara alte „adormiri”.
  Joi, cand trec prin Tulcea, cumpar Obiectiv :)

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Încep să cred că a fost o idee proastă să plec din Tulcea.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Neagrigore, sunt convins.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Noroc ca ma intorc peste o saptamana acasa. Sa vad daca mi se mai da o sansa 😀

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. neagrigore, să mor de nu mă-ntorc şi eu, parol!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. neagrigore, diacritica, să-mi spuneți când veniți, ca să facem naibii curat în oraș.
  Așa, și neagrigore, tocmai s-a făcut licitație pentru terase pe faleză, unde se vor da șanse cu muștar și chifle. Nu știu încă prețul.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 7. si’l luatzi si pe crin ?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 8. niku_elektriku, dacă ajută pe cineva să-l luăm de la București și să-l aducem înapoi la Tulcea (iar eu cred că ajută), atunci îl luăm.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Domnu PAH ati vazut comnucatul de presa pentru proiectul Lacului Zaghen Tulcea:
  http://www.laculzaghentulcea.ro/comunicate.php
  E acolo un BaMWeu de toata frunusetea: http://www.laculzaghentulcea.ro/comunicate/262.jpg

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.