CTP e nimeni barat!

charb

În avalanșa asta de oameni care sunt „Charlie” e greu să te mai miști. Dar nu imposibil. Iar unul ca CTP (Cristian Tudor Popescu) găsește mereu un mijloc să iasă la iveală și să-și manifeste spiritul de Gică Contra etern. Doar că…

Doar că atunci când vrei să vorbești despre libertatea de exprimare nu te duci să-i ceri părerea lui CTP. Pentru că nu este un specialist în materie. El habar n-are ce este aia, căci ultimii 25 de ani și i-a petrecut în două redacții aspru controlate editorial. Mai mult, a condus, sub Tinu, Adevărul, o publicație care n-avea nicio legătură cu libertatea de expresie până când a cumpărat-o Patriciu.

Doar că nu te duci să sorbi lecții despre limitele caricaturii de la un om care este o caricatură fără limite.

Doar că nu îl lași pe unul ca el să ne spună că oamenii ăia au mers prea departe, au fost provocatori și au făcut-o pentru bani.

Să mori tu, chelule? Tu vorbești despre a face lucruri pentru bani? Tu? Protectorul tăcut al lui Chirieac, care-ți folosea spațiul editorial pentru a-și aranja afacerile cu statul? Tu vorbești despre a face lucrurile pentru bani? Tu? Un fățarnic îmbrăcat sărăcăcios și conducând, de imagine, mașini ieftine, când, de fapt, ești și erai unul dintre cei mai bogați oameni din presa românească? Tu vorbești despre a fi provocator pentru bani? Tu? Care luai credite cu dobândă preferențială de la Bancorex?

Aaa, și să-i dăm fir povestitorului, căci ne explică el cum, ca președinte al Clubului Român de Presă, a emis o circulară, la rugămintea lui Băsescu, pentru ca ziarele românești să nu preia caricsaturile anti-Mahomed. Președinte al CRP, da. Coleg de scaun cu SRS, un șantajist notoriu, șef al comisiei de onoare în același CRP condus de CTP. Ce cloacă…

Cristian, nu tu ai dreptul să ne predici despre limitele libertății de expresie. Tu ești nimeni. Scriitor și jurnalist, cum ceri producătorilor să te titreze pe burtiere, atunci când le faci onoarea de a apărea prin emisiunile lor, de acasă. În materie de libertate de expresie, însă, ești chiar nimeni. Ție îți permiți libertăți nemărginite, dar negi altora dreptul de a spune ce cred, pentru că, vezi Doamne, în țara lor sunt mulți musulmani. Probabil că ăsta-i principiul pe care ți-ai construit cariera: în țara noastră sunt mulți hoți, mai ales printre politicienii care stipendiau Adevărul, deci e bine să nu le zgândărim sensibilitatea.

Au murit niște oameni, Cristian, niște oameni crescuți într-o cultură pe care tu pari a nu putea să o înțelegi. O cultură a libertății absolute de exprimare. Niște unii care n-au auzit de compromis, de cenzurarea textelor din propria revistă, niște unii care erau, poate, mai liberi decât vom fi noi vreodată. Iar tu, expertul în nimic, garantul compromisului convenabil, vii și spui că au exagerat, că au făcut-o pentru bani, că și-o cam meritau, printre rânduri.

Mulți te consideră și te considerau un condei acid, un om liber, care spune lucrurilor pe nume. Ei, și? Ce dacă nu ești, așa cum de fapt știm? Cretini care să te citească în continuare se vor mai găsi, căci e plină lumea. Doar că-mi imaginez cu neasemuită plăcere momentul, peste 20 de ani, în care vei ieși ca Măgureanu de pe la vreo întâlnire simandicoasă, iar o ziaristă tânără te va întreba, după ce-ți vei fi dat doct cu părerea: „Și dumneavoastră cine sunteți?”. Căci vei fi fiind un nimeni uitat de toți, o murătură acrită și scofâlcită în sucul propriei tale autosuficiențe. Asta ești și acum, de fapt, dar ziariștii tineri sunt prea proaspeți pentru ca la ei să fi ajuns informația asta.

Sursa foto Boaz Guttman

14 comentarii

 1. Sa te-auda Allah si sa incheiem o data capitolul CTP, unul dintre cele mai jenante ale jurnalismului romanesc, depasind cu brio o concurenta acerba!

  Răspunde

  Thumb up 9 Thumb down 5

 2. Desi sunt partial de acord cu acest articol, nu putem totusi sa il condamnam atat de definitiv pe CTP. E totusi un jurnalist vechi si in multe alte randuri a avut pozitii corecte.

  Răspunde

  Thumb up 5 Thumb down 8

 3. aș mai adăuga ceva, dacă îmi este permis: cum îndrăznește să vorbească despre libertate de exprimare, despre libertatea presei sau despre libertate în general un tip format la școala scânteii tineretului sau prin ce fițuică jegoasă o mai fi semnat ctp în glorioasele-i tinereți??????? dându-și cu părerea despre absolut tot, de la politică până la fotbal, trecând prin film, literatură, femei si limba franceză, ctp demonstrează că tânjește după idealul imbecil scornit de colegi-i pupinuriști de odionioară, și anume după statutul de om nou, multilateral dezvoltat, membru al societății pentru care s-a pregatit toata tinerețea lui, societatea socialistă multilateral dezvoltată.

  Răspunde

  Thumb up 7 Thumb down 7

 4. Imi place enorm raspunsul la afirmatiile dezastroase ale lui CTP. Merci!
  Urmatoarea i se potriveste de minune: ,,o murătură acrită și scofâlcită în sucul propriei tale autosuficiențe,,

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 9 Thumb down 6

 5. Jurnalismul in Romania se „executa” pe criterii politice, noroc cu „cativa” din mediul online care isi iubesc si se dedica meseriei. Intr-o tara democratica jurnalismul independent e vocea poporului! Nu ma pricep la cuvinte, sunt un simplu cetatean mahnit de ce a scris CTP, acest om bun la dat cu parerea despre oricine/orice, acest om care de este urmarit atent se contrazice de la un an la altul dupa cum bate vantul. De ce-l urmarim? Alternativa! Ca in muzica, playback=hit, voce live=backing vocals!!!

  Răspunde

  Thumb up 6 Thumb down 2

 6. Andrei, te consider de multa vreme unul din putinii autori citibili din presa romaneasca, dar de data asta da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine. Tu pleci de la premiza ca dreptului tau de a te exprima liber nu trebuie sa ii stea nimic in cale. Asa si e. Dar atata vreme cat de ambele parti ar fi numai oameni rationali. Uite ca nu sunt toti rationali. Vorbim de TERORISTI, la naiba, care nu stiu ce e aia nici rational nici libertate de expresie, mai ales cand, libertatea de expresie incepe sa semene al dracu de mult cu provocarea. Inchipuie-ti ca in nebunia lor, teroristii ar fi navalit intr-o scoala si ar fi omorat copii, cate unul pentru fiecare caricatura cu Mahomed in curu gol. Cum nu vorbim de tipi rationali, cat crezi ca a lipsit sa se intample asta?

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 24 Thumb down 10

  • am si eu o vecina care ameninta ca da foc la bloc daca nu purtam toti caschete metalice, ca sa bruiem cipurile implantate de extraterestrii. ai idee unde gasesc? ca nu vreau sa o provoc!

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Nici eu nu il suport pe CTP dar … nu ti se pare ca reactionezi la fel ca acei extremisti pe care banuiesc, ca noi toti, ca ii detesti ?!? Omul si-a spus parerea, avand dreptul la libera exprimare dar tu desfiintezi tot ce spune si tot ce este. Mi se pare cam extrem(ist) … oare daca aveai o arma ce faceai, ma intreb ?!?

  Răspunde

  Thumb up 8 Thumb down 6

  • Extremistii au scos mitraliera, omule, deci nu reactioneaza la fel. Eu prefer sa fiu contrazis („desfiintat”) decat impuscat, dar na, poate sunt un simandicos.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Aiai e diferenta, fratica: PAH, cu care nu-s de acord mai niciodata, l-a facut varza cu carne, la figurat, pe CTP; baietii aia care s-au luat de CH i-au facut carne de mici, la propriu, pe caricaturisti. Esti liber sa te pisi pe parerile cetepeului. Cand pui mana pe par, treci in partea infractionala.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Pai mercenarul acesta infect nu-I acuza acum vreo 25 de ani pe taranisti pentru mineriada? Omul acesta e imaginea imposturii in stare pura, rafinata…

  Răspunde

  Thumb up 4 Thumb down 1

 9. Si inca ceva..tipul acesta este intruchiparea perfecta a jurnalistului – terorist, bazat pe intimidarea interlocutorului. Acum a imbatranit si incearca sa o mai scalde, dar privirile fixe de killer tot il tradeaza…

  Răspunde

  Thumb up 4 Thumb down 1

 10. Cu CTP putem sa fim sau nu de acord. Dar indiferent de satisfactia sau insatisfactia provocata de modul sau de a interpreta un moment, un eveniment, s-ar crede, tinand cont de anumite „pacate” de parcurs, ca sunteti gata sa-i restrictionati dreptul la libera exprimare :”nu tu n-ai dreptul sa ne predici…”etc
  Adica…”noi vrem egalitate, dar nu pentru” cei chei 😀
  Lunecoase drepturile astea!

  Răspunde

  Thumb up 10 Thumb down 3

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.