De ce are excedent Fundația pentru SMURD

Dup cum probabil că unii dintre ziariști și cititori știu, fundațiile și asociațiile non-profit, declarate ca atare, nu au profit, nu plătesc membrilor dividende, nu sunt făcute pentru a oferi un loc de muncă unor oameni care nu știu să presteze o meserie reală. Fundațiile înființate pentru scopuri caritabile sau care au ca obiect sprijinirea unor instituții aflate în dificultate financiară sunt conduse, de obicei, de oameni care nu primesc nici un ban pentru această activitate.

Să luăm cazul Fundației pentru SMURD, înființată de Raed Arafat. Raed Arafat este fondator unic al fundației, dar nu unic membru, și mai este și președinte al acesteia. Veniturile lui Raed Arafat de la Fundația pentru SMURD sunt fix 0 (zero) lei.

Datorită activității realizate de SMURD în întreaga țară, datorită campaniilor convingătoare desfășurate de Fundația pentru SMURD, datorită imaginii lui Raed Arafat, în ultimii ani foarte mulți români au direcționat către Fundația pentru SMURD 2% din impozitul pe venit. Atât de mulți, încât s-au adunat milioane de lei. Banii atrânși de către Fundația pentru SMURD nu au fost cheltuiți intergral nici în 2010 și nici în 2011 rămânând un excedent. Atenție, nu profit, după cum aminteam mai devreme, căci acest termen nu există în terminologia unei fundații non-profit. Ce face Fundația pentru SMURD cu acest execedent? Acum face exact ceea ce a anunțat în ultima campanie prin care ne-a cerut să redirecționăm spre ea 2% din impozitul pe profit: îl strânge pentru a cumpăra un avion medical.

SMURD are în dotare elicoptere medicale, dar are nevoie și de un avion, care oferă anumite avantaje față de un elicopter, mai ales atunci când este vorba de vreme nefavorabilă. În acest moment SMURD foloseşte un avion medical închiriat de către Fundația pentru SMURD. Achiziționarea unuia propriu este următorul pas, iar pentru asta e nevoie de 3-4 milioane de euro. În acest moment, banii strânși și păstrați de către Fundația pentru SMURD sunt mai puțini de 3-4 milioane de euro, apropiindu-se de 1 milion. De vreo 3-4 ori mai puțini, pentru ziariștii care nu știu nici să socotească, după ce că nu știu să citească.

De altfel, obțineți de aici informațiile de care e nevoie.

6 comentarii

 1. Nu e offtopic, se fac săpături şi se munceşte din greu la murdărirea imaginii lui Raed Arafat [Marieta, am scos linkul. Nu vreau să promovez oameni care citesc cu rea-voință lucrurile, interpretând prin omisiune. Patrick]

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. intrebare, daca murea Arafat intr/un accident, se desfiinta Smurd?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • pai se gasea unul ca Ciuhodaru sau alt non profesionist sau politician sa-l inmormanteze…Esti meschin sa pui asa o intrebare…in loc sa apreciezi efortul unui om pentru binele comunitatii. Am fost coleg cu Raed Arafat in anul 2 de facultate la Cluj. Era foarte pasionat de medicina de urgenta si fiind student strain putea pleca in strainatate sa invetze medicina de urgenta. Apoi ni le prezenta noua, celor de la cercul de chirurgie II. Atunci am vazut priama data ( era prin 1985 cred) imagini de la o descarcerare din Frantza. Sunt multe istorii cu Raed. Cel care l-a apreciat foarte mult si l-a sustinut a fost profesorul Kaufmann, seful Clinicii de Chirurgie II de la Cluj. Raed e arab palestinian iar profesorul Kaufmann era evreu. La sfarsitul facultatii, la cei mai meritosi studenti, profesorul Kaufmann le dadea o diploma in semn de recunostinta. Pe diploma scria ” Copil al Clinicii”. Profesorul Kaufmann nu a avut niciodata copii. Asa Raed a devenit „Copil al Clinicii Chirurgie II”, un titlu de mandrie. In 1989 cand am terminat noi medicina, au fost 3 persoane care au primit titlul de copil al Clinicii. Raed avea un opel Kadet verde pe care il deschidea cu telecomanda de la distantza. Noi nu mai vazusem in afara de Daciile noastre asa o masina moderna. Dapa revolutie nu am mai vazut masina lui in oras, la Cluj. Am vazut insa o masina vopsita in alb cu portocaliu si cu insemne de ambulanta pe ea. Raed isi vopsise propria masina in ambulanta…
   Ai grija Doggi ce vorbesti pentru ca te descalifici ca om. UN om adevarat, normal, e acela care stie sa faca diferenta site sa aprecieze oamenii dupa fasptele lor, stie sa iubeasca ce e de iubit si mai ales sa aprecieze faptele adevarate si frumoase…

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Daca ai avea si tu o lista cu niste asociati la o firma, toti doctori, care au obtinut profit de pe urma unior afaceri de achizitie, probabil ca ptr tine tot oameni bun ar ramane , pentru ca au operat oameni de apendicita sau chiar inima sa fie, nu conteaza, nu-i asa? si ma refer la medici tulceni asociati cu domnul Arafat, dar probabil pentru ca, si nu neg asta, e un bun profesionist, om, ar trebui sa i se ierte inclusiv evaziunea fiscala nu?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 1

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.