De ce Lucian Bute ne este dator, de ce avem dreptul de a cârcoti

Reacția imediată a publicului român care a dat peoplemetrele peste cap duminică dimineață, ducând, din nou, Money Channel pe culmi nebănuite ale ratingului, nu a convenit adevăraților iubitori și cunoscători de sport. Noi, oamenii de rând, care n-am făcut niciodată sport de performanță și n-am trecut prin neplăcerile înfrângerilor venite după bucuriile victoriilor, nu putem înțelege ceea ce s-a întâmplat la Notthingam cu Lucian Bute. Asta ne-o spun oameni ieșiți din comun, care nici ei n-au făcut sport de performanță, nu au câștigat nici măcar o amărâtă de medalie de argint pe echipe la naționalele de juniori, dar știu cum este. De unde? Ei au acces la informații secrete despre natura umană. ei sunt niște privilegiați ai sorții care știu ce, cum și de ce. Noi, ceilalți, suntem niște proști. Asta e, ne asumăm…

Dar, totuși, Lucian Bute este foarte dator. Nu lor, pricepuților, ci nouă, necunoscătorii și p’afariștii care îndrăznim să ne simțim trădați.

Dacă Lucian Bute ar fi fost un boxer profesionist, care și-a câștigat toți banii din bursele oferite de televiziuni, pariori și spectatori, nu aveam de ce și nici cum să cârâim. Ăsta este sportul lui, așa se întâmplă lucrurile, pierzi, câștigi, boxer te numești. Numai că Lucian Bute este, probabil, unica excepție mondială de la regulile business-ului numit box profesionist. Lucian este singurul boxer profesionist despre care am auzit eu care să aibă o bursă plătită de către un stat.

Din momentul în care a acceptat milioane de euro pentru meciul de la București, Lucian Bute a intrat cu noi într-un parteneriat public-privat. Dacă rămânea un boxer profesionist, plătit doar din încasările legate de meciul lui, nimeni nu ar fi avut ce să-i ceară. Așa, însă, meciul lui a costat contribuabilii români cât canalizarea și sistemul de alimentare cu apă pentru 5-6 sate. Nu, nu-mi spuneți că „erau bani europeni”. Atâta vreme cât noi plătim către UE 1,4-1,6 miliarde de euro pe an și absorbim 400-500 de milioane de euro, banii europeni sunt 300% bani românești.

Lucian a fost OK atâta vreme cât, după ce a încasat, probabil, cei mai mulți bani din cariera sa la un singur meci, a avut rezultate. Chiar nu contează că rezultatele au fost sau nu previzibile. I-a bătut pe ăia? Ne-am bucurat. Numai că prea repede a uitat să câștige. Numai că atunci când a pierdut, a făcut-o în cel mai crunt mod, lăsându-ne impresia că până atunci a câștigat doar cu ajutor folcloristelor sau al banilor.

Da. Așa e sportul, mai și pierzi, nu doar câștigi. Da, dar pentru noi, câteva milioane de euro înseamnă foarte mult. De ei vrem doar victorii o perioadă mai îndelungată. Altfel, dincolo de criteriile sportive, ne simțim trași în piept. E ca și cum am fi plătit pentru un kilometru de autostradă care, după un an, s-a evaporat. Și, de fapt, așa am și făcut.

7 comentarii

 1. dijma rescu

  Este greseala lui Bute ca a primit acei bani sau dorinta de populism ieftin a guvernului roman cu care a compensat,in atitea rinduri,incompetenta economico-financiara de-a lungul timpului?Bute,asa cum spui,isi are limitele lui.Cel putin,nu a dat bir cu fugitii,asa cum a facut-o Doroftei,spre exemplu,care,vocal cum e,pare cuprins de o jenanta amnezie.Si fii sincer,PAH-ule,din ’89 incoace,citi kilometrii de autostrada,pentru care am platit,s-au evaporat?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Articol de neam prost, ca un roman adevarat, desi ai un nume strain. Ai dreptate, dar nu acum era momentul sa te dai nemultumit. Ai asteptat ca un misel la colt prima infrangere a lui Bute ca sa arati cat de ofuscat esti tu din cauza banilor.

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

  • Din păcate pentru spiritul tău de observație atâ de ascuțit, nu ai dreptate. eu am scris despre bani și atunci când a avut loc gala, în Cațavencii. Acum doar încercam să explic unor indignați ca tine de ce avem dreptul să fim nemulțumiți. Atât.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

   • atunci imi cer scuze. oricum… sunt mult mai indignat de autostrazi decat de meciul lui bute. Macar el pentru banii aia a fluturat frunza Udrei prin fata telespectatorilor din alte tari. Bechtel pentru sute de milioane de euro in 10 ani,ne-a trantit cativa kilometri amarati de gropi, la care inca trebaluiesc doreii autohtoni.

    Răspunde

    Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Doamna Elena (Udrea) ce zice de invinetirea aceasta asteptata?
  Cat mai putea dura oare un smen rrromânesc?
  Bute, gata, la munca, nu la intins manusa.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. subscriu

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Pierre Joseph

  Poate că pare ciudat că nu sunt de acord cu Patrick, dar nu sunt!
  Îl cunosc pe Lucian de mult, de atunci când într-o confruntare de departajare prierdea, pe nedrept, dreptul de a ne reprazenta la J.O. în favoarea unui Simion.
  Am lucrat cu el în laborator atunci când încă era un boxer „amator”. Pot spune că am un respect deosebit pentru el ca om și ca sportiv.
  Despre gala aceea am multe de spus si ea este doar unul dintre obiectuvele de imagine pe care le-am discutat cu Rudel Obreja atunci când comentam împreună Meciuri de box la EuroSport. Era, pe vremea aceea, o moda ca „impresari” din țara prietenă de la vest făceau „selecții” din zinele de nord-vest de băieți care pentru ceva nesemnificativ acceptau să boxeze în boxul profesionist din Germania fără să fi făcut box în țară și numai pentru ca pe ecranele srăine să apara un român bătut de orice alt străin prezent în ring. Am fost martorul momentului în care Rudel Obreja și-a promis să reușească să oprescă acest tip de reclamă negativă.
  Despre banii de la gală se spun multe și se știu puține. Oricum este în cerceratea unor organe competene. Pot să vă spun că ministerul condus de doamna udrea a avut un cortract cu organizatorii numi pentru a face mediatizarea programului de imagine al ministerului.
  Si, pentru puținii care pot trece de moment sau de păreri, am suficiente motive să spun că ceea ce s-a întâmplat cu Lucian are și fațete dintr-o lume care se vede mai uțin în sportul mondial dar care începe să amenințe toate sporturile mai ceva decât fenomenul dopajului (vezi scandalul din fotbalul italian). În luptele ascunse din sportul în care se vehiculează bani mulți, văzuți sau nu, aici sau aiurea, forțele implicate depășesc cu mut ceea ce bănuiește azi publicul telespectator. pentru cinoscători sau pentru cine este interesat am ceva amănunte.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.