Despre astă să fie vorba? Prăpăd, sânge, omor?

prapadstrada

Unii membri ai PDL din birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate nu s-au mai dus să-și îndeplinească îndatoririle. Ne-a explicat Viorel Badea, senator PDL (acum PNL, după fuziune) de disapora de ce nu s-ar mai fi dus oamenii lor la secțiile de votare: „Reprezentatii MAE, presedinti de comisie, ar fi trebuit sa-i plateasca pe membrii sectiilor de votare cu cel putin 30 de euro, pentru ca se considera trei zile. Cu toate acestea, facand un abuz mare, care merge in zona penala, unii dintre presedintii sectiilor de votare au decis sa-i plateasca pe oameni cu numai 12 euro pentru intregul proces de votare. Or, cu 12 euro nu mai merge nimeni sa fie membru in comisiile de votare, pentru ca oamneii nu vor sa ajunga sa dea bani si din buzunarul lor pentru un sandvis, o sticla cu apa. Asta ii blocheaza pe oameni sa participe in comisiile de votare”.

E foarte probabil ca nu doar cei de la PDL să nu se fi prezentat la secțiile de votare. Au fost secții de votare unde nu s-a prezentat niciun membru al vreunui partid. Asta practic blochează procesul de vot, pentru că birourile electorale ale secțiilor de votare sunt formate din trei aoemni fără afileire politică și restul reprezentanți ai partidelor sau ONG-urilor. Ca să poată funcționa legal, un birou electoral al unei secții de votare trebui să fie format din minim 5 persoane. Atucni când sunt doar 3 oaemni, teoretic, secția respectivă nu poate funcționa. S-a întâmplat asta la mai multe secții de votare din străinătate, iar în aceste cazuri s-a cerut dispensă de la BEC pentru a putea asigura, totuși, dreptul la vot al cetățenilor români.

Când aceste absențe au loc la o singură secție sau la două, eventual din aceeași țară, e un accident. Când, însă, lipsesc 136 de mebri ai secțiilor de votare în mai multe țări, e dubios. Când se întâmplă acest lucru la New York, la Londra, la Paris și când aceste absențe duc la scăderea numărului de ștampile, pentru că nu pot fi mai multe ștampile decât membri ai secției de votare, indiferent câte cabine de vot sunt, atunci e foarte, da’ foarte dubios.

Să spunem că ești un partid cu vaste cunoștințe despre alegerile prezidențiale. Doar le-ai câștigat pe ultimele două și le-ai organizat pe ultimele câștigate. Știi, așadar, ce se poate întâmpla în anumite orașe din Europa și SUA, la un aflux mai mare de alegători și cu secțiile aproape paralizate de o eventuală absență a oamenilor tăi. Așa că ți-i retragi strategic. Și întemeiat: „noi vrem binele țării, da’ nu pentru doar 12 euro!”.

Pe seară – când strategia, cumulată cu proverbiala incompetență a oamenilor din diplomația românească indiferent de guvernare, dă roade – obții ceea ce ți-ai dorit. Cozi imense la unele secții, oameni care realizează că nu mai pot vota. Da’ la orele dimineții (secțiile s-au deschis la ora 7:00, totuși) se putea vota destul de lejer, dar acum cozile sunt imense și e clar că mulți nu vor mai intra în secție până la ora 21:00. Poze, filmulețe, totul trimis rapid către media din România. Eventual unul-doi simpatizanți pot începe să agite spiritele, căci la nervozitatea prezentă la acele cozi nici nu-i nevoie de mai mult.

Se închid secțiile de votare, la ora 21:00, deși cu alte coazii s-a prelungit programul. Începe scandalul. Atât afară, cât și în țară. La Cluj, de exemplu, cei care protestează sunt membri de partid. Așa zice Adevărul, așa se și vede în poze. E și Papahagi pe acolo, dar e și senatorul PDL Alin Tișe, mai sunt și consilieri locali ai PDL, sunt și susținătorii lui Macovei și cei ai Elenei Udrea.  Este, cum s-ar zice, un protest al societății civile. (Foto Adevărul)

Captură de ecran din 2014.11.08 la 21.06.13

Oameni scoși în stradă în fața MAE, informații puține, dar multă indignare. Vârf de lance al întregii campanii devine, brusc, Gândul lui Adrian Sârbu. Un om care știe ce este aia datorie civică, dar știe și mai abitir ce-s alea datorii la stat. Cum știe și că Ponta a amenințat de nenumărate ori că de data asta nu i le va șterge.

Subiectul este amplificat și rostogolit fără încetare. Prostia lui Corlățean e mană cerească. Contracandiatul lui Ponta atacă din primul minut pe tema asta. Dacă n-ar fi fost îmipedicați să voteze românii din străinătate, Johannis spune că-i „rupea din primul tur”. Iar fedainii lui îl cred, deși numărul celor care au votat în străinătate reprezintă cam 1,5-1,8% din totalul votanților. Chiar dacă toți ar fi votat cu el (ceea ce nu s-a întâmplat), această rupere din primul tur ar fi însemnat doar că Iohannis ar fi avut 32% în loc de 30 și ceva.

Și vine week-endul, când oamenii dedicați democrației pot ieși în stradă. Se umplu piețele publice în câteva orașe: mii la Timișoara, Sibiu, Cluj, Arad și Oradea, sute la București. În funcție de numărătoare, manifestanții au fost cel puțin în număr egal sau chiar mai mare decât numărul voturilor din străinătate pentru Iohannis. Mult mai mulți dcât cei care n-au apucat să voteze în mod cert. Iar asta e OK. Mai mulți aomeni se luptă pentru drepturile a mai puțini oameni. Asta este chintesența unei democrații bine înțelese.

Ar fi și mai OK dacă astea n-ar fi, de fapt, mitinguri electorale. De aici și tăcerea multor televiziuni: nu au voie să transmită mitinguri electorale decât în emisiunile specifice . Oricum, prosteste spontane nu sunt, fiind anunțate cu multă vreme înainte. Dar, revin, sunt mitinguri electorale. Cei care au făcut mobilizarea sunt susținătorii lui Iohannis. Nu e, cum glumeam înainte, o acțiune a societății civile, ci, aproape, o muncă de partid. Nici asta nu e greșit. Și nici n-ar avea cum să fie greșit, dacă nu s-ar vorbi deja despre violențe. De la bannerele care spun „Vino la vot să i-o dai în bot!” până la mesaje propagate de inconștienți precum ăsta, care bântuie rețelele de socializare.

prapad

Când am scris, pe 22 octombrie, că orice scânteie prost tratată (acolo era vorba despre o decizie a ÎCCJ în defavoarea lui Iohannis, pe 18 noiembrie) poate duce la situații precum cele din Ucraina, Georgia, Serbia, țările arabe, de-a lungul timpului, am fost taxat, de unii, drept nebun. Aș fi preferat să fie așa decât să citesc, cu o săptămână și ceva mai devreme decât mă așteptam, îndemnuri la prăpăd și măcel.

Despre asta să fie aceste alegeri, până la urmă? Despre a ne bate între noi de dragul unor politruci? Asta e democrația pe care pretind că o sprijină unii? Asta este unirea pe care o clamează ceilalți?

Oricum, nu s-a terminat. Pe fondul manifestațiilor de săptămâna asta și al rostogolirii în continuare a subiectului, după alegeri se va clama fraudarea scrutinului iar lumea va fi din nou chemată în stradă.

Mulți spuneau că Blaga e cam absent, că nu-l sprijină cu adevărat pe Iohannis, că e blat cu PSD. S-au înșelat. Uitați-vă la ce subiect principal avem de o săptămână, uitați-vă la pozele din stradă de la Tmișoara, Cluj, Sibiu etc. Bulldogul a livrat.

21 comentarii

 1. "Dezbina si....profita"! Va suna cunoscut?

  Prostii, cu, sau fara dinti, se bat pentru……ce? Sa nu fie Ponta cu Tariceanu, ci Iohannis cu Basesescu, sau cu Udrea, sau cu Tokes?
  Daca iese Ponta, lucrurile, probabil, vor merge la fel: isi vor apara coruptii, vor mai da 5 lei la pensii, vor mai pune niste taxe………Daca iese Iohannis, cu UDMR-ul la guvernare, cu Base prim-ministru (sau….), nu pare cam riscant?!
  Iar prostilor, Dupa sange si groaza, le va fi mai bine?

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 12 Thumb down 8

 2. Societatea civila din Romania a fost decimata atunci cand activisti de seama au intrat in politica. Exemple Macovei, R Weber, Patapievici (intr-o oarece masura) au prins repede gustul postului pe bani publici- pe intern sau extern. Si-au adus si atras colegii de ‘societate civila’ vezi Laura Stefan (experiment esuat) dar si zecile de locotenenti care au ramas adanc infipti in institutele culturale romanesti din strainatate. Odata ajunsi la stat…. au facut numai valuri, scandaluri si au raspandit zvonuri: prin urmare si confuzia din randul electoratului. Radeti, glumiti dar munca e munca si in domeniul public. Mai mult au facut si tot felul de nemernicii… si chiar daca cred ca au scapat uita ca bratul legii este lung si ajunge departe. Oamenii simpli ca noi…n-au nevoie de scandal… ca nu tine de foame! Au nevoie de masuri concrete, ca de zgomot sunt satui. Necazul este ca noua generatie de activisti, ca doar oamenii au initiativa, au fost din nou manipulati si folositi ca o masa de manevra. Ce le pare lor ca e grass-roots initiative e de fapt un ‘astro-turf’ dictat tot de jocuri politice. PACAT! Uite asa pe 16 nu se alege intre rau si mai putin rau… se va alege dintre Foarte RAu si Tare Rau! bleah …. puteti sa votati cat vreti daca voi nu va schimbati si nu deveniti mai greu de manipulat … Ramane cum am[u] stabilit!

  Răspunde

  Thumb up 12 Thumb down 2

 3. Optimistul pesimist

  Genial scris articolul! Felicitari pentru ca reusesti sa-ti mentii obiectivitatea intr-o saptamana in care lumea e foarte acida, acuzatoare, apriga, in care trebuie sa ai grija de zici ca s-ar putea rupe prietenii de dragul unor idei politice…

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 15 Thumb down 0

 4. Problema votului din diaspora este abil creata de guvernanti sa focalizeze intreaga atentie spre sectiile de votare din strainatate ca sa poata frauda masiv in tara. Suntem ceea ce meritam!

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 10 Thumb down 5

 5. Misto. Chiar am stat si m-am tot intrebat cum a facut Basescu manevra asta. Asteptam sa vina cu niste lovituri de teatru in stilul cu care ne-a invatat dar asta a fost mai subtila decat anticipam. Oricum, cred ca mai vine una. Zic eu…

  Răspunde

  Thumb up 8 Thumb down 2

 6. Domnule Patrick,
  Va citesc de mult timp articolele din Catavencii. La postarea de pe blogul dvs. am cateva nelamuriri, pe care v-as ruga sa mi le lamuriti.
  1. Am citit articolele de azi „live” din Gandul despre manifestatiile din tara. Sunt simple relatari cu ore, numar de manifestanti, poze. Nu am gasit nicaieri instigare la violenta, macel, prapad. Singura referire la cuvantul „prapad” si „cretini care voteaza cu Ponta” este inserarea in postarea dvs. a unei capturi de pe FB a unui cont Paul Maior (nu stiu cine este si daca e redactor Gandul sau membru PDL, poate dvs stiti). Daca e sa ne luam dupa cuvintele care se vehiculeaza zilele astea in spatiul virtual si nesemnate ai crede ca suntem intr-adevar in plin razboi civil. Dar, repet, ati inserat o postare dintr-un cont FB si o atribuiti ziarului Gandul. Mai mult postarea dlui Paul Maior poate fi si o ironie ca e insotita de emoticoane. Gresesc?
  2. Spuneti ca cei care au votat in strainatate reprezinta 1,8% din numarul votantilor. Deci nu conteaza. Cat ar fi fost acest procent daca toti cei care nu au putut vota (nu puteti nega ca acele cozi la sectiile din diaspora nu ar fi fost reale, ca pozele si imaginile tv au fost trucate) ar fi votat?
  3. Manifestatiile din tara au fost despre dreptul la vot inscris in Constitutie. Am primit si eu la Iasi invitatie pentru a participa la un asemenea protest. Invitatia era pentru asigurarea dreptului la vot tuturor cetatenilor romani cu acest drept. Cineva a fost vinovat. Dvs. afirmati ca ati identificat vinovatul: Blaga. Foarte bine. Indiferent cine a fost vinovat pentru asta trebuie sa raspunda pentru ca a impiedicat un drept fundamental, fapta care se pedepseste penal.
  4. La manifestatie s-au alaturat si membrii de partid care au presupus ca cei care au fost impiedicati sa voteze ar fi facut-o pentru candidatul lor. si s-au simtit nedreptatiti. La Realitatea TV comentariul a fost ca pe langa oamenii iesiti in strada pentru a cere drept neingradit la vot pentru diaspora s-au alaturat si grupuri de simpatizanti ai unor partide politice. Intotdeauna se intampla asa. Manifestatiile din 2012 care au dus la caderea guvernului au inceput tot de la niste nemultumiti apolitici la care s-au alaturat ulterior membrii PSD. Asa fac, din pacate, toate partidele politice cand simt ca pot castiga capital electoral dintr-o nemultumire a populatiei. Titlul articolului din Gandul este „mii de romani au iesit in strada pentru un vot corect in turul doi”. Este ceva gresit in asta?
  5. Primarul din Iasi (PSD) nu a dat aprobare pentru manifestatie si mars de protest desi s-a cerut oficial asta si a chemat jandarmeria. E corect?
  6. Va admir pentru ca ati recunoscut ca e corect ca mai multi oameni sa manifesteze pentru dreptul de a vota fie si a unui singur om care a fost impiedicat sa faca asta. Da, asta e esenta democratiei. Ma „bat” (nu la propriu in stil Mircea Badea) pentru dreptul tau de a vota, chiar daca nu votezi la fel ca mine.
  7. Apropos de bannerele cu „sa i-o dai in bot” Nu cred ca e scris la propriu, daca intr-adevar ati vazut asa ceva. La niste alegeri prin ’92 sau ’96 ProTV a dat toata ziua un clip cu Gyuri Pascu care canta ceva de genul „hai la vot… si se incheia cu mai bine-i dai una in bot” pe o melodie parodiata dupa grupul spaniol la voga in acel timp (Los Gitanes?… nu mai tin minte cum se numeau). Era licenta artistica sau instigare la violenta „pe bune?”

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 15 Thumb down 6

  • Nu am atribuit Gândul postarea de pe Facebook a acelui individ. Am spus doar că Gândula fsot vârful de lance al campaniei. Oamenii de la Gândul a promovat-o, Gândul a fost publicația care a umplu mediul virtual cu îndemnuri de a merge la manifestații etc.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Treaba asta cu respectarea dreptului la vot e relativa, asa-i? In 2009, la Paris au votat 5000 de oameni in doua ore. Nu s-a asarnat nimeni dintre cei care lupta pentru corectitudine in societate. In 2010, cand madam Roberta masluia votul in Parlament, cu o dezinvoltura tipica celui care se stie inexpugnabil, a protestat cineva? Era un vot falsificat, de natura penala. In 2012, nu cumva aceeasi mari luptatori pentru dreptul la vot, profitand de niste artificii legislative, solicitau cetatenilor sa boicoteze votul, pentru ca nu cumva societatea romaneasca sa scape mai devreme de „binefacerile’ adoratului lor?
   Eu vad realitatea altcumva. Exista categorii de indivizi care se pretind mari democrati, dar care nu vor sa accepte nicicum vointa majoritatii si care ar recurge la orice gest, numai pentru a impune punctul propriu de vedere care e, desigur, cel mai bun. Si mai cred ca aceste categorii de indivizi isi detesta, de fapt, semenii. Nu discuta cu argumente, ci pe baza de umori si clisee. Dispretuiesc realitatea, una care, daca e asa cum e, e astfel si din vina lor. Majoritatea e „mahala inepta”, pentru ca intelectualii, cei chemati sa o lumineze, nu-si fac treaba, tradand societatea civila. Dar asta nu o vor recunoaste niciodata. Orgoliul si obtuzitatea sunt prea puternice.
   Nu prostii si stirbii au distrus sistemul educational si cel din sanatate. Nesfarsitele turme de absolventi cu mintea-n colturi sunt produsele unor intelectuali aferati, „mari vizionari”, care, de dragul posturilor lor caldute si manoase si-au permis sa demonetizeze total ideea de invatamant.
   Nu o sa mai perorez si pe alte teme. Eu sunt convins ca pe acela pe care nu-l convinge realitatea, nu are cum sa-l convinga nici un discurs.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 7. foarte bun articolul, dar dezvaluie ceva mai grav: cineva din PDL a planificat cu atentie totul. Legea spune ca acele cheltuieli de care vorbeste senatorul Badea sunt suportate de cei care si-au trimis reprezentantii in sectii, adica de partide! Practic, el recunoaste ca PDL nu si-a platit oamenii. Pentru ca era greu sa spui catorva sute de oameni sa nu se duca in sectia de votare, fara sa afle presa, ce-au facut: i-au fortat sa nu se duca prin faptul ca nu i-au platit. E vorba de art 23 (alin 7 parca) din legea 370/2004

  Răspunde

  Thumb up 4 Thumb down 2

  • Nu exisăt așa ceva în legea despre care vorbiți și în mod cert nu la articolul 23, care are doar 3 alineate.De fapt, HG nr. 705/2014 spuen clar: „Membrii sectiilor de votare, indiferent de culoarea politica, vor fi remunerati conform legii cu o indeminizatie de 65 lei pe zi de activitate (dupa impozitare), dar nu mai mult de 3 zile pentru primul tur si 2 zile pentru cel de-al doilea tur”. Deci nu partidle își plătesc membrii pentru a participa la în birourile electorale ale sectiilor de votare, ci statul îi plătește.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Acum am realizat ca sunt 2 chestiuni distincte. HG face referire la remuneratie, in timp ce legea se refera la alte cheltuieli. Cu toate acestea, lucrurile se leaga, pentru ca teoretic ce zice senatorul Badea, cu senvisurile si alte cheltuieli, ar trebui asigurat de partidul care desemneaza reprezentantul.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Ar mai fi de adaugat faptul ca BEC este singura autoritate care poate oferi lamuriri sau interpretari ale textelor legale in materie electorala . Atributie care se materialieaza prin emiterea de hotarari (care se publica in Monitorul Oficial) si decizii(care se afizeaza pe site-ul BEC)
  In privinta modul de completare a declaratiilor pe proprie raspundere (una dintre cauzele care a ingreunat procesul electoral), BEC a binevoit sa ofere lamuriri abia dupa primul tur, prin Decizia 126/07.11.2014. M-a intrigat faptul ca , la una dintre sectiile de votare din strainatate, o persoana povestea la TV faptul ca , dupa ce pana la orele 16 oamenii au putut completa declaratiile afara, ambasadorul (sau un alt reprezentant al ambasadei) a iesit sa-i anunte pe alegatori ca declaratiile nu se pot completa decat inauntru. Aceasta in conditiile in care erau deja adunati multi la coada.
  O alta chestiune interesanta, este comunicatul nr.30 al BEC publicat pe site vineri noapte, pe la ora 23, prin care se aduc precizari referitoare la „inexistenta impedimentului legal privind organizarea de noi sectii de votare in strainatate, invocat de MAE” Atata doar ca astfel de precizari sunt rezultatul interpretarii unui text de lege , art.54 alin 1 din Legea 370/2004, iar daca citim textul Hotararii nr.4/4.11.2014 adoptata de BEC si publicata in Monitorul Oficial ( hotarare invocata in comunicatul respectiv) nu scrie nicaieri ,negru pe alb ,ca in interpretarea legii, pot fi organizate noi sectii de votare in strainatate. Pe cei de la BEC i-a preocupat sa desluseasca doar sintagma „aceleasi liste de alegatori de la primul tur” in context, ceea ce insemna ca si interpretarea lor trebuia interpretata ca sa se priceapa ce au vrut sa zica , la concret. Din acest motiv, dupa hotararea cu pricina, de interpretare, au trebuit sa vina si cu comunicatul de vineri noapte, ca sa fie clar pt. toate lumea cum au interpretat ei textul. Cine oare putea fi primul pe faza la comunicatul ala, precizator ? Basescu, desigur.
  Dintr-un punct de vedere, e si de ras, fiind mioritica faza . Pe de alta parte, este suparator modul in care o autoritate in materie electorala se preteaza la un astfel de joc, pentru a furniza, discret, combustibil in scandalul cu voturile din strainatate. Intr-o tara normala , BEC-ul ar fi emis o hotarare de interpretare clara, pana la cel mai mic detaliu. Fara a mai avea nevoie de comunicate ulterioare pt. a preciza cum trebuie interpretata interpretarea.

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 0

 9. Evident ca e o manipulare, prea se insista pe situatia externa in dauna a ceea ce se intampla in Romania. Si ceea ce se intampla in interior e mult mai important, diaspora e maxim 3% din totalul votantilor

  Pe de alta parte, cum spunea si cineva mai devreme, normal ca partidele s-au agatat de niste manifestatii unde, probabil, cei mai multi participanti sunt de buna credinta. Nu desconsiderati majoritatea celor care participa doar pentru ca niste membri de partid s-au pozat acolo.

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 0

 10. interpretarea interpretarii bla bla NU ARE/ AU RELEVANTA. O MAI SPUN INCA O DATA: PENTRU INFIINTAREA UNEI NOI SECTII, CHIAR SI AVAND TOTUL GATA, TREBUIE ACORDUL STATULUI GAZDA. EXISTA SAU NU SI IN CE PARAMETRII/? SE MAI POATE NEGOCIA? POATE NE LAMURESTE CAREVA….PANA NU MOARE VREUN INFOCAT, nu de alta.

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

 11. Si inca ceva: sper, in numele echidistantei pe care o afisati, sa relatati la fel de activ si despre mizeriile scrise de madam Olguta Vasilescu. Pentru ca glumite cu razboi civil in cazul in care mutu’ nu vine la dezbateri sunt deja de domeniul patologicului.

  Si e si mai comic ca iti foloseste articolul. Drept dovada ca n-a inteles nimic.

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 1

  • Habar n-aveam că-mi folosește articolul. Un link?

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Doar share pe FB: https://www.facebook.com/liaolguta.vasilescu.1/posts/716573321763705?pnref=story

   Doar ca, ea avand un scop mai important decat a-si exprima niste nervi, ma strange-n spate. Plus tzatzismele de care a dat dovada. Poate-s eu mai de moda veche, dar nu ma astept ca o femeie sa se comporte ca un birjar.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • @PAH
   Asta s-a inteles din ”Toate televiziunile sunt în delir că au ieşit 2000 de inşi în stradă. Aşa şi? Mâine suntem capabili să strângem 20 000, fără probleme, doar la Craiova. O facem şi noi? Facem război civil sau îl convinge cineva pe mutu ăla să iasă la dezbatere, să îl vadă lumea ce are în cap?”??? Ca ‘telectualii albastri o acuza de tentativa de razboi civil?

   Daca e sa fac analiza pe text, alternativele sunt „facem razboi civil” sau „iese mutu’ la dezbatere”. Ma rog, acuma fiecare intelege ce vrea. Sunt curios de unde ai inteles ca se fereste de a scoate oamenii in strada pentru ca iese razboi civil. Ma indoiesc ca are atata „bunavointa” fata de Romania incat sa se fereasca de confruntari violente.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 12. Indraznesc un comentariu, zic eu pe subiect:
  Nu sunt pesimist neaparat, sa-i spunem realist. Si e sacaitor cum romanul se activeaza numai la alegeri iar in rest e mamaliga.

  E de rasu-plansu’ frenezia asta care va dura o saptamana intreaga. E pur si simplu inutila. Avem 3 categorii de romani.
  1.Romanii care se uita in gura primarului, a popii si Antenei 3. Dependenti de stat intr-un fel sau altul (bugetarii, membrii ai sistemului, asistatii social, etc). P-astia nu-i mai intorci de la Ponta. Mass-media, ca sa nu zic online-ul nu au cum sa se bata cu primarele si cu popa..
  2. Fraierii care sar cu banu’, platitori de taxe, oameni cu frica de comunisti, oameni care au citit ceva la viata lor, indeajuns incat sa nu cada in capcana bigotismului sau a xenofobiei. Multi dintre ei idealisti ai unei democratii pe care nu au trait-o niciodata din pacate.Astia sunt pro-Iohannis si anti-Ponta pana in panzele albe.
  3. Scarbitii/Nepasatorii/Neinteresatii. Multi dintre astia sunt fraieri care platesc taxe. Prea preocupati de angrenajul lor personal care merge si fara sa-i f.. grija de Stat si politicieni. sau detasati complet tocmai pentru ca nimic nu le-a mers indiferent ca s-a chemat Ceausescu/Iliescu/Constantinescu/Basescu. Tot un Escu. Tot un drac. P-astia nu-i convingi sa stampileze.
  Asadar putin spatiu de manevra, agitatie inutila. Matematic, sociologic, astrologic, etc.. situatia e maro si e stabilizata pe la un 52 VP /48 KI.
  Si asta cu iesitul in strada ca sa iasa X sau Y iara n-are nicio noima. Da, vom fi foarte probabil tristi si frustrati Lunea viitoare, dar nu poti decat sa iei la cunostinta de faptul ca >50% +1 au votat altfel decat tine si sa accepti asta..
  In schimb, la anu’, cand se face decontu, si fraierii care platesc taxe si impozite vor avea noi taxe si impozite mai trainice si mai frumoase, ce se va intampla??
  Ar avea romanasii nostri “oua” sa ingroape Guvernul in rahat, ca prin alte tari cu o istorie mai bogata in democratie si mai saraca in furt??

  http://www.infowars.com/french-farmers-spray-government-buildings-with-feces-to-protest-regulation-taxes/

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 3

 13. vrabia malai viseaza si nebunii balamuc.asa inteleg unii democratia.daca cineva nu impartaseste ideile lor politice sau are alte intentii de vot,este jignit,etichetat,injurat,batut.acesta se cheama extremism politic.mai baieti faceti un dus rece si treziti-va la realitate.in democratie sunt alte reguli.cautati definitia acetui cuvant si poate intelegeti ceva.

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.