Despre "societarii civili" în rezervă (un text mai vechi)

Vipușca și cureaua lată, ce ostași erau odată!

“Imaginea frontului era dezolantă. Mortăciuni peste tot. Supraviețuitorii fugiseră. Sau încercau să fugă. Vaiete se auzeau din toate părțile. Un lichid vâscos le trecea salvatorilor de glezne. Înaintau greu, încercând să observe cine mai mișcă în mormanele de trupuri căzute la datorie. De peste tot se întindeau spre ei mâini rugătoare. “Nu mă lăsa, camarade! Am o soție și doi copii… Camaradeeeee!”. Salvatorii, inimi oțelite, înaintau impasibili. Ordinele erau să recupereze întâi ofițerii superiori, care, ca de obicei, erau printre primii vânați de inamic. În sfârșit. Trei generali, îmbrățișați, căzuseră fără suflare peste zece colonei. Uniformele lor erau ferfeniță. Epoleții le fuseseră smulși, chipiele profanate în cel mai josnic mod cu putință. Decorațiile bravilor ostași pluteau fără țintă în același lichid vâscos. Mantaua peticită a unui soldat credincios, din care acesta fusese smuls cu nevăzută cruzime, încerca, cu ultimele puteri, să dea lustru cizmelor de general. Salvatorii se grăbiră spre grupul generalilor și coloneilor înfrățiți întru înfrângere. Adevărul este că fusese o misiune imposibilă. Doar 300 de ostași români, față în față cu peste 3.000 de dușmani: 400 de sticle de vodcă rusească, 1.200 de sticle de vin din Republica Socialistă Sovietică Moldova, 2.000 de beri cehești, trupe izolate de vodcă poloneză, plutoane de elită formate din cel mai bun schnaps redegist, sabotori unguri deghizați în palincă, rachiu subversiv bulgăresc. Tot pactul de la Varșovia năvălise în sala de mese a Unității Speciale de Intendență UM 08181981 pentru a pune la pământ floarea armatei române. Salvatorii scoaseră din sală trupurile aproape inerte ale generalilor Oprea, Onțanu, Năstase, Iordănescu și lăsară femeile de serviciu să curețe lichidul văscos. Voma armatei române urma, la rându-i, să se predea mopurilor și măturilor din unitățile de geniști.”
Am desprins acest fragment dintr-o carte inexistentă despre luptele armatei române între 1947 și 1989. O armată nepereche. Niște oameni duri, oțeliți, neiertători, care au lăsat în urmă peste 88.000 de pensionari. Pensionari care astăzi plâng la televizor pentru că nu mai câștigă – sau s-ar putea să nu mai câștige – decât puțin peste 1.000 de lei pe lună. O lună-două, căci după aceea pensiile lor vor reveni la nivelul normal, datorat unor eroi. Eroi care au împins spre sinucidere sute de tineri recruți. Eroi cărora generații întregi le datorează faptul că au învățat înainte de vreme să fie umili, obedienți, mincinoși, hoți, buni simulanți. Eroi care se mândreau cu porecla de “vulpea desertului” pentru că erau în stare să înfulece trei torturi de nuntă după o singură masă. Eroi care au pus la pământ șiruri întregi de porumb și care au scos din tranșee miliarde de cartofi și cepe. Eroi a căror onoare se traduce prin haine gratuite de la stat, mașină de serviciu și șofer la scară.
Dacă aveau cu adevărat onoare, își trăgeau un glonț în cap atunci când adevărata armată, aia formată din recruți luați cu arcanul, a hotărât să nu-l apere pe comandantul suprem căruia generalii și coloneii îi juraseră credință. Dar nu. Unii dintre cei care au tăcut atunci când s-a ordonat “Foc!” în decembrie 1989, unii dintre cei care au tras și toți cei care îl regretă pe Ceaușescu vor ca urmașii celor care au murit la Timișoara, Cluj, București să le plătescă în continuare pensiile “speciale”, pensii de care părinții și bunicii lor nu au parte. Culcat, moș Teacă! Poate a venit vremea să-ți spună cineva că la ieșirea ta din istorie se vor trage șuturi în cur, nu 21 de salve de artilerie.

(din fosta noastră revistă, nr. 3 (993) din 19-25 ianuarie 2011)

De asemeni, ar mai fi și ăsta despre Dogaru și ai lui:
Pensiile bravilor ostași români. Care ostași?

3 comentarii

 1. hai ma, ca daca ar fi asa, toti soldatii francezi ar trebui lasati sa moara de foame

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. – oare de ce ARMATA in sondaje este pe locul doi dupa bisericaa ?
  – gazeta si articolul face deservicii in cresterea autoritatii sistemului si oamenilor ce il deservesc;
  – oare istoria ARMATEI poate fi aruncata la cos numai ca nu place unora?
  – cine a gresit si greseste, PLATESTE in fata JUSTITIEI;
  – daca nu se doreste armata, propunem in PARLAMENT votam si gata!
  – vom plati pe ALTII probabil cu dolari si euro sa apere spatiul aerian, naval, si terestru al tarii iar o casa nepazita va fi sigur prada ,,amatorilor,, de metrii patrati la puterea N+1 sa devina in proprietatea LOR !!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.