Fățărnicia are chipul tău, Alina!

covergorghiu

Aprilie 2011. În Horia, o comună mică din județul Tulcea, au loc alegeri parțiale pentru funcția de primar. Turul I are loc pe 3 aprilie. Pe primul loc se clasează candidata USL (USL a luat ființă formal pe 5 februarie 2011), iar pe locul doi se clasează candidatul PD-L. Turul al II-lea e programat să aibă loc pe 10 aprilie. PSD lansează zvonul (dat ca informație sigură), că PDL e dispus să cheltuiască aproximativ 100.000 de euro pentru a câștiga primăria din Horia. Informația este absolut neverificabilă iar suma pare imensă pentru o primărie de comună săracă, fără contracte de investiții care să poată întoarce suta de mii de euro, prin parandărăt, în doar un an de mandat. USL investește însă vizibil. Victor Ponta și Crin Antonescu vin la Tulcea cu elicopterul, iar de acolo se deplasează la Horia, pentru a o susține pe candidata comună. Miting cochet, cu muzică și voie bună, discursurile celor doi lideri naționali și nu foarte multă lume. PD-L a angajat o firmă de consultanță/imagine de la București care lucrează pentru candidatul partidului și supraveghează discret mitingul electoral al opozanților. Crin Antonescu pleacă de la miting direct la București, fără a mai trece prin orașul care l-a dat lumii. Victor Ponta ține o conferință de presă în una dintre sălile mici ale unui hotel local. Numărătoarea voturilor din 10 aprilie spune clar: candidatul PD-L a câștigat alegerile parțiale pentru primăria Horia.

26 aprilie 2011. Senatul României respinge o inițiativă legislativă prin care se propune modificarea legii alegerilor locale, astfel încât primarii să fie aleși într-un singur tur de scrutin. Urmează Camera Deputaților, cameră decizională. Așa cum se întâmplă de obicei, abia în acest moment legea atrage atenția publicului. Dezbatere semi-firavă în mass-media.

28 aprilie 2011. „PAH: Ce părere aveți despre alegerea primarilor într-un singur tur? VP: Nu sunt de acord cu modificarea legii în acest sens. PAH: Experiența de la Horia v-a făcut să vă gândiți la modificarea legii? Dacă era doar un singur tur, câștiga candidata USL. VP: Nu are nicio legătură. Nu sunt de acord cu alegerea primarilor într-un singur tur! PAH: Dar sunteți președintele PSD, iar printre inițiatorii acestei modificări legislative se află 17 deputați și un senator PSD. VP: Știu, dar voi face tot posibilul ca această modificare a legii să nu aibă loc! PAH: Cum, mai exact, veți face acest lucru? VP: Le-am comunicat membrilor PSD care au semnat pentru această propunere legislativă că vor fi excluși din partid dacă nu-și retrag semnăturile. PAH: E suficient? VP: Nu. Dar PSD nu va vota pentru alegerea primarilor într-un sigur tur. Promit!”. (Fragment dintr-un interviu nepublicat cu Victor Ponta, la acea dată președinte al PSD și copreședinte al USL).

2 mai 2011. Propunerea de modificare a legii alegerilor locale astfel încât primarii să fie aleși într-un sigur tur este prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

30 mai 2011. Propunerea legislativă pentru modificarea legii alegerilor locale primește aviz pozitiv de la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului și Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților.

31 mai 2011. La ora 13:04 are loc votul final pentru propunerea legislativă prin care se modifică legea alegerilor locale. Din cei 192 de deputați prezenți, 174 votează pentru modificarea legii, 110 votează împotrivă, 3 se abțin, 5 nu votează. Modificarea legii alegerilor locale este aprobată de către Camera Deputaților. Dintre cei 63 de deputați PSD prezenți, 57 votează împotriva modificării legii, unul se abține, 5 nu votează. Victor Ponta, care nu ajunsese încă la faze de dedublare premier-deputat, votează împotrivă. Dintre inițiatorii pesediști ai modificării legislative, 5 nu votează, iar unul se abține. Doar 5 dintre inițiatorii acestei modificări legislative nu se regăsesc și în actualul parlament ca reprezentanți ai PSD. La vot participă 54 de deputați PNL. 52 votează împotriva alegerii primarilor într-un singur tur, 2 se abțin. PD-L, UDMR, UNPR și minoritățile votează pentru alegerea primarilor într-un singur tur. (Doar Daniel Oajdea, la vremea aceea membru PD-L, mai votează împotrivă).

Captură de ecran din 2016.01.19 la 19.38.15

22 iunie 2011. Traian Băsescu promulgă legea, care devine, astfel, legea 129/2011.

24 iunie 2011. Legea 129/2011 este publicată în Monitorul Oficial nr. 444/2011.

18 ianuarie 2016. Alina Gorghiu, copreședinte PNL, anunță public faptul că partidul domniei sale nu este de acord cu alegerea primarilor într-un singur tur. Alina Gorghiu îi cere premierului Dacian Cioloș să ia în considerare emiterea unei ordonanțe de urgență prin care să se modifice legea alegerilor locale, astfel încât primarii să fie aleși în două tururi.

19 ianuarie 2016. Premierul Dacian Cioloș respinge, tot public, ideea emiterii unei ordonanțe de urgență prin care să fie schimbată legea alegerilor locale. Dacian Cioloș: ”Este o decizie politică asta, în primul rând,  e o lege pe care Parlamentul a votat-o. E deja o lege votată care s-a decis printr-o înțelegere politică. Guvernul pe care îl conduc e un guvern independent care nu e implicat politic și nu cred ca este democratic ca un Guvern independent să modifice prin OUG o lege politică”.

19 ianuarie 2016. Alina Gorghiu este surprinsă de faptul că Dacian Cioloș nu vrea să emită o ordonanță de urgență care să modifice legislația electorală. Alina Gorghiu: „Mă așteptam ca premierul și Guvernul României să-și asume o modificare de legislație în sensul asigurării reprezentativității aleșilor în sensul în care o competiție reală să fie realizată mai ales prin al doilea tur de scrutin. Astăzi, primul ministru a decis sa nu se implice în acest lucru, invocând o posibilă interpretare de partizanat politic. Acest proiect, și anume alegerile în două tururi nu ține de politic. El ține de drepturile cetățenilor. Eu o să mai încerc să-l conving, și vom face demersuri la nivel parlamentar. Nu pot să vă mint și să spun ca are 100% șanse acest proiect, pentru ca PSD-ul este un mare adversar al alegerilor primarilor în două tururi de scrutin”.

19 ianuarie 2016. Postacii reacționează. Probabil gratuit. Dacian Cioloș este declarat pesedist. Apare teoria conform căreia Iohannis lucrează ca după decembrie 2016 să instaleze un guvern cu Cioloș premier, dar cu sprijinul PSD, nu al PNL.

13 martie 2015. La Senat este depus proiectul legislativ prin care se vizează modificare legii alegerilor locale.

20 aprilie 2015. Ora 17:32. Senatul aprobă propunerea legislativă privind modificarea legii alegerilor locale. Conform acestor modificări, primarii urmează în continuare a fi aleși într-un singur tur. Președinții Consiliilor Județene, însă, nu mai sunt aleși prin vot direct, ci urmează a fi aleși prin votul consilierilor județeni, după alcătuirea și validarea Consiliului Județean, în urma votului pe listă. La vot sunt prezenți 121 de senatori. 114 votează pentru modificarea legii alegerilor locale. 3 votează contra, 4 se abțin. 65 de senatori PSD votează pentru. Senatorul PSD Gheorghe Saghian votează împotrivă. 30 de senatori PNL votează pentru modificarea legii alegerilor locale, modificare prin care primarii sunt aleși într-un singur tur iar președinții de CJ sunt aleși prin vot indirect. Senatorii PNL Gigi Chiru și Valeriu Todirașcu votează împotrivă. Senatorii PNL Valeriu Boeriu, Traian Igaș și Marius Bălu se abțin. Senatorul PNL Vasile Blaga, copreședinte al partidului alături de Alina Gorghiu, votează pentru modificarea legii alegerilor locale prin care primarii sunt aleși într-un singur tur.

Captură de ecran din 2016.01.19 la 19.39.30

6 mai 2015. Ora 15:34. În Camera Deputaților are loc votul final pe propunerea legislativă privind modificarea legii alegerilor locale. Conform modificărilor aduse, primarii urmează a fi aleși într-un singur tur de scrutin, iar preșdinții de Consilii Județene nu mai sunt aleși prin vot direct, ci în urma votului consilierilor județeni. La vot sunt prezenți 318 deputați. Propunerea legislativă este aprobată cu 278 de voturi pentru, 22 de voturi împotrivă, 14 abțineri. 4 deputați prezenți nu au votat. Din cei 160 de deputați PSD prezenți, toți au votat în favoarea legii. Din 80 de deputați PNL prezenți, 54 au votat în favoarea legii, 14 împotrivă, 9 s-au abținut, 3 nu au votat. Alina Gorghiu este deputat PNL.

Captură de ecran din 2016.01.19 la 19.39.10

18 mai 2015. Prin decretul nr. 473/2015, Președintele României, excelența sa Klaus Werner Iohannis, fost președinte al PNL, promulgă legea 115/2105. Pe baza acestei legi urmează a se desfășura alegerile locale din iunie 2016. Conform acestei legi, primarii sunt aleși într-un singur tur, iar președinții de Consilii Județene nu mai sunt aleși prin vot direct, ca în mandatele 2008-2012 și 2012-2016, ci prin votul consilierilor județeni. Această modificare în modul de alegere a președinților de CJ face posibilă alegerea ca președinte a reprezentantului unui partid care a obținut mai puține voturi în județ, dar și-a asigurat voturile partidelor minoritare, răsturnând opțiunea electorală populară.

Probabil că vă întrebați cum a votat Alina Gorghiu pe data de 6 mai 2015, dat fiind că această lege i se pare extrem de importantă și că solicită acum ordonanță de urgență pentru modificarea legislației. Ei bine, aici e toată frumusețea: oricât de importantă ar fi fost și este legea alegerilor locale, oricât de mult și-ar dori Alina Gorghiu ca primarii să fie aleși în două tururi de scrutin, la data votului Alina Gorghiu pur și simplu a chiulit de la serviciu! (Evidența voturilor Alinei Gorghiu)

Captură de ecran din 2016.01.19 la 19.38.50

Doamnă Alina Gorghiu, dacă v-ar fi interesat cu adevărat opinia presei și a societății civile, care încă din 2011 au susținut că alegerea primarilor într-un singur tur reprezintă o aberație care duce la nereprezentativitae și care favorizează doar partidele mari și primarii în funcție, ați fi avut bunul simț de a vă deplasa organismul la serviciu pe data de 6 mai 2015, pentru a vă exprima părerea prin vot. Mai mult, în calitate de copreședinte al PNL ați fi făcut tot posibilul pentru a vă convinge colegii să voteze împotriva alegerii primarilor într-un singur tur. N-ați făcut-o, dar acum cereți aproape isteric ordonanță de urgență. Fățărnicia, ipocrizia, istericalele și circul ieftin puteți să le păstrați pentru interiorul partidului?

11-17 ianuarie 2016. PNL centralizează sondajele de opinie comandate pentru stabilirea candidaților la primărie în București și în marile orașe ale țării. Cu unele excepții, potențialii candidați ai PNL nu au șasse să câștige alegerile pentru primării într-un singur tur. Excepțiile sunt câțiva primari în funcție, iar cei mai mulți dintre aceștia aparțin vechiului PD-L.

5 comentarii

 1. Doar un reminder: revenirea la vot in 2 tururi s-a aflat in prima versiune publicata a programului de guvernare al lui Ciolos. Apoi a disparut. Deci in noiembrie, cand oamenii erau pe strada, nu i se parea nedemocratic.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • A dispărut din programul de guvrenare tocmai pentru că guvernul nu putea face această modificare. În plus, atunci când a fost numit cioloș, nu mai era nimeni în stradă. Nu mai era nimeni în stradă de la demisia lui Ponta. Apariția și dispariția respectivei chestiuni din pseudo-programul de guvernare se înscrie îns eria bâlbâielilor de la începutul activității acestui guvern.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Premierul Romaniei trebuie sa ramana neutru fata de politic, ca a refuzat o ordonanta de urgenta cred ca facut cea mai buna miscare.
  Democratia nu inseamna sa repari ceva nedemocratic cu acceasi arma, ci tot pe o cale democratica.

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 0

  • „nu inseamna sa repari ceva nedemocratic cu acceasi arma, ci tot pe o cale democratica.”

   uite curat democratic, fara sa jeneze pe nimeni si se si poate spala pe miini cu ea, are posibilitatea de a trimite catre parlament idea, aia sunt obligati sa o ia in seama si domnii sa voteze, adica psd-ul sa o refuze. si asa are si pnl-ul un argument de scanadal, in campanie, ca vad ca nu au absolut nimic.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Man, stii cum se zice….: „La Romanika, numai bou` e constant !!!”…:):):)

  Iar (i)lustrii nostrii conducatori fac zilnic dovada ca nu-s „boi”…pot fi corupti/mincinosi/inconstanti…pot fi orice…numai „boi” nu…!!!…au si o limita si…o mindrie…!!!

  Je, ca vechi monarhist…si liberal…de demult…sint constant….:(:(:(

  Ups…

  :)

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.