Ferma justițiarilor/ Macovei foc cu foc

ciocul1

Monica Macovei ar fi un bun președinte jucător și băgăreț dacă nu ne-ar dezvălui atât de multe din întâmplările sale din trecut și nu ne-ar spune care sunt planurile sale de viitor.

Mulți oameni din clasa de mijloc aleg să o voteze pentru imaginea ei de intransigentă, pentru ceea ce a făcut în materie de drepturile omului, pentru „reforma” Justiției. Sunt voturi irosite în primul tur, din perspectiva celor care vor o dreaptă unită, dar, în fapt sunt doar voturi date în raport cu conștiința și speranțele fiecăruia, fără calcule de partid, de majorități și procente. Voturile pentru Monica Macovei în primul tur sunt ca voturile mele în primul tur, din 1996 încoace. De atunci, la toate alegerile prezidențiale am votat candidatul ungurilor. Și, foarte probabil, așa voi face și anul acesta, în primul tur.

În ceea ce o privește pe Monica Macovei, dincolo de ceea ce am scris în Cațavencii,  are ceva ce mă sperie. Rău. Și peste care nu pot trece. N-am să cobor foarte mult în timp. Doar câțiva ani.

Îmi amintesc foarte bine momentul în care, după tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, Monica Macovei a ieșit despletită și furioasă în fața camerelor și a decretat că medicul Brădișteanu ar trebui anchetat de procurori pentru favorizarea infractorului, pentru că l-a ținut pe condamnat în spital. A doua zi, prompți, procurorii au început cercetarea lui Brădișteanu. Fără plângere oficială, fără nimic. În baza unui soi de ordin primit la televizor. Creepy.

Pe 25 septembrie, invitată la emisiunea lui Teo Trandafir, de pe Kanal D, MM a povestit cum făcea justiție în Kosovo, după bombardarea Serbiei. Practic ei, niște oameni trimiși de niște organizații internaționale acolo pentru a pune țara aia pe roate, se constituiau în tribunale. „Instanțe zburătoare” le numește Monica Macovei. Mai spune că unde avea loc o infracțiune în Kosovo, un viol, o crimă, se deplasa o astfel de instanță, cu elicopterul. Rolurile erau împărțite ad hoc: „Tu ești procuror, tu ești judecător…”. Instanța zburătoare, fără autoritate reală în țara aceea, mergea cu elicopterul, se instala într-o piață publică și judeca respectiva cauză. În baza căror legi? Pe Codul Penal românesc, pe cel franțuzesc sau german? Chiar nu înțeleg. Urmăriți în acest filmuleț povestea, spusă chiar de gura doamnei, la minutul 8:38.

Ce Dumezeu e asta? Cum poate un om care apără atât de puternice principii, să abuzeze atât de tare de dreptul internațional? Cine Dumnezeu, dacă nu niște forțe de ocupație, le dădea lor dreptul să judece oameni? Cine din țara aia îi investise cu asemenea puteri? Cum ar fi să vină niște americani, belgieni, nemți, spanioli într-o localitate românească și, pe motiv că nu există instituții, să încropească în buza elicopterului un tribunal al poporului prieten occidental și să se pună pe condamnări. Dacă aia cu Brădișteanu a fost creepy, asta a fost uber-creepy!

Asupra minciunii nerușinate din 2012, când a spus în Parlamentul European că în România s-au fraudat peste 1,5 milioane de voturi, fără nicio dovadă, n-am să mai zăbovesc. E o minciună care ar descalfica pe oricine, dar nu un om care n-are nicio greață să se substituie autorităților unei alte țări.

În fine, să vin la zi, la altă chestie care mă doare rău de tot. În varianta prescurtată a decalogului pentru clasa politică lansat zilele astea, Monica Macovei spune scurt pe doi: „Să nu ataci instituțiile statului!”. La minutul 1:37.

Chiar dacă ulterior intră în detalii, esența e asta: să nu ataci instituțiile statului. Cum să nu le ataci? Să nu le pândești noaptea pe stradă și să nu le dai în cap? Să nu le ataci cu pietre și coktailuri Molotov? Nu, sigur că nu despre asta e vorba. E o obsesie mai veche a taberei macoviste că nu trebuie să spui nimic despre procurori, despre judecători, despre alte instituții din astea de forță. Dar instituții ale statului sunt, de asemeni, președinția, guvenrul și așa mai deaprte. Să nu le ataci? Să le lași în pace? Să nu le mai critici? Să nu faci opoziție? Procurorii și judecătorii sunt Dumnezeu? Ei nu greșesc? Iar dacă greșesc, oricum nu ai voie să zici nimic despre ei? Uber-uber-creepy!

Nu-i nimic. Dacă va câștiga alegerile Monica Macovei va exista o singură voce oficială. Doar Dan Tăpălagă va mai putea scrie ceava. Poate și domnul Liiceanu, ca secundant. Dar și ei, cu măsură. Pentru restul, să vină „Instanțele zburătoare” cu elicopterele americane. Păi ce facem aici, domnule, atacăm insituțiile statului? Ce, n-ați înțeles mesajul cu cartușul de la Teo?

 

Dacă vreți să o susțineți pe MM în mediul virtual, folosiți cu încredere literele create de familia Costea. Eu pe alea le-am folosit, deși nu au fost create pentru unii ca mine, ci pentru susținători.

22 comentarii

 1. In primul rand, daca asta e tot ce i se poate reprosa Monicai Macovei, e aproximativ nimic.
  Legat de povestea instantelor zburatoare, care ti se pare castrofala, instantele zburatoare sunt mai bune decat nimic. Ele functioneaza dupa niste reguli stabilite international, pentru situatia in care se poate afla o tara dinamitata la propriu, in care se intervine din afara si in care sistemul juridic este mort. Preferi o instanta zburatoare intr-o romanie ipotetic afectata de un razboi civil care sa-ti apere copilul, nevasta si avutia, sau preferi nimic? Dupa acelasi principiu merg si echipe de doctori sa opereze apendicite in Africa si cataracte in Coreea de Nord. Nimeni nu e de capul lui, si chiar daca MM povesteste in felul in care o face, este pentru ca se afla la o emisiune de divertisment si nu e cazul saplictiseasca cu detalii tehnice. Nu pot sa cred ca tu, ca persoana educata preferi haosul unei ordini chiar si impuse din afara, atunci cand in tara ta nu mai are cine sa faca ordine. Pe de alta parte, referitor la „votati cu MM dar va irositi votul”, in cazul tau chiar a functionat propaganda electorala. Eu personal nu cunosc nici o persoana careia sa-i stiu numele si prenumele care sa voteze cu altcineva. Chiar cred ca nu suntem asa de putini. Este cu adevarat singurul politician roman incoruptibil. In afara de o declaratie neinspirata in PE care nu concureaza nici macar pe departe cu declaratii ale celorlalti candidati chiar nu prea i se poate reprosa ceva cu subiect si predicat. Iar daca te afli in cautarea candidatului nepatat…iti cam pierzi timpul.

  Răspunde

  Thumb up 6 Thumb down 7

  • Deci compari condamnarea unor oameni cu operațiile făcute de medici? Wow, ce noțiuni profunde. Da’ de ce să ami facem amscarade din astea, de ce dracului să nu-i împușcăm direct?
   Tocmai că am spus că votul e irosit doar calculele de partid. Pe mine nu mă interesează. Măcar în primul tur avem mai multe opțiuni, putem vota pe cine vrem noi, nu suntem împinși spre răul cel mai mic. De aia votez eu cu ungurii de 18 ani, pentru că pot.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • nu condamn intentiile nobile si nu comentez dreptul de a vota cu orice candidat inscris la aceste alegeri, dar nu exista niciun drept international al ‘instantelor zburatoare’ … este un abuz grav sa ‘judeci’ oameni fara un mandat international emis in acest sens, ceva de genul ‘pacificatorul’ devine ‘agresor’ sau chiar mai rau! Chiar si oamenii din zonele post-conflict au dreptul sa fie judecati de un tribunal competent, independent, impartial si stabilit printr-o lege. Scopul nu scuza mijloacele!!!!!!
   Singurul tribunal international competent in domeniul penal pe teritoriul fostei Iugoslavii era Tribunalul Penal International de la Haga pt fosta Iugoslavie … OSCE-ul nu are atributii de judecata! Mai mult, acum orice rezident din Kosovo care a fost supus la vreun abuz de aceste echipe de ‘justitiari’ autodeclarati poate cere usor despagubiri consistente dupa astfel de declaratii!! Fiat justitia pereat mundum!

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Cunosc si eu pe unul caruia i se zicea Incoruptibilul…..a adus o pace si o prosperitate nemaivazuta….pentru personalul de deservire al ghilotinei. Ce-i drept, o comparatie intre cele doua personaje ar fi inexacta: Incoruptibilul n-ar fi tacut in fata unuia ca Basescu, incoruptibila insa, da.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • zici ca nu cunosti nici o persoana? ok,ma numesc Dragomirescu Adrian si il voi vota pe Klaus Iohannis si nu o vaca ce plinge cu lacrimi de crocodil pe holurile din Bruxelles,dar o vaca cu un juramant:Eu, Gherghescu Monica Luisa – procuror la Procuratura locala Giurgiu – Jur sa servesc cu devotament Republica Socialista Romania, poporul roman, sa pun intreaga mea capacitate de munca in slujba infaptuirii politicii interne si externe a partidului si statului, sa aduc la indeplinire, cu intreaga raspundere, atributiile care imi sint incredintate, sa actionez neclintit pentru intarirea si dezvoltarea orinduirii noastre socialiste, pentru apararea patriei, a suveranitatii, independentei si integritatii tarii.

   Jur sa respect Constitutia Republicii Socialiste Romania si legile tarii, sa pastrez cu strictete secretul de stat, sa apar proprietatea socialista, sa actionez potrivit principiilor democratismului socialist, ale eticii si echitatii socialiste.

   Acest juramint a fost depus in fata noastra, astazi 1 septembrie 1982.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Mulțam, Patrick, pentru popularizarea link-ului și, implicit, și a efortului nostru. Eu am strigat de multe ori în toate piețele: votați cu cine vrea mușchiu’ vostru, da’ numai votați, mișcați-vă de pe canapele, în paștele mă-sii. Aveți un drept pentru care unii au murit să-l obțină și vă bateți joc de el. Văd pe mulți dintre oamenii din lista mea întrebând (subtil cumva și pe mine): „eu cu cine să votez?” Nu am făcut propagandă și nici nu am îndemnat la modul serios pe cineva să voteze cu Macovei. Pur și simplu am făcut transparentă alegerea mea. Dacă întrebi cu cine să votezi poți la fel de bine să întrebi și ce religie să-ți alegi sau cu cine să te căsătorești.
  În rest să auzim numai de bine și ne mai ciocnim pe Facebook.

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 1

 3. n-aș putea. Ești prea simpatic :)

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 2

 4. Uite ca acu’, dupa ce-am citit ce te-ai scremut tu sa scrii, chiar m-am hotarat sa votez cu MM. Tu m-ai hotarat! Multam’ ! Si eu, sigur ma voi duce la vot spre deosebire de tine care vei dormi toata ziua, dupa ce ai scris articole d-astea, belicoase!

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 2

 5. Au trecut 25 de ani si tot bizon a ramas poporul asta. Offfffff….. zici ca Iliescu e presedinte!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. suntem impresionati…. sa mearga in Kosovo sa candideze!!! Tocmai a marturisit cum a incalcat drepturile omului si dreptul international! Mai mult faza cu ‘omul instanta’ tine si de un delir patologic. Apropo, si comunistii organizau procese ad-hoc in fabrici si uzine! Nu se dezminte de sistemul autoritar in care s-a format!

  Răspunde

  Thumb up 5 Thumb down 3

 7. „Monica Macovei, candidat independent la Președinția României, are probleme cu simbolul electoral. Logoul ales seamănă izbitor cu logoul unei platforme online destinată mamelor. Dezvăluirea este făcută pe Facebook, de unul dintre fondatorii platformei Good Momming!, Cristian Olărașu.”

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 1

 8. Te-ai speriat din cauza ca o persoana care a fost educata sa cunoasca si sa respecte principiile si procedurile justitiei, in realitate nu le-a acordat importanta. Acea persoana candideaza pentru cea mai importanta functie eligibila din Romania. Pe mine ma sperie ca pe langa acea persoana mai sunt inca 13 care vor candida, toti avand aceeasi apetenta in a incalca principiile, indiferent de care ar fi ele.
  Ma mai sperie buba scandalului/mitei licentelor Microsoft, care si-a imprastiat milioanele de dolari transpartinic, fara sa se discute despre confiscarea bunurilor celor implicati conform principiilor europene expuse in Conventia OECD din 1997 privind combaterea mituirii functionarilor publici implicati in tranzactiile internationale, precum si celor din Conventia ONU din 2003 impotriva coruptiei.
  Pana nu se trage linie si se face curat in randul politicienilor si afaceristilor care ii sustin, nu ajungem nicaieri. Habar n-am cine o sustine financiar pe Macovei. Ar fi interesant de stiut.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 9. M-a contrariat urât atunci când cu discuţia despre ascultarea telefoanelor, în loc să expună o poziţie de jurist ceva de gen „toate interceptările se fac strict cu mandat de la judecător, conform legii. Restul e mizerie antenardă!” a adoptat o poziţie care suna cam a „numai cine se simte vinovat de ceva se teme / face scandal pe tema asta”.
  Alte luări de poziție ale ei m-au făcut să o privesc cu simpatie. Părerea mea, este?

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

 10. Juristii au o misiune, nu o meserie. La fel si medicii. Si unii si ceilalti sunt fortati uneori de imprejurari sa-si exercite misiunea in conditii extreme. Si nu sunt vreo lumina, dar m-am dezobisnuit de prostul obicei de ma indoi de orice si de competenta si legitimitatea oricui. Tu esti jurnalist, esti obligat de misiunea ta sa te indoiesti. Ceea ce zic eu este ca ar fi foarte util sa spui unde te-ai informat ca ceea ce a facut ea este impotriva dreptului international. Unde scrie ca ce a facut MM este infractiune, sau ca a comis un abuz. Pentru ca daca nu este un abuz, atunci judecata tribunalului zburator e la fel de legitima si utila ca si operatia de cataracta facuta in avion. Atat.

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 2

  • Într-o țară independentă, singurele tribunale abilitate să judece sunt cele naționale. Nu există tribunale alcătuite ad-hoc, nu există oaemni aduși cu elicopterul care să se subtittuie judecătorilor și procurorilor.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 11. Deh, compara spumele la gura facute in cazul lui Bradisteanu cu tacerea asurzitoare pastrata in cazul lui Mircea Basescu. Tacere din care a iesit doar sa urle la prostanacul de Catalin Ivan cum ca PSD-ul sa nu mai dea legi pentru hoti! Ce sa inteleg din asta, ca neamului Basestilor nu-i trebuie legi ca sa fure, ca doar are imunitate si procurori prietenosi? Imunitate despre care iar nu scoase o vorbulita, din cate mi-aduc aminte. Nici despre Flota, nici despre Nana, nici despre Mihaileanu, nici despre terenul lui Casuneanu, nici despre Alro, nici despre Hidroelectrica, nici despre Oltchim si averea tanarului domn Boureanu, nici despre Udrea lui Cocos, nici despre Gazprom, nici despre…..eh. Dubla masura e cu adevarat o valoare europeana. Ma uit la ea si chiar ii vad asemanarea cu un personaj notoriu; numai sa-si pieptene bretonul intr-o parte si sa nu-si mai epileze mustacioara.

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 2

 12. Draga Madalina, e greu cu dreptul! Dar, sa zicem ca unul dintre sarbii din portbagaj erau criminali de razboi sau orice alceva…. Madam justitiara a contribuit la tainuirea infractorului!!!!

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 2

 13. Mădălina (presupun că e cu diacritice, dar ți-a fost lene)

  Tu confunzi salvarea unor vieți (de către medici) cu distrugerea unor vieți (de către justiție). O faptă penală trebuie probată și asta nu se face la chepengul elicopterului.
  Cred că mai confunzi și statutul cu genul. Ceea ce nu mă miră

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.