Fondurile europene sunt noul loto

Povestea lui Nelu Botiș n-ar trebui să se termine aici, cu o demisie rapidă și, cred ei, purificatoare. Pentru că povestea lui Botiș, a soției sale și a numeroșilor săi consilieri nu este doar despre nepotism, conflict de interese și nesimțire, ci este, mai ales, o poveste despre cum să ne batem joc de banii europeni.

Asociația Parteneriat Euroactiv, cea care locuiește în cas soției lui Botiș și unde aceasta este consilier, a primit fonduri europene în valoare totală de 1.898.388,71 lei. De la statul român, prin ministerul muncii, a mai primit 187.752,73 lei iar contribuția lor a fost de 44.749,69 lei, În total, 2.130.890,13 lei. O sumă măricică, aș putea spune, pentru un proiect care nu prea ar avea de ce să coste atât. Activitățile demarate din 19 noiembrie 2010 și desfășurate până pe 13 aprilie 2011 în cadrul proiectul sunt niște frecții majore: lansarea proiectului, campanie de informare în județ, înscrierea a 105 persoane la niște cursuri de recalificare ca sudori și motostivuitoriști, campanie de informare în județ și împărțirea de pliante la un târg de job-uri. Găsiți desfășurătorul aici.

Ei bine, pentru frecțiile astea sunt plătiți 11 oameni, cel mai mic salariu din această echipă fiind de 2.500 de lei brut, iar cel mai mare de 9.200 de lei. Cele mai multe, 6, sunt plafonate la 8.400 de lei. În total, cheltuielile salariale pe acest proiect de aproximativ 500.000 de euro se ridică la 892.800 de lei anual. Adică aproximativ 218.000 de euro. Nu știu care este durata proiectului, dar dacă ajunge la un an, deja jumatat din banii dați de UE se duc pe salariile unor trântori, care au nobila calitate de „consilieri”. Este enorm și este indecent. Pentru că ideea acestor programe nu este de a oferi șansă la salarii mair unui număr de 11 persoane, ci de a ajuta sute de alți oameni să învețe o meserie nouă și să-și găsească un loc de muncă. Deși, sunt convins, nu e ste atât de mare cererea de sudori și motostivuitoriști în județul Bistrița, încât să fie nevoie de 500.000 de euro pentru școlirea atâtor oameni în aceste meserii.

Dacă aplici pe bune la o finanțare europeană ai șanse mici să obții banii. de cele ami multe ori pentru că lipsește partea de co-finanțare. Dacă, însă, îți dai sema că îți vei scoate înzecit banii băgați la început, te scobești prin buzunare, suni un prieten și găsești suma necesara. Apoi, e ca și cum ai câștiga la Loto. Spargi banii cum te taie capul, pui niște salarii enorme și nu faci nimic. Totul e să dai o aparență de legalitate furtișagurilor. Știu nenumărate cazuri de proiecte europene care, după ce s-a terminat finanțarea, s-au dovedit a fi niște eșecuri. Site-uri de sute de mii de euro care nu funcționează și nu produc niciun leu, deși pentru asta fuseseră făcute. comunități care nu s-au ales cu nimic din alte sute de mii de lei cheltuite, chipurile pentru binele lor. Drumuri făcute cu niște costrui astronomice doar pentru că fodurile europene o permit și așa mai departe.

Am mai spus-o și o să o spun din nou: nu vă mai chinuiți la Loto. Jucați la fonduri europene. E mai sigur, iar reporturile fabuloase se strâng aproape în fiecare zi.

PS: Cristiana Sabău, de la timponline.ro,spune că repectivul contract durează 16 luni. În acest caz, costurile cu salariile vor fi de 1.184.000 lei. 55,56% din banii luați de la UE și ministerul muncii se duc pe salariile a 11 oameni. Restul pe seminarii, cursuri, pliante și afișe. Mie mi se pare bătaie de joc.

1 comentariu

  1. afisele si pliantele alea cu a cui firma se fac? 😀

    Răspunde

    Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.