Iar v-a păcălit Guruan

guran

Am văzut emisiunea lui Moise Guran, cea de săptămâna trecută, care a scandalizat online-ul și a divizat iar #oameniifrumoși ai internetului. Am văzut-o și am râs. Pentru că așteptam acest moment de cel puțin câteva săptămâni. Recunosc, nu chiar pe acesta, dar așteptam ceva de dimensiunea asta, ceva violent, ceva ilogic și scandalos, care să-l victimizeze oarecum pe acest Guru al corporatiștilor cu studii la fără-frecvență. Magistral jucat, neașteptat din partea unui om care, de obicei, folosește căi ceva mai puțin vizibile pentru a-și atinge scopurile. Dar situațiile disperate cer măsuri disperate, așa că Guruan a lăsat de-o parte telefoanele date către siteurile de media și și-a luat soarta în mâini. Reacțiile pe care le-a stârnit emisiunea lui sunt justificabile pentru cei cu o slabă rezistență la manipulare, dar inacceptabile pentru oamenii ceva mai informnați din zona media, care ar fi trebuit să știe despre ce este vorba. Mai ales după ce, în toamnă, Guruan a jucat aceeași carte a victimizării anticipate.

S-o luăm pe rând: toamna trecută, în timp ce se discuta aprobarea de către CA al TVR și, ulterior, de către CNA a noii grile de programe a televiziunii publice, Guruan a lansat zvonul piaristic ce spunea că emisiunea lui urmează să fie scoasă din grilă pentru că l-a enervat pe Ponta. Era o minciună sfruntată. În cel mai rău caz, emisiunea lui Guran care trebuia să-și înceapă noul sezon nu ar fi intrat la ora 22, ci la vechea lui oră de difuzare, înainte de jurnalul TVR. Guruan știa foarte bine asta, dar a profitat de tergiversările din CA al TVR și din CNA pentru a-și construi o aură de disident absolut nemeritată. Au apărut pagini de Facebook ce ni-l propuneau pe Guruan drept președinte al României, #oameniifrumoși l-au luat în brațe și ar fi dat cu pet-ul în asfalt de dragul lui, deși nimeni, dar absolut nimeni nu-i amenința emisiunea. Cel mult veniturile. Căci una e să încasezi bani pe GRP la ora 19 și cu totul altul este costul GRP-ului la ora 22. Situația s-a rezolvat pentru că oricum se rezolva, dar Guru a rămas cu imaginea asta falsă de luptător neînfricat împotriva sistemului.

Dar ce a fost a fost, imaginea s-a mai erodat, iar de câteva luni au reînceput problemele. Degeaba ai spațiu de emisie la ora 22, dacă nu reușești să aduci și publicul lângă tine. Ah, ce bine ar fi dacă #oameniifrumoși de pe internet, cărora poți să le spui orice vrei, că o iau de bună, s-ar uita și la televizor. Dar nu se uită, nenorociții. Iar dacă ei nu se uită, canci audiență. Iar dacă e canci audiență, există și nemulțumiri din partea mai multor entități implicate în proiect. În principal din partea sponsorilor și a celor care-ți pun la dispoziție spațiul de emisie și mijloacele de producție. Să zicem că TVR ar vrea mai mult pe tronsonul ăla orar. Așa că, de ceva vreme, umblă zvonul că în grila de toamnă a TVR, emisiunea lui Moise Guran ar urma să fie programată, din nou, la ora 19, din cauza slabelor rezultate pe care le are la ora 22. Repet: zvonul nu spune că emisiunea ar urma să fie eliminată de pe postul public, ci doar mutată.

Se apropie vacanța, pe timpul verii Biziday nu va mai presta, ca multe alte emisiuni zilnice, urmând, probabil, să fie date reluări, atunci când e cazul. Dar acum e cel mai bun moment pentru Guruan să reia placa victimizării, cu gândul la costul GRP-ului de toamnă: 19 nu bun, 22 bun. Așa că se trântește o emisiune scandalizatoare, ofensatoare, jignitoare. Și se așteaptă reacțiile. Care vin în valuri. Bifat. După reacții, Guruan ne și spune ce-l așteaptă:

Îmi asum aceste opinii, sunt gata să merg în fața Comisiei de Etică a TVR, sau, de fapt, nici nu este nevoie să merg acolo, dacă pentru aceste opinii cineva consideră că trebuie să plec de la televiziunea publică, o voi face. Fără regrete! Căci scopul merită! Iar scopul îl reprezintă sutele de mii de copii din România la care nu ajunge nici alocație nici nimic.

Ha-ha-ha. Guruan se sacrifică în numele adevărului, al scopului înalt, al… (aici mi s-a făcut greață).

Dacă cineva crede că asta-l preocupă pe Guruan, vă înșelați amarnic. Nu știu ca cineva să fi adus vorba despre sancționarea lui, dar iată că o face el însuși, prevenindu-ne cât de mult urmează să sufere. Va merge până la capăt, se va lupta pentru a-și putea exprima punctul de vedere. Probabil va și scrie pe Facebook despre cum nu i-a apărut emisiunea pe post luni din cauza scandalului iscat. Dar, poate nu știți, luni se difuzează gala UNITER. Dacă emnisiunea lui Guruan nu apare pe post, acesta e motivul.

Slow down! Guruan nu apără copiii cărora părinții alcoolici le beau alocația. Guruan nu-și apără decât slotul orar. Peste Guruan n-au năvălit, în redacție, doi teroriști care să-l fusileze, ci, cel mult, niște sponsori care-i bat obrazul cu cifrele de audiență. Iar dacă el nu-și poate rezolva problemele prin muncă și competență, încearcă să și le rezolve prin scandal.

De data asta victime nu sunt nicii copiii și nici familiile sărace, afectate de alcoolismul unuia sau mai multor membri. De data asta victime sunt bunul-simț și naivii care pun botul la trollisme din astea ieftine. Decât.

11 comentarii

 1. Eu zic sa nu ne pripim cu concluziile. Stim bine ca audientele in TV sunt masurate aiurea, acuzatii curgand din toate directiile. Asa ca nu vrea sa cred ca un sponsor e atat de naiv incat sa-si puna toata increderea intr-un simplu raport. Deci faza ca au navalit sponsorii peste el nu o cred. Ca altii de acolo ii vor raul e plauzibil, multe din emisiuni nu au fost pe placul politicienilor. Iar TVR este o televizune de stat aflata inca sub control politic. Faza cu alocatiile e cat se poate de adevarata, parintii care tin cu adevarat la copii lor nu se bazeaza pe alocatii pentru a-i intretine. Chestia cu alcoolismul e cat se poate de adevarata. O vad zi de zi cand barurile sunt mereu pline in special in mediul rural. Faptul ca prezentatorul tv se foloseste de un lucru real pentru a se victimiza, e treaba lui, cine nu ar face orice pentru a trage de bani? Dar sa fie legal! Cat despre dorinta TVR de a face rating la ora aia, 22:00, pentru a face ceva profit iti dau un singur exemplu care pagubeste cu mult bugetul: Champions League. In toate tarile civilizate aceste meciuri se platesc cu varf si indesat de catre abonati, in Romania TVR-ul iese in pierdere. Deci, despre ce emisiuni vorbim la TVR?

  Răspunde

  Thumb up 6 Thumb down 3

 2. eu zic ca are dreptate.

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 2

 3. „Începând din 1866, la rebeliunea de la Iaşi, montată tot de agenţi ruşi, urmând cu 1907, iar mai apoi cu 1989, armata română a tras în plin, omorând de-a valma şi ţărani înfometaţi, şi oraşeni manipulaţi, şi anticomunişti cinstiţi. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat, la fel cum este, acum, în pericol Ucraina.”
  (Moise Guran, aprilie 2014)
  Deci in 1866, 1907 și 1989 Armata Română a făcut foarte bine că a tras în plin în civili.
  Nu de alta, dar sa stim despre cine vorbim, si sa nu avem asteptari.

  Răspunde

  Thumb up 7 Thumb down 1

 4. Mihai Rusu

  În opinia mea, Guran este îndreptățit să se folosească de ceea ce numiți dvs. ”trollisme” pentru a crește audiența pentru că e printre singurii jurnaliști de la TVR, dacă nu chiar singurul, a cărui emisiune e finanțată în întregime de către sponsori privați. Mi se pare firesc să țină cu dinții ca ea să fie difuzată la ora 22:00 în loc de ora 19:00, pentru că mesajul transmis nu este unul manipulator. Faptul că el se isterizează pe anumite probleme de interes general și că se folosește diverse strategii de a atrage atenția asupra sa pentru a-și atinge acest obiectiv poate fi trecut în plan secund, în fața esenței emisiunii. Dar să nu uităm, omul și-a asumat o pierdere de audiență inclusiv în problema creșterii francului elvețian, după ce a criticat vehement oamenii care aveau credite în această monedă și care erau în mod direct afectați.
  Eu văd Biziday ca un fel de societate comercială care încearcă să răzbată într-un domeniu în care competiția e acerbă, iar sponsorii au o influență mult prea mare în conținutul mesajului public. Atât timp cât Petrom sau Banca Transilvania, doi dintre sponsorii emisiunii, nu-i fac politica editorială lui Guran și Guran nu le promovează decât imaginea, discuția vizavi de modul în care încearcă să-și mențină emisiunea pe linia de plutire nu dobândește prea mult elan. E de văzut însă cât de departe va merge, dacă această ”strategie” prezentată de dvs. este veridică.

  Răspunde

  Thumb up 8 Thumb down 3

  • Da, s-a luat de aia cu credite in franci, nu intamplator fiind sustinut financiar de Banca Transilvania, cea care detine Volksbank, banca cu cea mai marte expunere pe franci elveţieni. Da, nu e nimic manipulator…

   Da, nu e influentat de OMV, doar le-a luat apararea cand pretul benzinei era urias si austriecii anuntasera cel mai mare profit din istorie.

   Da, bine ca nu-i fac politica editoriala.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • @petrache Cine s-a informat stie ca povestea cu francul elvetian a falimentat brokeri (alpari uk), fonduri de investitii (everest), si a adus pierderi de sute de milioane la multe alte banci sau companii de brokeraj. Foarte multa lume a avut de pierdut (fara vreo legatura cu credite). A fost un eveniment unic foarte rar pe piata valutelor. Parerea lui Guran despre creditele in franci o impartasesc si eu si altii. O fi gresita sau exagerata, dar cred ca Guran a fost sincer cu parerea respectiva. Tu cand iti iei un credit in valuta straina iti asumi un risc pentru ca nu poti stii ce se va intampla cu acel curs valutar in viitor. Daca nu ai inteles riscul este vina ta. Daca ai fost lacom si ti-ai asumat riscul chiar daca l-ai inteles sau nu, este vina ta. Daca are loc un cutremur de 9 grade ce distruge jumatate din capitala si piata reactioneaza in asa fel incat leul se depreciaza enorm (reactie normala la un astfel de scenariu) toti cei cu credite in valuta straina pierd. Ce s-a intamplat cu francul este un caz similar. Banca Elvetiei a starnit un „cutremur” pe care multi nu il asteptau, in nici un caz atat de puternic sa fie asa puternic. La fel ca si in cazul unei catastrofe naturale ce influenteaza un curs valutar… nu pot sa zic decat „Ghinion”. Riscul e risc. Trebuie sa il intelegi. Daca ceva are probabilitate mai mica de 0.01% sa se intample nu inseamna ca nu se va intampla niciodata.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Costul GRP-ului este acelasi intre orele 19 – 24, asa este definit intervalul Prime Time la 90% din canale, printre care si TVR, deci argumentul de mai sus nu tine.

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 1

 6. Din capul locului as dori sa spun ca citesc Catavencii (admirator al domnului PAH), dar urmaresc si emisiunea domnului Guran.
  As dori sa aflu cam care ar mai fi tirajul acestui saptamanal daca s-ar distribui in aprozare. Eu il gasesc si acum destul de greu(traiesc in Arad, poate rezolvati sa ajunga suficiente exemplare si la noi) si cam care ar fi raportul tirajului Catavencii versus Click sau orice alta hartie igienica de genul acesta.
  Incerc sa imi imaginez si raspunsurile acestor doua intrebari.
  1. La fel ca si Guran, Catavencii au nevoie de o platforma de distributie cat mai buna. Guran un interval orar optim si Catavencii de zonele de distributie a ziarelor. La aprozar veti vinde fix nimic, poate doar ca hartie de impachetat cirese.
  2. Guran face o emisiune in mare parte de educatie economica. Audienta e cu siguranta mai mica decat a celor de la Antena 3. Asa e, Guran o are mai mica dar sa stiti ca nici la noi la teatru in Arad si nici la Biblioteca Judeteana nu sunt ocupate toate scaunele.
  Nu incerc sa il apar pe domnul Guran. Sper doar sa nu ma dezamageasca.

  Răspunde

  Thumb up 8 Thumb down 1

 7. Steve Harper

  Și ce vreți, Monsieur Hillerin, să dea faliment??? Ca orice emisiune, Biziday are nevoie de audiență. Moise Guran nu primește bani de la TVR (care -apropo – e îngrozitor de „prăfuită”, are urgentă nevoie de rebrănduire și de regândire a strategiei media!), el e plătit de sponsori… iar sponsorii vor audiență. E absolut normal să-și „boosteze” emisiunea, iar cei care-i urmăresc emisiunea să analizeze. De aia avem capete, ca să judecăm, să analizăm, să criticăm. Eu mă socotesc drept un spirit critic ce detestă idolatria, n-am preferințe absolute și necondiționate. Moise Guran mai și exagerează, mai face și greșeli, dar e un realizator isteț, care evită partizanatul (care partizanat e regulă pentru majoritatea televiziunilor românești) și face o emisiune dinamică ce se menține în general în limitele bunului simț. Și dacă tot e să criticăm…dvs. aveți un coleg de redacție care inventează subiecte de scandal din chestii banale, le dezvoltă, critică aiurea, jignește, folosește limbaj vulgar la nodul gratuit, e excesiv de subiectiv… Pe el nu l-ați remarcat? :)

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 0

 8. Moise Guran e penibil. Ceva mai putin decat Lucian Mandruta, dar se bate la titlu. Pacat de tineretile lor. Ambii au glagorie dar le lipseste ceva, gen bunul simt stramosesc, empatia cu realitatile romanesti, lipsa unei modestii profesionale. Mai bine zis: ambii au un plus de libidinosenie combinata cu parerism dus la extrem. Sunt falsi. Mai multa naturalete are domnul Dan, sau chiar Capatos. Sa-si faca firme de training gen Bucurenci, ar pacali doar pasaricile piariste ce au nevoie de maculatura motivationala. Numele lor sunt elocvente: Guran si Mandruta. Sporavaitorul si arogantul.

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 5

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.