Ieși afară, religie, din școală!

monica-macovei-noua-republica

Așa vorbit-a Macovei.

Frumos, mișto și cool. Candidata independentă MM vrea să scoată din programa școlară orele de religie, urmând, poate, să le înlocuiască (nu e rău) cu cele de istorie a religiilor.

În 2014 ăsta devine un subiect, în sfârșit, pentru MM. În 2014, pizda mă-sii! Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Societatea civilă nealiniată, ca să-i spun așa, vorbește despre inoportunitatea orelor de religie în școli de ani de zile. Dacă era un subiect atât de imprtant, de ce Monica Macovei nu l-a abordat mai devreme? Avea șansa asta ca ministru, între decembrie 2004 și 2007. Avea șansa asta ca parlamentar european, din 2009 și până azi. De ce, dacă a crezut în asta, cu adevărat, n-a abordat tema la începutul anului, în timpul campaniei pentru europarlamentare?

Până acum, Monica Macovei a tăcut mâlc pe tema imixtiunii din ce în ce mai ample a Bisericii Ortodoxe în viața statului român, laic de felul său. S-au scris multe, s-au adus argumente, s-a vorbit, însă în van. Nicio voce din politică (Remus Cernea nu se pune) n-a plecat urechea la argumentele civililor. Suntem mulți, din ce în ce mai mulți, care nu vrem să plătim zeciuială BOR, nu vrem ca ai noștri copii să fie îndoctrinați cu manuale scrise de oameni care toată viața lor au citit o singură carte: Biblia lui Iustinian. Și nici din aia n-au înțeles nimic. Dar, până acum, deși subiectul era în aria ei de acoperire, MM a tăcut mâlc. Avea alegeri de câștigat, avea o pensie de europarlamentar de asigurat.

Monica Macovei vorbește azi despre eliminarea religiei din școli ca despre ceva sine qua non. Azi, în pizda mă-sii? E prea târziu pentru a fi cu adevărat credibilă. Probabil un consilier gen Barbu Mateescu i-a spus că ăsta ar fi un subiect pe care potențialul ei electorat l-ar priza așa cum prizează multe alte chestii. E un gest curajos, dar tardiv. Voiam să aud asta atunci când biserica ne acuza de minciună pe noi, cei care spuneam cât plătește exact statul către cultele religioase. Voiam să aud asta atunci când vocea unui europarlamentar sau a aunui ministru ar fi dat greutate demersurilor de laicizare a statutlui român.

Pentru Monica Macovei este doar un artificiu electoral în drmumul construirii unui CV care, la capătul său, să conțină funcția de președinte al Comisiei Europene. Pentru că pe Monica Macovei nu o interesează alegerile de anul acesta, ci cele din 2019, când se va stabili urmașul lui Junker. Vis ambițios pentru cineva despre care nu se știe dacă va aduna 200.000 de semnături pentru a candida la prezidențiale, dar calcul politic plauzibil.

Dacă minciuna cu frauda la referendum n-a prins, dacă povestea cu statul de drept nu mai are audiență, MM are un nou subiect cu, i-au spus consilierii, priză la publicul tânăr.

Mda, încă o chestie realmente serioasă luată al mișto de dragul campanieie electorale. Păcat.

11 comentarii

 1. Deci asta e consilierul misterios? Unul dintre..Mda. Cum a zis Base: de la americani trebuie luate doar cifrele.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. N-a vorbit din bun simț. A fi ministru al justiției și a vorbi despre programa școlară, când în propria ogradă nimic nu merge bine nu e cel mai oportun mod de a rezolva problemele pentru cate ești plătit. Așa că s-a concentrat pe vorbit și rezolvat justiția. În campania și mandatul pentru europarlamentare ar fi fost la fel de „relevant” s-o facă, precum o muscă-n curu’ calului.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Din cate surse e confirmata asertiunea asta? „nu vrem ca ai noștri copii să fie îndoctrinați cu manuale scrise de oameni care toată viața lor au citit o singură carte: Biblia lui Iustinian„.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Ma bucur ca tema asta e adusa in atentia publica.
  E binevenita, chiar daca e tarziu.
  In rest, MM nu ma pacaleste cu nimic. E om din sistem, a profitat din plin de sistem, o da cu manta usor din afara, ca sa se infiga mai adanc inauntru.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Tema este în discuție de foarte multă vreme. Ea doar o parzitează. Dacă era ceva în care să creadă cu adevărat, atunci se băga la timp în discuție.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Este in discutie, si ma preocupa de multa vreme.
  Dar lumea are memorie scurta si e bun un refresh. In grupurile mele nu se discuta asemenea teme decat cu ocazia unui asemenea refresh.

  Sunt de acord ca o paraziteaza, dar spuneam ca poate iese ceva bun din asta. Oricum, cei pe care ii atinge tema nu fac parte din cei care se inghesuie la vot.

  Ma bucur ca am aflat ca ai blog, asteptam mereu articolelele din Catavencii. Multumesc @zoso

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.