Inshallah

Pentru un european, fie el si est-, stresat si obisnuit cu un ritm de viata dement, primul contact cu lentoarea nord-africana echivaleaza cu accederea intr-o casa de inconstienti. Tu te grabesti de nu stii pe unde sa mai scoti camasa, iar astia se misca mai incet ca melcii. De-abia ai coborat de pe ferry-boat la Tanger iar lumea ta plina de dead-line-uri presante si ineluctabile incepe sa se prabuseasca rapid. E singurul lucru rapid care ti se intampla in prima zi in Africa.

Esti in criza de timp. La ora cutare rebuie sa fii in cutare loc, conform programului pe care ti l-ai facut. Da, si? Pasaportul sta in mainile vamesului si acesta il contempla cu atata curiozitate de parca n-a mai vazut niciodata asa ceva. „Hei, imi pui si mie amarata aia de stampila, sefu’?”. „Inshallah” vine raspunsul taraganat. „Terminam azi formalitatile de vama?”. „Inshallah”, lent de tot, de parca i-ar fi lene sa vorbeasca. Si tot asa. Iata cum ai invatat in cateva ore, prin repetare sufocanta, cea mai importanta expresie a Africii musulmane. Tot ce la tine ar trebui sa se intample pe loc sau in vreo 2 minute maxim, acolo se intampla „inshallah”. Adica atunci cand o vrea Allah. Iar Allah are grija de credinciosii lui si nu vrea sa-i zoreasca prea tare. In cele trei vizite pe care le-am facut in Africa am observat multe schimbari, dar mi-ar fi parut extrem de rau sa constat ca raportarea temporala la vrerea lui Allah a disparut. Si n-am fost dezamagit. N-a disparut.

Mai e o vorba draga mie: „Ce te grabesti asa? Avem tot timpul din lume!”. Si cum sa n-ai tot timpul din lume cand caldura iti permite sa lucrezi doar putin dimineata si putintel pe inserat, cand e mai racoare? Cum sa n-ai tot timpul din lume cand nu trebuie sa fugi sa cauti o conexiune la internet ca sa vezi ce se mai scrie pe site-urile de stiri? Cum sa n-ai tot timpul din lume cand scurgerea lui depinde de Allah si nu de vreun client presat de o prezentare urgenta despre care a uitat sa-ti vorbeasca la momentul potrivit? Cum sa n-ai tot timpul din lume cand poti sa zaci ore in sir in cortul tau din mijlocul Saharei si sa-ti numeri nevestele, copiii si camilele? As zice ca ai ceva timp, nu-i asa?

Tin minte ca eram in Dakar, in 2001, si trebuia sa facem actele de donatie pentru una dintre masinile care ne adusesera pana acolo. Cel care se ocupa de asta venea foarte plin de solicitudine la hotelul nostru, aflat undeva la marginea Dakarului. A batut drumul de vreo 10 kilometri in fiecare zi, dus-intors, timp de o saptamana. Tot ce trebuia era sa aduca o hartie oficiala (scrisa la masina sau printata, cu antetul institutiei, semnata de cine trebuie, stampilata etc). Cand avea antet, n-avea stampila sau semnatura. Cand era stampilata si semnata, semnatarul era un portar din institutie, caci directorul o taiase pana in Casamance. Si tot asa, o saptamana in cap. „Hei, Patrick, ce te grabesti asa, avem tot timpul din lume! O rezolvam noi. Hai sa bem un Pastis sau o bere. Uite, au Flag la bar. Faci tu cinste azi, nu?”. Tot timpul din lume, evident. Totusi, a avut dreptate, a rezolvat-o. Mi-a adus hartia cand eram deja la aeroport. Perfect in regula. N-am inteles de ce asteptase pana la ora 2 noaptea, cand pleca avionul, dar, in rest, totul era in regula.

Cand m-am intors de la Dakar in 1999 am constatat ca, totusi, aveau dreptate. Daca nu te gandesti in fiecare clipa ca n-ai destul timp, chiar ajungi sa ai tot timpul din lume, indiferent de cat de strans pare totul la inceput. Si-ti mai scade si stresul. Cand mi-am spus prima data in gand „Inshallah” ca raspuns la intrebarea „Cand o sa am eu timp sa fac toate astea?”, am realizat efectul terapeutic al acestei aproape incantatii. In fond, aici nu e vorba de lene sau de indolenta. E modul lor de a trata feng-shui timpul. E alternativa lor la mersul la psihiatru. Neavand rauri si balti pline de peste, acest tratament aplicat timpului reprezinta modul lor de a se relaxa „la pescuit” cum se poarta pe la noi. Si pe cuvantul meu daca nu e chiar OK.

2 comentarii

  1. Foarte pitoresc si colorat postul..exact asa cum este de fiecare data cand mi-l povestesti. Ma gandesc serios la o sesiune de …povestit intamplari din Africa…te bagi? Avem tot timpul din lume!

    Răspunde

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Mă bag, doamnă de.

    Răspunde

    Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.