Ipocriților!

Mă amuz copios de două-trei zile pe seama reacțiilor extrem de nervoase ale televiziunilor și ale intelighenției catodice pe marginea glumelor proaste făcute la Canal+ (nu, Cătălin Striblea, Canal +, unde se difuzează „Les guignols de l’info”, nu este televiziune de stat). Mă amuz mai ales atunci când vine vorba de protestele pe care oficialitățile ar trebui să le inițieze, cel puțin la nivel de Minister de Extrene, împotriva unei emisiuni pe care cel puțin patru sferturi dintre cei care au văzut fragmentele n-au înțeles-o.

Îmi amintesc o întâmplare din a doua parte a anilor ’90. Bulgarii, vecinii noștri dragi, pe care orice rafinat de la nord de Dunăre îi catastifează drept „bulgăroi cu ceafa groasă”, furau la greu mașinile românilor aflați în tranzit, ba, la nervi, îi mai și băteau pe păgubiți în secția de poliție. După un astfel de eveniment, când consulul român de la Sofia a fost bătut de către polițiștii cărora le reclamase, conform fișei de post, furtul mașinii unui concetățean de-al nostru, Academia Cațavencu a luat atitudine, declarând, pe hârtie, război Bulgariei. Țin minte pentru că eu am scris textul și eu am făcut harta prin care împărțeam Bulgaria între noi, turci, greci, macedoneni și sârbi. Iar de atunci, timp de un an sau doi am tot scris, săptămânal (fie eu, fie alți colegi) cel puțin câte un text în care făceam mișto de bulgari. Tot săptămânal, după ce apărea câte un astfel de text, ambasadorul Bulgariei la București se cerea în audiență la MAE, protestând. Și, pe lângă faptul că protesta, mai și cerea imperios secretarului de stat pe probleme bilaterale să intervină pe lângă AC și să pună capăt atacurilor. Când i se spunea că la noi, de bine de rău, există o libertate a presei și că un minister nu poate impune unui ziar privat ce să scrie, ambasadorul dădea a lehamite din mână, spunând că știe el cum e cu libertatea asta a presei… În fine, la începutul anului 1999 am însoțit o mică delegație oficială care făcea un turneu prin Bulgaria, Macedonia și Serbia. În ambasada de la Sofia fiind, așteptam să primim confirmarea conferinței de presă de la ministerul lor de Externe și acreditările pentru acea conferință de presă. La un momentdat mi s-a comunicat că există o problemă. Mai degrabă că „sunt o problemă” și că MAE bulgar refuză să-mi dea acreditare pentru conferința de presă cu pricina, eu fiind „persona non grata” la ei în minister, pentru că am declarat război Bulgariei. Până la urmă s-a rezolvat, au înțeles și bulgarii că era vorba despre o revistă de satiră și am reușit să intru la conferința de presă.

Cu câteva luni mai devreme, la Budapesta, era să iau bătaie de la un ziarist sârb (super-simpatic, de altfel) căruia i-am spus că mie mi s-a părut că împrejurimile Belgradului sunt o mare groapă de gunoi și că mizeria de pe marginea drumului e cel puțin la fel de mare precum cea pe care o observase el în Timișoara. Nu asta l-a enervat, neapărat, ci faptul că nevastă-sa, o englezoaică, a prins a vânt și mi-a luat partea: „Ți-am zis eu? Ți-am zis eu?”.

Mă rog, să nu mai bat câmpii. Vroiam să vă spun că citesc în fiecare zi zeci de bloguri, și sute de articole din presă. În fiecare zi citesc zeci de răbufniri xenofobe și, ce-i mai interesant, zeci de păreri care spun că românii sunt nespălați, plini de păduchi și de gunoaie. Sunt scrise de voi, ăia care azi, ieri și alaltăieri ați sărit de cur în sus că v-au insultat niște păpuși. Sun convins că unii chiar au crezut că era o emisiune pe bune și că în studioul Canal+ era chiar Patrick Poivre d’Arvor, plus niște alte ființe reale.

Sunteți niște ipocriți. Vă considerați amuzanți când vă umpleți vecinii și compatrioții de rahat, dar vă simțiți lezați dacă vi se spune exact ceea ce spuneți și voi: că românii nu sunt nici mai buni și nici mai răi decât ceilalți oameni, că sunt la fel de păduchioși ca păduchioșii și așa mai departe. Și nu sunteți doar ipocriți. Sunteți, uneori, o glumă mai proastă decât cea mai proastă glumă care se poate face despre noi.

20 comentarii

 1. Vrai.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Noi, romanii, nu suntem paduchiosi. Chiar daca avem reclama la crema, sampon (ce o fi!?) care fac paduchii „din cap” sa dispara ca prin minune, de la „prima utilizare”!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Frumos spus.
  Să luăm următoarea frază : „sunteți niște proști toți care veți lăsa un comentariu după mine”. Dacă te simți ofensat atunci o să îmi răspunzi cu injurii pentru că (vezi doamne) m-am luat de tine. Dacă ești cu capul pe umeri îți vezi de treabă.
  Eh… vorba lui Toma Caragiu : „Așa-i în tenis”

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. paduchiosu patriotard

  Locuiesc in Olanda si mi-a venit copilul cu paduchi de la scoala ,aici este considerat normal,probabil evolutia si civilizatia nu inseamna decat acceptarea jegului.
  Suntem 3 frati ,in 3x ( 12+5) ani (..plus gradinita) nici unul nu a venit cu paduchi…romani paduchiosi ,inculti si cersetori ce eram.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Francezii spun ce au vazut: rromi (tigani) murdari si cersetori. Stim toti ce fac tiganii si in Romania dar si in Europa. Degeaba ne luam noi de francezi: ei sunt o natiune care au dat lumii mari inovatii. Mai bine sa ne uitam cine suntem noi si sa ne intrebam de ce nu zic francezii despre altii din estul Europei ca sunt murdari si ca cersesc. De exemplu nu zic asa despre: slovaci, polonezi, unguri, ucraineni, rusi si nici macara de moldoveni. De ce ? Pentru ca romii (tiganii) poarta numele unei tari europene: Rom-ania. Iar dragii nostri politicieni, s-au opus anul acesta ca rromii sa redevina tigani !

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Daca sunt francezii atat de super de ce nu pun si ei mana pe o carte sau pe o wikipedia sau pe un minitel de laei sa vada care e dinferenta dintre romani si romi sau rromi. Solutii false pentru probleme false. Vin alegerile la francezi si Sarko are nevoie de carne de tun.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Ce poate fi mai dramatic ca noi,romanii,nu ne mai acceptam unii pe altii?Ce poate fi mai dramatic ca ne consideram, fiecare, ca fiind o cetate asediata?Ce poate fi mai dramatic ca viitorul reprezinta o obsedanta necunoscuta pentru noi si mai ales pentru copiii nostrii?Oare ne-am suparat pe niste marionete sau ca brusc ne-am privit in oglinda?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Corect Patrick.
  Les Guignols fac glume groase si romanii sint adesea un subiect de rigolade.
  Daca am fi ireprosabili am fi mai rar tinta glumelor guignolesti. Si totusi e drept ca suntem la fel de paduchiosi ça toata lumea, asa cred.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 8. PAH-ule,ti-am lasat si eu 2 mesaje.Nu te-am injurat,nu cred ca am batut cimpii.Aceeasi politica o au si cei de la „Adevarul”.Eu v-am respectat,citindu-va.Deoarece se pare ca va deranjez nu-mi ramine decit sa ma retrag,nu inainte de a spune,cu regret ca cei de la „Romania libera” si „Academia Catavencu” sunt mult mai democrati,cel putin in aceasta privinta.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Nu țin minte, dar probabil că ai făcut ceva la un momentdat, astfel că mesajele s-au dus direct în spam. Le-am aprobat când le-am văzut, dar voi spune a mia oară: sortarea comentariilor nu înseamnă nici democrație și nici lipsa ei. Pe banii mei public doar ce vreau eu. Sunt locuri unde se poate exprima oricine doar pentru că celor de acolo le este lene să modereze comentarii. Asta nu ajută, însă, la îmbunătățirea limbajului folosit în spațiile publice. Dimpotrivă.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Umorul francez e sublim, e admirabil dar vorba lui Nea Nae, lipseste cu desavarsire.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 10. PAH, s-au suparat antenistii? Pai pe langa supararea lor,care de fapt erau sageti catre MAE ca doarme-n post,mesajul presedintului fondator,vicepresedinte al Senatului si turnator cu patalama, catre cna ul francez,este cel putin un atentat la libertatea de exprimare. Acel comunicat trebuia „infierat„. Ce zici ,Dadea et comp., puteau?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 11. DADEA = Gadea + Badea + Dana

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 12. Patrik, stii de ce sunt ipocriti?
  uite:
  http://www.youtube.com/watch?v=nS3vLUKQ4oU

  adicalea noi avem voie sa ii luam la mishto pe tigani, deh sunt ai nostrii.
  NIMENI nu a protestat, deh, de Divertis nu poti sa te iei… sau atunci a fost satira.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 13. Sunt cam xenofob, recunosc, pentru ca – desi am sa abat asupra umilei mele persoane „injuriile” provenite din ideea faptului ca romanu’ da tot timpul vina pe altcineva – dupa mine, balcanizarea Romaniei nu a provenit nici de la Stefan cel Mare, nici de la Burebista sau Decebal, nici de la Mihai Viteazul. A provenit exact din spatiul balcan pe care l-am acceptat zambind si cu bratele deschise, alaturi de manele, halva si narghilele, s.a.m.d.
  Dar pana la urma… vina tot a noastra este pentru ca le-am acceptat si ne-am complacut in senzatia si ideea de „exotic”. Acum tragem ponoasele pentru ca acel balcanism feroce auto-avortat cu ura din aproape fiecare roman pentru o cat mai mare (ne)implinire a dorintei de a fi moderni si, nu-i asa, sic, ne-a facut sa fim ciuca batailor repetate in stil fonfanit si cu urechi de primata al francezilor.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.