Lia Manoliu. Atleta? Stadionul?

Lia Manoliu a fost campioană olimpică în Mexico, a luat medalia de bronz în 1960 la Roma și în 1964 la Tokyo. A condus Comitetul Olimpic Român din 1990 până pe 9 ianuarie 1998, când a murit. A făcut sport de performanță de la 16 ani la 40. A participat la 6 ediții ale olimpiadelor, ca sportivă, din 1952 până în 1972 – unul dintre recordurile de longevitate olimpică.

A fost Lia Manoliu unul dintre fotbaliștii amatori de baruri și cluburi de noapte? A spart Lia Manoliu nasurile unor chelneri? A tras Lia Manoliu pe nas? A fcăut ea ceva cu adevărat notabil în toată viața ei de 66 de ani? În niciun caz n-a făcut nimic din zona anterior amintită. A fost o perfomeră adevărată, pe vremea când dopingul, banii, sponsorii și profitorii nu făceau legea în sport. După criteriile strâmbe ale societății noastre, Lia Manoliu n-ar merita pic de recunoaștere postumă. Și poate nici nu are parte de ea, cu adevărat.

Stadionul ăla mare și modern care se construiește în București poartă numele campioanei mondiale la aruncarea discului. Stadionul se cheamă „Lia Manoliu”. Încă, și n-am auzit să i se fi schimbat numele în ultima vreme. Ei bine, acest stadion care poartă numele unei atlete de top, acest stadion ultra-modern, care costă cel puțin 142 de milioane de euro, este un stadion blasfemie, un stadion impietate. Pentru că este un stadion pe care nu se poate practica atletismul. Nici acum, cât încă mai este în construcție, și nici în viitor. Este un stadion pe care se va putea juca fotbal, se va putea juca, eventual, rugby, și cam atât. Numele Lia Manoliu este un nume potrivit pentru un stadion național. Dar este o nerușinare să nu lași unui astfel de stadion și opțiunea organizării de concursuri de atletism. Nici alergări, nici aruncări de discuri, sulițe, ciocane, greutăți, nici sărituri în înălțime, lungime sau cu prăjina, nimic. Doar fotbal. Atât.

Fotbal care, la nivel de echipa națională, n-a adus nici măcar o medalie. Niciuna, zero, nada. Iar echipa națională va fi principala beneficiară a acestui stadion. Plus, se pare, echipa ministerului de interne sau a unor oameni protejați de ministerul de interne. Evident, niciuna dintre echipe nu va plăti chirii care să poate amortiza stadionul acela în 100 de ani, măcar. Steaua, echipa care a câștigat cei mai mulți bani în ultimii 20 de ani, din cupe europene și vânzări reale de jucători, nu și-ar permite să plătească un astfel de stadion nici în 40 de ani. Echipa națională, care e pe minus financiar, nici măcar în 70 de ani. Și atunci?

Atunci de ce dracu n-ați mai dat măcar două milioane, trei, ca să faceți acest stadion pluridisciplinar? N-avem echipă națională de fotbal care să merite un stadion dedicat mai scump decât cel din Piatra Neamț și nci echipă de club care să-și permită un stadion propriu atât de scump. Dar așa suntem noi: construim un stadion de 142 de milioane de euro pentru 11 ratați și credem că ne scoatem la capitolul imagine păstrând numele și patronajul spiritual al unei mari atlete. Sictir.

LE: Da, nici măcar nu va mai exista stadion de atletism în complexul Lia Manoliu. Și de ce ar exista, până la urmă, dacă un comentator poate spune asta:

suporter | vineri, 11.02.2011 – 00:39
suporter Universitatea Cluj tot respectul pentru atletism dar nu e un sport iubit si nu e deloc plauzibil ca ar fi altfel daca ar fi mai promovat, sa nu vada bine atatia oameni care ar merge pentru fotbal pe noul stadion pentru ca o data la 50 de ani sa se organizeze un campionat mondial PROBABIL, ar merita ???

13 comentarii

 1. Hmm, inca nu pot sa cred ca fac asta. (ca fost atlet, am si concurat acolo …)

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Se putea și mai rău. Catedrala Mânuirii Neamului (nu, n-am scris greșit) în câți ani va fi amortizată? Acolo nu va tăia nimeni bilete la intrare. Și cam câți bani poți face din vânzarea de lumânări?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Când ai monopol, faci câți bani vrei tu din vânzarea de lumânări. Mai nasol cu Catedrala e că e făcută de o corporație cu o avere estimată la 9 miliarde de euro, dar care cerșește tot de la stat. Iar statul dă, deși suntem stat laic.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Totusi daca s-ar vrea cu adevarat ar putea sa cumpere terenul de la cei care detin locul acela pentru saritura cu parasuta. Si asa e cam in paragina, doar ce joaca niste copilasi fotbal pe acolo. Solutii ar mai exista, trebuie doar sa se implice cineva.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Pai si unde vroia Cel mai mare carnat din lume sa organizeze Jocuri Olimpice? Pe acoperis la Universitar?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. E trist ca acest stadion nu va avea pista de atletism. Nici prin cap nu-mi trecea ca s-ar putea construi un stadion de interes national fara toate facilitatile necesare practicarii cat mai multor sporturi (dupa modelul Stade de France, Stadio Olimpico, etc). O mega tampenie!
  Pe de alta parte, e bine ca vom avea, in sfarsit, o arena moderna. Chiar daca nu va putea gazdui decat meciuri de fotbal sau rugby, tot e un pas inainte. Amortizarea investitiei va veni poate peste 20 de ani iar banii cei mai multi ii vor aduce nu meciurile ci concertele…

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. In sportul romanesc femeile au fost mai performante intotdeauna. Mi se pare normal sa dai nume féminin la un stadion plin de machos cu burta si putind a bere.
  Celé mai frumoase parastase le face femeia romana, un adevarat barbat geto-dacic en est conscient.
  E ça o revansa trista.
  Poate ça ar fi o impietate sa amesteci atletismul cu glodul fotbalistic intr-o tara care nu préa stie incotro merge.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Esti cazut din luna, baiatule!

  […]
  Și aici opresc mai lungul tău comentariu. Ai început prost și continuai și mai prost. Dar, în primul rând, nu te pot lăsa să bați câmpii la mine pe blog. Și nu te pot lăsa să mă iei cu „băiatule”. „Băiatule” poți să-i spui mamei dumitale, tatălui dumitale, cui vrei din numeroasa-ți familie de pitecantropi, da’ mie nu. Aș fi putut să-ți spun că, dacă vrei să comentezi aici, trebuie să-ți modifici stilul de adresare. Dar nu e cazul, pnetru că nu vei comenta niciodată aici. Patrick

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Imi place fotbalul si tin cu Dinamo. Dar ATENTIE nu sunt obsedat (huligan).
  Vreau sa va spun ceva: Ai dreptate in articolul asta. Adevcaratii campioni ai Romaniei ii gasesti si in atletism dar nu-i identifici niciodata in fotbal.

  Romania are nevoie de un stadion multi-sport. cea mai mare greseala care s-a facut a fost faptul ca National Arena nu este un stadion Olimpic. ci doar unul de fotbal.

  Poate macar… stadionul Dinamo va fi multisport daca-l vor renova.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.