Moartea lui Pe Surse

dan-tapalaga-7824În timpul votului de la Convenţia Naţională a PDL, analiştii şi jurnaliştii strânşi pe ecranul unei televiziuni anunţau că ştiu sigur, pe surse, că va exista un tur 2 al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al partidului de guvernământ. Păreau atât de convinşi de ceea ce le-a spus domnul/doamna Pe Surse, încât începuseră să analizeze totul din perspectiva faptului că Emil Boc nu are susţinere în partid. Un mare jurnalist, degrabă primitoriu de informaţii confidenţiale de la Pe Sursele din Parchet, de la ANAF şi de la tot ce ţine de sfera de influenţă a idolilor săi, spunea că are logică, mai ales că tot congresul a fost organizat ca şi cum Emil Boc s-ar fi simţit nesigur. Că au fost depuse prea multe eforturi pentru ca Emil Boc să câştige pentru a crede că acesta se simţea confortabil în cursa electorală. Şi tot aşa, timp de câteva minute bune, de parcă Emil Boc deja intrase în turul al doilea cu Theodor Paleologu şi era pe punctul de a pierde. Când, după câteva momente, s-a prezentat rezultatul oficial al numărătorii voturilor, iar Boc a câştigat detaşat din primul tur, pricepuţii şi bine informaţii ziarişti şi analişti au fost surprinşi cu feţele căzute, de parcă le murise cel mai bun prieten sau, de ce nu, o rudă extrem de apropiată. Şi, de fapt, chiar le murise.

Pe Surse, omul din umbră, un soi de Deepthroat al presei române din ultimii 10 ani, tocmai îşi dăduse obştescul sfârşit în direct, la o oră de maximă audienţă. Nu era prima dată când, din dorinţa de a părea bine informaţi, jurnaliştii apelau la legendarul Pe Surse. Şi nu era în niciun caz prima dată când informaţiile venite de la Pe Surse au fost complet eronate. Televiziunea prost înţeleasă şi, mai apoi, Internetul prost folosit au dus la apariţia unor informaţii neverificate, neverificabile şi de cele mai multe ori false, atribuite unei entităţi inexistente, numite (pentru că trebuia să poarte un nume) „Pe Surse”. Cei mai informaţi (aparent) analişti şi jurnalişti nu furnizează decât informaţii de la „Pe Surse” ăsta. Nu dau un telefon de verificare, nu pun o întrebare, ci iau totul de-a gata, ca şi cum ar fi adevărat. Asta în cazurile fericite în care „Pe Surse” nu este, de fapt, decât prietenul lor imaginar, care le-a furnizat informaţiile înainte de intrarea în emisie, pentru a nu-i lăsa să pară aşa cum sunt: nişte îngâmfaţi p’afarişti care nu vor altceva decât să fie băgaţi în seamă.

„Pe Surse” a murit iar, bătându-şi joc de cei care l-au iubit şi au crezut în el. Dar nu mare mi-ar fi mirarea ca, în continuare, oameni care cred că „Pe Surse” încă mai trăieşte în Cuba, alături de Elvis şi de Ceauşeşti, să continue să-l citeze.

Articol apărut în Săptămâna Financiară

Sursa ilustrație: Academia Cațavencu. Autor: Bogdan Petry.

2 comentarii

 1. Subscriu. Dar vinovati de moartea lui pesurse sunt jurnalistii care nu verifica atit sursa cit si informatia. Cu toate ca nu sunt jurnalist, tin minte de la d-l N C Munteanu inca de cind lucra la Europa libera ca o informatie trebuie verificata din minimum doua surse. O zi buna !

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. serios acum,
  cum dracu’ sa stie „pe surse” cum vor vota aia in cabina?
  chiar erau imbecili aia care au dat stirea despre al doilea tur.
  sincer, nu ii regret moartea…

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.