Monicușor Dacovei și oamenii frumoși

monicusor

Sâmbătă după-amiază circulau în anumite medii informații despre unele sondaje „de calibrare”, făcute ba de institute independente, ba la comanda unor partide, în care scorurile obținute de candidați erau mult diferite de toate sondajele de până atunci și foarte diferite de ceea ce avea să se întâmple duminică. Cifrele sunau cam așa: Ponta – 37%, Iohannis- 36%. Strâns, nu? Până când calibrarea dădea cu mucii-n fasole, definitiv: Monica Macovei – 10%.

Gata, oricărui om normal i se rupe filmul la această cifră și-și dă seama că ăsta nu-i sondaj de calibrare, ci sondaj de intoxicare. E cam ca sondajele imaginare invocate mereu de către Vadim, în care el are 130 de procente, iar ceilalți candidați restul până la 100.

Și e păcat că e așa.  E păcat pentru cei care, în lipsa unui candidat mai bun, au ales, totuși, să se implice și să o susțină pe Monica Macovei, ba chiar să o și voteze. Îi cunosc pe unii dintre cei care s-au implicat voluntar în campania candidatei Macovei. Unii mi-au fost colegi pe vremea când lucram în advertising. Sunt oameni mișto, buni profesioniști, pasionați de ceea ce fac, dar… Dar nu-i interesează, de obicei, ceea ce se întâmplă în politică. Absolut deloc. Și, cu unele excepții, nu-i interesează nici ce se prea întâmplă în afara cercurilor în care se învârt. Ei sunt oameni de imagine, construiesc imagine și schimbă percepții, dar rareori merg în profunzime, construindu-și universul informațional tot pe bază de imagine. Nu intră în amănunte, nu au curiozități prea mari. Dacă omul de la strategie pune o cercetare pe masă sau invocă niște date a căror sursă îi e lui la îndemână, e OK, pe baza acestor informații se lucrează.

Sunt oameni mișto, dar nu citesc presa. E prea mainstream. Știrile vin de pe net, filtrate de prietenii de pe Facebook. Ei sunt oameni prea ocupați ca să își culeagă singuri informația, deși pe baza informației pure ar trebui să lucreze. Nu poți, în mod real, să vinzi nimic atâta vreme cât nu știi nici cine sunt potențialii cumpărători și nici cu ce se ocupă ei în realitate sau, mai ales, ce le umple lor timpul. Că se informează filtrat am văzut, din nou, ieri seară. Principala lor nemulțumire legată de dificultățile de votare în străinătate era că s-a micșorat numărul de secții de vot din străinătate. Atât de ușor de demontat, cu o vizită pe site-urile BEC de la prezidențialele din 2009 și don 2014. Numărul secțiilor de votare din străinătate: 294 în ambele cazuri. Numărul buletinelor de vot cerute: 600.000 în ambele cazuri. Așadar, informația luată de pe rețele sociale e sublimă, dar e falsă cu desăvârșire.

Dar e bine că acești oameni au votat. E bine că s-au implicat. Au făcut-o, prima dată, la localele din 2012, în București, când s-au mobilizat pentru Nicușor Dan. E drept, l-au votat mai mult pe Facebook decât în realitatea, dar na, nu poți cere totul. Acum cauza a fost și mai promițătoare: puteau să dea un președinte. Au făcut tot ce le-a stat în putere pentru asta. Unii, nu știu care dintre ei, au depășit limitele etice ale industriei în care lucrează. Au mințit și au furat. Dar era pentru o cauză bună. Au citat trunchiat din ziare străine, au scos din context, au inventat citate. Pentru o cauză bună, desigur. Au copiat o ideea a altcuiva pentru a face un logo de campanie candidatei. Pentru o cauză bună. Care cauză bună începea să devină susținută cam ca Ponta. Minciuni, plagiat… Nu contează. Doar EA ne poate scăpa de corupți. Venind de la oameni care folosesc orice tertip pentru a plăti cât mai puține taxe, sună superb.

Până la urmă, Monica Macovei a luat mai multe voturi decât like-uri avea pagina ei. Este o performanță. Unde se vor duce, însă, aceste voturi? În mod normal, nicăieri. Dacă oamenii care au votat-o pe Macovei ar fi consecvenți cu ei înșiși, nu s-ar mai duce la vot în turul doi. Pentru că ambii candidați reprezintă tot ce a blamat Macovei: corupție, dispreț față de statul de drept, participare la lovitura de stat etc, etc. Deși ar fi păcat să se piardă voturile unor oameni atât de conștiincioși încât se trezsc la viață doar din 5 în 5 ani, sau din 4 în patru, când li se pare lor că e cool. Cam asta este implicarea lor civică maximă. Câte un candidat antisistem, despre care nu se informează suficient, care e bun pentru că l-au declarat ei bun și pe care încearcă să-l impună ca pe un detergent. Chiar sloganul „Macovei, altfel decât ei!” aduce aminte de detergentul obișnuit versus detergentul nostru, care e bun și de treabă.

Și mai sunt și restul. Care restul sunt niște proști. Asta am înțeles și eu și alții duminică și luni. Cine n-a votat cu Macovei este un prost. Cine n-a votat cu Iohannis este un prost. De la elitiștii de ziua a șaptea mă așteptatm. De la oamenii care lucrează în publicitate și comunicare, sincer, nu. Căci se presupune că ar trebui să cunoască pe dinafară acest citat al unuia dintre monștrii sacri ai industriei: “The consumer isn’t a moron; she is your wife. You insult her intelligence if you assume that a mere slogan and a few vapid adjectives will persuade her to buy anything. She wants all the information you can give her.” (David Ogilvy)

Hai, puneți mâna și mai citiți, mai informați-vă, încercați să vedeți cine e de fapt candidatul vostru și ne mai vedem peste 5 ani, când coborâți iar în lumea reală. Dar până în Centrul Vechi, să nu vă amețească aerul tare al periferiilor. Sau, de ce nu, luați în serios povestea aia cu un partid nou. Porniți bine: cu un scor de nici 5%, nu intrați în parlament. Mergeți să faceți politică pe lângă Mihail Neamțu, pe Facebook.

PS: Eu cu Kelemen Hunor, cum spuneam și ca mereu în ultimii 18 ani când am votat cu ungurul, ca să nu mă înjurați iar că sunt cu Ponta.

55 comentarii

 1. Si eu am votat cu Kelemen, desi nu sunt etnic maghiar. Pare mai civilizat si calm ca restul.

  Răspunde

  Thumb up 4 Thumb down 4

  • Nici eu nu sunt etnic maghiar. Străbunică-mea din aprtea tatei era din secuime, e drept, dar asta nu mă face secui.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 2. si totusi nu-i asa – referito la sectiile de votare – da, sunt tot atatea, dar s-au desfiintat sectii in mai multe orase pentru a le comasa pe toate in acceasi cladire! Desteapta miscare, nu?
  „știți câte secții au fost înființate în Israel în primăvara lui 2014? Trei. Știți câte secții au fost acolo la parlamentarele din 2012? Tot trei! ”Același număr de secții” – vor spune oficial cei de la MAE; dar e o smecherie. Cele trei secții din 2012 erau în Tel Aviv, Ierusalim și Haifa; cele trei secții din 2014 au fost în Tel Aviv, Tel Aviv și Tel Aviv. În Haifa – unde e cea mai mare și mai activă comunitate românească – nu s-a mai putut organiza o secție (și, nu uitați, duminica e în Orientul Mijlociu zi de lucru, turismul electoral e exclus); în Tel Aviv însă, unde există teoretic o filială PSD Israel – și unde votează mai puțini români – au existat resurse pentru trei centre de votare; doua dintre ele, desigur, n-au fost utilizate de nimeni, dar au fost foarte utile pe hârtie.” […]

  Răspunde

  Thumb up 11 Thumb down 1

  • Am șters link-ul către acel site, pentru că ăia mint fără jenă. Știi unde au fost secțiile de votare din Israel la prezidențialele din 2014? Exact: la Haifa, Str. Nordau, nr. 10, Ierusalim, Str. Shivtei, nr. 46 și Tel Aviv, Str. Adam Hacohen, nr. 24. Dacă nu mă crezi pe cuvânt, mergi pe site-ul BEC și pe cel al MAE și verifică acolo. http://www.mae.ro/sites/default/files/file/2014/alegeri_prezidentiale/2014-10-29_sectii_votare.pdf

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Esti din Isarel? Ai fost in Israel? Din Haiffa in Tel Aviv faci maxim 30 de minute de mers cu masina pe autostrada. Din Ierusalim In Tel Aviv faco 1 ora. Tel Aviv este la mijlocul distantei. Israel este o tara mica. Acolo au votat acum circa 700 de romani fara sa se stea mult la coada. Sa fim rezonabili. Lasati vrajeala ca nu asa va convingeti „inteligentii” sa va voteze alesul. Argumentele astea sunt pentru prosti…Dar vai, „prostii” voteaza cu celalalt…:))

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • va dau eu un exemplu concret: in Seattle unde stau e prima oara cand nu exista sectie de votare. cele mai apropiate sunt la 220 km + granita (Vancouver BC) sau 280 km (Portland). 3 ore de condus cum o dai, majoritatea covarsitoare a romanilor din Seattle, multi, putini, nu stiu sa apreciez, nu au votat de data asta. Probabil ca cei care lucreaza la Microsoft, Amazon, Boeing nu prezinta interes pt Romania.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Tare – uite ca nu m-am documentat suficient.
  In schimb in BE au fost comasate toate cele 4 sectii in Bruxelles – 3 chiar la aceeasi adresa.
  Din sursele mele – altele decat site-ul de l-ai sters – inainte erau in Anvers, la Liege, Namur si bruxelles…Deci tot 4 dar mai rasfirate
  Poti verifica si asta?

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 1

  • Asta-i o informație corectă. Toate cele 4 secții din Belgia au fost la Bruxelles, 3 la aceeași adresă. Nu am auzit, însă, să fi fost probleme la secțiile din Belgia.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • chiar asa. locuiesc la anvers si confirm. am dat azi mail la cine m-am priceput si eu pe subiectul asta. la realitatea, la monica macovei, la basescu si la toate ziarele pe care le-am dibuit. am ezitat daca sa dau si la antena 3 dar m-am gandit ca daca afla aia, in loc de 4 sectii la bxl o sa avem una singura pentru belgia, olanda sifranta. distribuita pe 4 eaje, desigur.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Informeaza-te in legatura cu sectiile de vot din diaspora: sunt tot atatea la numar, dar locatiole sunt diferite.
  (Votat cu macovei)

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 1

  • Da, am înțeles. Și ce dacă locațiile sunt diferite? Afirmația făcută de informații despre facebook era clară: „au micșorat numărul secțiilor de votare”. Ei bine, nu, n-au micșorat numărul secțiilor de votare.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Stie cineva si cate stampile respectiv cabine de vot au fost in fiecare sectie? Ca degeaba au ramas tot atatea sectii, daca la fiecare sectie s-a redus numarul de stampile la un sfert fata de ultimele alegeri.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

   • Cam așa stă situația numărului de cabine în trei dintre orașele unde ar fi fost probleme:
    2009 Paris – 6 cabine de votare
    2014 Paris – 14 cabine de votare
    2009 Londra – 8 cabine de votare
    2014 Londra – 11 cabine de votare
    2009 Chisinau – 13 cabine de votare
    2014 Chisinau – 21 de cabine
    La fiecare cabină revine o ștampilă. Deci nu s-a redus nici numărul de ștampile.

    Răspunde

    Thumb up 0 Thumb down 0

  • Toronto: 5-6 cabine de vot, 2 stampile si 2 angajati! ar trebui sa facem un bussiness de stampile!

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Astroturfing se numesc miscarile astea care pretind ca sunt rasarite de la radacina. Si care au mai multi fani si membri pe net decat in lumea reala, lucru care se vede la vot. E o moda importata din USA – bine punctat cu Neamtu si a lui Noua Republica. Pacat, pentru ca Macovei inseamna mai mult decat atat.

  Răspunde

  Thumb up 6 Thumb down 1

 6. Sa stii ca am zis ca nu am sa merg in turul doi, decat dc printr-o minune ajunge Macovei acolo. Si am mers pe principiul asta, ca doar ea ma reprezinta si nu voi da votul meu la altcineva. Dar stau acum si ma gandesc cum sa nu merg?! Il las pe pacalici sa vina la putere? Nici gand! Iar pt sectiile din afara, singurul lucru trist e ca atatia oameni au batut drum sa ajunga sa voteze.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 15 Thumb down 5

 7. (votat Macovei) si o sa merg si a doua oara la vot sa votez contracandidatul lui Ponta….sunt roman si mandru de asta si cu toti in aceasta situatie avem o aversiune oarecum justificabila fata de unguri ..dar daca ar fi ajuns in turul doi chiar si Hunor Kelemen l-as fi votat…nimic nu poate fi mai rau decat un om care reuseste sa scape de ghearele justitiei …e implicat in tot felul de scandaluri si totusi ii este permis sa fie reprezenant al tarii.Ma facer sa ma intreb daca nu cumva cine se aseamana se adunca si ca ne meritam soarta…imi pare rau dar nu imi place ca o persoana cu valori morale mai putine decat mine sa ma conduca.Am citit prgramul electoral al doamnei Macovei…nu sunt deacord cu aproape jumate din ce spune acolo..dar totusi e cel mai bine construit program .Si domnul Iohannis are un program bun,si domnul Tariceanu dar acestia nu m-au convins.Cati ati avut macar curiozitatea sa cititi de ce ii votam pe astia…cu toti vor sa fure…intrebarea e: care fura mai putin?

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 11 Thumb down 4

 8. „Principala lor nemulțumire legată de dificultățile de votare în străinătate era că s-a micșorat numărul de secții de vot din străinătate. Atât de ușor de demontat, cu o vizită pe site-urile BEC de la prezidențialele din 2009 și don 2014. Numărul secțiilor de votare din străinătate: 294 în ambele cazuri. Numărul buletinelor de vot cerute: 600.000 în ambele cazuri.”
  Nemultumirea e legata de faptul ca s-a redus numarul de stampile disponibile. Daca tu ai acelasi nr de sectii de votare si buletine de vot dar numai jumatate din stampilele din 2009 se schimba putin datele problemei, nu crezi?

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 2

  • De unde reiese că s-a redus numărul de ștampile? Care este sursa aecstei informații? Facebook, Twitter, Instagram? Sau e ceva oficial?

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Din cate spun cei care au stat cate 7 ore la coada la Londra, sectia de votare a avut la dispozitie numai 3 stampile. Numai cine a votat in 2009 poate spune cate cabine/stampile au fost atunci. Oricum ar fi insa, 3 stampile pentru Londra este un numar inadecvat. Poate ca prezenta slaba la vot in 2009 a facut ca acest lucru sa treaca neobservat dar datele pe care le dai (acelasi numar de buletine de vot) e tot o informatie partiala (daca nu stii si cate stampile au fost) si nu sustin argumentului ca nemultumirea celor care n-au votat (si a celor care se solidarizeaza cu ei) ar fi un moft.

   Si nu toti cei care au votat-o sau au facut voluntariat pentru Macovei sunt niste cretini fara capacitatea de a vedea lucrurile in profunzime.

   In plus, nu inteleg de ce l-ai tarat si pe Nicusor Dan in chestia asta cu votul pentru Macovei. Spui de prietenii tai din advertising cat de superficili sunt si vii cu un titlu ca „Monicusor Dacovei” complet absurd si cu nimic mai breaz decat comparatia cu detergentul.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

   • N-am spus că sunt cretini. dimpotrivă, îmi displace faptul că votanții lui Macovei îi consideră pe toți ceilalți cretini. În fine. Legătura cu Nicușor Dan este foarte mare. e exact același tip de mobilizare exaltată. Cât despre ștampile, vii și tu cu infromație luată de pe FB. La LOndra au fost anul ăsta 11 cabine de vot față de cele 8 don 2009. La fiecare cabină de vot e o ștampilă. dacă îns ecție au fost doar 3 cabine (au fost 3 secții), atunci au fost doar 3 ștampile. Mai multe era ilegal. Aaa, vezi cum generalizezi? „3 ștampile pentru Londra”? Pfui.

    Răspunde

    Thumb up 0 Thumb down 0

  • Intre timp am aflat ca au fost 3 sectii de votare si ca, intr-adevar, extrapolasem gresit o informatie. N-am sugerat insa ca trebuiau mai multe stampile decat cabine. Din cate mi-a spus cineva care a votat la Londra, problema a fost procesarea extraordinar de lenta a votantilor (respectiv inscrierea lor in tabele) care a creat un excesiv de multi timpi morti in care pana si stampilele alea stateau degeaba pt ca nu puteai sa intri la vot pana nu iti scriau CNP-ul in tabel si nu semnai.

   Eu am votat in alt oras, unde organizarea a fost excelenta, s-au folosit voluntari care sa fluidizeze procesul pre-intrare la vot, unde a fost estimat corect numarul celor care se vor prezenta la vot (ora la care au ales/putut sa vina n-a contat) si unde la ora 9pm nu a ramas nimeni in fata unei usi trantite in nas.

   Problema e ca, o organizare atat de deficienta (si nu ai cum nega acest lucru) ca cea de la Londra, unde era de asteptat o prezenta la vot masiva, e imposibil sa nu starneasca mirari, intrebari si nemultumiri. Iar sa bagatelizezi nemultumirea cuiva care a stat totusi 6-7 ore la coada sa voteze este chiar lipsit de respect pentru omul respectiv si cei in situatia lui (cateva mii).
   .

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Draga PAH, dreptul la vot are de-a face cu democratia. Votul este secret, liber si alegerile sunt facute, de catre cetateni, in baza unor criterii obiective dar si subiective. Asa a fost si asa va ramane, prin natura omului. Dar nu acest subiect vreau sa il adancesc aici, ci mai degraba faptul ca a scrie acest articol contra unui candidat fara a prezenta argumente solide si obiective, nu gasesc ca este util nimanui. Risipa de energie pt cei ce citesc, scaderea respectului pentru dumneavoastra. Nu sunt o persoana care simpatizeaza minciuna, nu agreez hotia si batjocura , si cu siguranta, ma doare sa ma conduca un personaj ajuns la putere nu prin valori proprii, prin aplicarea unor norme care sa aduca o stare de bine, ci doar avand un discurs impotriva altui personaj din scena politica, prin defaimare, prin furt. Nu vad in dumnealui un exemplu din nici un punct de vedere. Este evident ca psd isi face de ras ideologia prin afirmarea acestui personaj. Dar cui ii mai pasa de ideologie, cand de fapt banul conduce? Dezumanizare. Sunt multe alte probleme grave, mult mai grave, decat faptul ca unii sau altii, da, fie, au mintit, au furnizat informatii eronate cu privire la %-ul ,ante-scrutin, al doamnei Macovei. Chiar are vreo relevanta? Ei bine, eu sunt sigur ca nu. Aceasta doamna Macovei nu a avut parte de o echipa agregata, informata, instruita in scopul unei campanii electorale. Aceasta doamna nu a avut banii si logistica necesare efectuarii unor statistici cat mai precise, asa cum au avut cei de la psd sau acl. Doamna aceasta nu cred ca intrat in cursa pt a ajunge presedinte in 2014. Nu vreau sa speculez motivele. Timpul va demonstra. Dar haosul generat peste hotare, iata, este o dovada a unei conduceri pentru care scopul scuza mijloacele, care isi rade de propriul popor. In nas. Conducere care (si aici ma refer la mae, guvern, psd) , as indrazni sa spun, nu isi respecta cetatenii, deci a carei platforma electorala nu poate fi in nici un fel credibila. Parerea mea este ca numarul mare de candidati care a fost acum la noi denota o lipsa de seriozitate, coeziune si deci de interes real a celor din clasa politica pt a aduce vreun beneficiu acestei tari.

  Răspunde

  Thumb up 10 Thumb down 3

  • Ar fi un reproș întemeiat – și, oricum, este un efort pe care-l apreciez – dacă n-aș fi scris despre MOnica MAcovei de mai multe ori, încercând să-i informez alegătorii. Despre motivul candidaturii, care, da, nu a fost nici măcar cel de a ajunge în turul II, tot eu am scris. Nu primul, ci singurul. de aceea vorbesc despre entuziasmul unora care nus e informează decât frugal și ciclotimic. Pentru că Macovei nu era o cauză care merita susținută. Și am ami scris textul ăsta pentru că mi se pare strigător la cer ca unii indtre votanții doamnei, paraleli cu realitatea, să-i considere pe toți ceilalți proști. despre asta era vorba, dacă doreați o cheie de lectură.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 10. Ggiu, ai ieşit în 2012 şi 2013 tocmai împotriva (şi) lui kelemen hunor(check out Roşia Montană):

  http://www.rosiamontana.net/actiune-de-protest-impotriva-deciziei-ministerului-culturii-si-patrimoniului-national-de-a-acorda-certificatul-de-descarcare-de-sarcina-arheologica-pentru-masivul-carnic/

  Înţeleg ideea şi sunt perfect de acord cu gestul tău, dar na, anulatul votului e mai estetic 😀

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 1

 11. Am recitit articolul dumneavoatra. Pentru ca nu imi place sa imi scape ceva. Si iata ca am realizat ca acesta este un indemn la GANDIT. Ceea ce este oportun. E drept, prezentat intr-o forma usor inversunata si pe alocuri subiectiva. Ceea ce este normal.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 12. De ce ati votat un candidat fara sanse, asa cum este domnul Kelemen Hunor? Sunt doar curios. Obiectiv, da?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Explic asta mai pe larg într-un articol de săptămâna asta din revistă. Dar o să redau și aici fragmentul respectiv. Scuze pentru autocitare.
   „Din 1996 votez constant, la prezidențiale, în turul întâi, cu reprezentantul UDMR. Pentru că în 1996 a fost primul an în care a candidat la prezidențiale un reprezentant al UDMR. Și pentru că vreau ca prin votul meu să arăt că nu suntem chiar niște sălbatici înapoiați care respingem conviețuirea alături de minorități. Nu e vorba de nicio ideologie, nu e vorba de pasiune, e vorba despre un pas spre civilizație pe care-l fac de fiecare dată. În definitiv, nici eu nu sunt chiar român verde și da, vreau ca minoritarii și ăștia cu nume ciudate, pe care alegătorii, mai ales cei din cale-afară de inteligenți aleg să le stâlcească pentru a-și arăta disprețul față de venetici, să se bucure de ceva mai mult respect.”

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Atunci de ce nu Klaus Werner Iohannis? Din cate stiu nici el nu e pui de dac.

   Daca votul tau e strict pe criteriul includerii minoritatilor in viata urbei, este o initiativa laudabila. Dar tin sa iti arat ca pe baza acestui criteriu Iohannis este un exemplu mai bun de integrare in societate.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

   • Iohannis nu candidează decât de anul ăsta. În plus, mie nu-mi place. Dar apreciez că nu mi-ai spus că ungurii sunt răi, iar nemții buni.

    Răspunde

    Thumb up 0 Thumb down 0

 13. Alexandre Spahiu

  „Chiar sloganul “Macovei, altfel decât ei!” aduce aminte de detergentul obișnuit versus detergentul nostru, care e bun și de treabă.”

  http://www.youtube.com/watch?v=7vVaWFw54ig

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 0

 14. Un articol asezat, neinflamat si usor sfatos. Mi-a placut.
  Sper ca supararea de dupa sa nu distorsioneze mesajul constructiv pentru electorii absenti timp de 5 ani din viata lor.

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

 15. corect tot ce spui. felicitari!

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 1

 16. Eh, eu nu am fost la vot niciodata. Am fost duminica si am votat cu Macovei ca mi-a placut initiativa ei. O sa ma duc si in turul II.

  Răspunde

  Thumb up 5 Thumb down 2

 17. @Patrick. Nu esti singurul care ma trimite sa ma informez despre Macovei. Si de fiecare data cand am foat trimis la plimbare am rugat sa ma informeze pentru ca eu nu gasesc informatii. Da probabil voi aveti sursele voastre si eu sunt mai prost, foarte posbili, dar nu gasesc unul care sa rupa din timpul lui sa-mi dea dou linkuri, doua trei vorbe. Pe bune, va platesc timpul, atat cat valoreaza el pentru a ma informa si pe mine tampitul. Spune-mi te rog cat costa timpul tau pentru a scrie un articol in care sa ma informezi si pe mine, ignorantul.

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 1

  • Mergi puțin mai în spate pe blogul ăsta și vei găsi câteva texte. Nu aberații cu procurori comuniști, nu acuzații tâmpite. Am lucrat cu marfa cleintului. Și,d acă vrei, citește și de ce a candidat doamna, mobilizând inutil energii care puteau fi folosite mai bine, aici: http://www.catavencii.ro/de-ce-candideaza-monica-macovei/

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Multumesc. Imi amintesc ca am citit articolul asta, foarte bun de altfel dar am niste comentarii legate de corelarea articolului din link cu cel de fata:

   1. Nu sunt un naiv, am stiut ca fara oameni in sectiile de votare esti zero barat. N-am visat la cai verzi pe pereti. Daca a obtinut acum 4,5 procente, iti imaginezi cat a fost furata in teritoriu ? Totusi am votat-o.

   2. Pentru mine, in urma articolului din link este atat de evident ca Macovei nu a votat sa ajunga presedinte al romaniei ci al comisei europene dar asta ma bucura cu atat mai mult, interesele ei coincid cu ale mele. Stim cu toti ca romania a cazut de partea vestica a noului zid al Berlinului, deci romania este o tara condusa de interesele vestului in care comisia europeana are un cuvant de spus. Pai pentru mine e perfect, o fi occidentul un mic monstru dar eu sunt impotriva rusiei, nici nu vreau sa aud.

   3. Pai colegii tai din advertising is profesioniti desavarsiti, chiar il cunosc personal pe unul din ei, au reuslt o campanie exemplara. Au fost fraieriti ? Nu cred, visul personal al lui Macovei nu creaza conflict de interese cu visul lor de a apropia romania de occident. Au facut o echipa excelenta. Respect baieti si fete, cea mai tare campanie in timp record, daca BEC zice 4,5 % fara oameni in teritoriu, voi ati facut sotto un 10%. Jos palaria in fata voastra.

   Cu ce au fost fraieriti oamenii astia, ca Macovei tinteste presedentia C.E. ? Foarte bine, romania nu e condusa din interior.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Deci MM a investit in pisici si a candidat la presedintia Romaniei pentru ca de fapt vrea sa fie Președinte al Comisiei Europene.

   Chapeau bas! Acum, ca stau sa ma gandesc nu mi se pare un plan rau deloc.

   Bon, acum sa zicem ca cei 4,46% ajungeau la Hunor. Si? Cum erau aceste energii folosite mai constructiv (exprimarea ta)?

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

   • De ce ar fi ajuns la Hunor cei 4,5%? eu am spus doar de ce am votat eu cu ungurul, în niciun caz nu am îndemnat pe altcineva să voteze cu el.
    Energiile din campania lui MM da, putea fi folosite mai bine, oricum. dar nu despre asta era vorba, ci despre mumentele de exaltare ciclică. Ăsta nu-i civism și nici caritatea nus e face așa. civismul se practică zi de zi, nu din an înPaște.

    Răspunde

    Thumb up 0 Thumb down 0

  • Si apropo, foarte tare articolul cu 18 noiembrie. Nu sunt adeptul conspiratilor nic eu, dar scenraiul tau e perfect plauzibil si daca realitatea nu va fi perfect descris de tine, romana se afla in fata unui razboi civil orchestrat de occident daca controlul occidentului este blocat (vezi ultimele declaratii ale lui Ponta). Nu ma bucur, imi iubesc compatriotii, dar in anumite situatii trebuie sa devii cenusa pentru a renaste. Romania a avut 24 de ani la dispozitie sa renasca din vechea cenusa, blocheaza controlul occidentului si va deveni din nou cenusa.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • PAH, din 4 in 4 ani sunt alegerile, acum voteaza oamenii, nu inteleg la ce fel de civism „care nu se face din an in paste” te referi.

   Vad in f multe articole inversunarea impotriva celor care au ales sa o voteze pe MM si peste tot se sugereaza ca sustinatorii/votantii ei sunt o sleahta de fanatici care nu vor mai vota cu nimeni in turul 2, care sunt hipsteri (termen folosit drept injurie moderna) sau care practica civismul de circumstanta. Foarte putini iau in considerare ca unii nu voteaza un candidat ideal (nici nu am avut in campanie asa ceva) ci pe cel de care considera ca sunt cel mai bine reprezentati. E un calcul cu plusuri si minusuri, nu un credo.

   De ex., foarte multi vor vota in turul 2 pe „oricine” ar fi contracandidatul lui Ponta, lasand la o parte ce si-ar dori de la candidatul ideal.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 18. Eu cred ca am citit / m-am informat mai mult despre activitatea Monicai Macovei decat ai citit tu despre activitatea lui Hunor… la urma urmei chiar tu ai scris ca il votezi doar pt ca vrei sa demostrezi ca „nu suntem chiar niște sălbatici înapoiați care respingem conviețuirea alături de minorități”, si o sa iti dau cateva exemple:
  despre Kelemen Hunor:
  -în iulie 2011, ca ministru al Culturii și Patrimoniului Național, a semnat avizul de descărcare arheologică privind exploatarea de la Roșia Montană
  -a susţinut modificarea Constituţiei în sensul eliminării prevederii potrivit căreia România este stat naţional (http://adevarul.ro/news/eveniment/kelemen-hunor-candidat-presedintia-romaniei-1_50abb2497c42d5a6637ebec2/index.html)
  -a facut parte (si a condus chiar) dintr-un partid politic ce s-a aflat la guvernare in aproape toate guvernele post-decembriste, si cu toate astea minoritatea care il sustine (in speta Harghita si Covasna) se scalda in saracie (nu imi trebuie sursa pentru asta, am fost pe acolo, am vazut cu ochii mei cum traiesc „etnicii maghiari” care voteaza ca oile cu UDMR)
  Acum cateva despre Macovei:
  -a introdus obligativitatea declaratiilor de avere
  -a infiintat DNA
  -a fost „consilier special al guvernului Fostei Republici Yugoslava a Macedoniei (FYROM) pe probleme de combatere a corupţiei şi expert al Comisiei Europene în domeniul pregătrii personalului de specialitate din ţările candidate UE în domeniul combaterii corupţiei şi reformei sistemului judiciar”
  – in 2008 i s-a oferit premiul „Femeia Europei 2008” de către preşedintele Parlamentului European (PE), Hans-Gert Pöttering
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=IM-PRESS&reference=20081114IPR42053&secondRef=RO&language=RO
  -„Monica a refuzat să facă dosare oamenilor nevinovaţi arestaţi de minerii chemaţi la Bucureşti de Ion Iliescu, pe care poliţia îi adusese la procuratură în loc să îi pună în libertate. Alţi colegi ai ei, precum dl. Cochinescu, care avea să ajungă şef al Parchetului, au făcut-o cu ambele mâini” – http://www.monitorulsv.ro/Editorial/2008-01-21/Norica-si-Monica

  Mai am si altele, dar nu cred ca mai are sens deja… si sper ca cei care credeti ca ati citit un articol bun sa cititi si comentariul asta.

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 2

  • Monica Macovei nu a introdus obligativitatea declarației de avere. Aceasta exista deja. Poate, maxim, prin legea ANI, publicarea Declarației de avere.
   Monica MAcovei nu a înființat DND. Doar i-a schimbat denumirea. Culmea, știi care este adresa de net a DNA? http://www.pna.ro. PNA, da? cum se chema la înființare, în timpul lui Năstase.
   În ce îl privește pe Kelemen, știu foarte bine ce a susținut și a semnat. Aia cu Roșia Montană mă lasă chair rece, nu sunțin protestele împotriva exploatării.
   Cei care credeți că ați citit comentariul unui om informat, observați, vă rog, că sursa de informare este un pliant electoral cu cv-ul doamnei.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 19. In general e ok logica, dar daca vorbesti de filtrarea informatiilor, orice informatie vine printr-un filtru si distorsionata.

  Eu am votat la Paris in ultima zi de concediu, alaturi de un fost coleg de facultate. Si pot spune ca NU au fost atatea stampile cate cabine au fost. In sala unde am intrat erau 6 cabine si 3 stampile. Am asteptat vreo 15 minute la usa dupa cele 3 ore petrecute afara. Poate ca teoria de pe site-ul BEC e frumoasa, dar nu reprezinta realitatea. Nu e nici o lege care sa ceara asta si de organizare si materiale se ocupa MAE, nu BEC.

  Da, foarte posibil ca voturile Monicai sa nu se duca nicaieri. Al meu sigur nu se va duce la niciunul dintre cei doi.

  Da, chestia cu 10% a fost probabil o incercare de manipulare. Dar termenul se foloseste doar retrospectiv, in sensul ca fiecare ‘sondaj’ e o manipulare in favoarea cui l-a finantat. Sigur, oamenii voteaza ‘sansele’ date de sondaje iar daca manipularea a reusit, retrospectiv nu se mai numeste manipulare, ci acuratete. Daca tu zici ca intreaga campanie se bazeaza pe minciuni marca Ponta datorita acestui motiv, sigur, e dreptul la opinie. Istoria e scrisa de invingatori.

  Unii sigur ca se ‘trezesc la viata’ doar in aceste momente (nu din 4 in 4 sau 5 in 5, cam o data la 2 ani se voteaza pentru ceva, europarlamentare, locale, parlamentare, etc). Altii sunt activi constant, atata tot ca nu ajung in ziare. Sigur, e usor sa generalizezi si sa dai cu hipsterii de pamant, atata vreme cat ei nu se implica prin metodele ‘clasice’, ‘acceptate’. Unul care da din gura degeaba se leaga de altii care ‘se implica’ degeaba, deci degeaba e peste tot. Bun. Fiecare stie ce se intampla ‘in realitate’ (apropo de articolul din Catavencii, care nu-i dadea peste 2%).

  Foarte just, Macovei isi intareste pozitia in politica. Ca e pentru prezidentialele de peste 5 ani sau tinteste spre premierul altui presedinte, viitorul e tinta. A luat 4.5% fara structuri de partid, cu o campanie online. De metoda putem filosofa mult si bine (si ar fi o discutie interesanta, mai ales prin prisma faptului ca bariera in campanie tine mai mult de inregimentarea presei in doi poli si oricum candidatii mici nu au acces acolo daca nu sunt marionete infiltrate).

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 0

 20. Acum incepem sa ne scuzam toti ca am fost pionieri ?? Ca bunicul prin alianta a infiintat un CAP ? Ca mam’ mare facea ce zicea bunelu’ ? Nu prea ne-a coplesit informatia in copilarie si o cam cautam cu lumanarea, acum ca o vazuram la capatul tunelului suntem certati ca n-avem ochelari. Eu m-as certa ca n-o procesez in profunzime si servesc friptura in sange vegetarienilor.
  Muza fantastica, pana usoara fulg , s-auzim numai de bine !

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 21. Asta. Da a fost acelasi numar de sectii ca in 2009 dar unele au fost redistribuite. Si nu inteleg treaba asta cu „e ok, avem acelasi numar de sectii” in conditiile in care romanii din afara sunt mult mai multi decat erau in 2009.

  In Grecia numarul de sectii s-a injumatati de la 6 in 2009 la 3 in 2014. In SUA din 28 au ramas 21, In Italia din 54 au ramas 50 (dintre care una eliminata la Roma unde a fost haos), In Suedia din 2 a ramas 1 etc. Pentru oamenii aia numarul de sectii s-a micsorat chiar daca per total e acelasi. Nu intereseaza pe nimeni ca sunt 294 de sectii in total in momentul in care la el in batatura erau 6 sectii si au ramas doar 3.

  In schimb in Polonia sunt acum 3 sectii fata de 1 in 2009 iar in Republica Moldova numarul s-a dublat. Eu nu zic ca nu e nevoie de sectiile alea dar in conditiile in care tie iti emigreaza populatia pe capete iar din 2013 s-au eliminat toate restrictiile cu privire la dreptul de munca in UE poate vrei sa mai faci o numaratoare. Numai in Germania a crescut nr de romani cu 20% dar noi avem aceleasi sectii ca in 2009 si acelasi numar de buletine de vot. Hai sa ne prefacem ca nu pleaca lumea din RO la fel cum ne prefacem ca Monica Macovei a avut sustinere altundeva decat pe Facebook.

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 1

 22. Domnul petreanu face si el o comparatie cu un scrutin mult mai apropiat: http://www.petreanu.ro/2014/11/04/cand-vrea-dl-ponta-poate/

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 23. Curentul asta nou – ”votantii lui Macovei ii considera pe ceilalti prosti”, „n-o uri pe mama ca a votat cu X” – mie mi se pare un moft, o incercare de delimitare din mainstream-ul elitei, gen e pretty cool sa fii un pic badaran din cand in cand si cam atat; cel mai fascinant si frustrant in acelasi timp e ca nu le gasesc nici o motivatie logica celor care lanseaza chestiile astea, poate niste urme de frustrare?
  Sper din tot sufletul sa nu fie o alta manipulare fina fina pentru segmentul hipster al votantilor lui MM, oricum din 400.000, cati sa fie si astia?
  A – si inca ceva, sistemele de valori ale celor care au votat-o pe MM sunt din ce cunosc eu ‘pretty sturdy’, implicarea civica e mare, nu cred ca ar ajuta foarte multi personajul sa devina presedintele tarii, prin absenteism; si atunci…votam cu Hunor si pe urma asteptam cu interes cota unica…?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 24. domnule PAH,

  Va urmaresc si apreciez obiectivitatea majoritatii concluziilor pe care le aveti la diferite subiecte. Dar, uneori, cum e si acum, mi se pare ca va place, pur si simplu, sa faceti nota discordanta,, chiar daca poate aveti motive… Mi-ar fi placut totusi ca opinia Dvs de aici sa fi fost mai nuantata, asa cum de altfel e intregul circ politic care se intampla acum in Ro,
  in primul rand, ref la pb cu diaspora – Stiti ce face guvernul cu privire la pb organizarii – un fel de analogie cu ”a minti prin omisiune… ” sau nici usturoi n a mancat, nici gura nu i miroase. Da, corect, sa zicem ca e asa cum sustine MAE, cum spuneti si dvs. cum spun si altii gen a3 si Romania TV – a fost la fel ca data trecuta (care fie vorba intre noi, ce argument de doi lei, in loc sa se uite la nr de votanti actuali, ei se uita sa fie la fel ca data trecuta). Si, da, pe fata, nu s- afraudat nimic ,nu exista nicio dovada in acest sens, si nimeni nu a pus bete in roate nimanui. Dar stiti ceva, nici nu i-a deranjat prea tare si banuim amandoi prea bine de ce. iar asta nu poate fi demonstrat. daca previziunile erau ca votul diasporei s-ar fi dus majoritar catre PSD, s-ar fi deranjat putin mai tare sa organizeze bine, dar asa, who cares? Chiar nu aveti cunoscuti care sa va povesteasca direct ce probleme au intampinat? Cunoscuti care pot compara cu datile trecute? Astfel incat sa aveti Dvs. insiva proba concreta de care intrebati? Anyway, mie pb cea mai mare mi se pare argumentul ca au facut fix ca data trecuta, imbatabil argument si, mai ales, profi de tot.
  Cat priveste MM (pe care nu am votat-o ), nu inteleg de ce sunteti atat de deranjat de profilul votantilor acesteia.. la fel de bine, as gasi de partea cealalta, jigniri la adresa votantilor lui IOhannis, MM etc. In plus, pare se ca aveti o pb ca a fost votata in lipsa altui candidat bun, asa si care e problema? intre hotie, oportunism , lasitate si spirit justitiar (Sau razbunator cum zicea deunazi cineva), unii au preferat acest spirit justitiar, cel putin mai mare ca al celorlalti candidati, ca doar din astea au avut de ales. evident, ca fiecare dintre ei, inclusiv MM, are bubele lui, dar repet, intre virtutile astea au avut de ales, comparand candidatii. Crde ca intre unu care iti baga mana in buzunar si unu care vine sa te ajute sa i dai una, alegi intotdeauna pe cel care vine sa te ajute. Ce sugerati, de fapt, ca trebuiau sa se abtina de la vot? Adica, mai concret, ce trebuiau ei sa faca, ca sa intelegem mai bine care era varianta, dincolo de critici…

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 0

 25. Inca ceva: in pb cu dispora, stiti ce a durut cel mai tare – reactia autoritatilor de dupa, faptul ca nici sa recunoasca ca au gresit, nu au fost in stare, orgoliul si preocuparea de a intoxica la randu le cu alte aberatii fiind mai importante. Ca poate, cine stie, greseala recunoscuta, ar fi fost pe jumtate iertata, daca nu de televiziuni, macar de amaratii care scriu acum epistole cu povestiri rupte din realitate.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 26. eu asteptam un scor mai bun in dreptul monicai dar se pare ca a fost doar un fas pe scena politica

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 27. eu din ce am citit de la prietenii mei de afara care au scris prin ce au trecut, problema nu era nr de cabine. alea n-au fost pline deodata,desi era coada …
  Ori faza ca sunt acelasi numar, dar le-am schimbat putin adresa tot porcarie se numeste. Sau gainarie. un fel de `In your face `
  De ce nu pot vota aia afara linistiti? Si asa fac multi km ca sa ajunga, nu ca noi, stau la coada, nu ca noi. Ce dreaq. Si de voteaza toti cu ponta sau vadim si tot trebuie asigurate conditii normale.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.