Nu-i suficient!

pontapa

Victor Ponta a demisionat în urma uriașei manifestații de ieri seară din București. 25.000 de oameni, poate ceva mai puțini, poate ceva mai mulți, n-ar fi fost suficienți, totuși, pentru această decizie. Dar perspectiva unor manifestații din ce în ce mai mari, seară de seară, ar fi putut zgudui conștiința oricărui politician cât de cât rezonabil.

Ponta a fost, de data asta, rezonabil. Rezonabil și decent. Înfrânt pe toate fronturile, nici nu prea mai avea ce face. Dacă în urmă cu o săptămână ar fi cerut demisia lui Oprea petru nesimțirea de a ucide oameni din ilegalele lui coloane oficiale, probabil că astăzi ar fi fost încă prim-ministru. Dar n-a făcut-o. Ieri noapte, când ar mai fi putut spera să-și salveze postul făcându-l pe Oprea să demisioneze, n-a reușit. Oprea, pur și simplu, a refuzat să-și asume ceva. Interesul lui național s-a limitat și acum, ca de obicei, la propria persoană. Oricum, chiar și dacă Oprea ar fi demisionat azi dimineață la prima oră, soarta lui Ponta era deja pecetluită.

Nu e prima dată când Ponta e mai aproape de vocea străzii decât a fost vreodată un politician român în funcții similare. Tot el a fost cel care a cedat în fața manifestațiilor împotriva exploatării de la Roșia Montană. Tot el e fost cel care, cu o mare parte din țară în stradă, l-a sunat pe Iohannis și și-a recunoscut înfrângerea cu mult înainte de a veni vreun comunicat oficial al rezultatelor parțiale de la vot. Le contabilizăm acum ca pe lucruri normale, specifice unor țări civilizate, cu democrație funcțională. Dar, de ce să n-o recunoaștem, până la Ponta nu făcuse nimeni astfel de gesturi. Cel puțin nu la acest nivel.

OK. În cârca lui Victor Ponta stau destule păcate pentru a nu face din gestul demisiei lui un moment de relansare prematură a carierei sale politice. Va mai trece multă vreme până când, dacă va mai fi interesat de asta, va putea să revină. De jos, corect, de data asta, fără doctorate plagiate, fără parteneriate și prietenii dubioase. A învățat destule în ultimii 4-5 ani, e tânăr, încă, și ar avea loc. Dar, deja, Ponta e istorie, de el ne vom ocupa mai târziu.

Și, acum, ce facem? Nu, nu întreb pe cine punem în loc. Întreb doar „ce facem?”.

Ne oprim? Pentru că Ponta a plecat, spunem stop?

Ar fi cea mai mare prostie și cea mai inutilă irosire a unei uriașe energii colective. Poate cea mai mare descătușare de energie de aproape 26 de ani încoace.

Nici nu demisionase bine Ponta, că ăștia începuseră deja să-și facă calculele. PSD-ul mai subțire, că sunt în corzi. Se gândeau, probabil, cum să-și salveze pieile flasce, unse cu toate alifiile scumpe. Uneperiștii își făceau calcule prin ce partide să se întoarcă. Fără sprâncenat la butoane (și e clar că sprăncenatul e persona non grata în orice posibilă alianță), UNPR nu mai are sens, așa că se va sparge la fel de ușor cum s-a înființat. Dar la PNL cred că deja își frecau unii mâinile de fericire. Mai sunt 7-8 luni până la locale și un an până la parlamentare. Timp suficient, dacă au un guvern pe mână și un DNA favorabil, să întoarcă comisioanele cu lopata. Doar nu vă așteptați să facă autostrăzi în doar un an? Sau să rezolve ceva. Un an e un timp prea scurt, aproape, parcă și pentru a fura cum trebuie.

Au și început, chiar în timp ce Ponta își rostea discursul de pa-pa, să se gândească la majorități, la șmenuri, la trădări și racolări. Buchisesc Constituția și legile și încearcă să găsească portița cea mai încăpătoare pentru ambițiile și proiectele lor de jaf perpetuat.

În condițiile astea, a nu mai ieși diseară în stradă, a nu mai ieși mâine, poimâine și tot așa, ar fi o prostie. Ne învață toți analiștii și țuțerii că pentru alegeri anticipate e nevoie de respingerea în parlament a două propuneri de premieri.

Hai să muriți voi?

V-a arătat Ponta cum se face, azi. În momentul în care toți parlamentarii și-ar da demisia, alegerile ar fi, practic, inevitabile. De ce să o frecăm cu proceduri greoaie și cronofage? Nu, nenică, demisionați toți. Uite-așa, toți, în același timp. Vă luați de mânuță, vă țineți strâns, ca să nu fugiți în ultimul moment, și vă depuneți toți demisiile. Pentru că și pe voi vă vizează protestele din stradă. Sunteți cercetați penal, sunteți trimiși în judecată, adică exact ceea ce reproșează lumea în stradă, ce spune răspicat: „corupția ucide”. Dacă mai stați în parlament nu faceți decât să confirmați chestia aia cu criminalul care se întoarce mereu la locul crimei. Voi o faceți zi de zi, cu mașină și șofer plătite de noi.

Hai, demisionați toți. Dați străzii o șansă să restarteze corect țara asta. Fără guverne de uniune națională, fără predoi, gorghii, blagi, orbani și alte alea. Plecați toți, acum! O să fie haos? Țara n-o să fie guvernată?

Hai sictir.

Fac pariu că ne descurcăm mai bine fără voi, cel puțin o perioadă, până se organizează noile alegeri, provocate de demisiile voastre. Belgienii au stat mai bine de un an fără premier. Dacă au putut ei, care sunt considerați nu prea străluciții Europei Occidentale, n-o să putem noi, cei mai drepți și mai viteji dintre traci?

11 comentarii

 1. Pana nu pleaca coldile si restul de sforari, deJabba.

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

 2. Adrian Padurean

  Demisia lui Ponta nu reprezinta inca nimic !
  „Triumful revoluției din 2015 înseamnă, obligatoriu, fără întârziere:
  1. Demisia Guvernului Ponta.
  2. Demisia primarului sectorului 4 Piedone
  3. Parlament unicameral cu maximum 300 de deputați, nu fosti securisti si nu corupti (așa cum au votat românii la referendum).
  4. Introducerea adevăratului vot universal pentru toți românii de pe planetă, sub forma votului electronic.
  5. Ridicarea imunității parlamentare în toate cazurile solicitate de procurori.
  6. Îndepărtarea lui Victor Ciorbea din poziția de Avocat al Poporului.
  7. Dizolvarea CNA și refacerea acestei instituții cu oameni credibili.
  8. Anchetarea marilor abuzuri ale Guvernului Ponta precum si ale altor politicieni din alte partide.
  9. Finalizarea tuturor dosarelor fierbinți ale ultimilor 26 de ani: Revoluția, mineriadele, devalizarea băncilor, distrugerea economiei naționale.”
  Puteti adauga si voi !
  ROMANIA TREZESTE-TE !

  Răspunde

  Thumb up 12 Thumb down 1

  • Legi Clare si fara echivoc,pentru care Sa nu necesite cunostiinte de specialtate, care Sa nu neceste norme de aplicare.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Mai putin punctul 4. De ce sa-mi hotarasca mie soarta unii care nu mai au nimic de a face cu Romania, unii care de ani de zile sunt stabiliti in alte tari fara vreun gand de a reveni? unii care nu mai stiu ce se intampla cu adevarat in tara, care afla numai stiri de la antene sau unde se mai uita ei? din cau za lor ne-am pricopsit si cu Basescu, si cu Iohannis.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • „Parlament unicameral cu 00 de deputați, vot electronic.”

   mie imi pute a basescu proclamatia asta !

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 3. correct! ca cica se incalzeste viermele de dincu pt premier. ce o sa il mai pupe digi in popou!!! sa se duca pe pustii toti si alegeri dar cred ca mai e nevoie de ceva, anume sa schimbe legea electorala ca ne trezim tot cu 600 de ametiti. nici 300 si o camera cum dorea penalul basescu da parca nici 600….

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 1

 4. liderii strazii incep sa fie cunoscuti desi sunt vechi… asa ca sa nu ne imbatam cu apa rece…orice revolta, revolutie adevarata pleaca cu lideri care cheama oamenii in strada… nu vi se pare straniu ca noi aflam care au fost liderii dupa un timp si apoi incepem sa urlam ca ne-au furat revolutia….

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. A fost o decizie oportunistă. știa că asta urma, inevitabil, ala că a preferat ă apară ca un act unilateral, să mai salveze ceva rămășiți de onoare (dacă se poate pune problema de așa ceva, căci sigur oamenii nu asociază numele său cu o asemenea virtute)

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Alegerile anticipate inseamna bani aruncati in vant din buzunarul poporului pentru a aduce la conducere o alta clasa politica corupta si pusa pe capatuiala.Au trecut 26 de ani de la caderea dictaturii,ce ati facut fratilor sa ne mearga mai bine?Cineva spunea atunci ca nici peste 50 de ani in Romania nu va fi prosperitate…Uite ca avea dreptate!Concentra-ti -va mai bine pe economie si creerea de locuri de munca decat pe anticipate.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 1

 7. Belgia asa nestralucitoare cum e ea … nu a simtit ca nu are prim ministru pentru ca la nivel local toata tara functioneaza perfect. De la curatenia strazilor pana la colectarea taxelor … oamenii nu au simtit ca nu au prim ministru. Viata de zi cu zi a functionat absolut la fel ca si cand ar fi fost prim ministrul pe scaun.
  De ce?
  Pentru ca de fapt ceea ce te omoara in fiecare zi nu e incompetenta primului ministru ci a primarului. Nu coruptia nu stiu carui ministru te afecteaza zilnic, ci coruptia si incompetenta de la nivelul local iti mananca timpul si nervii. Da … pestele se impute de la cap, dar … pestele romanesc a putrezit pana la coada. Si d-aia a ajuns asa toxic

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.