Nu ne diluați revolta, oroarea, indignarea!

coverbloghexi

Mi-am început ziua de miercuri într-un spital. Nu ca jurnalist, ci ca aparținător. Nimic grav, nimic îngrijorător, mai ales că spitalului în sine nu am ce-i reproșa. E un spital românesc decent, curat, care are o singură hibă: nu-și poate plăti medicii atât cât ar trebui, pentru că astea-s legile. Și, totuși, mai are medici. Și asistente. Nu în număr suficient, nici pe departe, dar are.

Nimic grav, spuneam. Dar cronofag. Atât de cronofag încât ochiul aparținătorului se transformă în ochi de jurnalist. Un ochi ce vede ceea ce, pentru liniștea părintelui pe care-l deservește, ar fi vrut să nu vadă: un dezinfectant produs de Hexi Pharma, la doar doi metri de copilul lui.

În urmă cu două săptămâni acesta ar fi fost un amănunt care mi-ar fi scăpat. O soluție dezinfectantă pentru spălarea pe mâini e absolut la locul ei într-un salon de spital, pe marginea chiuvetei, înlocuind săpunul. La 10 zile, însă, de la debutul dezvăluirilor din GSP ale tripletei Neag – Tolontan – Luțac, apropierea unui produs Hexi Pharma la mai mult de 1.000 de metri de un pacient e similară așezării unei căpățâni de usturoi lângă un vampir. Nu doar nepotrivită: criminală!

Dacă un medic (un medic) îmi spune că pot să-mi las viața în mâinile lui, cel mai probabil o voi face. Își asumă personal responsabilitatea, iar reputația sa mă poate face să-l cred. Educația mă determină, de asemeni, să am încredere aprioric în niște oameni care au jurat să pună mai presus de orice viețile pacienților lor.

Experiența, însă, îmi spune că pot avea încredere în anchetele jurnalistice făcute sau girate de Cătălin Tolontan. Nu sunt medic. Sunt jurnalist. Un medic mai glumeț mi-ar putea prescrie un tratament placebo, iar eu aș putea crede că tratamentul e cel care mi-a luat boala închipuită cu mâna. Însă niciun jurnalist nu mi-ar putea vinde o anchetă placebo. Iar anchetele lui Tolo, ale Mirelei și ale lui Răzvan nu sunt și nici n-au fost până acum placebo. Nu sunt muncite îndelung doar pentru a face plăcere unuia sau altuia. Sunt documentate, sunt crude și sunt neplăcute, pentru că așa e adevărul.

Am totală încredere, așadar, în anchetele jurnalistice care-mi spun că Hexi Pharma fraudează la greu, diluând biocidele dincolo de limita maximă a lăcomiei și mult sub limita minimă a siguranței medicale. Am încredere în medici, individual, dar atunci când sistemul de sănătate românesc vrea să mă asigure că sunt în perfectă siguranță alături de produse Hexi Pharma, încep să tremur. De frică și de revoltă. Dacă medicul meu îmi spune să stau liniștit, pentru că la dezinfecție s-au folosit substanțe adevărate, iar prezența butelcii de la Hexi Pharma nu face decât să justifice achiziția decisă nu pe plan local, ci de sistem, îl cred. Dar indignarea mea crește atunci când sistemul îl întoarce cu cheița pe Patriciu Andrei Achimaș Cadariu și-l pune să declare că doar 5% dintre substanțele diluate ale Hexi Pharma ar fi, de fapt, neconforme cu eticheta.

Pentru că, deși toți știm că încă n-au venit rezultatele analizelor fizico-chimice ale produselor Hexi-Pharma, ministrul Sănătății alege să manipuleze, făcându-se că ar fi capabil să confunde igiena din spitalele controlate cu eficiența unor substanțe nefolosite pentru asigurarea respectivei igiene și, mai ales, cu corectitudinea producătorului respectivelor substanțe nefolosite.

Nu, habar n-am ce-l face pe Patriciu Andrei Achimaș Cadariu să se predea cu arme și bagaje mafiei din spitalele românești. Dar știu că este deja, în doar 6 luni, la a doua tentativă de mușamalizare a unui caz grav. Ieșirile lui pot acoperi doar temporar mârșăviile din DSP-uri, achizițiile trucate, complicitățile locale sau generalizate. Depozitele, spitalele și chiar fabrica însăși sunt pline de produse Hexi Pharma trucate, iar analizele dispuse de data asta de procurori, iară nu de complicii din sistem, vor dovedi imensa fraudă care periclitează viața a 3.800.000 de oameni anual, de vreo 10 ani încoace. Prin conferința sa de presă de azi, Cadariu a încercat să dilueze responsabilitatea lui Dan Alexandru Condrea, așa cum acesta și-a diulat produsele pentru a-și îngroșa profitul. Dar, ca și în cazul Brădet, nu va merge. Pur și simplu nu va merge. Nu ne puteți dilua la nesfârșit revolta, oroarea și indignarea!

1 comentariu

 1. Un om care e la fel ca tot sistemul, care e parte din sistem nu poate reforma sistemul medical din Romania.
  Cred ca in primul rand trebuie transparenta in sistemul medical.
  Atat Cadariu cat si Arafat ascund gunoiul sub pres.
  …n-ai ce sa reformezi cand ei sunt pe mana cu sposorii pe care ar trebui sa ii verifice :(
  Cred ca si Cadariu cumparase produse Hexi Pharma. Nu stiu daca a facut licitatii corecte.

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.