O campanie de imagine

Contextul general: chiar dacă nu lucrați în branșă, sunt, totuși, mari șanse să știți că situația în presă e destul de nasoală. Se închid publicații tipărite, sunt dați afară oameni, se deturnează bani din bugetele publice pentru a ține în viață publicații care, deși nu au tiraj sau audiență, servesc bine interesele puterii sau le vor servi bine în anul electoral 2012. Chiar și în condițiile astea noi încercăm să facem ceea ce facem de 21 de ani. Săptămâna aceasta s-a lansat, la pachet cu revista, Ghidul călătoriilor de iarnă, iar până la sfârșitul anului vom lansa un nou almanah. Pentru că nu ne-am înființat în forma actuală decât la jumătatea lui 2011, nu avem buget de promovare pe anul acesta. A existat ceva la lansarea revistei, dar pentru proiectele speciale nu există bani de campanie, deci e nevoiți să ne descurcăm cum putem. De aici și ideea unei campanii mai puțin convenționale, care nu are obiective de vânzări imediate, ci este mai mult o campanie de imagine. Veți vedea mai jos despre ce este vorba.

Brief: Almanahul Cațavencii pentru 2012 va fi dedicat bețiilor, bețivilor și băuturii în general. Subiectul e generos, povești există din plin, de pe la noi, de pe la alții, din trecut sau din prezent. Există, însă, și o problemă: pentru a a fi luați în serios, trebuie să fim cât mai credibili, să se vadă clar că știm despre ce vorbim. De aceea avem nevoie de o promovare ușor ieșită din comun. Nu vrem să se spună despre noi că suntem cei mai frumoși. Pentru asta există caricaturile lui Petry. Nu vrem să se spună despre noi că suntem cei mai buni din zona noastră. Pentru asta există BRAT, iar cifrele de audiență, când vor exista, vor vorbi singure. Nu, de data asta avem nevoie de credibilitate pe zona băuturii. Pentru că am fost neglijenți și nu am scris unul din trei texte despre mahmureli sau despre cum am băut cu amicii, nu ne-am pus contor cu berile băute în redacție etc, avem acum nevoie de ajutorul online-ului românesc.

O să începem cu mine. Am nevoie de cât mai multe texte în care să fiu descris drept bețiv sau, mai bine, alcoolic. Cel mai bine e să nu mă cunoașteți, ca să vă puteți da frâu liber imaginației. În linii mari știți tiparul: beat 24/24, 7/7. Petrecerile și ieșirile cu băieții nu se pun. Trebuie să relatați întâmplări ca și cum ați fi fost de față, dar în timp ce eu beam de stingeam, voi stăteați cu o apă plată în față și dezaprobați totul. Inventați o poveste despre cum m-ați cules din șanț și mi-ați dat o șansă. Adăugați cât de multe amănunte se poate. Cu cât mai sordide, cu atât mai bine. V-aș pune la dispoziție fotografii, dar n-am. Folosiți Photoshopul cu încredere. Și nu uitați scopul: să reiasă cât mai clar că sunt cel mai mare bețiv pe care l-ați cunoscut. Am nevoie de această chestie pentru ca textele mele din Almanah să pară cât mai credibile. Nu poți scrie despre beții, credibil, dacă nu-ți asumi.

Tot în interesul credibilității, ar fi bine să nu fiți unul dintre cei cu care am proces, să nu fi scris recent despre voi că ați plagiat și să nu fiți nevoiți să vă faceți obligații pe termen lung pentru a strecura informațiile respective prin presă sau pe bloguri. Puteți lucra la concurență, chiar dacă asta stirbește din credibilitate. Compensați prin pasiune și stil. Puteți avea un trecut plin de texte delirante. Iar nu contează. Intrați pe bloguri și comentați sub mai multe pseudonime. Trebuie să pară că este o chestie arhicunoscută.

Și acum, la muncă! onorariile și alte detalii le discutăm în privat, după ce îmi scrieți la adresa de e-mail de aici. Mulțumesc și spor.

7 comentarii

 1. Patrik este un profesionist al paharului, nu bea decat cu plata, apa plata bineinteles. L-am vazut odata asa de beat ca nu era in stare sa stea in echilibru pe podea fara sa se sprijine in coate si genunchi si cu toate astea continua sa duca la gura. Patrik a descoperit ca nu exita femei urate ci doar bautura prea putina, dar si ca is considerati urati doar barbatii fara bani, dar mai ales cei care nu fac cinste… Ce ar mai fi de spus aici, ca baiatul asta e in stare nu doar sa-si bea mintile cat si sa si le urineze… 😛
  about a minute ago · Unlike · 1

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. mai mult, bea in asa hal incat uita ca propunerea asta a facut-o, tremurand, si ieri

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Ce legatura este intre PAH si „Cetateanul turmentat”?Pai,ca si betivul lui Caragiale si PAH a gasit „o scrisorica” a lui „Tipatescu” de la Cotroceni catre „Zoe”.De fiecare data cind isi aduce aminte cum „Tipatescu” isi varsa nervii in „scrisorica” ca a facut prostia sa-l puna prim-ministru pe „Dandanache”,PAH se apuca si mai tare de baut,doar-doar o vedea si el un stat de drept,nu unul „curat constitutional”,asa cum il vede „Pristanda”,de pe tronul lui de „regina”.Cind este pilit bine,PAH incepe sa „faca misto” de „Farfuridi” si de „Brizovenescu”,care vor sa semneze o telegrama anonima cu ispravile lui „Tipatescu”.Nici Trahanache(ocupat cu „autostrazile”)nu scapa de balacarelile PAH-ului,la betie.Ce ma amuza de fiecare data este faptul ca atunci cind vine chelnerul cu nota de plata incepe sa strige la bietul om:”Nu mai pot,nene,cu mitocanul,scapa-ma de pastramagiu!”

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Eu am vrut odata sa ies la o bere cu PAH, numai ca inainte cu o zi iesise el la bere, si asa nu am mai avut ce sa beau,deoarece distribuitorii ajung doar o data la doua zile in Tulcea,in inima Deltei, datorita stufului si pelicanilor care dorm beti pe autostrada soarelui, deci nu am mai iesit.sa-ti fie rusine, dinu patriciu.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. patrik deschidea prima bere la 10 dimineata . avea principii pe vremea aceea sau macar respect pentru un coleg care sustinea ca nu se bea inaintea ridicarii mirei.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Cu Patrick a fost mereu o placere sa vorbesc la bautura. Totusi, conversatiile dintre noi doi erau mai degraba intense decat extinse. Decurgeau cam asa:
  – Bai, Patrick…
  – Inca una!
  – Sa vezi ce-am citit…
  – Inca una!
  – Ieri…
  – Inca una!
  – Pe IqAds…
  – Inca una!
  – Era un editorial…
  – Inca una!
  – Scris de…
  – Inca una! Ce faci Tzugulane, te-am imbatat de la a zecea bere??? Hai sa te duca tata acasa….

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 7. PAH crede cu tarie(!) in Mos Craciun de cand il aude zicandu-i „HO HO HO MERI’ IN CRASMA”.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.