Oameni liberi, de bune moravuri

Săptămâna trecută am provocat, fără voia mea, un examen de conștiință într-o familie. N-aveam ce căuta să mă bag între tată și fiu, nu era rostul meu, n-a fost nici măcar o secundă intenția mea să fac asta.

Eu doar am scris două articole în Obiectiv, cotidianul tulcean unde scriu de un an de zile. Primul articol era despre o licitație organizată de primăria locală și unde unul dintre câștigători era tatăl unui consilier local, prin firma lui. Pe consilierul local îl cheamă Ciprian Pericleanu și l-am cunoscut la puțină vreme după ce m-am mutat în Tulcea, atunci când am și început să scriu la ziarul local. E un tip mișto, tânăr, fost candidat la primărie în 2008 și singurul consilier local al PNL în orașul Tulcea. De altfel și singurul care, în ședințele de consiliu local, își amintește că este în opoziție. În text, înainte ca el să sufere unele mici modificări prin titlu, în parcursul firesc al unei redacții, nu făceam decât să relatez faptele și să-mi exprim o oarecare nedumerire că cel mai vocal inamic politic al primarului ajunge să semneze contracte cu primăria (Ciprian a fost, o vreme, deirector la firma tatălui său, dar nu mai e).

A doua zi de la apariția articolului, Cip a ținut o conferință de presă și a amintit câteva legi după care funcționează administrația locală. Spre rușine amea, una dintre legi îmi era complet necunoscută. Am studiat-o și mi-am dat seama că, în conformitate cu acea lege, Ciprian Pericleanu nu mai este compatibil cu funcția de consilier local. Am scris un al doilea articol în care spuneam asta, cu citate extensive din textul legii. Dar încă se mai putea alege între consiliul local și 5 contracte în valoare de peste jumătate de milion de euro. Numai că alegerea nu-i aparținea lui Ciprian Pericleanu, ci tatălui lui. Iar tatăl lui a ales, semnând contractele. Moment din care cariera politică a fiului a luat o mică pauză, primarul atât așteptând pentru a-și suspenda singurul critic din consiliul local.

Pentru mine e prima dată când scriu un articol care are rezultat aproape imediat și, totuși, am remușcări. Nu pentru că un tânăr PNL-ist pierde un an jumate de mandat în consiliul local. În definitiv va putea candida la alegerile viitoare, la consiliul local sau la primărie, după ce taică-su va fi terminat contractul de reabilitare termică a blocurilor. Am remușcări pentru că am forțat fără voia mea o lămurire nenecesară în relațiile dintre tată și fiu. Când tatăl alege banii, fie ei și 500.000 de euro, în defavoarea fiului și a viitorului acestuia, comentariile sunt de prisos.

Întrebarea care rămâne este: oricât de „de bune moravuri” ar fi oamenii, oare cât de liberi mai sunt în condițiile în care acțiunile lor sunt decise de hotărârile altora, cărora nici măcar nu le pot cere să renunțe la planurile lor?

2 comentarii

 1. scuza-ma, dar oricat de mare ar fi metropola tulceana, treaba scrisa de tine se stia, cel mai probabil, de mai toata lumea cu dare de mana. faptul ca ai publicat articolul nu a facut decat sa ofere greutate unei decizii politice, sa justifice o ipocrizie si mai mare. nu te vad vinovat aici, atata timp cat n-ai trebi cu primaria sau cu familia consilierului, pe cale economica :)

  unde tragi linia, pana la urma? ori e totul alb si negru, ori e gri-ishor si comod. daca pentru tine era gri-isor, nu mai scriai articolul asta :)

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Mihnea, nu se stia nimic. Licitatia a fost atribuita pe 30 decembrie 2010. Primul contract a fost semnat abia saptamana trecuta. N-am treaba nici cu primăria și nici cu familia lui Ciprian. Eu nu-mi reproșez nimic, doar că, făcându-mi meseria așa cum trebuie, am atins și victime colaterale.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.