Orice, dar nu respect!

coverblog

Toți murim. Absolut toți. Nu e nimic neobișnuit în asta, iar moartea nu se află pe lista realizărilor extraordinare ale unui om. Este un eveniment trist, dar ineluctabil. Moartea nu ne face mai buni, moartea nu ne șterge îndelungata istorie personală, moartea nu acționează ca o supremă indulgență. Moartea e moarte și atât.

Da, a murit Corneliu Vadim Tudor. Nu e un prilej de bucurie, desigur, dar nici ocazie de doliu național n-ar trebui să fie. E trist pentru familia lui, pentru prietenii lui și cam atât. Nu este însă, în niciun caz, momentul să iscăm cuvinte mari, să ne întrecem în elogii, să plângem, ca națiune, după marele fiu care ne-a părăsit.

Corneliu Vadim Tudor n-a fost nici un mare poet, cum încearcă unii acum să ne spună, n-a fost un mare politician și, de asemeni, n-a fost un mare patriot. Orice, dar patriot n-a fost. N-am să reiau istoria lui pre-decembristă, n-are sens, dar ceea ce a făcut după 1989 ar fi trebuit și ar trebui să ne umple pe toți de o imensă rușine.

Corneliu Vadim Tudor, ca să lămurim acest lucru, este unul dintre oamenii care au făcut cel mai mult rău României în ultimii 25 de ani. El și Ion Iliescu se află în capul unei liste lungi, interminabile, căreia, în fiecare zi i se mai adaugă câte un nume. Nu poți fi, în același timp, și patriot și distrugător al bunului-simț, al civilizației, al limbajului public, al sănătății morale a unui întreg popor. Pur și simplu lucrurile astea sunt incompatibile.

Corneliu Vadim Tudor a fost folosit ca supapă pentru dejecțiile refulate ale societății și a fost protejat ani întregi în fața jsutiției pământene. E o rușine că doar moartea l-a putut opri pe acest personaj să mai împroaște cu rahat în stânga și-n dreapta. În mod normal, într-o țară în care există justiție, iar democrația chiar funcționează, Corneliu Vadim Tudor ar fi fost îngropat de un munte de despăgubiri pe care ar fi trebuit săle plătească victimelor sale încă de la primul număr al imundei publicații România Mare.

De patriotism ar fi dat dovadă acei judecători care l-ar fi oprit pe CVT la timp și, dând un necesar exemplu prin condamnarea drastică a derapajelor sale, ar fi scutit societatea românească de o degradare morală accelerată. Acceptarea, însă,a limbajului suburban, a calomniei, a minciunii, a dezinformării drept specia literară (pamflet, în cazul de față) și neoprirea la timp a șuvoiului de dejecții deversat 25 de ani de către personaj nu e patriotism, ci aproape trădare da țară. Urmând exemplu lui Vadim, politicieni, ziariști și, încet-încet, o mare masă populară au început să folosească același limbaj, să mintă la fel de ușor, să verse lături peste lături, știind că, asemeni modelului lor în viață, nu vor păți nimic.

Patrioți ar fi fost producătorii și realizatorii tv care ar fi refuzat să-l mai aibă pe Corneliu Vadim Tudor în studiourile și emisiunile lor. A refuza să mânjești totul cu rahat în numele audienței ar fi fost, o, da, un act de patriotism.

Patrioți ar fi fost membrii CNA care ar fi amendat la sânge, în deplină legalitate, toate televiziunile care i-au permis acestui personaj să-și reăspândească mizeria distrugătoare. Patriot ar fi fost Clubul Român de Presă dacă ar fi reușit să-și convingă membrii, argumentat și în real interes național, să nu mai promoveze nici în glumă valurile de jeg vărsate de CVT.

A murit. Dacă poate, Dumnezeu îl va ierta. E treaba lui, a lui Dumnezeu. Putem să acceptăm nevoia de compasiune a familiei, dar nu suntem nevoiți să acceptăm elogiile deșănțate și odele înălțate acum de oameni de, oarecum, aceeași teapă. Cereți orice pentru Corneliu Vadim Tudor: cereți iertare, cereți milă, cereți tăcere și uitare. Dar nu cereți respect. Respectul e o chestie serioasă, nu ne jucăm. Dați dovadă de decență și opriți șuvoiul ăsta de lacrimi false, pârâul de bocete ipocrite, fluviul de laude nemeritate. Arătați respect față de români, de care ăsta și-a bătut joc în continuu, dar încetați să mai cereți respect pentru una dintre marile rușini ale României din 1989 încoace.

Dacă se poate.

25 comentarii

 1. bogdan popovici

  decent. rece. corect. asimilabil. adica like.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 132 Thumb down 49

 2. Da, e trist să fi fost conațional cu Corneliu Vadim Tudor. S-a stins din viață un mare nesimțit, iar cel mai regretabil lucru este că nu a plătit pentru niciuna din nelegiuirile sale. Asta este povara cea mai grea de îndurat.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 132 Thumb down 49

 3. Foarte corect, foarte lucid, bun text, Patrick.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 71 Thumb down 43

 4. Bun , așa e …cel mai bine ar fi fost să spunem Dumnezeu sa-l ierte și atât , dar ce văd pe internet ? Să ne certam și așa acum ? Eu nu-l mai iau în seamă de ani de zile și da , am judecat pe cei care îl aduceau în studiouri , câtă ipocrizie , mă cutremur !

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 35 Thumb down 34

 5. De acord cu mesajul articolului, nu datoram respect unui om care obisnuia sa incalce toate regulile bunelor maniere si sa insulte ca la usa cortului orice persoana care nu era de acord cu el. Nu l-am mai vazut pe Vadim la televizor de ceva vreme, iar pe vremea cand era o aparitie destul de frecventa la tv ocoleam canalul care furniza emisiuni in care era invitat. Nu puteai sa rezisti nici 5 minute acestui izvor de calomnii pe banda, ti se intorcea stomacul pe dos cand il auzeai.
  Nu pot sa cred ca posturi precum Romania TV dau stirea (si insista pe ea) si permit afirmatii de genul „era un bun patriot”. Daca si Vadim era un bun patriot, inseamna ca eu sunt Cleopatra.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 60 Thumb down 34

  • Nu-mi exprim dezaprobarea – chiar deloc, dar totuși trebuie spus că unii dintre noi înțeleg patriotismul în mod diferit – încă mai consideră și astăzi, că a fi un bun „tovarăș” înseamnă a fi un mare patriot…

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 6. cel mai scarba imi este de cei care ani la rand s-au porcait cu vadim si acum sunt plini de respect si compasiune .mie nu mi-a placut acest om nici cand era in viata si nici post mortem.sa-i fie tarana usoara si atat!

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 42 Thumb down 22

 7. am stat aseara la discutii cu sotul sa gasim ceva bun facut de Corneliu Vadim Tudor. Nu am gasit nimic. Dar nimic!! si doar am lucrat ani de zile in birouri in apropierea sediului partidului, il vedeam pe strada periodic la plimbare agale, flancat de 4 garzi de corp mai inalte cu un cap decat el si super atletici. Paranoia ca va fi omorat de 2 unguri nu il lasa in pace ….. spre amuzamentul nostru.

  Abia azi dim. am gasit ceva bun, marcant facut de el: a ridicat nationalismul. Nu nationalism de calitate, si nici la oamenii educati, ci la oamenii simpli. A reusit sa ridice oameni si idei ce au contracarat nationalismul maghiar din transilvania. A, da, nu a fost singur, Funar a facut si ceva actiune, nu doar vorbe si cuvinte aruncate. As vrea sa mi-l amintesc pt circul care l-a facut la tv si care ma facea sa ies din casa; dar si pt nationalism. Asa, ieftine cum au fost. Ca pt altele nu am de ce.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 39 Thumb down 32

 8. Am un singur amendament: democratie? care democratie

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 15 Thumb down 13

 9. A murit Vadim. Vad ca a inceput operatiunea de bocet national. Nicio lacrima pentru un individ anacronic, farseur si paranoic.
  Format la scoala Securitatii lui Eugen Barbu, Vadim a fost exponentul tipic al securismului care nu moare si nu se preda. Asemeni lui Paunescu, alt mare-peste 100 kile in viu!- pupincurist al Ceausestilor, doar spiritele marete se intalnesc!, Vadim a fost gunoiul perfect care desi pute ingrozitor, nimeni nu se grabea sa il arunce pe geam. Folosit de toate guvernele- cine mai tine minte patrulaterul rosu?- Vadim a fost supapa pe care Securitatea a oferit-o pulimii care l-a votat constant. Faptul ca peste trei milioane de pampalai l-au stampilat in 2000 si il voiau presedinte spune totul despre incultura acestui popor de invoiala si spritache. Nu lipsit de cultura, Vadim a deversat in capul tuturor inamicilor imaginari sau reali, prin imunda Romania Mare, galeti de zoaie, tolerate de o justitie oarba la asemenea golanii. Prizat de toti mamelucii politici si de nostalgicii comunisti, Vadim a fost o pata care s-a intins peste Romania, vrajita de limbarnita nesfarsita a acestui politruc infernal. Memorabila ramane secventa de la OTV, cand vorbea de ore in sir si tipa la alt tampit, Dan Diaconescu, sa il urmareasca! Traficant de vorbe, esuase lamentabil pe la Capatos, scurgandu-i-se balele dupa curvele din studio. Romanie, l-ai meritat! Pentru Vadim, la final, doar un scuipat!

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 56 Thumb down 30

  • “Vadim a fost gunoiul perfect care desi pute ingrozitor, nimeni nu se grabea sa il arunce pe geam”

   Cine arunca gunoiul pe geam? :))

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • „Faptul ca peste trei milioane de pampalai l-au stampilat in 2000 si il voiau presedinte spune totul despre incultura acestui popor de invoiala si spritache.”

   Cum poti tu sa judeci alegerea acelor 3 milioane de oameni fara sa cunosti toate motivele fiecaruia dintre acei oameni? Cum poti sa etichetezi intr-un mod negativ pe toti acei oameni?

   Doar pentru ca ei nu impart aceeasi viziune politica cu tine nu inseamna ca ei sunt inculti sau „pampalai”.

   Si eu as putea sa afirm, despre tine, ca ai o minte ingusta bazandu-ma pe comentariul tau. Dar am sa fiu diplomat, si iti voi zice ca va trebui sa iti largesti orizontul gandirii si sa intelegi faptul ca fiecare are dreptul sa sustina pe oricine doreste si asta nu il face, pe respectivul, mai prejos sau mai presus de tine.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Nu mai era nevoie, pe Iliescu l-au votat 87%!
   Calculeaza cati n-au mers la vot, cati au plecat din tara si iti iese o radiografie a poporului roman.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 10. Porcul nr. 2 din clica de „poieti” stalinisti care-i cantau ode lui ceausescu nu a platit niciodata pentru toate mizeriile facute. Culmea a murit subit cand se pare ca parul i-ajusese aproape de funie. Un tip mizerabil la fel ca si osanalele aduse post mortem acestui jeg de ciracii sai. A murit de prea multa imbuibare, nu de munca asa cum incerca banditii care i-au stat in prejma sa ne spuna. Un clovn diabolic si sinistru! Scuip pe memoria sa, asa cum scuip ori de cate ori trec pe langa statuia lui paunescu. Niste canalii vandute!

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 32 Thumb down 24

 11. Cum a putut bunul creştin cvt să jignească şi să insulte nestingherit, timp de 25 de ani, atâţia oameni cu atâtea cuvinte grele ?
  Tribunul cvt a confiscat şi a murdărit patriotismul sănătos, înlocuindu – l cu un populism deşănţat tipic naţional comunismului ceauşist. Înainte de 1989 a fost un slugoi ordinar al lui ceauşescu, un colaborator influent şi temut al Securităţii.
  Purtarea agresivă feroce a paranoicului histeric a semănat teamă printre semeni timp de 25 de ani.
  Fiţuica imundă România mare şi fenomenul psihosocial cvt vor fi studiate peste ani, cu uimire, consternare şi profundă nedumerire de către generaţiile care vor urma.
  Ce fel de conştiinţe morale au determinat sarabanda invitaţiilor la posturile de TV ?
  Ce resorturi sufleteşti au motivat votul a trei milioane de oameni în 2000 ?
  Cum de a fost posibil ca atâţia oameni să creadă în circarul agresiv demagogic, populist ?
  Ce vIrtuţi morale a promovat cvt ? Cum de au plăcut vulgaritatea, înjurăturile, mitocănia celui care s-a autointitulat tribun ?
  mizerie …ruşine…mizerie…ruşine…Ce fel de oameni suntem ?

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 21 Thumb down 16

 12. Bravo,respect Florin Tudose!

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 13 Thumb down 6

 13. Respect Patrick, mi-ai vorbit din suflet! Cautam un text, o postare, un articol, care sa ma inspire si sa-mi canalizeze pe un fagas decent trairile si …pornirile! Multumesc!

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 12 Thumb down 6

 14. De ce discutati despre justitie daca nu o intelegeti?

  1. Calomnia si insulta, inainte de a fi dezincriminate (ceea ce s-a intamplat prin 2006, parca), se pedepseau la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Deci, atat timp cat persoanele vatamate prin aceste fapte nu au facut plangere prealabila, un judecator nu „putea da dovada de patriotism” si sa-l condamne pe Vadim Tudor.

  2. Daca o persoana se simte lezata de o alta persoana, se poate adresa instantei civile. Procesul civil e guvernat de principiul disponibilitatii. Cu alte cuvinte, atat timp cat nu ceri ceva, nu-ti poate fi oferit.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 12 Thumb down 8

  • De ce vorbiți dacă nu cunoașteți subiectul? Corneliu Vadim Tudor a fost dat în judecată de foarte mulți oameni. La un momentdat avea pe rol peste 100 de procese pentru calomnie și insultă. Dar a fost protejat de justiție, iar până la un punct, când a început să primească și decizii favorabile, a fost scos basma curată. A scăpat chiar și atunci când a întocmit o listă neagră cu 300 de persoane care trebuiau eliminate în momentul în care PRm ajungea la putere.
   Nu aveți informații, nu vă băgați! Tăceți liniștit, că nu moare lumea dacă nu află părerile pe de lături ale tuturor neinformaților.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 15. Sunt total de acord cu cele afirmate în articol. Am citit cea mai mare parte a comentariilor. Mi-au plăcut. Ce mi-a plăcut cel mai mult e fost că nu am găsit greșeli de ortografie sau de exprimare în comentariile citite. Am citit și câteva comentarii al un articol semnat de Adrian Papahagi. Comentariile critice la adresa articolului (și favorabile lui VC) erau toate veninoase și agramate. Asta demonstrează cam ce fel de oameni sunt admiratorii răposatului. Nu îmi pare bine că a murit, dar îmi pare bine că a dispărut un focar de infecție din politica și din presa românească.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 16 Thumb down 7

 16. Fiind creştini îl putem ierta pe Cvt, dar nu putem uita răul făcut vieţii sociale şi spaţiului public românesc, nu putem uita minciunile proferate cu grosolănie, injuriile, insultele şi bădărăniile, departe de orice bună cuviinţă şi de morala creştină la adresa multor oameni.
  De ce NU TREBUIE să uităm ? Pentru a nu mai permite să se comită asemenea fapte !
  1. Pentru ca să nu mai tăcem în timp ce sunt călcate în picioare demnitatea şi drepturile altei persoane. Să luăm atitudine atunci când oricine e agresat în spaţiul public şi nu să tăcem, să ne facem cruce, liniştindu-ne în mod ipocrit conştiinţa, să ne întoarcem privirea şi să plecăm mai departe.
  2. Pentru ca Justiţia să-şi facă datoria şi să pedepsească, după faptă şi răsplată.
  3. Nu putem aplica legile morale creştine în viaţa socială de zi cu zi, pentru că nu toţi oamenii se conduc după morala creştină şi nici nu pot fi obligaţi să o facă.
  În statul laic se aplică şi trebuie respectate legile statului democratic.
  Nu putem să iubim, să iertăm, să fim smeriţi şi să ne rugăm la fiecare pas, să rostim îndemnuri etice frumoase, în timp ce se întâmplă o nelegiuire, o tâlhărie, o hoţie, un viol, o crimă, o nedreptate. Atunci TREBUIE să acţionăm, nu trebuie să tăcem sau să stăm cu braţele încrucişate, să fim indiferenţi şi să asistăm pasiv la orice fel de încălcare a bunului simţ şi a legilor statului democratic.
  TACEREA, INDIFERENŢA, PASIVITATEA NOASTRĂ, AMORŢIREA CONFORTABILĂ NE FAC COMPLICI ŞI PĂRTAŞI LA ORICE ÎNCĂLCARE A DREPTURILOR ORICĂREI PERSOANE.
  4. CVT a fost lancea publică jurnalistică a Securităţii, care a înjurat, insultat şi calomniat ani în şir Europa Liberă.
  A fost un profitor slugarnic, un parvenit oportunist şi un om de temut al regimului Ceauşescu.
  După 1989 a fost susţinut puternic de foştii securişti, CVT a fost un vajnic apărător al lui Ceauşescu şi al PCR.
  Discursul populist, bombastic, naţionalist extremist a atras ca un magnet ofiţerii pensionari, populaţia vârstnică, populaţia pauperă urbană şi rurală.
  CVT a apărat foştii activişti ai PCR şi le-a convenit de minune POLITICIENILOR care au pus mâna pe putere, pentru că s-au folosit interesat şi josnic de o goarnă abjectă bine antrenată în a împroşca cu noroi opoziţia şi duşmanii.
  Medierea uriaşă prin televiziuni avide de scandaluri a transformat poetul de curte al Ceauşeştilor în Tribunul Vadim, un personaj temut de oricine prin crizele de furie tipice de copil răsfăţat, deja cunoscute de toată lumea.
  Ani întregi mulţi dintre noi s-au distrat la execuţiile publice ale circarului Vadim, le-au plăcut imens zeflemelile, ocâra, violenţa verbală, injuriile şi au fost sideraţi de minciunile sfruntate ale acestuia, luându-le drept adevăruri de netăgăduit.
  5. CVT nu a putut fi oprit de nimeni, nici de Justiţie, nici de familie, nici de prieteni, nici de propria conştiinţă.
  Ce fel de societate am construit, care a putut tolera şi nu a pedepsit un cetaţean care făcea liste negre, ameninţa cu execuţii pe stadioane, care chema minerii la Bucureşti în 1999, pentru a răsturna guvernul în a cincea mineriadă, care instiga la ură şi violenţă şi la dreptate cu mitraliera ?
  6. CVT nu era un oarecare, era o personalitate publică foarte cunoscută, care prin exemplul său negativ, manipula la greu şi îmbăta oamenii cu un limbaj patriotard, populist, bombastic, xenofob, mistificator şi ipocrit de fals creştin, plin de ură faţă de duşmani inventaţi.
  Ne-au trecut la toţi pe la tâmple gloanţele extremismului totalitarist trase cu dibăcie malefică de vajnicul urmaş al lui Ceauşescu şi Hitler. Vă puteţi închipui ce s-ar fi întâmplat dacă CVT ar fi ajuns la conducerea ţării ?
  CVT a putut fi un model de urmat pentru oamenii simpli, ignoranţi, neinformaţi, creduli şi un îndemn la nerespectarea legilor, la încălcarea regulilor bunei cuviinţe, la limbaj vulgar, calomnios, insultător şi plin de injurii.
  7. SĂ NE FIE RUŞINE nouă tuturor, politicienilor demnitari şi parlamentari, celor din Justiţie, patronilor de televiziuni, membrilor CNA pentru că am tolerat timp de 25 de ani asemenea comportament dăunător şi abject pentru societate.
  Ce să ierţi şi să respecţi la un asemenea individ ?
  Cine sunt eu ca să-l judec sau să-l iert ? Să-l judece şi să-l ierte Dumnezeu, că e problema Lui ?
  Respectul ţine de mine, iertarea ţine de Dumnezeu ?
  Nu pot ierta un om care nu m-a atacat personal ? Mie personal nu mi-a făcut rău ?
  Nici nu pot ierta pe cineva în numele tuturor ?
  Toate aceste întrebări sunt o fugă de responsabilitate şi seamănă cu delegarea creştină comodă a iertării de către Iisus.
  De ce să iert pe cineva, pe care am convingerea că nu merită să fie respectat ?
  Poate Dumnezeu va cântări, va judeca şi va ierta sau nu va ierta păcatele tuturor.
  Dumnezeu să-l odihnească !
  Dar aici pe pământ în viaţa socială, noi toţi trebuie să respectăm legile. Nu trebuie să amestecăm cele două planuri.
  Aş da dovadă de făţărnicie şi de ipocrizie dacă aş respecta şi aş ierta un om care zi de zi a încălcat legile statului, insultând, minţind şi înşelând încrederea şi bunul simţ al oamenilor.
  Pot să cunosc faptele unui om, am capacitatea să discern între bine şi rău, să apreciez faptele bune şi să le blamez pe cele rele.
  Dar o mică părticică a spaţiului public, care imi aparţine şi mie a fost otrăvită de mizeriile, scandalurile şi injuriile cetăţeanului CVT, care deşi nu mi-au fost adresate, mi-au agresat bunul simţ, conştiinţa morală şi viaţa spirituală.
  Respectul meu nu i-l pot acorda lui CVT, faptele rele nu i le pot uita şi nici aprecia ca fiind bune.
  A uita înseamnă şi a ierta şi să permiţi să se repete.

  Răspunde

  Thumb up 7 Thumb down 3

 17. Anul 2000 a fost anul diversiunii provocata de securitate prin faramitarea dreptei politice si propulsarea pe locul doi in alegerile prezidentiale a lui WC Tudor pentru ca dinozaurul comunistoid Ivan Ilincovici sa ajunga din nou la putere. Parere de rau pentru familie, nici o umbra de regret pentru cel care a fost WC-ul politicii romanesti

  Răspunde

  Thumb up 4 Thumb down 4

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.