Paraziții

Îmi plac foarte mult cărțile lui Tolkien. Îmi place imaginația debordantă a autorului, îmi place cum a construit lumi cu povești extrem de întortocheate și, totuși, coerente. De aceea, am apreciat foarte mult că filmul „Lord Of The Rings” a fost făcut abia atunci când tehnologia a putut fi în pas cu imaginația unui om care a scris acum 60 de ani.

La fel, am apreciat că show-ul „Românii au talent” a fost cumpărat și produs de către o televiziune care putea produce așa ceva la un nivel ok. Orice altă televiziune în afară de PRO TV ar fi avut mari probleme să ducă primul sezon al acestui show până la capăt.

Luni noapte am behăit și eu pe twitter, ca toți trolii de omenie, referitor la rezultatul final al votului. E dreptul meu de telespectator, oarecum, susținut de indignarea mea de votant onest. Dar, până la urmă, e doar un show de televiziune, o producție privată cu regulile ei (voi reveni asupra cestui aspect în alt text). Iar poporul, lua-l-ar naiba, e suveran, mai ales pe banii lui de sms.

Așadar, un show produs de cine trebuia în momentul oportun al pieței a adus audiențele cele mai mari de când există peoplemetre în România. Trolii de net ca trolii de net. Dar au apărut paraziții de audiență. O televiziune de știri a decis că merită să paraziteze fără rușine spectacolul de la Pro, în speranța că va linge după ei prin tava cu all-urban. Au făcut „Românii au valori”, o serie de talk-show-uri cu public. O însăilare grăbită și, pe alocuri, penibilă. Prilej de frecții și vorbărie. După finală, au făcut ceva și mai jegos: au băgat controversa de pe net la știri. Au chemat tot felul de căcăcioși să-și dea cu părerea despre „nemulțumirea populară” și despre „concursul care a împărțit România în două”. Iar apoi au anunțat o altă pastișă: „Românii au iPad”.

Am înțeles de multă vreme că ideile sunt rare la un anumit nivel al mamagementului românesc de media. Dar această parazitare nerușinată a unei chestii în care unii au băgat milioane de euro (cred că au și scos, dar asta e treaba lor de capitaliști tv) mi se pare ultima treaptă pe care putea coborî o instituție ce are pretenții de seriozitate. Poate la Prahova TV merg chestiile astea. Poate. Dar nu cred nici asta. Oricum, la oraș așa ceva nu se uită și nu se iartă. Cel care a făcut asta, crezându-se un băiat deștept care își poate justifica lejer salariul, ar trebui să se gândească al faptul că în lumea profesioniștilor ar putea fi privit mai urât decât Andrei Zaharescu, de exemplu. Reputația unui hoț și a unui profitor călătorește, în lumea mass-media, la fel de repede precum cea a unui corupt. Și e criză, și industria merge prost, așa că, având de unde alege, nimeni nu va angaja un hoț, un prost, un profitor sau un corupt.

Rușine, bă, oricine ai fi!

1 comentariu

  1. Ai văzut cum au procedat cu afacerea Botiş, e clar că la Realitatea bunul simţ a fugit pe fereastră. A rămas tupeul. Mie atitudinea asta îmi aduce aminte de Iliescu şi Năstase. Atâta timp cât tu nu recunoşti că s-a întâmplat, nu s-a întâmplat. Ce-o fi în capul lor? Toată lumea vede că împăratul Realitatea tv e goală, ei nu-şi dau seama?
    Acum câteva zile, Scriblea şi Drăgotescu erau invitaţi la Realitatea într-o altă emisiune şi duduia dacă nu mai avea puţin şi îi ridica o statuie lui Scriblea. Cred că a zis de atâtea ori cum el şi cu Soviani au descoperit mizeriile lui Botiş, de l-ar fi făcut şi pe Amundsen să pălească de invidie.

    Răspunde

    Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.