Pensiile bravilor ostași români. Care ostași?

Miercuri seară un civil gras și fluffy (modul slinos-păunescian de fluffy, nu vă gândiți la altceva) a spus spre finalul unei emisiuni de la Realitatea TV: „Îmi este rușine că am fost militar român. Pentru că în 1989 nu am apărat acest popor așa cum trebuia și de aia s-a ajuns aici!”.

Grasul civil este, de fapt, colonelul în rezervă Mircea Dogaru, președintele sindicatului cadrelor militare disponibilizate, în rezervă și în retragere. Ăsta din poză:
mircea dogaru

De ce este el supărat? Pentru că îi tot scade pensia de șmecher. Și îi tot scade, până se apropie la vreo 10 milioane de o pensie de român obișnuit, care a lucrat 40 de ani în condiții grele.

Mircea Dogaru, colonel în rezervă etc, împlinește 56 de ani pe 30 ianuarie 2011. Este deja pensionar de ceva vreme. Că doar de aia este și președintele unui sindicat al pensionarilor cu vipușcă. 56 de ani și deja pensionar cu experiență? Când bărbații se pensionează la 65? Înseamnă că domnul Dogaru a avut o viață grea prin teatrele de luptă deschise de România pe diverse continente. Probabil că a și fost rănit în vreunul dintre războaiele duse de țara noastră în ultimii ani. Un erou, ce mai. Un erou. Cum să-i scazi ăstuia pensia?

Păi, zic eu, să i-o cam scazi până la extincție. Pentru că nu este altceva decât un politruc umflat care a intrat în armată ca să câștige mai mult fără să facă nimic. Mircea Dogaru nu este militar de carieră. Nu este artilerist, infanterist, tanchist etcist. Este, însă, atârnătorist, conspirațio-teorist, mentofrecangist, oportunist șamdist.

Mircea Dogaru a absolvit în 1979 facultatea de Istorie din București. Este repartizat ca profesor la liceul nr. 13 din București. E mult de muncă și banii sunt puțini, așa că eroul renunță imediat la învățământ pentru a se angaja la Institutul de Istorie și Teorie Militară. Cică ar fi specialist în istorie antică și medievală. Ar fi obținut, după ’90, o specializare în istoria UE, la „Institutul Francez”. Dacă nu știți, la Institutul Francez ar fi putut deveni specialist în istoria UE, în 1997, oricare dintre cursanții care ar fi avut bunul simț de a se prezenta la toate prelegerile. Are publicate 3 lucrări în limba română, sau, cel puțin, atâtea am găsit eu. Două au apărut după 1990 și conțin cuvântul magic Dracula, în speranța tirajului.

Din 1999 nu mai lucrează la Institutul de Istorie și Teorie Militară. S-ar putea să se fi pensionat atunci, la vârsta de 44 de ani, dar nu sunt sigur.

Ei bine, ăsta (că nu m-am prins încă ce este el) vine și ne vorbește despre ostășimea română, despre uniformă, onoare, sacrificiu. Tot el spune că în 1989 ar fi trebuit să apere poporul român de ceea ce s-a întâmplat. Adică ar fi trebuit să nu-l lase pe poporul român să facă revoluția aia sau ce-o fi fost, ca să-l apere de el însuși (pe popor) și să nu-i scadă lui pensia (lui, lu’ rotunjor). Ăsta. Un gras pufos care nu a ieșit din birou în calitatea lui de militar. Un non-soldat. Un „Golește-repede-tava-de-la-popotă”. Un…

Ce drept are un astfel de om să aibă o pensie mai mare decât istorici care chiar au făcut ceva pentru domeniu (unii chiar și pușcărie politică, înainte de 1989)? De ce să aibă pensie mai mare decât un profesor de istorie de liceu sau școală generală? De ce să aibă pensie muult mai mare decât oameni care chiar au muncit? Cu ce este el mai special? Ce fel de ostaș al armiei române este el? Cum m-a apărat grasul ăsta de dușmani? Ce merite are? Ce? Cum? De ce? De când?

În fine. Moș Teacă de tinichea folosește, la sfârșitul comunicatelor pe care le scrie, urătoarea alăturare de clișee latinești: „Honor et Patria! Vae Victis!”. Deși sunt convins că el, personal, n-a făcut nici măcar o victimă, tot sună amenințător. Văzându-l, în condiții normale i-aș spune doar „Vae culo tuo, psittace!”. Dar astea nu sunt condiții normale, iar el este creditat de televiziuni de parcă ar fi unul dintre militarii români care au făcut mari fapte de eroism. Dar ce părere (personală) am despre ceilalți rezerviști și retrăgeriști ai armatei române, într-un viitor apropiat. Vae militibus nostris!

52 comentarii

 1. cat plateste pentru aparitiile la teve?
  pt ca sigur plateste.
  mai toata lumea plateste…
  politicienii platesc, sindicalistii platesc.
  asa ca si asta plateste.
  nu din banii lui ci din cei ai sindicatului…

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Nu cred că plătește. Nici el și nici alții. Politicienii or fi plătind în campanie. Or mai fi unii care au contracte de „consultanță” cu unii ziariști, și atunci sunt mai des invitați la tv, in emisiunile ălora, dar nu, nu „mai toată lumea plătește”. Slow down:)

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. De la Alexandru Ioan Cuza pana la data de 31.12.2010, armata a fost o meserie ocupationala, asa cum este in marea majoritate a tarilor lumii. Suntem convinsi ca dumneavoastra cunoasteti acest aspect insa nu intelegem daca denigrarea institutiei militare o faceti din convingere sau la ordin. Ca nu il agreati pe DM ne doare in cur. Dar nu generalizati si nu folositi aparitiile televizate ale ipochimenului pentru a terfeli haina militara domnule P. Andre de Hil.
  Ca un exercitiu de imaginatie inchipuiti-va cum ar arata un pluton de interventie format din militari cu varste cuprinse intre 62 si 64 ani….

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 0

 4. militarii se pensioneaza la alta varsta fata de civili, unu la mana si doi la mana nu poti sa compari stresul unui militar cu cel al unuia care merge zi de zi la un job in care sta la birou.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Pai nea Dogaru asta o fi ostas in armata lu` Oprea: daca ala a ajuns general, cum se zice pe numarat bocanci si izmene, atunci si el vrea o ciozvarta proportionala. Militarii nu se compara cu civilii la conditii de lucru (n-as vedea bine pensionarea la 65 a unui ofiter trimis prin Irak si Afanistan) dar nici nea ãsta nu prea pare militar: poti fi gras dar nu obraji bucalati si barbie dubla.

  Pe de alta parte nu mi se pare corect ca veteranilor din WW2, atatia cati mai traiesc, sa li se taie pensia doar pentru ca un politician poate.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Dacă vorbiți despre armata română dintre 1947 și 1989, ocupația ei principală a fost agricultura, prezența pe stadioanele de fotbal pentru a nu rămâne acestea goale etc, etc. Nu terfelesc nimic, dar sunt de părere că pentru aceste activități ar fi mai potrivite pensii de CAP-iști și de aplaudaci, nu sume imense de cele mai multe ori nejustificate.
  Asta așa, ca un fapt divers. Altfel, am același respect pentru haina militară ca pentru orice altă haină. Știți probabil, că pensiile mari sunt ale coloneilor, generalilor și ale altora de grade asemănătoare, nu ale soldaților sau sergenților din plutoanele de intervenție sau de execuție. La ce regim de viață aveau coloneii și generalii respectivi, sunt convins că puteau ieși la pensie și la 100 de ani, dacă nu i-ar fi măcinat excesele culinare.
  Și, în fine, ce înseamnă că „armata a fost o meserie ocupațională”? Adică ați ocupat teritorii? Dacă da, care anume și pentru ce perioade de timp? Mai există aceste teritorii ocupate? Dacă nu mai există, se mai justifică stautul ăsta de „meserie ocupațională”?
  PS: Nu vorbesc nici măcar o clipă despre armata română actuală, despre soldații bine pregătiți care au plecat în fosta Iugoslavie, în Irak sau Afganistan.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Cu scuzele de rigoare…Armata Romaniei este una singura….cea care si-a indeplinit sarcinile functie de „rigorile” vremii…..din punctul meu de vedere….ca militar activ…. acum peste 20 de ani a fi „detasat” la munci agricole sau in mina…este echivalent cu a fi dislocat in diverse TO din prezent…..absolut nicio diferenta…. aspect pe care…in perspectiva unor eventuale carcoteli :) pe care doresc sa le evit…..ar trebui sa-l subliniez prin faptul ca am fost prezent….pana acum…in aproape toate TO in care ne-am angajat sa sustinem diverse interese…de cele mai multe ori securitare….pentru ca tu….sa poti sta linistit sa-ti umpli blogul de pareri sau opinii „pertinente” la adresa unei „meserii ocupationale”…ca sa te citez…..despre care….am senzatia ca nu ai nici cea mai vaga idee cu ce se mananca….poti sa ma contrazici oricand…prin oferirea unui minim de background militar…fie el si ca MT sau MTR…dar……dureros…nu cred ca poti oferi un indicativ de UM valid unde sa fi trait ceea ce noi toti am trait…sa evaluam cat de adevarate sunt afirmatiile tale prin prisma crediilitatii unui on din sistem…..pentru a fi in masura sa-ti apreciem si evalua expertiza in domeniu si comentariile pertinente la adresa unei profesii care se ridica cu mult peste ceea ce cred eu ca faci tu azi…desi diferenta de salarizare dintre noi….in plan negativ pentru mine… bineinteles….nu justifica incompetenta ta… Iti multumesc totusi pentru ca …printre textele tale ai re-amintit tuturor de Armata Romaniei…pentru ca ea exista….iar acest aspect nu ma duce cu gandul decat ca in viata…nu exista publicitate negativa….exista doar…..PUBLICITATE…..asta e motivul pentru care iti multumesc!

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 7. PAH esti un ingust la minte, care musca perfect dezbinarea pe modelul „divide et impera” practicat de dictatoru Basescu.
  Pacat ca esti tanar, vei trece prin viata ca si un caine fara onoare si influentat de altii.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Dom’le de mult nu am mai citit un material atat de bun.Bravo. Rahatii din armata, ii vedeam cand eram copil, ieseau de la servici ca functionarii la 3 jumate dupa amiaza si se duceau glont in primul birt unde se faceau pleasna. Casa o primeau de la stat ca toata lumea, insa nu asteptau pt ea ca muritorii din fabrica. Mancarea o haleau la popota, ba chiar luau si acasa. Care era mai bazat isi zugravea casa cu soldati. Cei mai smekeri, am un unchi in situatia asta, cereau sa fie disponibilizati, primeau 30 de salarii desi erau bugetari (profesorii sau medicii nu primesc asa ceva), iar asta se intampla cu 2 luni inainte de pensie. Deci ieseau la pensie cu 30 de milioane si mai luau si vreo 500 de milioane salarii compensatorii. Si cica nu stiu de ce o duce Romania rau.

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

  • @ „Carcotasii” PAH, Ady, Florin, lecampeur (maidanez?): Ori esti idiot, ori ai visat! Iar, daca ai visat, ti-i se revarsa pe gura fecaloidele rezultate, caci ancorat in realitate nu esti! Mancarea la popota se platea ca si acum, exceptie facand doar cei care nu-si pot asigura din solda primita (personal navigant sau ambarcat) echivalenta calorica a pierderilor rezultate prin efort (o ora de zbor in lupta areiana sau acrobatie este similara in consum de energie cu 8,5 ore prestate de un forjeor). Iar daca unchiul tau te-ar fi stiut idiot, ti-ar fi explicat babeste ca disponibilizarea a inclus finantarea militarului cu cate 2 solde pt fiecare an pana la varsta-standard de pensionare. Ma intreb: daca era asa bine si pe vremuri in armata, de ce nu ai urmat o cariera militara? Iti raspund tot eu, motivul sau motivele fiind: 1. ai avut o sanatate precara sau un psihic labil; 2. fiind o puslama, nu ti-a placut cartea si nici un stil de viata ordonat; 3. ti-a displacut mutatul dintr-o garnizoana in alta (tot departe de marile aglomerari urbane), fara sa fi fost intrebat in prealabil; 4. de 2-3 ori/luna de serviciu in unitate cate 24 ore pt control garda, subunitati si obiective; 5. min. 1-2 luni de zile in aplicatii pe teren, cu somn 6 ore/noapte in cort, cu igiena la cisterna, etc; 6. cate 3-4 saptamani/an in aplicatii statice in unitate, fara posibilitatea ajungerii la domiciliu; etc. Iar orele suplimentare prestate lunar nu se plateau si nu se platesc nici acum. Iar daca nu trece de baremurile sportive si medicale, urmeaza sa-si caute de lucru in alt domeniu! Si mai sunt o multime de alte greutati si privatiuni pt militarul in cauza si pt familia lui (sotie, copii) in ceea ce priveste serviciul, scoala, aprovizionarea, etc Te asigur ca nicicand nu poti accepta acest mod de viata, fiindca personalitatea ta este inadecvata sau, mai pe sleau spus, ai fi un rebut uman, nicidecum ostean! Si apropo de atributiile armatei inainte de ’89: acolo unde civilii nu puneau mana de lene, erau trimisi militarii; acolo unde erau drame provocate de cutremur sau inundatii, erau trimisi militarii; acolo, in mina, unde nu ai vrut sa mergi, erau trimisi militarii; la canalul Dunare- M.Neagra, unde civilii si puscariasii erau insuficienti numeric, mergeau militarii; la stransul recoltelor erau trimisi militarii. Nu v-a cerut nimeni recunostinta, insa incetati sa dezavuati o categorie sociala de care orice stat are nevoie! Ce-ar fi sa te imbolnavesti, iar pt diagnosticarea si tratamentul tau sa-ti fie repartizat un proaspat student la medicina, care urmeaza sa-si finalizeze studiile, specializarea si stagiatura? Abia apoi sa fii consultat, diagnosticat si tratat, in ideea ca n-ai crapat pana atunci! Asta-i rolul armatei, sa se pregateasca si, la nevoie, sa intre prima in lupta, doar-doar cretinoizi ca tine sa poata fi cat de cat instruiti in timp scurt si trimisi in ajutorul ostasilor profesionisti! Si ar mai fi ceva: statul ne-a pus sa semnam un contract prin care ne obligam sa-i platim despagubiri pt o eventuala demisie sau abdicare de la atributiile specifice functiei; pe de alta parte, se obliga sa ne acorde la final de cariera (cerut de ei sau varsta limita atinsa) o pensie situata in cuantum peste salariul mediu pe economie.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Subscriu, cuvînt cu cuvînt, la opinia lui lecampeur. Buuun articol!!!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 10. La aşa ministru al apărării…aşa „militar”. Nostim, chiar acum în timp ce citeam articolul tău(excelent), individul tună şi fulgeră la Antena3 prin telefon.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 11. de acord cu articolul!
  insa ‘noster’ la dativ plural e ‘nostris’ nu ‘nostri’
  deci ar fi ,vae militibus nostris, !

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 12. Ai dreptate, lecampeur! Inca un lucru: acum (dupa 1990, mai precis) armata romana a mai participat pe ici-colo la conflicte, misiuni de aparare a pacii etc. Inainte de 1989 au facut… ce? Pentru ce sa ia niste umflati pensii tot umflate?
  Ah, cunosc si eu un caz ca al unchiului, numai ca are si pensie si mai lucreaza si la o reprezentatnta auto! Saracutul…
  LA MUNCA, BA, NU LA-NTINS MANA!!!!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 13. Alex, s-ar putea sa am scăpari, că n-am mai folosit latina din liceu. Ai dreptate. Modific. Dar în cazul ăsta „Vae culo tui” nu ar trebui să devină „Vae culo tibi”?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 14. Excelent articol! Si in plus ar mai fi de remarcat si categoria „Valeriu Pricina”, alt mare ostas in lupta cu cuvantul comunist la TV pe vremea Impuscatului. Si el era asa de revoltat ca i s-a redus pensia de 3000 RON ! Ar trebui sa existe legi diferite de calcul pentru pensiile militarilor care au fost activi in perioada anterioara anului 1989 si a celor activi in perioada actuala (cand militarii chiar isi risca viata pe campurile de lupta si cand Armata este depolitizata)

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 15. Da, Anca, mai e și Valeriu Pricină. Mi-am amintit de el aseară, când căutam informații despre Dogaru. Mare om. dar statul român încă plătește pensii mari foștilor torționari din securitate, așa că nu mai stă să facă diferențieri între soldați și târâitori de bășini pe la intendență/ manutanță/ departamentul limbi în fundul conducătorilor iubiți.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 16. ‘tuo’ cred ca e corect.

  Scutesc ochii cititorilor de explicatia somnolenta.Oricum,daca ma insel o sa revin sa-mi cer scuze.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 17. Da, alex, e „tuo”. Fi-miar neatenția a naibii. Plecasem de la nos si tu, inloc de noster si tuus. Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 18. bun articol, felicitari!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 19. Bai , ma lesi? Si care e stresul unui militar? O fi mai mare decat stresul unui bracardier pe ambulanta? Sau al unui cocserist? Mai fir-as al naibii, stresul unui militar e ca mai fut astia o alrama odata pe luna si aia anuntata. Nu serios, cam ce stres are militarul roman? Sau ce stres avea pe vremuri? Ca nici la porumb nu mergeau viteii cu grade, tot aia in termen bagau cu bradul. PAH-ule, mi-a placut asta tare mult:
  „Înseamnă că domnul Dogaru a avut o viață grea prin teatrele de luptă deschise de România pe diverse continente. Probabil că a și fost rănit în vreunul dintre războaiele duse de țara noastră în ultimii ani. Un erou, ce mai. Un erou. Cum să-i scazi ăstuia pensia?”

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 20. PAH ai dreptate in felul tau. Eu sunt pensionar militar, 10 ani sportiv+20 luptator. Sunt membru in acest sindicat, pentru ca avem aceleasi interese, si le putem apara in instanta unitar si mai ieftin pentru fiecare.
  In sindicat sunt indivizi din toate partidele.
  Si pe mine ma deranjeaza faptul ca d-l Dogaru ca spune ca Ceausescu a fost mai bun, ca-i pare rau ca nu l-a aparat la revolutie. Ii respect convingerile dar sa-si le tina pentru el. Plus traim in zodia imaginii. Nu e de dus prin Bamboo.
  Cand e calm e logic si e un om citit.
  Numai compara mere cu pere.
  Daca nu ma insel cand eram sportiv am cunoscut parca un tip Hillerin, nu mai stiu cu ce ocazie. Sper sa fi fost ruda cu tine, ca astfel poti sa-i tii si lui o teorie ca nu te doare gura. Traia din sport parca. Birocrat. Da cu gura . Eu in barca 11 luni pe an, birocratul la birou. Eu munca de galere, el parfumat la birou. La premiere, lovele dupa vechime. Eu pusti putin, birocratii vechi, mult.
  Dupa 10 ani de galere, 20 de ani de luptator.
  Dupa 30 de ani, am 3 boli cronice. Doua necesita tratament permanent. Crezi ca ne puneau birocratii ceva in ceai ?
  Acum am o pensie de 12oo ron. Nu-mi ajung decat de medicamente si intretinere.
  Rog cetateni civili ai Romaniei sa traiasca stari de extaz.
  Daca justitia spune ca e corect asa. OK.
  Cand e vorba de bani, scandalul e gata. Chiar si apropiatii maraiau.
  Eu mi-am luat casa cu credit.
  Un presedinte a luat o casa de la stat, daca o vinde, face un profit cat pensia mea pe mai multe sute de ani.
  Stand fata in fata nici nu ati deschide gura, fatalailor.

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

 21. Vedeti unde am ajuns? Au reusit sa ne invrajbeasca. Asta urmaresc. Viata cazona nu a fost usoara, liceu militar, scoala militara , cariera militara. NATO a hotarat restructurarea armatei, drastic. Au scos in rezerva cadre pentru care s-au cheltuit bani pentru instruire si care mai puteau arata ceva in cariera lor. Am fost inlocuiti cu militari angajati, facuti la apelul de seara si pe spagi grase. Comandantii nostrii in loc sa-si apere subordonatii si haina militara , s-au ploconit pentru functii si grade in fata POLITICULUI (VEZI MARELE GENERAL LUPU MARIA – ce fapte militare a facut aceasta femeie si cati subordonati are de i se cuvine acest grad?) De ce nu va intrebati „Ce au facut REVOLUTIONARII nostrii ca sa primeasca o indemnizatie de 1800-2000 lei / luna, cat un general recalculat”. De 4-5 oei mai mult decat un veteran de razboi, care a trait ORORI. Dar aceasta indemnizatie nu se numeste PENSIE – cu toate ca o vor primi pana la moarte. Sunt multe nereguli in TARA si cred ca numai o DICTATURA MILITARA ne mai salveaza. Daniel

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 22. Gaby, poate te-ai prins, poate nu, dar eu vorbeam exact despre pensionari „militari” de genul celor pe care îi interpretează Mircea Dogaru. Nu despre oameni cu 1.200 de lei pensie. Și nici despre foști sportivi la cluburi departamentale.
  Despre cealaltă chestie… Am mers deseori, în copilărie, împreună cu tata, atât la baza veche, cât și la cea nouă de la Snagov. Am văzut mulți canotori antrenându-se pe aparatele inventate de el și de colegii lui și îmbunătățindu-și performanțele, uneori cu acei timpi suficienți pentru a faec diferența între medalia olimpică – implicit și renta viageră de după ’90 – și pluton și o pensie de 1.200 de lei. Acel de Hillerin despre care vorbești tu nu este birocrat, ci cercetător. Și nu cred că ar fi fost măcar prin preajmă când ți s-o fi pus ceva în ceai, el fiind unul dintre ăia care luptă împotriva dopingului de foarte, foarte multă vreme.
  Aaa, iar singurul moment când simt nevoia să tac atunci când stau faă în față cu cineva este atunci când mă privesc în oglindă. Cu mine însumi mă înțeleg doar din priviri.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 23. Daniel, mă faci să mă întreb dacă militarii de carieră mai au altceva în cap decât nostalgia după cazanul cu fasole și dictatura militară. Să plătești din banii contribuabililor niște oameni care nu se gandesc decât cum să înlăture democrația și să pună ei mâna pe putere este perfect democratic, dar cam masochist:)

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 24. Scuze. Nu am stiut ca-i tatal tau. Cum e in sport asa e si in armata, asa e si in viata. Ai impresia ca ceilalti nu fac nimic, primesc ceva gratis, etc.
  Nu tineam oricum minte cu ce se ocupa. Cand esti tanar ai senzatia ca nu o sa cazi niciodata. Daca era cercetator era un om citit. Si eu ii respect.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 25. Ma! Ma-nervezi ca esti prea fluent in gandire. Asa cum eu nu pot decat sa sper ca voi fi.
  Felicitari!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 26. gaby, nicio problemă.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 27. Gropare, și mie îmi place cum scrii. Că veni vorba, ăla agățat la comentarii e mailul mai citit de tine?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 28. „…Pentru că în 1989 nu am apărat acest popor așa cum trebuia și de aia s-a ajuns aici!”.
  De acord!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 29. Coane, ne plangem degeaba de mila. Faza asta cu militarii pensionari e o gaselnita a televiziunilor foarte usor manipulate de cei de la conducere pentru a uita de problemele noastre curente.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 30. 1.Despre ce este meseriile ocupationale si ce vrea ele gasiti pa Goagal. Sunt convins ca un om cu pregatirea dvs va asimila repede. Nu ar strica sa aruncati o privire si in “curtea” altor armate – mod de organizare, cine ii plateste si ce impozite platesc, la ce sistem de pensii sunt incadrati, ce compensatorii primesc la pensionare si la ce varsta se pensioneaza. Aceasta documentare va va ajuta sa va largiti orizontul cunoasterii in vederea exprimarii opiniilor personale referitoare la rezervistii si retageristii despre care o sa ne povestiti in curand. Abia asteptam sa va citim !
  2. Nu toti ofiterii am facut cariera numarand izmene, marmizi si cazmai – nu de alta dar ar fi fost coada mare la numirea in functia de ministru – unii am lucrat si in structuri serioase ca ofiteri operativi.
  3. Considerati ca o pensie in cuantum de 1640 lei lunar este de CAP-ist sau de aplaudac? Nu, este de colonel. Un coleg imi spunea, deunazi, ca in curand vom fi considerati TOLERATI, si ca nu va mai trece mult pana cand vom face obiectul unor autodafe-uri in pietele publice spre deliciul celorlalte paturi de pensionari si a celor care, desi nu au muncit un minut in viata lor, primesc de la buget 350lei lunar. Sunt mandru ca de cand am iesit la pensie contribui, prin impozitul pe care il platesc lunar, la bunastarea celor din urma….
  Va urez numai de bine.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 31. PAH te cunosc de cand erai un baiat de liceu iar pentru tatal tau am un deosebit respect.Ca militar imi pare rau ca ai ajuns atat de sluga incat sa te bucuri de raul altuia atat de relaxat si de hotarat. Sa-ti de Dumnezeu exact ce meriti pentru gandurile tale impotriva militarilor despre care habar n-ai cu ce si-au consumat sanatatea. Nu stiu cine te-a inrait atat de mult incat sa ajungi sa militezi pentru raul altora dar nu si pentru binele tuturor.Sa-ti fie rusine, daca intelegi exact termenul!.Nu te obosii sa-mi raspunzi ca din aceasta clipa nu voi mai citii nimic legat de ziarul vostru.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 32. Imi aduc aminte ca le ziceam IPVC-isti(inapti ptr viata civila)betivi si puturosi ,haina ,casa si masa o viata intreaga,acuma la pensie vor favoruri mai mari decat pulimea(muncitori,tarani,profesori si ingineri)o haita de nerusinati obisnuiti cu lenea si descurcareala(in armata nu furi ci complectezi).
  Excelent articol,si da,trebuie generalizat la toti Apv-isti ptr ca aia sub 5% care au avut si au coloana vertebrala nu sunt nici de departe majoritari.
  P.S.ptr ala cu vasla. Si acuma esti arogant si sfidator,imi imaginez cat iti terorizai subalternii,si ce limba catifelata aveai cu superiorii.Te-am scos din aia 5%.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 33. Mo, da mo. Şi-l şi folosesc, şi şi messengeruiesc!
  Şi nu ma mai flata, ca e vineri, si mi-am promis ca vinerea nu mai roşesc.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 34. Teodor, vă rog să recitiți textul meu. Este vorba despre Mircea Dogaru și despre ceilalți asemenea lui, nu despre toți pensionarii militari.
  Sunt total de acord cu dumneavoastră în legătură cu pensiile celor care nu au contribuit niciodată la stat. De ce să primească fie și 350 de lei? Cred că pensiile trebuie să reflecte valoarea contribuțiilor la sistemul de asigurări de pensie. Știți că, asemeni celor care primesc pensia minimă socială, militarii nu au contribuit pentru pensii?
  Îmi cer scuze, dar eu unul nu am găsit explicații ale sintagmei „meserii ocupaționale”. Dacă îmi puteți furniza o sursă, eventual una legislativă, v-aș rămâne îndatorat.
  Dacă, în calitate de ofițer, nu ați protestat niciodată la adresa impostorilor de genul colonelului în rezervă Mircea Dogaru, a generalilor de genul lui Onțanu, Oprea, Iordănescu, acest lucru spune multe despre „onoarea de militar”.
  Îmi pare rău. Pe lângă faptul că nu mă convingeți, comiteți și o generalizare pe care eu nu am făcut-o. În plus, dacă o pensie de 1.640 de lei vi se pare mică, gândiți-vă că sunt oameni încă în activitate care nu câtigă atât.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 35. Imi pare rau ca revin, dar Teodor asta care are o pensie de 1640 ron dupa ce a fost colonel intr-o structura informativa are oare curajul sa-si publice fluturasul de pensie intr-un ziar sau doar face ce stie mai bine adica dezinformeaza,mai pe romaneste minte, ptr ca eu cel putin, nu-l cred pe cuvant.Nu de alta dar chiar ieri am primit vizita unui prieten proaspat pensionat, mult mai jos in grad decat Teodor,care pe langa vreo jumate de miliard compensatorii primite cadou are si o pensie mai grasuta decat Teo.Daca va soptesc ca are numa 45 de ani chiar va fac invidiosi,basca un apartament in centru(primit) si o masina tare,cinste lor,cinste lor eroilor.Da macar asta recunoaste ca a dat lovitura,nu se vaita,bre pensionarilor IPVC-isti,asa ca PAH-ule,nu trebuie sa-ti ceri scuze in mod voalat sau sa te justifici in fata lor.
  Cati sunt aia cu 350 pensie?si daca sunt,ar trebuie sa ne fie mila de ei,ptr ca daca voi va plangeti cu aia 1640,atunci ei nu mai nici vlaga sa iasa la cersit.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 36. Oare ai absolvit Academia Militara si ai lucrat in cadrul armatei … sau iti permiti sa judeci o intreaga instutie raportandu-te la un exemplar nereusit nicidecum reprezentativ?
  Pt ca daca nu ai ab Academia Militara te afli in situatia penibila in care dai cu golul in plin….
  Rusine!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Foarte bună asta. Foarte bună. Pe același principiu, hoții nu au voie să fie cercetați de către procurori sau judecați de către judecători, pentru că aceștia din urmă nu au furat în viața lor. corupții nu pot fi criticați decât de cei care au luat mită. iar proștii nu acceptă critici decât de la proști. My bad.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 37. Eu zic ca ai distorsionat putin – nu se aplica acelasi principiu peste tot – hotii sunt cercetati de procuri si judecati de judecatori tocmai in virtutea pricipiului ca primii nu sunt hoti. Si oarecum intr-o oarecare (imaginara sau nu ?!?) ierarhie a valorilor a nu fi hot ti-ar putea da dreptul sa condamni si sa judeci hotii si hotia…. Dar dupa cum sunt sigura ca vede oricine si de pe luna acest principiu nu e universal pt ca daca ar fi ar rezulta ca putem sa il rugam pe Gigi Becali sa ne faca o analiza literara asupra operei dostoievskiene (facand o anaologie e similar cu ceea ce ai incercat tu in postarea asta) . . .
  BTW – inteleg ca nu ai absolvit nici o institutie de studii nu superioare ci academice militare, dar nu pot sa imi stapanesc curiozitatea de a ma intreba daca macar serviciul militar l-ai bifat ….

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Principiul enuntat de tine prima data exact acesta este: n-ai făcut academia militară, nu ai voie să vorbești despre militari. Așadar, logic ar fi ceea ce am spus eu, că hoții nu pot fi judecați decât de hoți. Dacă accepți că judecătorii și procurorii se pot ocupa de hoți tocmai pentru că sunt mai corecți decât ei și se presupune că nu sunt hoți (unde a fi hoț este un lucru rău), atunci ești nevoită să accepți și că eu am voie să scriu despre oameni care au absolvit școli militare, tocmai pentru că nu am fost forțat nici la școală și nici la serviciu să învăț să fiu obedient și umil și nici nu am fost și n-am acceptat să fiu spălat pe creier (unde a fi obedient și umil și a fi spălat pe creie sunt niște lucruri rele în sistemul meu de valori, deși nu și în cel al domniei tale).
   PS: Acum observ că primesc aceste lecții de la o doamnă. Ați absolvit cumva Academia MIlitară?

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 38. Domnilor scriitori de ocazie care nu aveti loc de capra vecinului ganditiva ca ce ni-se intampla noua astazi vi se va intampla voua maine .Daca credeti ca cineva din tara asta va scapa necalcat in picioare de acesti nimeni care se iubesc numai pe ei si averile lor va inselati.Singurul lucru pe care l-au studiat a fost cum sa dezbine categoriile sociale intre ele ca sa le poata controla.Saracia voastra nu vine de la pensia noastra ci de la modul cum ganditi iar asta este foarte grav ,vor suferi copiii vostri si va vor blestema ca nu a-ti avut coloana vertebrala.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 39. armata cu cai de lemn,cam acesta este termenul care ar trebui folosit cadrelor militare si nu numai.pai ce virsta aveau acestia in 1945 de se dau eroii natiei?mai stiu ca atit cei din armata cit si cei din securitate au dreptul la pensionare cu mult inaintea celorlalte categorii de oameni si care pe deasupra au lasat si ceva in urma si cind zic acest lucru ma refer la cei care au lucrat in agricultura,dar mai ales de muncitori,maistrii si nu in ultimul rind,inginerii.acestia au lasat intradevar ceva tarii.ce au aparat pensionarii din cele 2-3 institutii in 50 de ani?AUD?-AU APARAT CUCERIRILE REVOLUTIONARE ALE COMUNISTILOR SI AU AVUT GRIJA SA SCAPE DE PESTE 1 MILION DE INCOMOZI,PRIN SCHINGIUIRI,ASASINATE SI INANITIE.iar de 20 de ani,unii din cadrul armatei, au ales sa participe la teatre de operatiuni afara,doar platiti,deci ADEVARATI MERCENARI CU SIMBRIE.hai sa fim seriosi,dupa mine acesti pensionari ar trebui sa priveasca si in ograda saraciei care se chiama ROMANIA,si sa-si coboare pretentiile banesti la nivelul oamenilor care muncesc cu adevarat.daca am jicnit pe cineva,sa fiu iertat.nu toate cadrele de mai sus au fost cu inima de ciine.dintre acestia,au fost si oameni de treaba care poate nu au executat pe deplin ordinele tortionarilor.asadar si in esenta,nu cred in mitul acestor „EROI” FACUTI LA APELUL DE SEARA.se stie ca inainte armata era apanajul decadentei si al refugiului, in neputinta de a face si alta meserie.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 40. PAH
  January 14th, 2011 – 16:30

  Principiul enuntat de tine prima data exact acesta este: n-ai făcut academia militară, nu ai voie să vorbești despre militari. Așadar, logic ar fi ceea ce am spus eu, că hoții nu pot fi judecați decât de hoți. Dacă accepți că judecătorii și procurorii se pot ocupa de hoți tocmai pentru că sunt mai corecți decât ei și se presupune că nu sunt hoți (unde a fi hoț este un lucru rău), atunci ești nevoită să accepți și că eu am voie să scriu despre oameni care au absolvit școli militare, tocmai pentru că nu am fost forțat nici la școală și nici la serviciu să învăț să fiu obedient și umil și nici nu am fost și n-am acceptat să fiu spălat pe creier (unde a fi obedient și umil și a fi spălat pe creie sunt niște lucruri rele în sistemul meu de valori, deși nu și în cel al domniei tale).
  PS: Acum observ că primesc aceste lecții de la o doamnă. Ați absolvit cumva Academia MIlitară?

  asa
  – in primul rand nu am sa raspund la aceasta intrebare decat dupa ce o sa primesc si eu raspuns la ale mele…
  – referitor la „ești nevoită să accepți și că eu am voie să scriu despre oameni care au absolvit școli militare, tocmai pentru că nu am fost forțat nici la școală și nici la serviciu să învăț să fiu obedient și umil și nici nu am fost și n-am acceptat să fiu spălat pe creier ” trebuie sa marturisesc ca efectiv am avut un carcel mintal citind asta… care e legatura logica intre premisa si concluzie?
  – legat de spalatul pe creier … tu ai impresia ca armata e o institutie asemanatoare Fratelui Cel Mare din „1984”? Si daca am presupune ca da esti sigur ca asta e o carecteristica proprie armatei? Eu zic ca e de domeniul evidentului ca nu poate sa fie spalat pe creier doar cine are o predispozitie pt asta si crede-ma ca nu sunt militari in toata armata chineza cati oameni predispusi spre brain wash sunt la noi … si cate mijloace variate de realizare ale acestuia sunt la tot pasul
  – evident ca fiecare e liber sa isi exprime propria parere in legatura cu orice subiect vrea dar parerea mea (de persoana umila si obedienta) e ca libertatea fiecaruia ar trebui sa se opresca acolo unde incepe libertatea celorlalti, iar ceea ce ai facut tu in postarea de mai sus a fost sa categorisesti o multime de oameni in functie de un reper gresit.
  – daca in legatura cu subiectul postarii parerile noastre sunt contrare tot ma vad nevoita sa accept ca e si asta un punct de vedere, insa mi se pare josnic a te lega de aspectul exterior al unui om pt a-l defaima
  – sper ca totusi sa ai serviciul militar indeplin si asta sa fie o parere fundamentata pe anumite certitudini personale si ca nu faci decat sa ingrosi randurilor celor care au anumite pretentii de obiectivitate fiind la ani lumina departare de un subiect ….

  Respectuos

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 41. Cine a avut sau are militari in familie stie ce caracter au acesti oameni. Trateaza familia si au un limbaj josnic. De ce sunt acestia mai speciali decat alte categorii? Au fost privilegiati si inainte de 1989 si incearca si acum prin toate fortele sa fie si acum. Sper sa nu le iasa.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 42. @PAH:
  Nu se puneau anabolice in ceai deoarece nu-si faceau efectul… :) In sporturile de forta in general, se foloseau si poate se folosesc.
  Daca spune cineva ca i s-au dat substante dopante fara sa stie, minte, dupa parerea unui alt fost sportiv, adica subsemnatul…
  A, da, am facut handbal de performanta. Iar fostul antrenor de la juniori, regretatul Stark Mihai, ne-a avertizat de mici sa nu folosim-oricum la handbal nu ajutau!
  NB: Sunt dintre sportivii care in vremea lui Ceasca au refuzat haina militara! Inclusiv Scoala de Securitate de la Baneasa…

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 43. Am refuzat inainte de ’90 haina militara, Nici acum nu inteleg de ce au fostii militari „drepturi speciale”! Atunci taranii ce sa mai spuna? Fostii profesori?
  @PAH: Ai un cititor nou… Din Bucuresti… :)

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 44. niste betivi ordinari care se lauda in particular ca n-au facut nimic toata ziua in armata si cate table si barbut bagau pe zi. n-am nimic cu cei care primesc pensie in functie de ani de munca, cotizatie, salariul pe care l-au avut, sporuri, medii … insa pentru unul care n-a facut nimic?!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 45. excelent articol !!!supara „Crema „Armatei ,pe coloneii si gheneralii „subtiati” la punga umflata tot de Politic si care acum se comporta ca o gasca de tate mahalagioaice,cu epoleti si nu ca niste barbati adevarati.Imi amintesc privindu-i de fitele lu Dl. GOE!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 46. Toti sefii SRI au fost dati afara

  Lt. col. Cornel Dogaru si adjunctii sai, col. Mihai Constantinescu si lt. col. Gheorghe Calinescu au fost demisi. Mazilirea celor trei a fost provocata de uriasul scandal declansat de arestarea agentului „tradator” Tiberiu Mirica. Sectia ieseana a SRI va fi condusa de col. Tiberiu Simion care pina acum a mai trecut pe la comanda sectiilor din Timis si Bacau

  Conducerea Serviciului Roman de Informatii din Iasi a fost decapitata. Vineri, seful SRI Iasi, lt. col. Cornel Dogaru, impreuna cu adjunctii sai, col. Mihai Constantinescu si lt. col. Gheorghe Calinescu, au fost demisi fara drept de apel de mai marii lor de la Bucuresti. Printr-un comunicat sec, oficial, fara prea multe date, SRI a anuntat ca cei trei ieseni au fost eliberati din functie „ca urmare a managementului defectuos al activitatii si a neexercitarii atributiilor privind respectarea ordinelor si normelor interioare ale institutiei”. Fitilul exploziei, care i-a aruncat in aer pe cei trei sefi, a fost aprins de fostul ofiter SRI, Tiberiu Mirica, arestat si acuzat ca a sustras anumite informatii cu caracter secret pe care urma sa le vinda. „Nu ati gresi daca ati lega demiterea de la Iasi cu scandalul Mirica”, au spus surse din cadrul SRI. In locul lui Dogaru a fost numit col. Tiberiu Simion, folosit in ultimii ani de conducerea SRI ca solutie de avarie pentru umplerea golurilor produse prin destituirea sefilor SRI ai filialelor din tara.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 47. Costel Fagarasanul

  Ma simt revoltat. Tata este pensionar militar si simt ca-l doare lipsa de intelegere si omenie.
  Cum este posibil ca un ticalos care nu este vrednic nici sa-i duca ” ţucalul” liderului respectiv de sindicat, sa scrie astfel, din „prostie”.
  Stie el neputinciosul cate sacrificii a facut ca oricare militar in decursul carierei lui? De cate ori pleca si nu stiam ca orice copli de cadru militar cand o sa-l mai vad? Nu, nu stier nici ca fie ploaie, vant, ninsoare, arsita, viscol, ger raspundea prezent ca oricare militar acolo unde ii era mai greua tarii. A vazut vreodata (cu cafeaua si tigara in fata, din spatele biroului) cum lucra cot la cot cu subordonatii pe santier, la canal, la cutremur (1977), in mina, in agricultura … nu nici nu-i pasa. Dar stie sa jigneasca, oare asta nu e mentalitatea unui jeg de paduche? Lipsa de respect fata de un om cu mai multe studii decat „jegosul” m=a bulversat, in loc sa-l sprijinim in lupta sa cu puterea el il balacareste.
  Ma intreb:
  De ce? – Din PROSTIE
  I-a luat ceva? – NU, o face din demnitate
  Atunci? – Ar trebui SA-I CEARA SCUZE LIDERULUI DE SINDICAT

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.