Proprietatea e cam comunistă, zice Băse

Captură de ecran din 2014.09.15 la 12.42.22

Mă tot uit la declarația lui Băsescu de la școala de vară a PMP și nu-mi dau seama ce a vrut să spună. O știți, aia cu casele și mobilitatea.

Cică: „Noi am rămas cu chestiunea asta cu casa de pe vremea comuniştilor. Să avem o casă proprietate.”

Zi-i, mă! Cum adică de la comuniști ni se trage? Proprietatea e o idee comunistă? Dacă vrei să deții o proprietate imobiliară, ești cam comunist? Cei cărora comuniștii le-au naționalizat propreitățile cum erau, atunci? Comuniști împuțiți, nu? Păi cum adică să vrea să aibă casa lor? Sunt puțin confuz, totuși. Căci dacă ideea de proprietate e comunistă, de ce mai naționalizau ăia case? Iar dacă ești comunist pentru că îți dorești o casă al cărei propreitar să fii, cum dracului mai ești când îți cumperi un penthouse de un milion de euro de la Popoviciu? Sau cum ești dacă îți cumperi 290 de hectare de teren? Dacă o casă = comunist, ar însemna că 290 de hectare = stalinist de-a dreptu’. Maoist, kimirsenist. Mișto gândire pentru unul care se laudă peste tot că el reprezintă dreapta.

Dar nu asta e cel mai nasol în ce a spus Băsescu acolo. Altceva doare mai mult: viziunea lui asupra motivațiilor pe care trebuie să le avem în viață. Luați de aici: ”Aş vrea ca voi să nu vă educaţi în spiritul «Vreau casă!», prima dată, ci: «Vreau loc de muncă şi salariu», prima dată. Este esenţial. Dacă ai loc de muncă şi salariu poţi să-ţi faci şi casă. Cel puţin la tinereţe bine este să fii mobil din punct de vedere al opţiunilor tale pentru un loc de muncă. Pot să găsesc un loc de muncă foarte bun la Iaşi, de ce trebuie să am casă la Satu Mare şi să mă leg tot timpul de casa aia?”

Băi, nene, chiar așa să fie? Așa să trebuiască să gândim? Să ne dorim salariu și loc de muncă, întâi de toate? În ce sistem distorsionat de valori se bălăcește ăsta? Salariul și locul de muncă sunt mijloace, nu scopuri. Vreau o casă sau o mașină? OK, pentru asta am nevoie de bani. Ca să am bani, trebuie să muncesc, iar de aici rezultă salariul. Dar poate investesc pe bursă, poate sunt producător agricol, poate fabric niște chestii care se vând bine. Poate cânt, pictez, scriu și vând rezultatul muncii mele. Pe bani. Dar nu banii și munca sunt țelul meu, că doar nu trăiesc în spatele unui gard de sârmă, iar la intrare nu scrie „Arbeit macht frei”.

Nu pe toți ne-a putut face tata europarlamentar, să câștigăm 7.000 de euro pe lună doar din salariu fără să muncim nimic. Nu tuturor ne-a mijlocit numele tatălui contracte grase cu dezvoltatori imobiliari sau cu filiala Gazprom. Așa că da, trebuie să muncim ca să câștigăm bani, dar nu de asta trăim, ca să muncim.

Trăim ca să ne împlinim visele, distrusule! Și nu cred că cineva visează să muncească de dragul de a munci.

Aaa, și incă ceva la ai cu casele: o casă poate fi o investiție, capitalistule. Îți iei casă la Satu Mare, te duci să muncești la Iași, da’ închiriezi casa din Satu Mare și mai câștigi niște bani. Prea complicat? Ia cu Alka Seltzer!

 

Foto de aici.

Declarația de aici.

2 comentarii

  1. […] Pe fondul unor politicieni votați de oameni cu principii liberale, de dreapta, care declară proprietatea un obicei comunist, putem să reținem drept cadou pentru democrație și -de ce nu- celor care cred spun că trăiesc […]

    Răspunde

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Are dreptate, nu ai inteles esentialul, romanului ii place sa consume si in acelasi timp sa produca/munceasca cat mai putin, in acelasi timp are o viziune tampita implementata de generatiile anterioare plus 0 educatie financiara, e cam ciudat sa vezi mai multi proprietari de apartamente in conditiile in care jumatate sunt bagati in datorii si mult mai putin de jumatate sunt activi pe piata muncii. Deci Basescu daca te indeamna sa fii independent financiar e raul railor, nu am auzit pe nimeni care e independent financiar si cu loc de munca bine platit sa nu isi poata atinge obiectivele.

    Răspunde

    Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.