Puțină decență

Mie îmi plac Radu Soviani și Cătălin Striblea. Pe Radu l-am și cunoscut, pe vremuri, când el lucra la B1, iar eu am ratat, din grabă, un proiect jurnalistic promițător. Pe Cătălin Striblea nu-l cunosc, dar îl urmăresc de când a apărut la Realitatea (nu mă uit la A3, deci de aia vorbesc des despre Realitatea, pentru că mă aflu mai mai tot timpul zilei pe lângă un televizor deschis pe acest post). Am scris ce cred despre emisiunea care a dus la demisia lui Botiș, la puțină vreme după ce s-a terminat. Consider că este o mare lovitură de presă. Poate cea mai mare din ultimii 2 ani, dat fiind rezultatul. De multă vreme nu a mai demisionat un ministru român la presiunea presei atât de repede (dacă vă aminitiți, Ridzi s-a lăsat extrem de greu). Consider, însă, că meritul nu le aparține lui Radu Soviani și Cătălin Striblea, deși Realitatea TV încearcă la greu să acrediteze această idee.

O cheamă Cristiana Sabău. Nu știu mai multe. Scrie pentru timponline.ro, un site cu știri din Bistrița, în general. Sau îl conduce. Chiar nu știu și nici nu cred că asta este important. Pe 15 aprilie, Cristiana Sabău scrie în timponline.ro primul text despre Asociația Parteneriat Euroactiv și legăturile acesteia cu Nelu Botiș. Ea este cea care dezvăluie faptul că asociația are sediul într-un imobil aparținând familiei Botiș, ea vorbește despre proiectul din fonduri europene al asociației, despre prezența fostei șefe a cabinetului parlamentar al lui Botiș în asociație și așa mai departe. Toate informațiile pe care le-a folosit Realitatea luni seară, când a intrat cu acest caz în emisie, erau culese și deja publicate de către Cristiana Sabău. De la ele au pornit, fără să le verifice, ba mai adăugând și de la ei câteva inexactități.

Pe 19 aprilie Cristiana Sabău publică noi informații despre caz, dezvăluind salariile pe care le luau atât soția cât și consilierii (foști și în funcție, la acel moment) le luau din fondurile europene date pentru proiectul „Șansă la demnitate”. Informațiile sunt preluate din nou de televiziuini, fără citarea sursei, ca și în prima seară. Și dă-i și luptă și înfierează-l pe Botiș și așa mai departe.

Miercuri dimineață își dă Botiș demisia. Realitatea se bate cu pumnii în pieptul firav că ei au făcut investigația de presă. Fals. Foarte fals. Ei au preluat-o. Au avut, noroc, așa cum am scris și anterior, dar ancheta le-a făcut-o altcineva. Ei au avut forța de a presa mediatic, forță pe care timponline.ro evident că nu o avea. Dar ancheta a făcut-o altcineva. Cineva pe care ăștia nu au avut nici măcar o secundă decența de a-l numi. Acum își arogă meritele în totalitate, uitând că, dacă nu exista acea persoană, ei nu aveau nici măcar cu ce umple emisia luni seară, apelând din nou la aceleași subiecte răsuflate. Trist. Foarte trist. Puțină decență nu ar strica.

E doar o părere. A mea.

4 comentarii

 1. Va multumim de precizari , inseamna mult pentru noi.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • N-aveți pentru ce să-mi mulțumiți. Eu așa cred că trebuie să funcționeze relațiile între jurnaliști, idiferent de orgolii și trusturi. Ați făcut o treabă bună, iar cu ceea ce ați făcut nu ar trebui să se laude alții.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Chapeau, Cristiana Sabau si PAH !

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. cazul Cristianei Sabău imi aminteste de cazul ziaristului din Vaslui – Gabriel Huides de la care s-a ajuns la demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu.
  Clubul Român de Presă a premiat atunci niste ziaristi de la EvZ…

  anyway, felicitari Cristiana Sabău !

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.