Qu’est que vous avez learned about δημοκρατία, dummköpfe?

diaspocracy

M-am enervat. Îmi cer scuze, dar m-am enervat rău de tot. Prima dată m-am enervat atunci când am văzut pe Facebook o poză pusă de Lucian Mândruță, poză a cărei explicație era „Eroii votează”. Da, era o coadă la o secție de votare din străinătate. Dar eu nu m-am născut ieri, ca mulți dintre like-uitorii lui Lucian. Am văzut cozi mai mari la secțiile de votare în 1990, pe 20 mai. Am văzut cozi enorme la alegerile locale din 2008, în comuna Ștefănești, unde candida Adi Minune pentru un post de consilier local. Am văzut cozi asemănătoare la secțiile de votare din străinătate în 2009. Nu m-am gâdnit vreo clipă, o singură clipă, că oamenii ăia sunt „eroi”. Ba chiar, în Ștefănești, era plin de garoi, ca să zic așa.

A doua oară m-am enervat atunci când am înțeles că au fost probleme reale în organizarea votării în mai multe țări europene. Dacă ar fi vrut, MAE avea tot timpul să-și dimnesioneze și amplaseze secțiile de votare în așa fel încât să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat duminică. Bine, dacă și românii din emigrație ar fi colaborat. Dar n-au făcut-o. Poate pentru că de aia avem emigrație, iară nu diasporă. Diferențele le găsiți în DEX, că sunteți inteligenți.

Da, a fost o porcărie. Nu s-a micșorat numărul de secții de votare, nu s-a micșorat numărul de ștampile, dar modificările făcute n-au ajutat la fluidizarea procesului de votare. Din păcate. Declarația pe proprie răspundere că nu ai votat și nu vei vota în altă parte, completată în fața membrilor biroului electoral al secției de votare, mănâncă foarte mult timp. Mie mi-a luat 8 minute tot procesul. Mult. Dar asta nu mă face un erou. Astea au fost, în acel moment, prevederile legale în vigoare. Pe care le cunoșteam, pe care mi le-am asumat atunci când am ales să nu votez la adresa din buletin.

A treia oară m-am enervat atunci când mi-am dat seama că votul din străinătate este, apriori, o bătaie de joc. Nimeni, dar absolut nimeni nu este trecut pe o listă permanentă de alegători. Practic, chiar dacă ai aceeași adresă în Paris încă de la mineriada din 1990, tu tot turist electoral pari, pentru că votezi pe o listă suplimentară. Statistica BEC privitoare la secțiile de votare din străinătate spune așa: „Total alegători înscriși pe liste: 0; Total alegători prezenți la vot: 161.261; Prezența la urne (%): 0,00%”.

Captură de ecran din 2014.11.06 la 22.43.34

A patra oară m-am enervat când am început să citesc pe diverse rețele de socializare și să văd la diverse televiziuni că toți, dar absolut toți alegătorii din străinătate n-ar fi votat cu altcineva decât cu Iohannis sau Macovei. Nu, pe bune?

Iar ăsta a fost doar începutul.

În 4 zile am aflat cam care este părerea emigrației românești despre noi, proștii care am rămas acasă. Desigur, nu este părerea întregii emigrații românești, ci doar a celor care se cred reprezentanții „diasporei”, aleșii între aleși, dezrădăcinații cu stea în frunte. În definitv, dintre 3-4 milioane de români plecați peste hotare au votat doar 161.261. Maxim 5,3%. Absolut nereprezentativ.

Dar, ce să vezi, gâdilați la coaie din 2009 încoace, când li s-a spus că au întors rezultatul alegerilor, acești oameni au început să se creadă farul călăuzitor al națiunii. Este un soi de „n-ai mâncat salam cu soia” pe invers. Pentru cei care sunt prea tineri și pentru cei cu memoria slabă, „n-ai mâncat salam cu soia” era reproșul tâmpiților din țară la adresa celor care s-au întors imediat după 1989 în România din exil și au vrut să ajute, s-au implicat. Asta li se reproșa: că n-au mâncat, cot la cot cu noi, salam cu înlocuitori de carne. Acum e invers. Geniile carpato-danubiano-pontice plecate peste granițe ne reproșează că noi nu suntem ca ei, atât de avansați cutural, încât să apreciem laptele din soia, tofu și alte minuni ale capitalismului de bio-consum. Arc peste timp.

De dumincă încoace au fost reacții diverse la ceea ce s-a întâmplat la câteva secții de votare din străinătate. Vorbesc despre reacțiile venite de la cei din străinătate (repet, emigrație, nu diasporă). Unii au fost revoltați de condițiile de vot. Pe bună dreptate, deși, în unele cazuri, s-ar fi putut trezi mai devreme. (La Realitatea TV, de exemplu, un anume Florin Silaghi relata că este foarte supărat că atunci când s-a dus să voteze, la ora 19:30, în orășelul lui din Italia, n-a mai găsit secția de votare. A recunoscut că secția nu mai era acolo nici la europarlamentarele din 2014, nici la generalele din 2012, dar, totuși, fusese acolo în 2009, ce pizda mă-sii!). Pe ăștia îi înțeleg, parțial.

Dar au fost mulți, prea mulți, care au vrut să ne spună doar că ei ne sunt superiori. Evident, cei inteligenți și responsabili din emigrație se delimitează de ei și nu încetează să ne atragă atenția că nu trebuie să generalizăm. Îhî.

Eu unul nu genralizez, spun doar că din 100 de comentarii venite de la emigranți români pe tema alegerilor, 70 transmiteau următoarele mesaje: 1) tăceți dracului din gură, că noi trimitem bani în țară și vă ținem în spate; 2) noi, aici, în străinătate, ne-am deșteptat și am învățat ce este aia democrație, ceea ce voi nu știți.

Să le luăm pe rând.

1) Trimiteți bani în țară, BNR spune că destul de mulți. Nu neagă nimeni. Doar că îi trimiteți rudelor voastre. Sunt bani neimpozabili. Voi ați plătit, dacă nu sunteți proști, impozit în țara în care munciți. Ceea ce trimiteți aici e extra. Banii ăia, în jur de 4 miliarde de euro pe an, intră direct în economia gri, dacă nu în cea neagră. Da, ei se regăsesc în consum etc, etc, dar în mică măsură. Din acești bani se construiesc, uneori, case. Dar la negru. Din acești bani se cumpără electronice și electrocasnice. Asta mai la alb. Aici măcar se vede contribuția voastră la bugetul de stat: 24%, cât e TVA-ul. Și cam atât. Poate nu știați, dar bugetul de pensii din care este plătită pensia bunicilor și părinților voștri nu este susținut din încasările din TVA. Nope. Pensiile alor voștri, care cotizați, dacă nu sunteți proști, la bugete de pensii de afară, sunt plătite din contribuțiile noastre. Copiii voștri nu ne vor plăti nouă pensiile, ci le vor plăti pe cele ale bunicilor din Italia, Spania, Franța etc. Dar noi le plătim pe cele ale bunicilor voștri. Trimiteți bani în țară. Așa, și? Și Becali e un mare filantrop.

2) Ați învățat în străinătate ce e aia democrația. Asta chiar mă scârbește rău de tot. Înseamnă că v-ați dus în străinătate bâtă. Ce-i aia democrație se poate învăța și aici. De 25 de ani. Unii dintre noi ne luptăm din greu să ținem democrația asta pe drumul cel bun. E greu, nu zic, dar știm și noi, în pizda mă-sii, ce-i aia democrație. Nu, nu mă învață cineva care a trăit în Italia lui Berlusconi cum e cu dreptul la liberă informare. Copiii de bani gata ajunși la studii în străinătate pentru că părinții lor au beneficiat de contracte cu statul român sau de sinecuri europarlamentare de la Traian Băsescu și alți politicieni nu-mi dau lecții despre corupție.

Și, de fapt, n-ați învățat nimic despre democrație în străinătate dacă voi considerați votul vostru superior oricărui alt vot. Iar dacă e nevoie să vă explic de ce nu, înseamnă că sunteți mai idioți decât decerebrații alcoolici din Vaslui. Decât.

110 comentarii

 1. Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 17 Thumb down 37

  • Nu, coaie, sunt orb. Aștept să apară și varianta braille a blogului.
   (Dacă te supără asta cu „coaie”, nu mă mai lua nici tu pe mine cu „băiete”, da?)

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Un singur lucru:
   – Romania are „democratie” de 25 de ani.
   – Tariile din vest de peste 50-60 de ani.
   Intelegeti ce vreti.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • PAH ..!! M-ai racorit ..am incercat exact aceleasi impresii …, emigrantii care trimit bani acasa pt BMW -uri cu geamuri fumurii, case si conace de prost gust vin sa ne spuna ce e democratic ( adica ce au vazut ei la Domnii in varsta carora le-au fost servitori ). Sunt sigura ca mare parte din timpul petrecut la sectia de voatare s-a datorat faptului ca le-a fost greu sa citeasca dar mai ales sa scrie ..declaratiile !!!! Nimeni nu spune de ce a fost consumat cca 25 de min pt un A4 si o stampila !?!?!?! Suntem goi si lipsiti de substanta dar strigam ..de foame …

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • PAH, la faza asta ai fost genial :-)
   sunt in strainatate, nu am stat la coada, ca la noi nu e coada, am fost de dimineata, ca omul serios, nu trimit bani in ro, nu mai am parinti pensionari, si iti dau dreptate in tot ce spui, desi nu am votat cu ponta. din punctul meu de vedere, cred ca ar trebui sa nu se mai organizeze vot in strainatate, sunt bani aruncati aiurea. adica: pulache, iti pasa de tzara si de cine iese presedinte? ia du-te tu si voteaza in ro. sa faca mai multe sectii la otopeni, timisoara, arad si oradea. daca nu iti pasa, stai dreak unde te-ai dus si ciocul mic

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • @cafe: jignesti pe toti in grup si asta spune mult despre capacitatile tale. Te asigur ca problema n-a fost analfabetismul celor ce doreau sa voteze.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • genial…mi-ai luminat ziua :)

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Manole Alexandru

  imi pare rau dar cred ca nu ai inteles de data asta:este vorba de cei ce au facut 100-200 de kilometri pentru a vota,spre deosebire de cei din tara care nu prea si-au miscat fundurile pana la sectia de votare de la 100-200 metri de casa lor!si da,sectii de votare au fost ca in ceilalti ani doar ca numar;ca amplasare au fost total aiurea,in locuri cu cat mai putini posibili votanti (in grand canare nu a mai fost nici una,daca exemplul e concludent)

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 34 Thumb down 19

  • Deci eu care nu mi-am miscat fundul cateva sute de m sa votez, considerand ca niciun candidat nu merita votul meu, sunt de blamat? I-auzi dom’le. Si eu credeam ca democratia imi confera dreptul de a nu vota, la fel cum si celor din diaspora le confera dreptul de-a face sute de km, de-a sta ore in picioare pentru a-i aduce pe Blaga & co la guvernare. Chestiuni de optiuni, atat. Nici eu, nici ei nu sunt de blamat. Pana la urma eu imi asum faptul ca s-ar putea sa ajung sa fiu condus de blaga, asa ca nu vad de ce cei din diaspora nu si-ar asuma ca pe langa lipsa familiei si-a prietenilor, traiu intr-o tara straina si inceputul de la 0, sa-si asume si faptul ca votul nu mai e la fel de simplu cum era cand locuia in tara. Vezi tu, avantaje si dezavantaje.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Contele democrat

   Raspuns pentru SNICKERS:
   dragul meu concetatean, esti intr-o totala dezinformare! Nu, nu asta inseamna democratia! Democratia este sistemul electoral prin care conducerea este aleasa de popor (demos = popor). Si atat! Nu, democratia NU iti asigura dreptul sa nu votezi! Democratia, prin definitie, te OBLIGA sa votezi! Chiar daca nu prin masuri coercitive. Dar o face in baza principiului „Daca nu votezi, daca nu participi la optiunea publica, nu ai dreptul sa te plangi dupa aia”. Nu incerc sa te conving sa votezi, incerc sa te conving ca NU esti miezul „democratiei” si ca ar trebui sa iti insusesti anumite principii filosofice (cum ar fi cel de „democratie”), cand vorbesti pe teme moral-politice.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 3. articolul tau mi-a sunat exact ca „n-ati mancat salam cu soia!” dar tu esti acolo iar eu aici, departe, am trait si revolutia, am trait si mineriadele, si magariile de la inceputurile lui vadim si, da, majoritatea celor de aici (din care cunosc ceva mai multi si de categorii mai diverse decat cunoaste domnul stanoevici) ar fi votat johannis daca ar fi apucat. ne-am revoltat pentru ca s-a dovedit mincinoasa si promisiunea de vot liber, ultima care nu fusese manjita chiar de tot de iliesti, nastase, basesti ponta si altii de felul asta. nu, nu se uita nimeni de sus la voi, dar pare-se ca unii ca tine nu se pot debarasa de ideea ca daca nu ajungi la struguri, macar sa calci in picioare via si dupa aia sa spui ca sunt acri. mda.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 39 Thumb down 32

  • „Mda”, Mihaela. Exact asta e atitudinea. Eu nu ajung la struguri. Probabil că am văzut mai multe țări decât tine, probabil că știu mai multe despre democrație, probabil că dubla mea cetățenie e de căcat dacă am ales să stau în România. „Mda”, strugurii sunt acri. Exaaaact asta este atitudinea care mă enervează. Superiorii ploii. Nici măcar nu știți pe cine luați de sus, dar tot superiori sunteți, pentru că nu mai trăiți aici.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Draga,nu ai inteles ca te crezi degeaba superioara.Pe langa ce s-a scris mai sus in articol consider ca e o prostie sa fie deschise sute de mii de birouri de vot pe o cheltuiala imensa pentru cateva zeci de voturi pe fiecare sectiune sau poate 2-3 voturi pe unele.Eu din ce stiu alegerile astea sunt pentru presedintele Romaniei,a tarii,nu a tarilor in care au emigrat unii.Si sectiile alea sunt pe banii nostrii, da?Cui nu ii convine nu are decat sa nu mai trimita nici un leu in tara si sa-si vada de treaba lui acolo unde e,ca pe mine nu ma freaca grija de ce presedinte aveti voi acolo,cat de educati sau prosti sunteti,etc.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • @PAH – Mihaela vede doar ce afisezi. Iar, din ce vad aici, afisezi agresivitate fata de diaspora. De ce? Pentru ca unii sunt suficient de prosti incat sa creada ca iti intretin tie familia? Ei bine, asta e cam in ton cu prostia aia cu „noi platim pensiile parintilor vostri”. Nu, nu le platesti tu decat prin faptul ca banii respectivi sunt stransi de stat. Pensiile parintilor au fost platite de parinti. Asa cum impozitele platite de parintii mei te-au tinut pe tine la scoala. Da, alt argument stupid, daca ne batem in stupiditati.

   In alta ordine de idei, te rog, mai povesteste-ne cum banii din strainatate intrati in Romania nu platesc pentru nimic, nu sustin si familia brutarului de unde parintii mei cumpara o paine, nici pe cea a macelarului, nici p-aia a instalatorului sau mai stiu eu pe-a cui. Daca e economie neagra (desi nu e economie neagra, pentru ca daca tu le dai niste bani parintilor tai, nu se cheama ca inseli statul), nu inseamna automat ca beneficiaza doar primul ce incaseaza banii.

   Plus, bugetul de pensii e pe deficit, asa ca se iau bani din alte parti. Inclusiv din TVA. Ala platit si cu bani adusi din afara.

   In fine, nu vreau sa tin un curs de economie acum. Ti-as aduce aminte, totusi, ca cele cateva sute de replici pe care le primesti nu sunt reprezentative pentru diaspora. Pentru ca esantionul nu e reprezentativ.

   Cat despre invatat in strainatate ce e democratia, as zice ca e mai bine mai tarziu decat niciodata. Romania inca nu e un stat democratic, asa ca un pic de lectii pe-afara nu strica nimanui. In afara de cazul in care insistam sa mergem pe calea democratiei originale a tatucului Ilici sau pe neo-originalitatea lui Ponta cu noi suntem romani si nu vrem sa se amestece nimeni in ciorba noastra romaneasca, desi facem parte dintr-o structura mai complexa decat eram in urma cu 25 de ani.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Closed, cel mai bun comentariu de pana acum.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • povestea cu strugurii e o abureala ieftina, eu am ales sa traiesc in tara greu dar demn, sa nu fiu sluga la straini, sa nu imi abandonez copilul la neamuri, dar e alegerea mea, daca vreai sa votezi asumati ce ai votat, de ce nu ati venit inapoi sa traiti cu Boc si Basescu? Daca l-ati votat de ce ati ramas tot afara, nu imi impune mie cu cine sa traiesc si tu stai acolo bine mersi. Cu ce sunteti voi mai destepti decat cei din tara? Fiecare a ales sa isi asume ceva, dar voi va asumati doar pe jumatate, doar votul. Pai de ce nu va luati candidatul cu voi afara? Serios! De 10 ani traim cu Basescu dar pentru diaspora asta e un mare lapsus ei au ramas tot la Iliescu… oare de ce? Cat sunteti platiti sa va lamentati in fata urnelor? Vorbiti de pungi cu faina, astea sunt vremuri demult apuse, alte argumente nu aveti? Bleah am o mare greata fata de acesti „eroi” … Pe vremea impuscatului chiar eram uniti, acum suntem nimic, voi astia care traiti afara va credeti atat de superiori! Nu avem nevoie de votul vostru si puteti sa nu mai trimiteti bani in tara, bugetul tot noi astia care lucram la privat il facem, eu platesc LUNAR din salariu 500 lei la buget, doar eu angajatorul mai plateste si el ptr mine vreo 750 lei, voi cat platiti lunar?

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Că bine le spui. Sunt de acord cu tine.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 19 Thumb down 11

 5. Felicitari, baiatu’… am gasit in sfarsit un articol idiot in Catavencii… Pacat. Oare e timpul sa renunt sa va mai citesc?

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 29 Thumb down 27

  • Pulică, (că dacă ne luăm cu „băiatu'”…)
   În primul rând, articolul ăsta nu e în Cațavencii, ci pe blogul meu. Atât de prost ești, încât nu știi unde citești un text. Atât de prost fiind, da, nu ne mai citi. Mai mult te chinui.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 6. M-a uns la inima articolul.Exact acelasi lucru simt si eu despre votantii astia din afara care ne trateaza cu superioritate desi sa fim seriosi ,stim si noi cam cu ce se ocupa majoritatea dintre ei.Desigur nu neg ca sunt si oameni seriosi printre ei,dar in general cred ca astia nu sunt atat de plini de patima cand vorbesc depre subiectul asta.Si apoi ei au ales deja sa traiasca in afara tarii ,sa stea deoparte si cand ne hotaram viitorul noi,astia „mai prosti si orbiti de manipularile presei”.SA NE LASE!

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 8 Thumb down 16

  • Dana, inteleg ca ai’ mai rasariti din afara nu vorbesc cu patima. Si-atunci de unde patima asta la ai’ mai rasariti din interiorul tarii? De cand a devenit diaspora dusmanul poporului? Adica voi aveti dreptul sa tratati diaspora cu agresivitate si aroganta (SA NE LASE), insa diaspora nu are dreptul sa reactioneze la acuzatii? E trist cand sustineti ceva, dupa care faceti fix contrariul.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Nu te-ai prea documentat inainte sa scrii. De la 1 ian 2014 romanii au dreptul de a lucra liber in UE. Sectiile de votare trebuiau redimensionate. Si doi, apreciez mai mult pe cei care au votat si comenteaza decat pe cei care nu au votat dar au tupeu.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 30 Thumb down 6

 8. Nu cred intr-o atitudine si mentalitate colectiva a celor plecati.
  E ca o categorisire nefondata si nedreapta a unei mase de oameni, ca multe altele.
  Mesajele pe internet nu pot fi un tool de statistica.

  Personal nu vad o placere sa muncesti si sa traiesti pe taramuri straine.
  Si nu e legat de cat castigi, de ce faci la job sau de cat de bine cunosti limba. Si n-are legatura nici cu nationalismul, departe de mine un asemenea gand.
  E precum casatoria cu cineva care nu are aceeasi limba materna.
  E doar parerea mea.

  Răspunde

  Thumb up 8 Thumb down 1

 9. Sunt si argumente corecte aici, dar mi se pare ca autorul ignora ca multi dintre alegatorii aceia parcurg zeci sau sute de kilometri ca sa voteze. E o diferenta intre a vota aici si a vota acolo. Asa, statistic. Evident, si acolo se gaseste cate unul care sta pe langa sectia de votare, dar media eforturilor depuse de indivizi este mai mare. De aici si plusul revolta multora dintre cei care n-au apucat sa voteze.
  De asemenea, banii trimisi in tara, chiar daca intra multi in economia gri sau neagra, sunt bani munciti si impozati la sursa. Ei sunt de multe ori supliment la pensiile parintilor de aici (alea care nu vin via impozitele autentic mioritice). Sunt de multe ori supliment la asistenta medicala de calitate pentru cei de-acasa. Se duc si aiurea, dar sectorul gri-negru din constructii de case da de lucru unor oameni, multor oameni. Nu sunt (intr-o proportie importanta) bani gri-negri care se duc in buzunarul unor baroneti si care-i zboara prin conturi in afara tarii. Adica raman in tara si „iriga” multe familii oneste sau semi-oneste.
  Iar ulima parte de argumentatie, ca oamenii din Italia lui Berlusconi nu au drept la opinie (ma rog, spus galant „nu-mi dau mie lectii”) mi se pare o generalizare extrem de superficiala. Acest gen de logica poate invalida orice argument adus de oricine. Putem toti veni cu „nu-mi da mie lectii unul care scrie la o gazeta care-l sustine pe X-ulescu” sau „nu-mi da mie lectii una care voteaza cu Y”. Ne asezam pe pozitii in care nimeni nu asculta niciun argument de fapt. Toti din tagma „ailalta” sunt idioti si nu ne dau noua lectii, celor din tagma noastra.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 22 Thumb down 4

 10. Faza cu declaratia pe propria raspundere a existat si in 2009 in orice sectie speciala din tara sau strainatate. Problema e ca acuma in strainatate s-au si completat.

  Răspunde

  Thumb up 11 Thumb down 1

 11. Iarta-l te rog pe morris nz! Si eu am ajuns la articolul tau tot de pe pagina „Catavencilor”! E facut un link undeva, omul a trecut rapid peste…si, na! A iesit incurcatura. Despre fondul articolului nu comentez, nu am caderea! Dar, vorba lui I.H.Radulescu („Scrieti baieti, numai scrieti!”), da-i-nainte (Ca inainte era mai bine! :) ). In rest, sanatate, ca bani au avut si cei de pe „Titanic”!

  Răspunde

  Thumb up 6 Thumb down 2

 12. Adrian Grigorof

  Adevarata contributie a diasporei o reprezinta schimbarile in perceptie si comportament a celor care se intorc in Romania. Acestia nu sunt neaparat emigrantii in sine, ci si rudele lor, parinti, frati, etc. Daca te duci ca simplu turist, nu ai timp sau dispozitia necesara sa observi amanunte legate de cum e organizata societatea in tari mai dezvoltate economic (ca nu sunt de acord cu termenul „mai civilizate”). In schimb, daca cineva locuieste acolo mai mult timp, macar cateva luni, incepe sa vada mici detalii care fac viata mult mai usoara pentru toti. Am discutat cu foarte multi „bunici” veniti in vizita in Canada si toti aveau observatii despre ce se face bine in Canada (dar si ce e mai rau!). Multi se intorc acasa si aplica ce au vazut acolo.

  Una din chestiile care le invata romanul in strainatate e ca in general, cetatenii de acolo, cand au o problema cu cineva, fie guvern, fie firma, magazin, etc, nu se sfiiesc sa o spuna,sa ceara sa “vorbeasca cu seful”, etc… ,mai pe scurt, nu stau si tac ca prostii si accepta ceea ce ei considera un abuz. Tot tam-tam-ul cu alegerile din diaspora, protestele, indarjirea de a sta la coada cu orele, samd sunt o desteptare a spiritului civic. Inteleg cele 4 suparari mentionate, insa cu toate problemele aferente, eu zic ca reactia diasporei e pe ansamblu un lucru pozitiv.

  A propos, personal, dupa 20 de ani de emigrare, am decis ca tot Romania e mai potrivita pentru mine si copiii mei. Ce face Canada (practic ia Romaniei mii si mii de oameni deja educati si apti de munca) e o adevarata crima si am refuzat sa mai contribui la asta.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 24 Thumb down 0

 13. Îmi pare rău că un subiect care ar trebui să ne unească (corectitudinea votului) ne dezbină… Nici eu, nici prietenii mei nu ne-am gândit nici o clipă că am fi superiori celor din țară – dar nu exclud anumite reacții și exprimări neinspirate. În general, revolta a venit după declarațiile guvernanților, extrem de disprețuitoare la adresa românilor din străinătate. E perfect adevărat și că peste hotare nu s-a votat doar cu Iohannis și Macovei, ci cu diverși candidați – în discuțiile avute, unii și-au spus opțiunea și nimeni nu i-a criticat. Ideea larg răspândită era că în turul I votezi cu cine vrei tu, ai de unde alege, poți să le dai un vot de blam la o adică etc. Eu personal am votat cu poziția a cincisprezecea (n-am putut face altfel, deși am încercat) și nu condamn pe nimeni pentru opțiunea lui.
  Ceea ce a deranjat a fost voința vizibilă a autorităților române de a împiedica votul diasporei – așa cum e ea, după chipul și asemănarea poporului român. Diaspora română cuprinde membri ai absolut tuturor categoriilor sociale din țară, cu toate nivelurile de educație academică sau civică. Și aici, ca și în țară, oamenii se adună după afinități, adică sunt și cei care merg cu entuziasm la spectacolele de manele, și cei care participă la conferințe și festivaluri. Sunt diverse asociații și grupuri – și fiecare alege dacă vrea să facă parte din una sau alta, sau să rămână în afara tuturor. Diaspora se formează în timp, iar a noastră evoluează în sens bun. Eu constat o îmbunătățire a conștiinței de membru al diasporei române față de acum 10 ani. În plus, cam așa stau lucrurile la toate popoarele care au diaspore considerabile – cu opinii variate, opuse, cu orgolii și sensibilități și veleități de conducere la unii și alții… Singurul grup pe care-l știu unit, cu o organizare de invidiat, sunt portughezii – dar ei deja au o vechime de vreo jumătate de secol ca imigranți în Europa și cu siguranță și la ei au fost orgolii și interese la început, că așa sunt toți oamenii din lumea aceasta.
  Revenind la alegeri, eu nu am militat pentru un candidat sau altul, am vrut doar ca fiecare cetățean român să-și poată exprima opțiunea – repet, indiferent care ar fi aceasta. Iar iregularitățile au fost revoltătoare, uite niște exemple: la Bruxelles trei din patru secții în aceeași clădire, la Roma nu a fost, pur și simplu, nici o secție (!!!!) (conform sitului MAE) etc. Se spune că mulți s-au dus la alegeri seara – dar așa se întâmplă peste tot, unii oameni se decid târziu. Nu neg că unii au ajuns la ambasadă la orele 20, dar nu cred că asta e o vină (unii au lucrat inclusiv duminica de dimineață). Pe de altă parte, s-a votat în număr considerabil toată ziua, nu au fost timpi morți. La ora 8 dimineața erau deja vreo 20 de persoane înaintea mea, iar la 13 cozile acelea pe zeci de metri erau deja formate. Un factor important aici a fost încetineala cu care membrii comisiei completau datele în tabele – sincer, parcă atunci învățau să scrie…
  Nu m-am legat niciodată de cultura democratică sau politică a cuiva, nici nu am criticat pe nimeni pe acest subiect, fiindcă îmi dau seama că în 25 de ani și eu, și apropiații mei am fost manipulați de n ori – dar așa e la începutul fiecărei democrații. Toate țările astăzi modele de democrație au trecut prin etapa aceasta – e adevărat, acum 200 – 300 de ani, dar asta e istoria! Din păcate, oamenii de multe ori își dau drumul la gură (respectiv degete pe tastatură) fără să gândească prea mult. Unii întâi vorbesc, apoi gândesc, alții… întâi vorbesc și-atât. :)

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 31 Thumb down 2

  • nici noi cei de acasa, nu am criticat pe nimeni pentru ce a votat sau pentru cine pana in 2009, insa noi am trait inca 5 ani cu Basescu, Boc & CO cu ajutorul diasporei, cand vezi ca iti pierzi din job-urile greu stranse si nu poti face nimic sa iti reintregesti veniturile te apuca furia si diaspora a ramas tot afara. Nu a venit nimeni acasa desi ne-au impus un presedinte. Cum poti sa mai ramai calm, cand practic cu o stampila a luat de la gura copiilor nostrii. Asta cum suna? Tot noi astia din tara suntem vinovati nu? Tot astia care sustinem economia pic cu pic atat cat putem.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Dana
   De unde stii ca nu s-a intors nimeni in Romania?

   Cat despre prostia asta cu diaspora care a numit presedintele, ramane in continuare o tampenie. Pentru ca nu diaspora a numit presedintele, ci cele X milioane de romani care l-au votat. Diaspora a avut o contributie minora, insa e acuzata de toate bubele din lume. Nimeni nu se uita in ograda proprie, sa vada daca nu cumva probleme mai sunt si pe la ei, nu doar pe la „fraierii” care-au plecat din tara.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Closed stiu destul de bine ca doar nici nu aveati la ce sa veniti, de unde locuri de munca, ca au avut ei grija sa inchida sute de mii de societati mici, in plus am si eu destule neamuri afara in toata lumea, dar stiu ca atunci in Romania era presedinte Geoana seara cand sa terminat votul, pana a doua zi dimineata cand ne-au ciuruit… si apoi ne-au tot ciuruit … Cum crezi ca este sa traiesti aici zi de zi, sa rabzi orice iti zice patronul ca altfel zbori? Si toti stiu ca alt loc de munca de unde … De unde crezi ca vine toata furia asta? Pai gandeste-te ca unii au mai si pierdut din job-uri in 2009 si in conditiile alea de unde sa mai gasesti ceva de munca?

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Dana
   Furia vine din sentimentul de neputinta, iar sentimentul de neputinta vine din ideea ca, intotdeauna, altii iti decid soarta. Si ca altii sunt de vina, doar tu (la modul generic) esti imaculat. Problema e ca multi se asteapta sa le vina binele de la altii si considera ca altii sunt responsabili pentru nefericirea lor. Acum intreaba-te daca n-ai chiar niciun fel de influenta asupra propriului destin. Daca raspunsul e negativ, asta e, obisnuieste-te sa-ti fie rau, pentru ca nu vad nicio posibilitate de imbunatatire prea curand.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 14. Subscriu in totalitate. Sigur ca au existat vicii de organizare, dar si amploarea care se da acestor nereguli imi pare canalizata, alimentata. De duminica incoace, dramoleta cozilor la sectiile de votare ocupa enorm de mult spatiu mediatic. Ni se prezinta scrisori deschise ale unor profesori universitari din Franta vaduviti de dreptul lor, studenti straluciti de peste granite, mamici stand cu pruncii la san la cozile imense etc. Saracii romani, cum isi mai bate joc tarisoara de dumnealor! In fapt, e aceeasi campanie meschina a perdantilor de a contesta votul majoritatii in baza unor nereguli relativ minore. E carligul de care se agata cei care se asteptau ca favoritii lor sa aiba scoruri mult mai mari. Am inteles ca toata problema a reprezentat-o, finalmente, informarea deficitara si necesitatea completarii acelui formular suplimentar. No, ce sa-i faci, nu toata lumea are capacitatea organizatorica a d-lui Baconschi, de a face sa voteze in doua ore peste 5.000 de oameni, la Paris! Atunci n-am vazut in presa nici o scrisoare deschisa a vreunui universitar roman de peste granita cum ca s-ar fi simtit umilit. Nu. N-am vazut scrisori deschise nici cand madam Roberta frauda votul in Parlament, la o lege care ne-a afectat tuturor vietile. Nici cand „democratii” nostri de dreapta mergeau cu jalba-n protap pe la Inalta Poarta proclamand lovitura de stat, in dispretul majoritatii „rosii, proaste si fara dinti in gura”. Nu-mi convine atitudinea de superioritate a multora dintre cei care au impresia ca plecand sa trudeasca pentru PIB-ul unor tari mai ajunse, intru binele lor personal, s-au scuturat instant de „romanisme”, capatand brusc o aura vestic- aristocratica. Au ramas romani. Desi ei ar vrea sa fie romani doar cand le convine, asta este: sunt si in rest. Iar acest lucru ar trebui sa-i faca sa scada tonul acuzelor.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 17 Thumb down 10

 15. M-ati lasat PAF domnule de Hillerin.
  Va multumesc de critica. Ma bucur intotdeauna cand critica este practicata constructiv.

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 4

 16. PERFECT! Atat pot sa spun despre articolul asta. Sunt multi care gandesc ca tine. Am fost socat sa vad cum „diaspora” lui peste, acesti supraoameni simt nevoia sa ne predea lectii. Eu n-am mers la vot, pentru ca n-am pe cine vota si nu merg nici in turul 2. Sectia de votare e la 50 de m de blocul meu. De ce n-am mers? PENTRU CA POT! Asta e democratia.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 11 Thumb down 23

 17. Am gasit in articolul asta multe franturi disparate de idei care ma incearca mai de mult. Ma bucur ca le gasesc concatenate aici, chiar daca articolul e o reactie la virulanta din ultima vreme. Era momentul. Felicitari, PAH!

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 6 Thumb down 13

 18. Am invatat cel mai important lucru: ca am drepturi. Si ca e datoria mea sa mi le cer!

  Si daca stau ore in sir in frig in fata Consulatului, nu stau umila si „cu caciula in mana”, ci scrasnind din dinti si cerand socoteala angajatilor consulatului. Da, angajatilor. De fapt, nu ai consulatului, ministerului sau guvernului – angajatilor mei, ai poporului.

  Si asta facem noi de fapt cu totii aici: http://vimeo.com/110949081. Macar si numai pentru ca sa ai si tu aceleasi drepturi, chiar daca acum ti se pare ca nu iti trebuie.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 13 Thumb down 6

  • angajatii tai cand vei contribuii la plata lor, pana una alta cei din tara ii platesc si platesc si pentru sectiile de votare unde votati voi. Eu stiu ce drepturi am, insa in afara de astea mai exista niste legi ale bunului simt. E u nu am luat job-ul nimanui prin votul meu, voi in 2009 ati lasat mii de oameni fara job-uri.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 19. ai dreptate intr-o oarecare măsura , dar pare sa te doară faptul ca ponta&co vor pica …

  Răspunde

  Thumb up 4 Thumb down 4

 20. Bravos, monser! Total de acord cu cele scrise!! M-am saturat de aerele acestor „capsunari”. In definitiv, a fost optiunea lor sa plece, prin urmare trebuie sa-si asume si consecintele. Chiar daca, uneori, le suporta pe nedrept. Dar de aici pana la a ne blama, ca vezi Doamne, daca nu votam pe Moni, Nutzi sau Bratwurst suntem prosti, e cale lunga si tare mi-e teama ca pe parcursul ei, „capsunarilor” li s-a intunecat ratiunea.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 11 Thumb down 18

 21. Un articol de nota 10! Felicitari!
  E bine sa vad ca mai exista si alte pareri , ca prea de duminica incoace ne-au isterizat cu ”diaspora” in sus ”diaspora” in jos.
  Ca sa nu mai spun de avalansa de scrisori deschise, ba de la studenta nu stiu care, ba de la inginerul nu stiu cum ,ca si independenta aia de ia scris lui Ponta si apoi era pe scena la Johannis. Da oare pe vremea lui Basescu ,Boc,Videau,Udrea, etc erau toate asa de roz de nu mai scria nimeni scrisori ?

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 11 Thumb down 13

 22. Foarte de acord. Ideea că îngerii buni ai României au roit în străinătate şi aici nu au mai rămas decât plăvanii proşti a făcut ravagii şi cred că s-a întors cu asupra-de-măsură împotriva partidelor de dreapta din ţară. Electoratul ăla „prost şi mizerabil, cumpărat cu o găleată spartă dar cu siglă de partid şi cu mecla lui Ponta pe ea”, ei bine electoratul ăla s-a speriat de moarte de procurorii ăştia nemiloşi de pe afişe care ameninţau să dea în vileag corupţia şi să-i scoată pe oameni din economia neagră. Nu zic că nu n-ar fi bine, dar mulţi dintr-ăştia care se coiesc să trăiască din zoaiele pe care i le îndeasă sub nas d-alde Ponta, mai fac un ban pe sub masă muncind la negru sau în sistem barter, pentru o buca’ de brânză. Aşa că de ce să nu-i futem noi ăştia superiorii şi de dreapta, nemarxiştii lui taica băsescu, necomuniştii lui ghedeseu, să le-o tragem în meclă de mizerabili, că îndrăznesc să se creadă cetăţeni egali cu noi, păi ce cred ei, frate frate, da’ brânza e pe bani. Aşa că a se scuti cu tipii din străinătate care sunt ca ţăranii ăia aduşi de comunişti la oraş. În oraş ţin porcul în baie şi cocoşul pe balcon iar la ţară sunt fuduli de se umple uliţa cu băşinile lor parfumate cu levănţică democratică.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 12 Thumb down 14

 23. bine scris ,domnule !

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 8 Thumb down 10

 24. Oamenii nu au vrut altceva decat sa voteze.Cum se face ca in 2012 , la referendumul ptr demiterea lui Basescu s-a prelungit programul pana au votat toti( ca era nevoie de un numar cat mai mare de votanti) si acum li s-a inchis usa in nas la 21? Daca guvernantii aveau bun simt, tineau sectiile deschise pana vota ultimul de la coada, din respect pentru oamenii aia care au batut sute de km si care au stat ore intregi afara.Ca sa nu spun ca se putea face o simpla aplicatie WEB, accesibila din orice colt de lume unde sa verifici PE LOC , pe baza CNP, daca Gigel Avotaritei a mai votat pe undeva.Si eliminai si declaratiile pe proprie raspundere si turismul electoral.De acord cu mine?

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 17 Thumb down 4

 25. Niciodata nu am crezut ca cei din tara ar fi prosti, ca ar dispune doar de un neuron functionabil, ca pana la urma de acolo am plecat si noi. De ce puneti emigrantilor cuvinte in gura, cand nu ai avut ocazia sa stai de vorba cu ei si sa le aflii povestea. Nu s-a crezut nimeni erou, si nimeni nu s-a batut cu caramida-n piept ca ar fi mai breaz, dar e al naibii de frustrant sa stai la rand 4-5 ore (altii in Wembley au stat si 7 ore) si sa ti se inchida usa in nas. E suparator sa vezi ca trec orele si tu ai inaintat doar 50m si randul e de 300m. E vorba de omenie, e vorba de rabdare, si unii dintre noi chiar le-au avut, cat am asteptat cuminti la rand sa votam. Nu ne doream sa ni se faca statuie, ci doar vroiam sa votam, cum unii au ales sa nu voteze, ca e democratie, asa unii dintre noi au ales sa voteze, ca e iar democratie, si cand vezi ca se inchide usa si in afara ambasadei mai sunt mii de oameni care nu au votat, te enervezi ca ti se ia acest drept. Nu credem ca votul nostru e mai superior decat al vostru, ca pana la urma nu aveai tu de unde sa stii cu cine votez eu, si noi nu am mers la vot sa alegem un consilier local gen Adi Minune ( care nici nu stiu cine este macar), ci am mers la vot sa ne alegem Presedintele, alegeri care sunt odata la 5 ani, si cred al dracului de mult ca la acest gen de alegeri ( care nu sunt zilnice) putea sa fie mai multa organizare. Multumim pentru lectia de demnitate si nationalism, dar daca esti atat de nationalist pe cat ai vrea, ai intelege ca in Vaslui nu sunt doar alcoolisti, si ca judetul ala a dat nume mari, iar acolo sunt si oameni valorosi, frumosi, destepti etc. doar ca tu vrei sa vezi partea rea atat la emigranti cat si la conationali.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 21 Thumb down 6

 26. Buna, citesc de citeva zile o sumedenie de articole despre cum ar vota emigratia calauzitoare si cit de bine ar dori ei sa ne faca. Eu am facut parte dintre ei circa zece ani, pentru cei ce vor sa-mi raspunda si le comunic ca in anul de gratie 2004 am stat la coada la ambasada din Lisboa 4 ore ca sa-l salut pe onor domnul Baconschi, atunci ambasador si presedinte al sectiei de votare de la Lisboa, dumnealui fiind deci in pozitia de organizator. Ca sa revin la ceea ce doresc sa spun,am fost convins ca stau la coada ca „Sa salvez Romania votindu-l pe Basescu” . Stiam ca e o curva politica dar mi-am zis ca e mai bun ca Nastase. Acum sunt sigur ca daca nu as fi pierdut timpul la coada era mai bine, dar ce sa-i faci avintul revolutionar.
  Asta ca cei de afara vad mai bine nu tine, securistul care conduce Romania e acelasi fie de dreapta, fie de stinga . Restul e vorba voastra aceeasi banda de hoti care conduce Romania prin rotatie.
  Deci spor la vot tuturor rominilor destepti

  Răspunde

  Thumb up 13 Thumb down 0

 27. aroganta romanului fata de semenii lui nu cunoaste limite. cum mizerabilii ce sclavagesc in corporatii ca sa isi duca o existenta mizera intro garsoniera din buCuresti se simt intru totul superior unui moldovean ce se poate bucura de aerul livezii proprii in fiecare dimineata, la fel si toti acesti dezradacinati simt nevoia de a-si confirma valoarea deciziei lor de a fi cetateni de mana a doua intro tara „civilizata” fata de semenii lor din patrie. Eu acum traiesc la multe mii de km de tara, si am mai trait si in alte locuri pe mapamond, dar nu as face din asta un titlu de glorie pentru ca un om nu poate fi cu adevarat fericit cand e dezradacinat. E si asta o forma de a mai da un plus „calitatii vietii de emigrant” in conditiile in care sunt constienti ca acolo unde traiesc acum nu vor fi niciodata cu adevarat acceptati. Ai pus punctul pe Tz cu varf si indesat, dar putini vor intelege ceva de aici. Salamistii soia se vor umfla un pic in pene ca le ia cineva partea, dezradacinatii se vor simti atacati ca nu le recunosti „superioritatea morala”. Eu cred ca tu ai vrut sa zici ca, pana la urma, toti suntem la fel de romani si n-ar trebui sa ne simti altceva decat egali in fata semenilor nostri. Dar poate si eu am inteles complet gresit tot articolul asta …

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 11 Thumb down 6

 28. in sfarsit un articol despre votul din strainatate pe care sa-l pot citi fara sa mi se faca scarba la fiecare fraza.

  de acord cu ambele argumente. as mai adauga ceva:

  1. la alegerile astea au fost mai multi votanti decat in precedentele alegeri prezidentiale (vb de diaspora) la acelasi numar de sectii. nu se intreaba nimeni de ce n-a vazut protestele astea si atunci? cand se „vota” la foc automat pentru Base? de ce nu s-au scris zeci de articole si postari si petitii atunci? faptul ca s-a votat cum s-a votat atunci e la fel de grav, daca nu mai grav cu ce s-a intamplat acum.

  2. De acord cu dreptul la vot al fiecaruia, da’ tu daca vrei sa votezi MM dupa atatia ani, zicand ca aduce ceva nou sau mai stiu eu ce alt motiv la fel de inteligent, ea fiind de fapt fost procuror securist…mai bine taci din gura.

  3. Chiar daca vota toata lumea din diaspora (care a fost la vot dar n-a apucat sa voteze) cu MM sau KWJ in turu 1 tot Ponta ar fi luat alegerile. da stiu povestea cu dreptul fiecaruia la vot.

  4. intre turu 1 si turu 2 in precedentele alegeri a fost o diferenta de vreo 50k de votanti. daca estimezi un numar asemanator si pentru turu 2, Corlatean poate sa-si ia la revedere de la colegii din minister de pe acum. nu vad cum se va face fata.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 10 Thumb down 10

 29. vad pe-aici pe unii care zic ca democratia NU iti da dreptul sa nu votezi. Sunt curios ce opinie aveau in 2012, la boicot.

  Răspunde

  Thumb up 10 Thumb down 2

 30. Valentina Conţescu

  Patrick André de Hillerin,
  Subscriu la toate enervările tale şi cred că pe blogul tău poţi să scrii cu toate cuvintele pe care ştii. Şi-apoi, la supărare, mai înjură omul. Cui nu-i place, să ocolească blogul tău.
  Dar, nu, PDL-işti nu pot face asta. Ei trebuie să arunce cu noroi în oricine nu e ca ei şi cu ei.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 12 Thumb down 8

  • Asta crezi, ca tot cei care nu-s de acord cu el sunt pedelisti? Of, cat mi-ar placea sa am simplitatea ta in gandire: daca nu e cu mine, sigur e pedelist. Cat de usor ar fi de trait.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 31. Omule, esti foarte tare. Dintotdeauna am urat prostii( ma rog, nu le fac o vina ca sunt prosti. Fiecare s-a nascut cu cat i-a dat natura) care pe deasupra erau si incredibil de aroganti. Daca ar fi sa ma mai nasc o data as vrea sa pot avea talentul tau la scriitura, sa umilesc genul asta de prosti.
  Stiu ca gandesc ca un om rau dar am regretul asta. Sunt ca parintii aia care asteapta sa aiba primul copil, sa-i puna in carca tot ce n-au putut ei sa faca, de la balet la cursuri de Mastersef. :))))

  Răspunde

  Thumb up 5 Thumb down 3

 32. Supertaaare! Sunt un om cu 2 licente, si 12 ani in strainatate. Am muncit acolo in meseria mea, nu la mistrie. Acu am venit in tara. Deci stiu ce spun…. Omu asta are 1000% dreptate. Acu in vest nu mai e o diaspora de intelectuali. 80% e gloata. „Fetele de la Apaca meet west.” Nu au cum sa invete pe cineva ceva. Si e o vorba; prostu nu e prost destul… Fudulia da, innegureaza mintile. Deci cum spuneam; nu-l mai injurati pe om, ca are 100% dreptate.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 14 Thumb down 6

  • Prietene, nu-mi spune ca in Romania 80% sunt intelectuali. Diaspora e oglinda Romaniei, doar nu credeai c-au plecat doar numai aia cu doua facultati.

   In alta ordine de idei, faptul ca ai plecat nu-ti acorda niciun merit, nici faptul ca te-ai intors. Au fost alegerile tale, nu te-a obligat nimeni sa faci intr-un fel sau altul. Esti de acord cu PAH si acuzi aroganta diasporei? Si totusi practici aceeasi aroganta la adresa unor oameni care n-au facut altceva decat sa-si mute caminul in alta tara. Nu te simti ipocrit macar asa, un pic?

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 33. salut, ei isi doresc doar ca sa fie si in tara cum este in alte tari europene unde locuiesc, ca sa se intoarca cu bucurie si chiar sa vina de tot inapoi.

  Răspunde

  Thumb up 8 Thumb down 3

  • Daca vrei ca in Romania se se poata trai precum se traieste in Europa democratica, trebuie mai intai sa invatam ce inseamna solidaritatea, ce inseamna interesul national, ce inseamna spiritul civic, ce rol important avem NOI ca cetateni, sa ne RESPECTAM, sa respectam valoarea, sa stim cu siguranta ce ne dorim de la viata ! Dupa ce vom reusi „sa traim” toate cele scrise mai sus, se impune a schimba din radacini Sistemul politic romanesc, reducerea ponderii si efectivelor angajatilor din servicii la un numar si importanta in functie de nevoile unei tari membra UE cu drepturi depline care stie bine ce pericole pot exista „aparte”, din partea „polului” rusesc, toate acestea facute cu ratiune, fermitate, NUMAI in INTERES NATIONAL ! Practic fiind din fire, banuiesc ca TIMPUL, SELECTIA NATURALA si NOROCUL vor rezolva problemele romanilor !

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 34. Stimate domn, nu ai amintit nimic despre cei care erau la orele 21:00 in sectiile de votare si nu au fost lasati sa voteze. Chiar daca media a denaturat si exagerat faptele, ca de obicei, incalcarea dreptului constitutional de a vota nu mi se pare de trecut cu vedea doar pentru ca nu votezi la sectia la care esti arondat. Am evitat exprimarea „in afara Romaninei” pentru ca si noi tot pe „pamant romanesc” am votat.

  Eu nu consider ca votul meu e mai important decat al oricarui alt roman, ci la fel de important. Daca am ales sa merg sa votez, asta nu ma face nici mai buna, nici mai insufletita de spirit civic. Imi doresc doar ca si altii sa aiba bunavointa sa ma lase / ajute sa imi exercit un drept constitutional.

  Răspunde

  Thumb up 11 Thumb down 2

  • Aveți absolută dreptate. Cum alegerile ar fi trebuit organizate bine, nu de mântuială,a stfel încât să poată să-și exprime votul toți cei care voiau să o facă. Eu nu despre asta am scris, ci despre superioritatea aarogantă a unora. Nu a tuturor, a unora. Care, din păcate, vorbesc și scriu de aprcă ar ave procură de reprezentare din partea tuturor românilor din străinătate.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 35. Eu traiesc in Germania si am stat 2 ore si jumatate in picioare, in frig, pentru a vota. Altii au stat si 8-9 ore.Nu ma deranjeaza in niciun fel subiectul tratat in acest articol si cred ca orice parere este bine-venita. Asta este de fapt democratia. Ca in agorele Greciei Antice trebuie sa venim cu pareri diverse , sa dezbatem, fara sa ne agresam verbal unii pe altii. Cu toate acestea limbajul folosit anuleaza total mesajul ! Se vorbeste in articol despre superioritatea pe care o afiseaza cei din diaspora fata de romanii de acasa, dar chiar acest articol este scris cu superioritate. Ca sa ma fac mai usor inteleasa o sa fac o analogie: este exact ca o persoana care este obeza si rade de altii ca sunt grasi!

  Răspunde

  Thumb up 11 Thumb down 3

 36. Marturisesc ca am citit articolul pentru ca l-am vazut pe facebook, pe pagina unui amic. Nu va cunosc, nu stiu cine sunteti, ce ati facut inainte si ce faceti acum, asa ca nu o sa va judec trecutul, ci doar textul pe care l-ati scris. Si, aparent, am cate ceva de spus…
  In primul rand, sunt total de acord cu dumneavoastra la faza cu „eroii”. Nu cred ca cei care au votat in afara si nici macar cei care au stat la cozi timp de 7 ore, fara macar sa voteze, sunt niste eroi. Nu e nici un fel de act de eroism sa iti exerciti un drept constitutional, ba chiar cred ca, tot folosind termenul asta la nesfarsit, o sa-si piarda din inteles si din importanta, ceea ce e pacat, pentru ca atunci devenim toti o masa amorfa, fara personalitate.
  In al doilea rand, si pe mine m-a revoltat reactia MAE la evidenta problema de la sectiile de votare din strainatate. Si am fost chiar oripilat sa aflu ca la unele sectii de votare nu s-a mai dat voie sa se voteze, pentru ca nu mai erau declaratii pe proprie raspundere, iar organizatorii refuzau declaratiile aduse ne acasa. Asta in conditiile in care nu a fost nici o problema cu suplimentarea declaratiilor in tara, unde 10% din alegatori au votat pe listele suplimentare.
  In al treilea rand, ma declar profund uimit de situatia votului in strainatate. Daca toate voturile exprimate acolo sunt pe liste suplimentare, este vina BEC si a MAE pentru ca nu au asigurat toate declaratiile. Si nu pot sa nu observ ca prezenta la urne ar fi trebuit sa fie (+)infinit :)
  In al patrulea rand, va dau dreptate ca nu toata lumea a votat cu Iohannis sau Macovei, ca doar Ponta a castigat, totusi, in Moldova si Coreea de Nord. Dar cred ca aici ma opresc cu opiniile similare dumneavoastra.
  In al cincilea rand, nu-i mai demonizati pe romanii din strainatate. Nu sunt toti la fel, nu toti au plecat din aceleasi motive, nu toti gandesc la fel, nu toti se comporta la fel. Da, din 3-4 milioane de romani aflati in afara granitelor tarii, doar 160.000 au venit la vot. De ce? Pentru ca tara a uitat de ei si-si mai aduce aminte de ei doar in ziua votului si atunci sunt acuzati ca au indraznit sa mearga la mai bine si aratati cu degetul ca nu stiu cum e in tara asta si ca n-au dreptul sa influenteze viitorul tarii daca nu traiesc in ea. Majoritatea celor plecati au plecat de nevoie, pentru ca nu se puteau descurca aici cum se descurca acolo. E o marsavie din partea lor ca au plecat de la un salariu minim pe economie care era, acum cativa ani, pe la vreo 4 milioane, la un salariu minium de cate sute de euro sau 1000+? Nu cred. In situatia aia, as fi facut la fel. Cei inteligenti, ajungi in strainatate la studii, care au ales sa-si continue viata acolo, le poate imputa cineva ceva? Dumneavoastra le imputati, pe exact acelasi criteriu al lui „n-ai mancat salam de soia” al celor din 1990. S-au dus la mai bine, au ramas acolo, n-au dreptul sa mai comenteze. Spuneti ca din 2009 (cred ca mai devreme, sincer) au inceput sa-si dea seama ca inseamna ceva. Eu cred ca au vazut un motiv de speranta ca, la un moment dat, intr-un viitor tot mai apropiat, s-ar putea intoarce in tara lor, sa aiba acelasi trai pe care il au acum in tarile in care sunt. Ca vor sa participe la vot mi se pare tocmai semnalul ca le pasa tot mai mult de tara, ca n-au uitat-o, desi cei de-aici tind sa-i ostracizeze, ca mananca salam de soia ca vor ei.
  In al saselea rand, 4 miliarde de euro! 4 miliarde de euro!!! Cum puteti spune ca nu inseamna nimic?! Sunt bani care vin in tara! Banii adusi in tara de „capsunari” – cum nemeritat au fost general numiti romanii din strainatate plecati la munca – au insemnat mai mult decat investitiile straine, in ultimul an. Nu inseamna mult?! Pe ce criterii?! Cu banii aia se cumpara sau se cladesc case, se cumpara electronice, haine, mancare, si bilete de avion spre tarile in care stau emigrantii. Credeti ca ii pastreaza cineva la ciorap? Banii aia intra in economie, nu se pierd. Se platesc taxe pe ei. Sa zicem, prin reducere la absurd, ca se platesc doar cei 24% din TVA si asta inseamna 1 miliard de euro la bugetul de stat. Care, teoretic, se duc in marile proiecte si creeaza locuri de munca si maresc salariul minim pe economie si punctul de pensie. Normal ca ei isi platesc contributia de asigurare sociala in statele unde lucreaza, ar fi anormal sa fie altfel.
  In ultimul rand, nu cred ca la democratie se refereau romanii din strainatate, se refereau la omenie si bun-simt, la respectul fata de celalalt si la respectul statului fata de cetatean. Pentru ca asta cred ca ne lipseste noua, ca sa fim democratia aia mult visata – respectul. Inclusiv fata de cei plecati in afara, care se hotarasc sa voteze pentru viitorul tarii lor de bastina.

  Răspunde

  Thumb up 11 Thumb down 3

  • Domule Bogdan va rog sa incercati si sa va imaginati mainile unui om tinute calusi si inregimentand o anumita cantitate de nisip. Acel nisip, in acel moment, reprezinta o masa omogena care prezinta greutate si forme. Dar in momentul cand degetele se rasfira, nisipul este imprastiat in vant pierzand consistenta, disparand definitiv masa si formele sale de inceput ! La fel putem vorbi si de poporul roman ! Cine pleaca din tara cautand un trai mai bun, formarea unei familii intr-o societate „vie”, prospera economic, care iti asigura sanse de reusita ? Generatiile tinere, active social, Da ? Dar ce ar fi daca aceste generatii ar avea mai mult simt civic national, ar fi solidari si ar lupta IN si PENTRU tara lor in numar mare si total determinati ? Am avea sansa, uniti fiind, sa schimbam multe lucruri STRAMBE existente in aceasta societate romaneasca ! Si poate UNII dintre NOI, nu s-ar uita cu jind la viata si nivelul de trai al „occidentalilor” iar ALTII, nu s-ar uita peste umar la romanii ramasi in tara ! Am dreptate domule Bogdan ?

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Daniel: Nu mai acuza pe cei ce pleaca de lipsa de simt civic. Nu prea poti sa ai simt civic pe burta goala. Sau cand vezi ca multi dintre cei din jur numai simt civic nu au, nu-ti vine sa muncesti ca prostul, sa platesti taxe peste taxe, ani la randul, in timp ce altii profita cu nerusinare de pe urma ta si a altora ca tine.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 37. Mno, pai in articolul asta ai cam atitudinea pe care zici ca ar avea-o unii din diaspora. Mi se par gresite ambele abordări …mi se pare ca indiferent cum i-ar privi pe cei din tara si indiferent cu cine ar vota e de bun simt sa poată vota in condiții decente. Tocmai pentru ca legea in vigoare le da dreptul, dacă tot ai pomenit de lege. Eu sunt satul de invrajbirea asta utilizată de basescu si perfecționata de ponta. Sunt antreprenor si am obosit sa-i urăsc pe bugetari, sunt tânăr si am obosit sa-i privesc chiondoras pe pensionari, sunt ardelean si am obosit sa fiu satul de ” mitici” asa că nu mai am chef sa-i toc pe aia din diaspora. Da’ ceva romani, normali la cap mai sunt sau ce mama dreaq? :)

  Răspunde

  Thumb up 13 Thumb down 0

  • Felicitari. Exact asta ar trebui sa fie atitudinea, nu de ura. O societate dezbinata e usor de condus, iar politicienii sunt extrem de incantati cand vad ca, in loc sa se uite la bubele conducatorilor, romanii se scuipa si se bat intre ei. E ca la prestidigitatori: daca te uiti doar la o mana, sigur nu vezi cum cealalta ascunde obiectul.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 38. D-le de Hillerin,

  Uitati niste aspecte esentiale legate de prezenta mica la vot in straintate, pe care ma uimeste ca nu le stiti avand in vedere ca ati petrecut ceva timp in strainatate.

  Este si o problema de cost si timp la care uitati sa faceti referire, si lasati sa se inteleaga ca mersul la vot este la fel de usor ca iesitul din bloc si mersul pana la scoala din cartier.
  In Germania, unde locuiesc (da, sunt una din cei pe care ii denigrati cu atata entuziasm si energie, un votant din afara tarii), sunt doar cateva sectii de votare, 5 la numar: Berlin, Stuttgart, Munchen, Bonn, Hamburg (http://www.mae.ro/harta-sectii-2014).
  Daca va uitati bine pe harta, veti observa ca pentru cineva care locuieste si munceste, de exemplu, la Frankfurt (de unde sustine financiar familia care locuieste in continuare in Romania, cum e cazul meu) nu exista nici o sectie de votare pe o distanta de aproximativ 200km. Ca sa fac o comparatie, e ca si cum cei care locuiesc in Brasov trebui sa se deplaseze pana in capitala pentru a vota.
  Personal, nu am masina. Asa ca optez pentru varianta trenurilor. Care sunt mai scumpe si mai ieftine. Daca veti cauta pe site-ul http://www.deutschebahn.de, veti vedea ca exista o varietate de oferte Frankfurt-Bonn. Eu am ales, o varinata medie ca timp si cost, un tren care a facut 2h40 si a costat 40 EUR pana la Bonn. In total, aproximativ 5 ore si jumatate pe tren (nu mai socotim deplasarile din oras pana la gara) , si un cost de 80 EUR. Mai adaugam 1ora 30′ la coada (la Bonn la pranz coada era inca mica) si cele „8 minute” in sectie. In total, aproximativ 7 ore si 80 EUR.
  Iar eu, domnule de Hillerin, imi permit si cele 7 ore si cei 80 EUR. Doamna de la chioscul cu legume de la mine de pe strada, care este din Huedin, nu isi permite ceiu 80 EUR. Si nici doamna care imi face mie curatenie acasa pentru 10 EUR/ora, si care este din Gorj, nu isi permite sa arunce castigul unei zile de munca pe un vot. Mai ales ca dansa munceste si duminica, deci pentru ea, ar fi 2 zile de munca pierdute.
  Fratele meu munceste undeva langa Heathrow in Marea Britanie. Munceste 6 zile ca sa traiasca 7. Munceste noaptea. Asta inseamna ca iese din tura undeva in zori. El nu isi permite drumul de 40 lire dus intors la Londra. Ma bucur ca nu s-a dus dupa o noapte de munca si nu si-a cheltuit aproape castigul pe o zi ca sa stea in strada 5-6 ore degeaba.
  Si ca doamnele de mai sus, si ca fratele meu, mai sunt extrem de multi romani, cei pe care ii acuzati ca sustin economia neagra si ca se simt superiori. Cei ca ei sunt in afara pentru ca acasa era prea rau. Pentru mine si pentru dvs este o optiune. Pentru ei, este o problema de supravieturie economica.

  Sa va fie rusine, domnule de Hillerin.

  Cristina Oprea

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 16 Thumb down 3

  • Acum de ce ar mai trebui să-mi fie rușine? Că nu taotă lumea poate parcurge o anumită distanță până la secția de votare? Asta-i culme. Din nefericire, nu se pot organiza secții de votare în fiecare localitate unde se află un român. Varianta votului prin corespondență era, poate, bună. Dacă am fi avut diasporă, nu emigrație, prooabil că cei interesați ar fi făcut presiuni din timp pentru a putea vota prin corespondență. Și poate ar fi reușit să miște lucrurile. Dar așa, trăind de la un scrutin la altul, nu se va rezolva niciodată nimic. Deși cred că unii n-ar găsi nici banii necesari epntrua trimite un formular de vot prin poștă.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 39. Eu am o curiozitate: daca asa te-a enervat faptul ca aia de voiau sa voteze afara au fost numiti eroi, de ce nu te-ai revoltat impotriva celor care i-au numit asa? De ce trebuie sa agresezi un intreg grup doar pentru ca niste tantalai in cautare de senzational au denumit pe unii intr-un anume fel?

  Răspunde

  Thumb up 12 Thumb down 2

 40. n-am avut rabdare sa citesc toate comentariile idioate. dar in mare parte [lasand voturile la o parte] cei plecati afara au atitudine superioara. o stiu pe propria piele.
  daca le pui cireasa de pe tort cu faptul ca unii uita sa vorbeasca/scrie corect limba romana, ne-am lamurit si cu asta..

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 8

  • „in mare pare cei plecati afara au atitudine superioara, o stiu pe propria piele.”

   Hai nu, serios? Adicatelea, din aia 3 milioane de romani plecati din tara, ai intalnit, cu ingaduinta estimez, pana in 200. Adicatelea fix pix, nimica toata. Si totusi, pe baza unui esantion nereprezentativ, iti permiti sa hotarasti ca, vorba ceea, majoritatea celor plecati au atitudine superioara.

   Boooon, acum, daca e sa fim mai catolici decat Papa si sa vedem cine stie sa vorbeasca si sa scrie corect romaneste, as alege „o atitudine de superioritate” in dauna exprimarii „atitudine superioara”. Asa, cu cireasa pe tort si cu romana de diasporean. Sau o fi doar de emigrant?

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 41. Bravo! In sf cineva cu cap Pif_Shi_Pah

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 3

 42. Și de unde știi tu măi animalule ce-am învățat si ce n-am învățat noi in străinătate?
  Te-ai gândit vreodată ca faci parte din categoria aia de oameni de care noi astia din străinătate ne ferim?
  Cum de-ti permiți tu măi shithead sa ne faci pe noi idioti?
  Aș avea mai multe întrebări pt tine insa ești prea imbecil ca sa-mi consum timpul aiurea.
  Te salut boule.

  Răspunde

  Like or Dislike? Thumb up 8 Thumb down 7

  • De obicei nu aprob astfel de comentarii, dar pe ăsta l-am lăsat ca să vedeți exact despre cine vorbesc în text. Mulțumesc pentru ajutor.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 43. Nu as fi vrut nicodata sa plec de ACASA si intotdeauna priveam cu suspiciune pe cei care o faceau, pana cand nu m-am intersectat cu sistemul sanitar di Romania.Am avut un accident de munca in urma caruia era sa-mi pierd piciorul .Pana nu am inceput sa cotizez nici nu se uitau la mine Si uite asa dupa 3 operatii m-am ales cu piciorul sanatos dar fara toti banii pusi deoparte pt.casa si fara loc de munca pt.ca am indraznit sa pretind sa mi se faca dreptate.Ce crezi ca am facut???….. BAGAJELE..Si tu vrei sa spui ca noi cei plecati suntem scursurile societatii si ignoranti????…..eu imi iubesc tara dar nu inseamna ca trebuie sa ma sacrific pt niste incompetenti….P.S.:era pe vremea lui Nastase deci PSD deci Ponta…

  Răspunde

  Thumb up 10 Thumb down 3

 44. PAH are dreptate.
  Mi se pare nejustificata aceasta glorificare a emigratiei (economice) romanesti. Nici macar ca impact economic (din contra, este tragic cand o mare din polulatia activa plateste taxe si contributii sociale in alte tari).M-as bucura sa vad banii castigati acolo investiti cu succes in tara in ferme sau mai stiu eu ce surse de locuri de munca. In loc de asta vad tot felul de turnulete si masini de fite prin sate uitate de lume.
  Nu se poate compara exilul romanesc din anii comunismului, cu personalitati marcante care isi puneau viata in pericol demascand sistemul despotic si suferintele celor ramasi acasa, cu exodul de dupa integrarea in UE, care a fost un exod economic, pentru bani mai multi si atat. Nu e nimic nobil in asta, cum nu e nici de condamnat.
  Fratilor cu traista in bat, treziti-va la cruda realitate: In viata cetatii v-ati pierdut reprezentativitatea. Farfuriile de la Digi si activismul pe Facebook nu va tranforma intr-o comunitate de care se tine cont in luarea deciziilor.
  Nu atata timp cand din 4 milioane cu drept de vot voteaza mai putin de 200 de mii, adica nici 5%. Si daca ar fi fost organizat ireprosabil votul in strainatate nu crestea acest procent la mai mult de 10 la suta, desi ma indoiesc ca mai mult de jumatate dintre cei ce s-au prezentat nu au putut vota.

  Răspunde

  Thumb up 6 Thumb down 6

 45. Boier de Hillerin … care-i treaba cu blocatul comentariilor?

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 3

  • Pur și simplu nu aprob toate comentariile. Cele injurioase, cele ale oamenilor care manifestă rea-voință, cele ale celor care nu s-au ostenit să citească textele pe care le comentează pur și simplu nu sunt aprobate. E simplu. E spațiul meu, nu sunt obligat de nimeni și de nimic să las orice tâmpenie. Vrei să mă înjuri? Fă-ți blogul tău și înjură-mă liber acolo. Plătește pentru hosting, plătește temă, întreține-l etc. La mine apare doar ce rveau eu. Atât e de simplu.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 46. Foaie verde de lalea / Mi-a placut ce-ai scris aicisea. Foaie verde zi te rog / Cum dau follow la blog?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 47. Una peste alta toata lumea este de acord ca Johannis este de mii de ori mai bun decat Ponta ? Pai il alegeti pe Blaga sau pe Johannis ?
  Omul a ales momentul cel mai bun sa candideze – a fost promovat la momente diferite de toata lumea pentru a face munca – pentru ca Ponta sincer NU E CAPABIL. Trebuia sa aibe un grup politic in spate pentru ca daca nu avea ar fi spus lumea – nu are nici o sansa singur.
  A ales grupul cel mai prezentabil din RO, parte a PPE din care este si CDU a lui MERKEL, de unde mananca euroi toata Europa, inclusiv pe proiectele europene din care fura intelectualii PSDisti.

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 2

 48. Corect ar fi sa nu generalizam, sa nu fim radicali si sa pastram un limbaj adecvat.
  Ai spus ca au votat 5,3% din romanii de pretutindeni. Inseamna ca doar aia se cred superiori si spun ca va intretin pe voi din tara. Mai raman 94,7% care nu voteaza, nu decid ce presedinte aveti voi. Important e cu cine voteaza cei din tara, voi va alegeti presedintele, nu 150.000 din afara tarii.
  Eu nu am votat, nu voi vota, nu trimit bani in tara, nu am bunici la pensie, am trait in democratie si in Romania si aici, am vizitat foarte multe tari democratice sau nu, nu ma intereseaza pe cine alegi presedinte, esti la fel pt mine indiferent pe cine ai alege, nu te fac prost sau destept chiar daca votezi sau nu, chiar daca votezi pe unul sau pe altul, chiar daca te crezi superior sau nu, chiar daca ii urasti sau nu pe cei care isi exprima liber optiunea si/sau parerea.
  Dar nu trebuie sa uiti ca fiecare popor democratic are oameni in afara granitelor, iar aceia voteaza ca si cei din interiorul tarii.
  Daca ar fi aplicabil si in Romania pt cei din afara granitelor votul prin corespondenta, precum in alte tari europene, atunci probabil v-ar alege cei de afara presedintele.
  Insa in situatia actuala nu trebuie sa acuzi pe nimeni, voi cei din interior votati cu unul sau cu altul, nu sunt cei de afara decisivi.
  Si in final, daca vreti sa nu va strice cei din afara tarii viitorul, votati si voi masiv impotriva lor, contracarati-le si depasiti-le numeric voturile, ca doar sunt mult mai multi votanti.
  Retine, eu NU votez, in concluzie nu ma mai cataloga tu, eu nu o fac. Incearca sa traiesti linistit!
  Un roman

  Răspunde

  Thumb up 10 Thumb down 1

 49. Buna seara
  dur si la obiect.
  Ceea ce constat este insa o clara necunoastere a legii care reglementeaza alegerea Presedintelui. Atentie , baieti si fete:
  1. orele de votare:7-21, prevedere neinterpretabila a legii.
  2. sectiile se organizeaza citez cu ACORDUL statului gazda; daca lipseste sau are prevederi stricte cu privire la locatii, ore, paza, bye bye, nu se mai poate modifica
  3. sunt 3 mio in afara, sa zicem ca toi au drept de vot, ar trebui minim 700 de sectii, deci va cam dati seama cat costa, nu?
  4. nu toate statele tolereaza asemenea desfasurari de votari.
  Offtopic: aceeasi atitudine nazista este exhibata sub alte forme : ardeleni contra mitici, telectuali contra prostime, pulime samd. Aceeasi politica idioata :daca nu esti cu noi trebuie sa te umilim, distrugem, etc. Si trebuie sa o spun raspicat ca nu cei din stanga propaga asemenea tampenii. Personal cred ca Johannis, necombatand asemenea lucruri, a pierdut definitive orice sansa de a castiga, mai ales ca se gasesc tot felul de tampiti sa urle ca nu se mai simt romani si ca vor sa se separe, ca le furam banii, ca ei produc si noi nu. Cred ca uita ca primii zece mari contribuabili la buget se afla dincoace de munti….

  Răspunde

  Thumb up 5 Thumb down 5

  • Scuze, dar trebuie sa va informez ca acordul guvernelor din tarile respective este necesar doar pentru sectii organizatein localitati ALTELE decat cele in care sunt amplasate misiuni diplomatice.

   Adica, in localitati in care sunt amplasate misiuni diplomatice, nu e nevoie de un astfel de acord. Scrie in Legea 370/2004, art. 12, nu am retinut alineatul, dar nu are chiar foarte multe.

   In anul 2007, in sediul Consulatului din München au functionat in paralel 2 sectii.

   PS: Gogorita cu „nu ne da voie legea sa suplimentam nr. de sectii de vot” capata o cu totul alta lumina in momentul in care este analizata acea lege (prevedere de natura strict procedurala, anume termen pentru infiintare) in context cu dreptul CONSTITUTIONAL al cetateanului de a vota.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 50. de ce Romania este obligata sa organizeze sectii de vot in afara granitelor,si alte tari nu?de ce sa-mi decida viitorul persoane care sunt plecate din tara de ani buni,impreuna cu familiile,nu au de gand sa mai revina,dar vor sa voteze o persoana pentru ca e „trendi”.Din cele cateva zeci de mii de persoane care au votat cu Iohannis,cate au cunostinta despre programul sau politic,despre cine ii tine sforile,despre cine il sustine?Lazaroiu indemna in ziua votului sa se voteze pozitia 11(Macovei).In spatele lui cine este?Base…Deci,cine incearca din nou sa impuna un anume candidat cu ajutorul diasporei?In concluzie:votati voi cu Merkel,Berlusconi si Holland,si lasati Romanii din Romania sa isi decida soarta.

  Răspunde

  Thumb up 4 Thumb down 3

 51. ATI plecat din Romania ca niste lasi si acum vreti sa ne hotarati voi soarta. Daca votul vostru va fi prost, cum facem sa-i suportati efectul? Nu vreti sa ne alegeti si primarul si consilierii ,nu vreti sa faceti si ceva experimente pe noi „prostii” ramasi in tara, ca oricum voi sunteti departe si nu va afecteaza. Lasati-e sa votam cum credem noi, iar daca vom gresi, ne vom asuma gresala noastra.

  Răspunde

  Thumb up 5 Thumb down 7

  • Ma flateaza impresia Dvs. ca v-as decide soarta, dar cred ca exagerati. Personal, consider ca ne acuzati pe nedrept de lasitate, dar nu stiu de ce nu simt nevoia sa va dovedesc contrariul.

   In ceea ce priveste „efectul”, il suport si eu ca cetatean roman aici in Germania prin (ne)reprezentarea mea de catre un presedinte ales de regula de milioanele din tara si nu de cele cate vazeci de mii de alegatori din strainatate, asa cum a fost cazul lui Basescu in 2009.

   Chiar daca persista ideea ca am fi dezinformati, marea majoritate a actiunilor presedintelui cel putin se afla si ne provoaca deseori un sentiment de rusine, ne pune intr-o postura in care ne vine chiar greu sa ne mai laudam tara din care provenim.

   Pentru primar, consilieri etc. o sa va bucure poate sa aflati ca nu avem drept de vot.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 52. Si mie mi s-a parut exagerat apelativul de erou. Este o chestie care oarecum ne sta in gena, sa ducem in derizoriu titluri cu greutate…incepand cu „gheata de aur”, continuand cu o lista de generali care n-au nimic in comun cu arta militara si finalizand in forta cu domnii doctori (VVP e doar cireasa de pe tort). Parerea mea personala este ca atitudinea celor de afara a venit strict ca o reactie la modul in care s-au derulat lucrurile – atat si nimic mai mult. S-au simtit intra-adevar batjocoriti si la urne si prin anumite declaratii facute in prima faza la misto. Si asta chiar nu e OK. In rest, fiecare voteaza dupa cum il duce capul sau interesul.

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 1

 53. Majoritatea celor din tara nu sunt prosti, dar dumneavoastra, domnule Patrick, sunteti facut gramada.

  Răspunde

  Thumb up 6 Thumb down 8

 54. buna ziua. Se pare ca suntem certati rau cu democratia. Nu vrem sa intelegem deloc ca cea mai mare libertate este cea de libera alegere. Au murit oameni in tara asta ca sa fim liberi sa alegem . Sa alegem si foca de la circ daca vrem. A contesta cuiva ca a facut o alegere este un gest antidemocratic. A restrange acest drept la fel. Indiferent de criteria votul cetatenilor are o valoare egala, diferenta o face zic eu lipsa/prezenta informatiei si calitatea ei. Sunt oameni in tara asta care nu au curent electric si deci nu au acces la mass media. Ce facem, suntem nazisti si le taiem dreptul la vot?
  Personal sunt de stanga, toata familia este asa, bunicii mei au fost de stanga si s-au opus comunismului cu arma in mana. Si-au platit cumplit pentru asta. Pentru sacrificial lor nu voi permite nimanui sa terfeleasca cuiva dreptul la libera alegere. Avem dreptul la opinie diferita si ar trebui sa fim gata sa luptam pentru a apara dreptul altuia de a gandi diferit. De 19 ani incoace avem insa niste fanatici care se comporta ca nazistii.
  Domnule PAH va inteleg de ce nu mi-ati acceptat postarea, este spatiul dumnevoastra; mare pacat totusi ca sustinatorii lui KI il cred vreun inger; ceea ce am relatat este trait pe viu nu din auzite. Bineinteles FDGR cere patrimoniul partidului nazist Grupul Etnic German nu ca sunt nazisti ci din ratiuni de smecgerii imobiliare. Sfantul ban si preacinstita mita ii mana acum la lupta nu idealurile Reichului de o mie de ani.
  Mare pacat iarasi ca nu avem dezbateri poate auzeam si noi ce vor tipii astia cu noi pe urmatorii 5 ani. Dar in Romania e mai usor sa dai la gioale. La trecutu-ti tulbure viitor la fel.
  Cu stima

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 1

 55. Excelent. In sfarsit gasesc pe cineva in presa romaneasca care nu e certat cu matematica. In strainatate au votat 5% din cei cu drept de vot. Sa zic ca au ramas pe din afara jumatate (desi e aberant) asta ar duce procentul de oameni interesati cu adevarat de vot la 10%. Mai sunt pregatit sa admit ca sunt inca pe atati oameni care ar fi vrut, dar din varii motive nu au ajuns (distanta, cost, timp). Dat fiind ca totusi sectiile sunt organizate in zonele cu o mare concentrare de romani, as zice ca poate sunt de 2-3 ori mai multe persoane care ar fi vrut sau n-au putut. Rotunjim procentul la 30% oameni carora le pasa si ar fi vrut sa voteze, si eu zic ca e o estimare decenta.

  Ori 30% inseamna jumatate din prezenta la vot din tara, la ce se refera toate titlurile cu vot masiv, prezenta masiva, interes masiv (sau cum mai vreti) pentru vot in diaspora? E o prosteala. Matematica ne arata ca romanilor din afara granitelor li se cam rupe de ce se intampla in tara intr-o proportie covarsitoare.

  Ca daca eram mai multi nu aveam unde vota, este de nescuzat, insa faptul ca asta se intampla la fiecare cativa ani si nu se agita nimeni, denota acelasi dezinteres. Mereu sunt cozi si sunt putine sectii dar de fiecare data suntem suprinsi.

  In fine, felicitari ca in sfarsit o persoana a facut calculul si si-a dat seama ca sunt vorbe goale. E un pas inainte.

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 1

  • Ca idee: ar trebui sa va bucure ca o parte din romani nu mai sunt dispusi sa accepte un anumit status quo. Si ar fi bine ca mai multi romani, si din afara, si din tara, sa incerce sa schimbe ceva, in loc sa plece capul si sa inghita orice mizerie. Pentru ca a trai intr-o democratie inseamna si implicare din partea cetateanului, nu doar speranta ca niste alesi vor face tot ceea ce ne dorim.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Closed, eu ma indoiesc foarte tare ca vom reusi sa schimbam ceva in tara asta, daca in 25 de ani de la revolutie nu am reusit sa ii invatam pe cei ce scuipa in lift ca liftul este un bun comun nu scuipatoare, nu am reusit sa ii invatam pe cei care plimba catelul ca trotuarul este al tuturor si ca nu pot lasa in mijlocul drumului nevoile cainelui, apoi tot ei se revolta daca le explici ca trebuie sa stranga, etc etc etc sunt multe de spus si nu cred ca este locul … implicarea la nivel de cetatean trebuie sa vina de sus … de foarte sus, adica trebuiesc legi aspre. In plus isi educa si copilul dupa chipul si asemanarea lui :(

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Dana
   Exact genul asta de gandire paguboasa duce la stagnarea societatii. In primul rand, pentru ca nu crezi ca se va intampla, desi nicio democratie occidentala nu s-a nascut civilizata. In al doilea rand, pentru ca astepti de la altii sa faca minuni, in loc sa incerci sa faci tu ceva. Occidentul a evoluat si pentru ca sau mai ales pentru ca membrii societatii s-au implicat si n-au asteptat doar sa le pice din cer schimbarea.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 56. Stimate domnule PAH, nu vi se pare ca deja a inceput o sustinuta campanie psihologica in vederea unor noi incidente in afara tarii?
  Dupa ce ca avem o imagine vai de mama…Din nou trebuie sa reiterez: in afara de a convinge membrii birourilor sectiilor sa vina sa isi faca datoria(!!!) NU exista un remediu legal.Pentru a infiinta noi sectii trebuie ACORDUL SCRIS PREALABIL al statului gazda. Desemnarea membrilor birourilor acestor sectii ar fi insa ilegala, deoarece sectiile trebuie sa EXISTE de la primul tur. In plus, trebuie trimise stampile buletine samd, platiti oamenii. Bugetul BEC este deja facut si nu cred ca este legal a cheltui in plus. Ca sa fie totul mai mishteaux, NICIUN partid parl;amentar nu a contestat alegerile din diaspora. Ipocrizia nu are margini…
  In mod clar trebuie schimbate legile electorale. Deci domnilor cadidati VREM SA VA AUZIM. SE AUDE?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 1

 57. Imi permit sa adaug si eu cateva pareri beneficiind de avantajul de a avea doua cetatenii si a fi trait de peste doua decenii in Canada dar si in SUA, Germania si UK. Obligatii familiale m-au obligat sa petrec anul acesta cateva luni bune in tara. Unde sunt si acum.
  sunt perfect de acord cu articolul PAH desi stiu ca e scris la nervi. Foarte corecte si observatiile lui Adrian Grigorof si Capt. Ahab dar si ale Marianei. Si eu am votat de-a lungul anilor in diverse tari: Canada, ca cetatean canadian, SUA ca cetatean roman. Si am stat la cozi de 4-5 ore iar alteori doar cateva minute. Iar anul acesta, adica duminica trecuta am votat … la Londra. In cca 40 de minute. Dar m-am dus de dimineata. Adica pe la 10. Sigur toti trebuie sa voteze. Au acest drept si el trebuie respectat. Tot asa, toti stim ca urnele se inchid la ora 21. Cand se inchid usile, voteaza doar cei care sunt inauntru. Nu cred ca e vreunul care o sa-mi spuna ca atunci cand voteaza in tara in care sta acum, daca sunt cetateni of course, prelungeste cineva orarul. Nu ai fost pana la 21 pa si n-am cuvinte.
  Dar amploarea care se da in Romania problemelor este dusa mult dincolo de limita bunului simt. Mai ales de catre presa poate din interesele shareholder-ilor. Nimeni nu vorbeste insa de cresterea substantiala a celor care au venit la vot. Mai exista, desigur, si prostia guvernantilor. Daca nu ar fi prelungit orarul inainte ( 2009-2012) nici oamenii nu ar fi avut pretentii. Sa devii acum brusc corect e cam fortzat.
  Se incearca transformarea acestei slabiciuni organizatorice evidente intr-un exercitiu pentru a vedea daca putem organiza o „primavara romaneasca”? E evident un joc politic murdar din partea asa-zisilor organizatori a demonstratiilor. Cred ca si politia romana ar trebui sa aplice aceleasi masuri ca politia din SUA si Canada. Aveti autorizatie? Daca da stati pana la ora stabilita. Ati depasit ora si locul acordat, in duba, fara comentarii. Ies mii de oameni spontan? Si? Au autorizatie? NU? La puscarie. Fara comentarii. Credeti ca misca cineva in front prin SUA sau Canada? La ce consecinte urmeaza nu glumeste nimeni cu asa ceva. Si chiar cand ies ciocniri, nu vreti sa stiti ce represalii urmeaza din partea autoritatilor. Plus ca ramane totul la cazier, nu mai poti fi angajat pt ca nu te vor angajatorii, samd. Te condamni singur. Deci, da e buna experienta de trait afara si din punctul asta de vedere. Si va spun eu ca toti acesti „emigranti” stiu foarte bine aceste lucruri. Le respecta cand sunt afara. Cand vin aici in Ro sau la ambasada uita brusc toate si redevin…. romani.

  Răspunde

  Thumb up 4 Thumb down 1

  • Exact asta ar trebui sa fie visul Romaniei sau al oricarui alt popor: un stat politienesc. Vindem cate putin din libertati pentru un fals sentiment de siguranta.

   Imi pare rau, dar SUA nu este idealul meu de stat democratic. Modul in care sunt gestionate acolo situatiile de catre politie, faptul ca e statul cu cel mai mare numar de detinuti la 100.000 de locuitori, faptul ca din ce in ce mai multe drepturi sunt incalcate iar oamenii sunt din ce in ce mai urmariti nu ma fac sa imi doresc democratia americana. Tot ce ai enumerat acolo reprezinta modalitati de a controla populatia, nu de a stimula democratia.

   Hai sa punem altfel problema: 10.000 de oameni ies in strada pentru ceva. Nu exista violente, pur si simplu manifestatie pasnica. Tu, ca stat, in loc sa incerci sa afli de ce au iesit in strada, pui politia si jandarmeria pe ei, sa-i dispersezi. Asemenea atitudini duc la radicalizarea manifestantilor. Sigur, pe termen scurt poti sa le pui pumnul in gura. Pe termen lung, insa, tensiunile se acumuleaza, pana explodeaza in situatii mult mai complicate decat o simpla manifestatie pasnica.

   Ia exemplul manifestatiilor din 2012. Daca s-ar fi dispersat in forta, situatia ar fi degenerat in violente grave. Ce fel de democratie e aia in care una dintre principalele modalitati de exprimare a poporului e tratata de stat cu un baston in frunte?

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 58. Iti inteleg enervarea, insa ai alunecat in extrema practicata si de politicienii de „succesuri”: de invrajbire a romanilor impotriva romanilor. Toti cei care si-au pastrat cetatenia romana au dreptul sa voteze. Indiferent de optiunile lor politice sau preferinte. PUNCT.Evident insa faptul ca nu se poate emite pretentia ca Romania sa infiinteze sectii de votare la fiecare 20 sau 50 KM de pe Glob, in afara granitelor tarii. Preventiv , ca la olteni:ca poate trece vreun roman pe acolo cu chef sa voteze sau poate nu. Ar fi ca si cum ne-ar obliga Sf. Duh sa infiintam toalete publice curate pt. toti romanii , de pretutindeni, care-si satisfac necesitatile in sanul naturii si nu intr-un spatiu special dedicat acestui scop. Legat de acest aspect, este suparator ca pana si in Romania , aflat in tranzit, este dificil sa gasesti o toaleta publica decenta in care sa nu vezi si sa nu simti urmele si ADN-ul inaintasilor, inclusiv imprastiat pe pereti, alaturi de numere de telefon si „lozinci” sexiste. Este dificil , chiar imposibil sa civilizezi un popor si mentalitatea lui colectiva atunci cand cei mai de seama reprezentanti si cele mai inalte autoritati ale statului isi satisfac necesitatile cand si cum ii apuca, peste gloata de alegatori, usor de manipulat prin jocuri de culise si de fraierit cu promisiuni electorale neonorate dupa ce se vad cu sacii in caruta.

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 1

 59. In afara ideilor usor discutabile,as vrea sa remarc felul in care va puneti pe hartie rabufnirile. Absolut remarcabil; Sarcasmul imbinat cu furia,ironia fina amestecata cu grotescul situatiei,vocabularul elevat combinat cu cel grobian, fac ca gandurile sa-mi zboare la un simpatic domn ce avea aceleasi similititudini stilistice si comportamentale, ce semna sub pseudonimele Hinky Gentleman si Baba Novac pe un forum de specialitate. De sunteti una si aceeasi persoana ar fi minunat de le-ati prelua si in Catavencii pentru a permite unui public cat mai larg sa se bucure de talentul si experientele dumneavoastra.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Nu, nu am nicio legătură. Eu scriu de 24 de ani semnând cu numele meu, care este acesta, an ciuda faptului că unii îl consideră un pseudonim.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 60. Am citit si toate comentariile … perfect deacord cu articolul si marea majoritate a comentariilor. Daca mi se permite , dau copy la un articol gasit pe facebook ( nu chiar atat de bine scris ) dar care este in ton cu acesta. Nu dau nume sa nu se considere reclama….
  ” Ma „amuza” asta cu votantii stabiliti afara si care imi vor mie, prostu’ de roman care am ramas in tara, binele. Cat se mai agita ei si ce nefericiti sunt ca nu au putut vota pt binele tarii pe care au parasit-o, si cum stiu ei , cum au viziuni … ca deh`… au vazut ei cum e pe afara.
  Astia care isi comenteaza si isi ponegresc tara , astia ca ii fac prosti si inculti pe romani ( ei o data plecati afara s-au desteptat instant), astia care au super joburi pe afara sau „capsunarii” care o pun de un gratar pe ritm de manele…. Toata „diaspora” vrea binele meu si al tarii mele . Nu cumva sunteti voi putin mai mult ipocriti ?
  Voi cei care detineti pozitii inalte si bine platite pe afara nu vreti voi sa veniti in tara si sa schimbati ceva ? Bagati-va in politica, faceti afaceri profitabile, creati locuri de munca …. asa vad eu ca puteti imbunatati Romania, doar din interiorul ei, si nu o data la cativa ani mergand la vot . Asa cum spuneti ca nici afara nu e asa de roz si ca ati muncit pe branci sa ajungeti acolo, nu cumva puteti face asta si in Romania? Tot la fel, munciti pe branci pentru a ajunge sus, pentru a putea schimba ceva. Voi, prin ceea ce faceti prin strainatate, doar contribuiti la binele altei tari si abia dupa aceea a binelui vostru personal.
  Daca tot vrei tu sa ma ajuti pe mine , nu imi trimiti tu mie niste bani sau pachet lunar, ca sa nu mai sufar eu ? (asa imi creste si mie nivelul de trai…) sau nu trimiti tu taxele si impozitele din salariul tau de european in tara, sa si le bage alesii tai in buzunar, si poate nu mai fura atat de la mine….si iar imi creste nivelul de trai ?
  Daca maine ti s-ar oferi cetatenia statului in care esti acum , instant ai uita de Romania si de binele meu …
  Asa cum spuneti voi : „ de afara se vede altfel !” FOARTE ADEVARAT !!! Inclusiv „BINELE” pe care il vedeti voi !
  Tu nu poti sa ma ajuti pe mine cu nimic , asta trebuie tu sa intelegi … nici macar cu amaratul ala de vot al carui purtator de drept esti. Nu iti interzic sa votezi , dar iti interzic sa imi spui ca imi vrei binele …
  Iti interzic TIE sa imi faci bine cu forta ! Nu vreau „binele tau” !
  Multumesc.
  Un roman din Romania „

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 1

  • Eu nu sunt de acord cu teoria că n-ar trebui să voteze cei din străinătate. Atât voiam să să spun.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Penibil. Cati ti-au spus ca iti vor binele? Cei mai multi vor doar sa-si exercite un drept.

   Cat despre venitul in tara, nu cred ca ti-ar conveni sa creasca numarul celor care-si cauta de lucru in Romania cu 1-2 milioane. Ar trebui sa te bucuri ca respectivii au plecat si pot trimite sume in tara. Alternativa fiind sa ramana si sa stea cu mana intinsa la stat. Sau sa se angajeze ei si sa stea altii asteptand ajutoare sociale. Piata muncii din Romania pur si simplu nu poate absorbi atatia posibili angajati. Sigur, e mai simplu sa te dai erou ca ai ramas in tara (sau ca ai plecat, dupa caz), in loc sa te gandesti ca e doar alegerea ta si ca puteai la fel de bine sa-ti iei bocceaua in spinare si sa-ti cauti norocul in alta parte.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 61. Nu intru in alte detalii … In articol se zice clar ” Nu iti interzic sa votezi , dar iti interzic sa imi spui ca imi vrei binele …”
  A nu se citi printre randuri.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 1

 62. Pt closed, Cristina Oprea, Otilia L., Mihaela si alti diasporeni de pe-aici indignati de proasta/rea-voitoarea organizare a alegerilor in strainate, si luminate izvoare de intelepciune in ale democratiei:

  Vi s-a mai explicat in comentarii, reiau si eu ideea, cu litere mari si desene ajutatoare: democratia nu inseamna doar indignare de moment – fie ea si legitima -, dat din gura si tinut predici la fraieri. Adevaratii democrati nu doar vorbesc, ci FAC ceva. Altfel spus: FAPTE, NU VORBE!

  Articolul face o distinctie ironica: diaspora vs. emigratie. Dati-mi voie ca sa va explic (cu permisiunea distinsului autor) si sa traduc ideea: problemele aparute erau PREDICTIBILE avand in vedere CARENTE/RESTRICTII DEMULT EXISTENTE (lipsa unui numar adecvat de sectii, distantele mari, programul limitat etc.). PANA ACUM N-ATI FACUT SI INTREPRINS NIMIC ca sa schimbati acest sistem deficitar, voi, marii democrati. Prin urmare, viata v-a luat (vai, din nou!) prin surprindere – ca pe noi toti romanii de altfel, aici impartasim o fraterna egalitate. Asa cum a precizat cineva (chiar autorul daca nu ma-nsel), nu pare sa fi dat nimanui prin minte sa faca un demers colectiv si tenace pt votul prin corespondenta, desi absenteismul masiv a dus DEMULT la desfiintarea multor sectii de votare din cate inteleg, si se stia asta. Cei 25 de ani petrecuti in aceasta tara absurda ne-au invatat pe noi astia mai multe decat credeti. Eu de pilda am invatat din profesia mea (sunt avocat, cred ca nu pot fi suspectata de inocenta si lipsa de familiaritate cu abuzul; justitia este inima coruptiei iar abuzul este aerul pe care il respir) ca uneori nu e suficient sa reactionezi la abuz, ci tr sa si PREVEZI ABUZUL si sa REACTIONEZI ANTICIPAT, pana ca el sa se produca. Problemele erau demult vizibile si potentialul lor de risc evident, numai ca nu v-a deranjat pana acum existenta lor. Indignarea voastra frumos incondeiata retoric cu cifre, kilometri-distanta, exemple lacrimogene cu vanzatoare din Huedin etc. e, pur si simplu, tardiva si sterila. Iar aici – sunt sigura ca si voi ati inteles asta – sunteti la fel de romani ca oricare din noi. Adica pe cat de inerti in eficienta si agregare, pe atat de incisivi in dat din gura si din taste.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 63. m-ai racorit , aoleu da’ cum m-am racorit. pot sa mai citesc si eu ceva despre astia care uita sa isi curete cacactu de sub unghii cand vin de prin cele strainataturi unde au sters la cacact si vin in tara si cer la magazin fragola „ca nu mai stiu cum isi spuni”

  multumesc – as putea sa adaug o multime si eu – da mai citesc inca o data textul!!!!!!!!!!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 4

 64. se pare ca tocmai ai aflat cat sunt de importante voturile Diasporei, nu?

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 1

  • Eu, da, tu nu. Diferența mare de pubcte între cei doi face ca voturile emigrației românești să aibă exact acceași importanță ca voturile din țară. Voturile din străinătate reprezintă cam 2,5%, poate 3% din numărul total de votrui, diferența e de aproape 10%. Așadar, voturile din străinătate au fix însemnătatea voturilor din țară, așa cum e și normal.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 65. De acord cu aceasta insemnatate a diasporei, mai ales ca aceia capata un alt tip de mentalitate si o judecata pe care nu mi-o doresc, dar mi se pare ciudat ca fix cu 10% s-au schimbat locurile.
  Doamne fereste cu Ponta dar cu Iohannis, chiar imi este frica (nu neaparat de el, desi au iesit la iveala multe „calitati” ale domniei sale)

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.