Realitatea vs. Botiș: tendențiozitate și bulan

Luni seară Realitatea a sărit la gâtul ministrului Botiș pentru o stare de incompatibilitate. Cel puțin așa spuneau ei la începutul emisiunii. Și mai spuneau că ar avea o firmă în casă, firmă care a accesat un proiect european de 500.000 de euro.

Bun, emisiunea moderată de Radu Soviani și Cătălin Striblea a început prost. Intraseră live cu temele nefăcute. Subiectul era proaspăt, preluat de la publicația timponline.ro din Bistrița. N-au avut timp, nici online și nici offline, să verifice sau să meargă mai departe și s-au aruncat în subiect cu cele două capete înainte. Nu neapărat ei, ci probabil producătorii, sau mai ales producătorii. Timp de jumătate de oră s-a speculat absolut neprofesionist, pentru că cei din studioul RTV nu dețineau niște date elementare: Botiș locuiește acolo sau este un spațiu pe care l-a închiriat; este vorba de o firmă sau de un ONG, din moment ce pe ecran se derulau imagini cu un extras de la Registrul asociațiilor și fundațiilor; Botiș are vreo legătură cu ONG-ul respectiv sau nu; tipa din asociație (căci asociație e) care lucrează și la AJOFM Bistrița este sau nu șefa de cabinet a lui Botiș etc, etc. Nu exista minima verificare a informațiilor. Întâmplător, de aproximativ 6 luni mă ocup de căutarea de incompatibilități la politicieni, de la nivel local la cel central. Am publicat câte ceva în Tulcea și pregătim un serial în Academia Cațavencu – 161 pentru România – cu sprijinul oamenilor din presa locală. Pe partea asta, cel puțin, știu câte ceva, așa că m-a enervat destul de mult lipsa de rigoare a pseudo-documentării făcute de producătorii care i-au aruncat în hău pe Soviani și Striblea. Nu era vorba, oricum, despre incompatibilitate, iar intervențiile lui Titus Corlățean erau de-a dreptul imbecile. Omul, candidatul minune al lui Hrebenciuc, spunea cu un aer superior că incompatibilitățile parlamentarilor și miniștrilor sunt clar prevăzute în Constituție. Sunt pe pizda mă-sii! Adică, mai pe înțelesul lui Corlățean, nu sunt. Sunt prevăzute în legea 161/2003 și în statutele deputaților și senatorilor. În Constituție se spune daor că incompatibilitățile sunt prevăzute în legi speciale. Dar omul crede că dacă folosește des cuvântul „constituție” mai capătă greutate și discursul lui. De azi înainte ar trebui verificate toate afirmațiile despre Constituție ale lui Titus Corlățean, pentru că, aparent, nu toate au acoperire.

În fine, dup o pauză publicitară, intră în direct, prin telefon, și Botiș. El explică ceea ce ar fi putut fi evitat: nu e firmă ci e asociație, nu stă la el în casă ci într-un spațiu al firmei soției (asta se putea deduce și din declarația de avere, dar cei de la timponline.ro așa au scris, așa au preluat și cei de la Realitatea), el nu este membru în asociație (asta încă e de verificat), Alina Căpraru nu mai este șefa cabinetului lui parlamentar din Bistrița și așa mai departe. Să fi fost în locul lui Radu Soviani sau al lui Cătălin Striblea, m-aș fi repezit pe loc la producători și i-aș fi strâns de gât. Bine că ei n-au făcut-o, pentru că a intervenit, pe neașteptate, partea de bulan despre care vrobeam în titlu: fără să-l întrebe nimeni, Nelu Botiș a spus că nevastă-sa ia bani de la asociația cu pricina pentru activitatea de consilier pe proiectul finanțat de UE și Ministerul Muncii. Asta a fost, într-adevăr, o lovitură de presă, mai ales pentru că are marele merit de a se fi smuls informația live. Brusc, însăilarea tendențioasă a devenit super anchetă de presă. Cazul lui Botiș este un caz clar de conflict de interese, conform articolului 72, alineatul 10 din legea 161/2003. Soția ministrului a realizat „foloase materiale” de pe urma unor acte (contract de finanțare sau ce o fi având asociația respectivă) făcute de ministerul unde șef este soțul. Botiș poate să-și dea și demisia, dar premierul este obligat, după cercetarea cazului, să sesizeze DNA. Adică e de pârnaie.

E un caz fericit în care un urechism a devenit o chestie bine probată. Printr-un noroc chior, dar norocul aere un rol important în munca unui jurnalist. Radu și Cătălin pot să meargă la Dumnezeul ziariștilor și să-l scoată la o bere, căci și el i-a scos excepțional în seara asta. Iar data viitoare ar putea să-și oblige producătorii să-și facă mai bine treaba, mai ales că informația preluată pe nerumegate din timponline.ro apăruse pe 15 ianuarie aprilie, iar ei au dat-o abia pe 18, deci au avut 3 zile la dispoziție să o molfăie cum trebuie.

4 comentarii

 1. „…informația preluată pe nerumegate din timponline.ro apăruse pe 15 ianuarie…”
  Ai scapat asta, din graba…

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Luna! Nu… Selena

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.