Regele s-a răzbunat: l-a lăsat pe Duda fără un titlu!

Azi, la 145 de ani de la proclamarea lui Carol I ca domnitor al României, regele Mihai I a anunțat ruperea legăturilor istorice și dinastice cu Casa de Hohenzollern. Este un gest simbolic, cu importanță doar pentru lumea din ce în ce mai rarefiată a monarhiilor europene. Un gest de demnitate națională făcut de cel ami tânăr conducător al României de secolul trecut. Dar mai are un efect care, sincer să fiu, mă unge pe inimă.

Document Regal mai 2011
(documentul poate fi găsit aici)

Am auzit de multe ori, în ultimii ani, povești despre relațiile dintre ASR Radu și Majestatea Sa. Dar una dintre ele m-a întristat nespus. N-am s-o înșir pe toată, am să spun doar că o echipă de filmare a asistat, la Săvârșin, la momente incredibile între actor și Rege. Regele, capul Casei Regale a României, era ținut din scurt de Duda, care pusese mâna pe cheile de la cămară și făcea regulile, acceptând sau nu colindători în numele Regelui, stabilindu-i programul și hotărând, într-un moment de maximă mojicie, că „Regele nu mai vrea nici o prăjiturică, a mâncat destule!”. Mă rog, de-ale lor, din bucătăria în care nu vroiam să intru, dar întristător pentru nivelul de aburcare în copac atins de Radu Duda.

Acum, prin documentul făcut public pe 10 mai, Regel Mihai proclamă, în calitate de cap al Casei Regale a României: „Începând cu data de 10 mai 2011, niciun membru al Familiei Regale a României nu va mai purta și nu va mai avea dreptul să poarte, sau să folosească, vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice șef al Casei Princiare de Hohenzollern”. Ori Radu Duda fusese „creat” (cum scrie pe site-ul său) Principe de Hohenzollern-Veringen, la 1 ianuarie 1999, de către Friedrich Wilhelm de Hohenzzolern, spre enervarea lui fi-su, Karl Friedrich. De pe 10 mai 2011, prin voința suverană a tatălui socru, Radu Duda nu mai este Principe de Hohenzollern-Veringen.

Bine, croitorul Alexandru Ciucu, de la cunoscuta firmă de croitori Tata și Fiul, nu trebuie să-și deplângă prea mult modelul favorit, pentru că Radu Duda mai rămâne, totuși, cu titlul de Principe al României, pe care i l-a dat Regele pe 5 ianuarie 2005. Dar încă sper că într-o bună zi „principele” care a vrut să candideze, bătându-și joc de valorile monarhiei, la funcția de președinte să se trezească și fără titlul acesta, MAjestatea sa conferindu-i, în amintirea marilor roluri făcute de Radu Duda, titlul nobiliar de Halebardier III în Apus de Soare.

2 comentarii

 1. nush de ce dar de cate ori il vad pe actor, imi vine in minte melodia „o biet actor”

  cu finalul ala f misto:
  ” lasati-l dracu’… „

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Mie măriile lor Duda mi s-a părut mereu un fel de Stanică Rațiu din Enigma Otiliei, dar nu credeam că este în stare să facă chestii de genul descris sus. Atunci mă ajută intuiția dacă am impresia că acordarea de către Rege a premiului ăla de om al anului lu’ Iliescu (sau era Năstase) era „creată” tot de Duda, altețile lor?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.