Să moară și țiganul vecinului

Probabil că acum 155 de ani și 7 luni, când încă voi, boierii români, mai aveați robi țigani, vă durea mai mult că robii vecinului sunt mai mândri și mai cornuți decât ai voștri, care era mai ortoman și avea cai învățați și câini mai bărbați (ceea ce, voi nefiind, nevestele voastre de boieri apreciau la justa lor valoare). Probabil că atunci nu exista zicala cu „să moară și capra vecinului”, ea fiind, de fapt, „să moară și țiganul vecinului”. Nu sunt sigur că așa era, dar am vagi bănuieli că nu mă înșel prea tare.

Și am să vă spun de ce: joi seară am auzit-o pe Mirela Voicu, reporter al RTV, spunând live: „Mesele țiganilor erau pline, dar azi a fost o mare sărbătoare pentru ei și sper că doar cu această ocazie au parte de mese atât de pline!”. Din imaginile pe care le-am văzt ulterior am tras concluzia că Mirela Voicu adăstase îndeajuns pe la mesele țiganilor pentru a prinde ceva culoare roșie în năsuc și obrăjori, dar asta nu scuză absolut deloc remarca extrem de tembelă scăpată în direct. Oricât de rasist ai fi, e mai bine să-ți dorești ca țiganii să aibă mese pline tot timpul anului, căci asta ar însemna că nu mai atentează la mesele tale. Dar să-ți dorești, fățiș, ca țiganii să aibă mese îmbelșugate doar o singură dată pe an, mi se pare maximul prostiei televizate.

Oricât de mari ar fi problemele din presă, oricât de târziu sau deloc ne-ar veni salariile, să invidiezi belșugul de pe mesele de la Costești și să încerci să le distrugi cu orice chip petrecerea pentru că tu ai în buzunar doar bani de biscuiți, mi se pare incalificabil. În plus, dacă știi că nu ții la băutura țiganilor, după ce ai terminat biscuiții lași coada și nasul jos și te duci să îmbuci ceva. Nu de alta, dar live-ul nu iartă.

În fine, Mirela Voicu încearcă să practice, dintotdeauna, un soi de Gonzo-jurnalism, fără să-și dea seama că pentru genul ăsta este nevoie de ceva mai mult farmec personal și mai multă autoironie decât poate pune pe masă un om micuț și complexat. Ca ziarist pot să-i găsesc Mirelei Voicu multiple calități. Ca Gonzo-telespectator, însă, îmi este perfect dezagreabilă. Dar, în acest caz, tind să dau credit bătrânilor care spun că nu există jurnaliști de televiziune dezagreabili, ci băutura nu-i destulă.

3 comentarii

 1. Poate fata dorea sa danseze putin pe mesele alea si nu avea loc. Sau vroia sa incerce alte minunatii impreuna cu tiganii de acolo…

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Sunt curios dacă se sesizează cineva, pentru că în cazul lui Lucian Pîrvoiu şi remarcile sale cu privire la olimpianismul rahovanilor şi ferentarilor i-au adus cîteva săptămîni de stat pe tuşă (pe bună dreptate).

  Lucian a făcut un reportaj în Zăbrăuţi drept mea culpa. Pe ea ar trebui s-o pună cineva să gătească pentru ei la următorul festin.

  Dar sincer, mă-ndoiesc că acordă cineva mare atenţie la ce zice duduia.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Poate ca duduia respectiva se gindea ca nu este,d.p.d.v. medical,sa ai intotdeuna mesele pline cu mincare.Nu trebuie sa aruncam neaparat cu copanul de pui dupa o „fatuca”(vorba lui Cristoiu)care a ajuns sa lucreze in televiziune datorita unui examen constind intr-o proba de „aptitudini”.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.