Să ne share-uim viciul

Statul strânge anual, de la fumători și băutori, 250.000.000 de euro. Este celebra taxă de viciu introdusă de Eugen Nicolăescu în 2006. Pentru fiecare 1.000 de țigări fumate, un fumător plătește 10 euro statului român. Pentru fiecare litru de alcool pur consumat (oare cine bea alcool pur?) statul primește 2 euro. În fine, se strâng, așa cum spuneam, cam 250 de milioane de euro pe an. Ca fumător, plătesc, după calculele mele, cam 146 de euro pe an drept taxă de viciu. Nu știu unde se duc acești bani, nu știu ce se întâmplă cu ei. Cel mai probabil sunt folosiți de către Ministerul Sănătății pentru a acoperi găurile din ce în ce mai mari din bugetul propriu, găuri date de către angajații ministerului prin achiziții publice și programe naționale mânărite la infinit. Să fie sănătoși. Până când vom avea cu adevărat justiție, până când vom avea cu adevărat societate civilă interesată de ce se întâmplă, iar nu de absorbirea de salarii din fonduri europene, până când se vor rezolva furturile și delapidările din sistem, noi, fumătorii și alți vicioși am mai putea face și altceva.

Mă uit la nenumăratele campanii prin care se încearcă strângerea de fonduri pentru ajutorarea unor copii care au nevoie de tratament și/sau operații în străinătate. Statul român ar trebui să plătească aceste servicii medicale, dar, de cele mai multe ori, nu o face. Dacă nu ești Cristi Minculescu și nu ți-ai distrus ficatul cu alcool, aproape că nu ai nicio șansă să primești bani pentru proceduri medicale în străinătate.

Ce-am putea face noi, vicioșii? Mult.

first image

Lovindu-mă recent de cazul Dianei Macar (care are nevoie de vreo 150.000 de euro) m-am gândit, poate prea avântat, că dacă am reuși să ne strângem într-un grup caritabil virtual de 100.000 de vicioși, am putea salva anual viețile a minim 5 copii pe care statul către care părinții lor plătesc impozite nu vrea să le salveze.

Nu e mare lucru. Ne facem un grup pe Facebook, în care nu acceptăm decât fumători și social drinkers (pot fi și heavy drinkers, dar să mai țină minte de ce sunt acolo). Fiecare membru al grupului are o singură obligație: să doneze, de-a lungul anului, 6 euro pentru unul dintre cazurile pe care le adoptăm. Atât. 6 euro, echivalentul a două pachete de țigări. Putem să ne rupem de la gură suma asta. Dacă ne strângem 100.000, vom putea dona 600.000 de euro. Banii ăștia, însemnând 2 pachetete de țigări pentru fiecare, pot salva viețile a 5-6 sau chair mai mulți copii.

Banii nu vor fi vărsați într-o pungă comună gestionată de către cineva, ci în conturile cazurilor respective, ca să nu avem discuții.

Gândiți-vă. Mie mi se pare fezabil. Grupul de FB se cheamă 100.000×6. Am adăugat câțiva oameni. Voi mai adăuga, iar ei pot adăuga la rândul lor. Hai să facem ceva, fumători nenoriciți ce suntem!

PS: Ăsta-i link-ul https://www.facebook.com/groups/297328070339524/?notif_t=group_r2j

5 comentarii

 1. Vreau si eu in grup. Sunt, din pacate, o fumatoare inraita, dar pot ajuta.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. da’ ce rost are Minculescu in sosul asta?
  argumentare prin adversitate e un pic sub potentialul tau

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Am să-ți răsund chiar sub potențialul meu. am scris-o și atunci și o voi repeta mereu: Cristi Minculescu nu avea de ce să rpimească, peste rând, 50.000 de euro de la stat pentru o operație pe care a) putea să o facă și în țară, b) putea să-și permită să o plătească singur. Banii dați lui au însemnat bani care nu au fost dați unui copil. E un subiect care mă face obtuz, încuiat și rău. dar chiar nu cred că merita banii ăștia, cu atât mai mult cu cât putea face rost de ei din altă parte. În plus, Iris nu s-a implicat nciodată în vreo campanie umanitară. Măcar cu atât și ar fi putut mulțumi pentru ficatul acelui băiat…

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 3. eu nu pot sa fac diferenta intre o viata si alta. te felicit ca tu poti
  despre faptul ca Iris nu se implica in campanii umanitare, subscriu ca e de cacat

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.