Salvați imaginea unui fost guvernator

În martie se împlinesc 21 de ani de când am scris primul text în presă. Pentru a sărbători evenimentul, pe 10 martie mă voi prezenta la Judecătoria Tulcea, secția civilă și penală, sala 2, la ora 08.30. Am calitatea de pârât într-un proces intentat de Asociația Salvați Dunărea și Delta, care, evident, este reclamant.

citatie

Ce-am făcut? Păi e simplu: Liviu Mihaiu i-a spus directorului de la Obiectiv Tulcea că n-a vrut să mă invite la o paranghelie de-a lor de anul trecut, iar eu m-am enervat că nu beau bere gratis și atunci am scris un articol răutăcios. Nu-i așa că de aici se înțelege că acesta era scopul acțiunii: niște ziariști să meargă până la Uzlina și să bea bere gratis? Nici nu ar fi departe de adevăr, fiindcă acțiunile organizate de SDD au fost, de-a lungul timpului, doar mari desfășurări piaristice, unde ziariștii erau transportați cu autocarul, cazați în cele mai bune condiții posibile, hrăniți etc. Ce înțelegeau ziariștii din problemele Deltei? Că Tăriceanu a venit cu elicopterul la Sfântu Gheorghe, că Mihaela Rădulescu arată bine când culege peturi și că autocarul presei a încercat să treacă pe sub podul de cale ferată de la Țăndărei, da’ n-a încăput și și-a distrus aerul condiționat.

De fapt, am făcut cu totul și cu totul altceva. Ani de zile SDD și Liviu Mihaiu au fost obișnuiți să fie tratați cu mănuși de către presa locală, deși în folclorul tulcean se spunea „Salvați Dunărea și Delta de Salvați Dunărea și Delta”. eu am încercat să scriu un articol despre raportul dintre cheltuielile pe care le are SDD la o acțiune și sumele care se investesc efectiv în proiecte palpabile și durabile în Deltă. Se desfășura festivalul gastronomic D’ale Gurii Dunării. Am sunat, pe rând, următoarele persoane: doamna de la PR, doamna care se ocupa de proiect, domul director al asociației. Le-am pus o întrebare simplă: care este bugetul acțiunii. Menționez, onorată instanță, că acțiunea era în plină desfășurare, deci bugetul nu mai era un proiect, ci tocmai se cheltuiau bani din el. Nici una dintre aceste persoane nu a putut să-mi răspundă la această întrebare. Mi-sa aplicat chiar și eleganta metodă „Nu vă mai aud, nu am semnal, alo, alooo…”. L-am sunat și pe fondatorul SDD,a flat și el la Uzlina. Nu mi-a răspuns, domnia sa fiind supărat pe mine de mai multă vreme, de la alte articole (voi reveni). L-am sunat și pe Răzvan Cucui, care se afla acolo ca membru al juriului, sau așa ceva. Nefiind acțiunea domniei sale, nu mi-a putu lămuri asepctele financiare. Asta a fost partea cu cele trei surse din SDD și am relatat-o pentru a nu mi se mai spune că nu le-am cerut părerea și nu i-am solicitat pentru a-mi furniza informații din primă sursă.

Au urmat 3 articole. Ăsta, ăsta și ăsta. Dacă aveți chef le citiți, dacă nu, nu. După aceste articole am primit un drept la replică. Nu l-am publicat, pentru că nici nu răspundea la lucrurile semnalate în articole și, în plus, era scris de parcă Daniela Buruiană ar fi devenit peste noapte membru al SDD. Le-am solicitat celor care au scris dreptul la replică să se aplece asupra lui cu înțelepciune și să facă din el un drept la replică, nu o înșiruire de invective. Au refuzat. Asta a fost tot. Evident, Liviu MIhaiu a sunat în redacție de mai multe ori. A amenințat, a încercat să facă presiuni, crezând că oamenii din presa locală sunt ușor de intimidat. N-au fost. Apoi a sunat alți oameni. Pe cel de la care am închiriat sediul redacției, de exemplu. Pentru a-i sugera că nu merităm să stăm în spațiul lui câtă vreme îl atacăm pe fostul guvernator al Deltei. Am râs mult.

Am uitat de amenințări. Azi, însă, a venit citația. Tremur tot. De fapt, nu tremur deloc. În 21 de ani de presă am avut 7 procese. Nu am pierdut niciunul. Liviu Mihaiu, pe partea cealaltă, a fost dat în judecată de Dumitru Tinu și a pierdut glorios. Până și la CEDO. Cum n-am de gând să încep acum să pierd procese, mai ales că am dreptate, mă gândesc la faptul că pe fondatorul SDD nu-l va deranja să-și mai pună în palmares un nou proces necâștigat. În fond, are deja experiență.

Și încă un lucru: SDD cere 10.000 de lei. Nu e enorm, mai ales că este evaluarea pe care ei înșiși o fac imaginii lor. Este, însă, cu 10.000 de lei mai mult decât a investitit SDD din proprii bani în Delta Dunării în 2010.

PS: Ca să nu se spună că n-am furnizat informație completă, Liviu Mihaiu nu îmi răspunde la telefon din cauza acestor articole din SFin: La numirea unui guvernator, La plecarea unui guvernator și Se-ntorc păsările guvernatoare.

14 comentarii

 1. Așa cum omul este lup pentru oameni (homo homini lupus, parcă), și ziariștii sunt câini pentru ziariști. Din articolele tale, lipsesc opiniile celor acuzați, dar am înțeles că oamenii ăia nu discută cu ziariștii dintre care au plecat. E, dacă vrei, un fenomen, un complex de superioritate, pe care-l dezvoltă jurnaliștii ajunși pe alte domenii, de exemplu în PR.

  Faptul că a recurs la încercări de intimidare îl apropie mai mult de politicieni și afaceriști, decât de breasla originară. Păcat.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • După cum am explicat, lipsesc opiniile lor pentru că nu le-am cerut opinii ci informații. Iar informații nu mi-au furnizat, trimițându-mă la plimbare. Am fost la plimbare și m-am întors cu ce am găsit și eu căzut pe jos.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 2. adic-a sunat la espaniolul să-i spună să … ț, ț, ț …
  cred că are ceva cu tine sau, poate, nu mai are bani și te găsi de sursă … motivul pare cam tâmpit … așa cum își spune el părerea în presă, așa pot și alții scrie ce vor …

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Mi se pare formidabilă metamorfoza lui Mihaiu… doar dacă nu era gândac de la început şi nu m-am prins eu.

  Asta chiar se poate, să ştii. Sunt un naiv.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Salvati Delta de Salvati Delta
  (Joi, 04 August 2005) – In colaborare cu Cristian DOGARU – Ultima actualizare ()

  Academicienii de la Catavencu reactioneaza in stilul Alcibiade. Adica se ia cineva de ei, iar raspunsul este ca masa e curva sau ca degeaba isi da
  cineva acum cu parerea dupa ce in 1988 a trecut ilegal pe la semafor. Fara un raspuns logic si intemeiat pe lege, sacalii
  bat campii in cautarea eterna a comorilor, spagilor si pentru a sluji stapanilor.Noi, ca localnici, suntem niste tarani care
  trebuie sa facem sluj in fata unor minti luminate cu lanterna, in timp ce influenta si relatiile unora ;de la centrucare si-au transformat meseria in afacere, fac ordine la Tulcea. Mi-as dori si eu macar zece la suta din
  spaga unora care isi aroga drepturi de salvatori. Salvati Delta de Salvati Delta, desi sansele de reusita
  sunt mici. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne dam la o parte in fata intereselor, de orice culoare ar fi ele.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. stii, cand l-a injurat Sorin (UM0215) Rosca Stanescu si l-a facut betiv (cred ca mai urat de-atat) pe Liviu Mihaiu chiar m-am suparat. acum oricum cei doi pupat Piata Independentei, deci supararea-mi trece – macar nu trebuie sa-i dau dreptate unui fost turnator. uff, ce-a devenit presa mea!? putem sa ajutam cu ceva?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Coane am o intrebare, ca tot citesc revista de cand a aparut. Cum dracu de s-a schimbat lumea atat de mult? Fara sa exagerez, daca in ’95-’00 faceati partid castigati alegerile.
  Imi aduc aminte cum, ajuns acasa, trebuia sa mituiesc chioscarul sa-mi tina un exemplar. Fiecare dintre cei care scriati la Catavencu erati semizei.
  Stiu ca nu mai ai multe in comun cu chestiunea, dar da-o dracu’, mi-e ciuda ca si cu Academia am luat teapa.
  Si inca ceva, ca uitam. In special asta ma scarbeste la catavenci, ca am vazut ca mai multi fac asta: reactioneaza mizerabil la ironii sau mistouri. Brusc aflii ca ma-ta e o curva, tac-to betiv, iar tu un sobolan bolnav.
  Parca venind de la ei nici nu-ti mai vine sa mai zici ceva si vrei sa te indepartezi cat mai repede.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 7. imi vine greu sa cred ca liviu mihaiu ar fi rau intentionat. eu sunt din sulina jud tulcea, dar am plecat din orasul natal acum 7 ani din diferite cauze legate de traiul pe care il au cei din delta. din cate am inteles, liviu mihaiu a fost „mazilit” imediat ce a inceput sa miste treaba pe acolo, era un ghimpe pt toti braconierii si patronii de cherhanale care au un cuvant greu de spus in sulina. am vazut diferite pancarte cu mesaje care nu-mi starneau altceva decat rasul(legate de sdd), cateva proiecte, sa zic asa, de strangere de fonduri pt copiii din delta, dar nicio schimbare. sunt alte lucruri care pe mine personal ma scot din minti: faptul ca toata delta este impartita intre d-al de nastase, vantu si mai sunt cateva nume de care eu nu am auzit absolut nimic, si nu asta ar fi cea mai mare problema, dar pescuitul (locul de munca a 85% din populatia sulinei, exceptand femeile) in perioada de braconaj merge fara niciun stres… desi intregul oras e impanzit de „politia de frontiera, garda de coasta”. sa nu mai spun si faptul ca in periprava, o mare „bucata” din dunare este concesioanta de un tip, la fel, sus pus, care exploateaza la maxim asa zisa zona protejata. bun, asta cu pescuitul e una, dar sunt niste lucruri care se petrec in oraselul ala de am ramas ca proasta cand am auzit, toate petrecandu-se cu acordul primariei. dar eu inca incerc sa vad partea buna a lucrurilor: pensiuni la fiecare pas, d-na udrea si-a ridicat sau urmeaza sa-si ridice si ea pensiune pe plaja, videanu deasemenea, ce sa mai… si ne plangem ca n-avem bani:)) si ca sa revin la fostul guvernator, mie chiar imi pare rau ca nu mai e acolo, nici macar nu a apucat sa-si puna planul in actiune ca a fost „redus la tacere”. acum ce sa zic, poate ca sunt prost informata, desi ma indoiesc, merg in sulina anual si tin legatura ca toti prietenii de la care aflu lucruri care-mi sunt dovedite in timp. sper din tot sufletul ca este doar o mica neintelegere ca n-as vrea sa fiu dezamagita si de mihaiu, era si este unu’ din ziaristii mei favoriti. toate cele bune!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 8. cand am intrat pe blogul d-voastra, nu intentionam sa citesc decat ce m-a interesat legat de guvernatorul (fostul) deltei, insa mi s-au parut interesante subiectele pe care le-am parcurs; la un moment dat, am citit ca scrieti la 2 din cele mai renumite ziare din tara si la un alt ziar (local). ma gandesc ca poate nu am inteles bine: ati locuit in bucuresti si apoi ati decis sa va mutati in tulcea?! am ramas surprinsa pt ca multi din zona judetului fug mancand pamantul (eu sunt unul dintre ei) in cautare de „viata mai buna”. sunt f curioasa, sunteti multumit de alegerea facuta sau aveti regrete?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Am locuit in București de când m-am născut și m-am mutat în Tulcea la sfârșitul lui 2009. N-am absolut niciun regret, ne e foarte bine aici și, până la urmă, până în redacția AC fac tot atâta timp cât aș face și dacă aș locui în Corbeanca sau altă zonă rezidențială ipsită de infrastructură:) V-am lămurit cât de cât?
   PS: Mă bucur că ați găsit câte ceva de citit pe-aici, iar despre procesul cu SDD am scris deja prea mult, nu mai revin acum…

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 9. va multumesc pt raspuns! da, m-ati lamurit si aveti dreptate in legatura cu timpul pe care-l parcurgeti intre orase.
  in alta ordine de idei, va inteleg ca nu vreti sa mai reveniti cu discutia legata de procesul respectiv, doar ca o sa va rog sa imi dati de veste pe mail in caz ca aveti ceva noutati importante legate de delta dunarii.
  o seara buna!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.