Schema Turcescu sau cum să-i fraierești pe admiratorii securiștilor de tip nou

turci

În secolul trecut, nu mai știu exact anul, în SUA a avut loc una dintre cele mai ingenioase escrocherii. Un tip, să-i spunem escroc, a dat anunț în ziare că vinde portrete ale lui Abraham Lincoln, gravate în aramă, cu 50 de dolari bucata. După câteva luni, tribunalele americane erau pline de plângeri de la mii de oameni care se considerau înșelați de către cetățeanul cu pricina. De ce? Pentru că în schimbul a 50 de dolari primiseră monede de 1 cent. Ori, pe moneda de 1 cent se află, gravat în aramă, chipul președintelui Abraham Lincoln. Omul a câștigat toate procesele, fără să gâfâie, pentru că le vânduse ălora exact ceea ce spusese: gravuri în aramă cu Abraham Lincoln. Mai mult, în anunțurile lui de presă specificase exact și dimensiunile, care erau cele ale monedei de 1 cent.

Mi-am amintit povestea asta atunci când am văzut cum vrea Robert Turcescu să-și finanțeze proiectul televiziunii online cu ajutorul oamenilor care se dau pe net. Schema este destul de apropiată de cea a escorcului american. Așadar, Turcescu a anunțat că televiziunea lui online, finanțată exclusiv de către telespectatori, va primi fonduri prin SMS. Totul e foarte simplu. Trimiți un SMS la un număr scurt, cu textul „Turcescu” și o adresă de e-mail valabilă. După aceea, primești un SMS de confirmare, la care răspunzi cu „DA”. Dacă răspunzi cu „DA”, ți se adaugă la factura telefonică sau ți se scad de pe cartelă 5,10 euro plus TVA. Imediat după extragerea banilor, primești un SMS de mulțumire și un cadou, pe adresa de e-mail.

schema turci

 

De fapt, dacă vrei să finanțezi o așa-zisă televiziune online, nu faci nimic altceva decât să cumperi, cu 5,10 euro plus TVA (adică 6,324 de euro), cartea „Dans de Bragadiru”, în format .pdf. SMS-urile sunt suficiente pentru a dovedi relația contractuală online pe care o aveți cu acoperitul. Voi nu puteți dovedi că ați dat bani pentru o televiziune online, el poate dovedi că, de fapt, de banii ăia ați cumpărat o carte în format electronic. Dacă vreunul dintre admiratorii acestui Securilă de tip nou se va plânge, vreodată, că i-a dat bani pentru televiziune și el n-a făcut-o, Turcescu va fi perfect acoperit, putând demonstra că banii erau pentru carte.

Oricât de ieftin ar fi, teoretic, să înființezi o televiziune online (deși nu e), Turcescu nu va găsi atâția adoratori de securiști și acoperiți care, donând doar câte 6,324 de euro, să poată contribui semnificativ la finanțarea acestei așa-zise televiziuni. Poate de aia s-a și întâlnit marți, 5 mai, cu Traian Băsescu, la restaurantul Izvorul Rece din București. Dar dacă nici posesorul bucilor între care Turci și-a înfipt cu îndrăzneală limba atâția ani nu va indica un finațator viabil pentru proiectul online al acoperitului, acesta va rămâne doar o frecție pe Facebook. Iar fraierii care au vrut să doneze prin SMS vor rămâne cu o carte în format pdf și cu gustul amar al încă unei păcăleli pe care au luat-o de la un securist.

11 comentarii

 1. Faza cu moneda lui Lincoln am vazut-o recent si in ultimul episod din Better Call Saul (prequel Breaking Bad) :d

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 2

 2. Nu îmi place ideea că Turcescu vrea bani pentru o televiziune. Sau că oameni care au făcut bani cer alți bani.

  Trebuie să remarc, însă, că schema asta e de fapt folosită pentru orice serviciu de crowdfunding din lumea asta. Donezi, să zicem, 5 dolari pentru o idee și ți se dă înapoi un badge, donezi 10 dolari primești un tricou și tot așa. În cazul produselor, să zicem că donezi 100 de dolari, cât ar costa el și îl primești apoi când ajung pe piață. Cu toate astea, cei care fac crowdfunding nu sunt obligați să construiască ce promit acolo, asta-i partea tricky la crowdfunding. Dar da, dacă Turcescu nu face nimic, nu e obligat deloc să dea înapoi banii.

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 1

 3. Nici daca nu le dadea cartea nu puteau sa-l dea in judecata pe Turcescu. El nu a semnat nicaieri ca e OBLIGAT sa deschida televiziune. Se merge pe incredere!

  Răspunde

  Thumb up 4 Thumb down 1

 4. Ce-mi plac mie oamenii astia de dreapta, care sunt de dreapta cand vine vorba de taxe, caci vor sa plateasca cat mai putin, dar cand vine vorba sa-si deschida o afacere, brusc cotesc cate stanga. Eu stiu ca-n capitalism daca ai o idee de afacere in care crezi, iti faci frumusel un plan de afaceri, te duci la o banca si-i ceri te imprumute cu bani, sau iti gasesti 2-3 oameni cu bani, pe care sa-i convingi sa investeasca in afacerea ta. Cam cum se-ntampla la Arena Leilor, o emisiune foarte misto de pe TVR 2. Dar nuuu. Radu Moraru n-a facut asta, si nici Turcescu. Nu ma, e mai simplu sa nu risti nimic, sa cersesti niste bani, pe care nu va trebui sa-i dai inapoi, iar daca afacerea nu merge, asta e, ne reprofilam. Ori daca crezi cu tarie in afacere si ideea ce-o ai in cap, te duci frumos si-ti pui gaj casa si ce bunuri mai ai, scoti bani, si ii dai drumul. Asa se-ntampla in capitalism unde uneori mai ramai si in curu gol, ca nah, nu toate afacerile merg. Dar nuuuu, Turcescu-si face Asociatie unde primeste donatii, in rest el e un capitalism feroce si din sculare-n culcare e cu dreapta-n gura. Mi-e scarba.

  Răspunde

  Thumb up 9 Thumb down 2

 5. Macar daca dadea cartea pe hartie, era utila la ceva, dar asa in pdf ce drac sa faci cu ea?

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 1

  • cartea electronica e viitoru’/ singura problema e ca autoru tre sa iti scrijeleasca tableta ca sa iti dea autograf

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 6. corect. superb spus. in mod normal acesti agarici ar trebui lasati uitarii, ignorati, praful timpului sa cada peste scheletele lor in vesnica uitare. insa cetateanu’ (naivu de romanistan) trebuie sa stie ca pizmasul il pandeste, sa nu cada prada printului nigerian turcestean. antipatic personaj.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 1

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.