Solidaritate cu Andreea Pora? Glumiți, nu?

După ce Gigi Becali a făcut-o pe Andreea Pora „ciocănitoare”, Dan Tapalagă de la B1 a lansat un apel la solidarizare cu ziarista de la 22.

Adică ne-am tâmpit definitiv, sau ce? De când oamenii vocali, agresivi în exprimare, tranșanți și fără dubii au nevoie de apărare din partea celor mulți și muți, eventual și ceva mai educați? De când Andreea Pora, o prezență constantă în emisiunile tv, are nevoie de ajutor pentru a scăpa cu fața curată dintr-un conflict de cuvinte?

Andreea Pora însăși este o persoană care folosește (sper că în cunoștință de cauză) cuvinte dure, tăioase, nu mereu acoperite de documentare jurnalistică adecvată. Andreea Pora dă sentințe, folosește epitete, atacă, e dură, mușcă din dușman.

Ne-am obișnuit ca, pentru că apărem la televizor sau avem la dispoziție spațiu într-o publicație, să ne considerăm superiori celor pe care îi atacăm. Și să credem că ei nu au dreptul să ne răspundă. Credem, mai ales, că ei nu au dreptul să ne răspudă cu aceeași monedă. Nu-i vorba de Becali aici, ci de orice presoană despre care vorbim/scriem noi ziariștii. Becali, evident, este un mârlan. Îi spunem că e mârlan, că e oier, analfabet și prost crescut. Și o spunem public. Atunci de ce el ar aborda un ton de mare boier? O singură dată am încercat să vorbesc la telefon cu el și să obțin niște informații. Discuția n-a durat mult. M-a înjurat, l-am înjurat, asta a fost. Mie nu mi-a ieșit materialul, el și-a făcut numărul, eu m-am enervat, el s-a enervat. End of story. La câte i s-au dat în revista noastră, nu mă așteptam să ne laude și să-mi spună că e un mare admirator de-al nostru. E o chestie asumată.

Cum asumate ar trebui să fie toate pozițiile pe care le avem. Nu poți arunca în stânga și-n dreapta cu verdicte fără să te aștepți la replici egale ca forță. Îl faci pe unul analfabet? Te va face ciocănitoare. Îi spui că e oier? Te va cataloga drept vacă. Ecranul televizorului nu este vestă anti-cuvinte. Dacă nu-ți dozezi părerile și limbajul, așteaptă-te să ți se răspundă la fel. Civilitatea nu este o chestie unilaterală. Trebuie doi participanți, atunci când vorbim despre o discuție.

Așadar, această solidarizare cu Andreea Pora este o mare tâmpenie. Dacă noi, cei care ne considerăm stăpânii cuvintelor, nu suntem în stare să ieșim din rahaturi în care ne băgăm singuri folosind doar bogatul fond lexical al limbii române, înseamnă că suntem, de fapt, niște babe plângăcioase. Și idioate pe de-asupra.

Să lăsăm ipocrizia la o parte. Cine ridică epitetul ar trebui să se asigure mai întâi că poate bara inteligent epitetele celuilalt. Altfel, dacă nu este în stare, să se lase de meserie!

20 comentarii

 1. Becali e si idiot. Ia sa-i fi zis : ” Hai s-o facem pe birou, fa tiganca gaozara imputita ” , si Tapalaga l-ar fi aplaudat .

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Sunt de acord cu tine 100%.
  Respectul se castiga, nu se impune. Iar daca nu-l poti dobandi singur, sprijinul breslei nu demonstreaza decat ca ai esuat jalnic in demersul tau.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. As fi total de acord cu tine daca era vorba de un barbat si nu de o femeie.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Pai de ce sa nu ne solidarizam cu o persoana care este jignita la TV ?! Dvs. vedeti lucrurile foarte simplu „m-a injurat , l-am injurat”. Ei bine domnule practica asta este des intalnita la copii.Nu ati depasit momentul ?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • N-ați înțeles. Discuția dintre mine și el a rămas una privată. Nu am făcut publică înregistrarea. Pora și Becali s-au jignit recirooc, în public. De ce să mă soloidarizez cu unul mai mult decât cu celălalt? Mai ales că presupunem că cel care a dat startul jignirilor – în cazul de față Pora – e un om care are proprietatea termenilor și capacitatea de a-și asuma ceea ce scrie, plus pe cea de a face față căcatului stârnit. Dacă nu poate, să nu se bage în jocuri de oameni mari.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • da. de ce nu? dar putemn sa ne solidarizam si cu Becali. de cate ori a fost jignit si de cate ori a jignit?
   cred ca mai intai au aruncat in el cu epitete au fost jurnalistii. apoi politicienii. si a reactionata asa cum reactioneaza un caine la o lovitura de picior: a muscat sau a marait. pana acum becali nu a sarit la jugulara…

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Daca nici voi, jurnalistii, nu va aparati intre voi, atunci chiar e nasol. Daca nu sunteti in stare sa va aliati (macar profesional, daca nu ideologic) nici in fata lui Gigi Becali, e, sau o sa fie in curand, vai de voi. Un pitecantrop acefal a atacat josnic o femeie. Aici nu mai e vorba de politica, de simpatii sau de orientari. E vorba, pur si simplu, de omenie. Esti om sau nu esti om.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Nu am cum să stau spate în spate cu cineva care primește bani de la stat și, în contul ăstora, înjură dușmanul de clasă politică. Dacă Pora este jurnalist, înseamnă că eu nu sunt, deci se exclude solidaritatea de breaslă.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

   • Lasand la o parte convingerea dvs ca daca esti platit de stat (GDS este platit de stat ?) nu ai voie sa ai simpatii si antipatii politice, sau macar nu ai voie sa ti le exprimi public, a nu lua apararea Andreei Pora in cazul acesta particular inseamna, mai mult sau mai putin, a fi de partea lui Gigi Becali, in general.
    Iar a fi de partea lui Gigi Becali, in general, stiti foarte bine ce inseamna.

    Răspunde

    Thumb up 0 Thumb down 0

  • D-le silent Alex, poate ati avea dreptate, daca doamna Pora s-ar comporta ca o femeie. Tonul, mimica fetei, ranjetele, ceea ce spune, toate astea la un loc, la care trebuie sa adaug autosuficienta, pe care doar idiotii o au, nu au nici o legatura cu statutul de femeie. D-l Becali nu era la un restaurant si a uitat sa ii traga scaunul sa se aseze, nu era la garderoba si a uitat sa-i tina paltonul sa se imbrace, nu era in tramvai si a omis sa ii cedeze locul. D-l Becali, era un candidat care a intrat in direct la TV iar d-na Pora, care l-a atacat ani in sir( si aici nu vorbesc de opinii, vorbesc de insulte groase), nu a putut sa taca. Desi nu agreez stilul niciunuia, au fost pe aceeasi lungime de unda, la acelas nivel. Iar omenia de care vorbeati, sau de faptul ca „esti om sau nu esti”, tare mi-e teama ca, daca am face un sondaj in aceasta privinta, domana Pora s-ar afla la o distanta apreciabila de d-l Becali.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Din pacate,calitatea invitatilor si a moderatorilor din mass-media este atat de jalnica incat astazi a te uita la televizor sau sa citesti un ziar a devenit un generator perpetuu de sila.Atat timp cat informatia a facut loc unui suvoi de invective,de o parte si de alta,cand „uratenia” omeneasca este vedeta tv este greu sa mai distingi,mai ales pentru cei tineri,in ce consta frumusetea spiritului omenesc.Nu este de mirare ca lumea civilizata ne respinge cu atata vehementa.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Celelalte cuvinte

  Andreea Pora pupincurista basista. Tapalaga idem. Exclus solidaritate. Apelativul „ciocanitoare” este o jignire grava?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Nu stiu cum sa iti spun, insa tu nu te poti compara cu Gigi Becali. Hai sa iti dau un exemplu: iti aduci aminte de faza cu „tiganca imputita”? Nimeni nu a stiu numele ei pentru mai mult de 2 zile si nu il stie nici acum, insa de Basescu se scrie in disperare. La fel si cu Gigi, iti aduci aminte de filmuletul de pe youtube cu o ziarista de la Antena 1 care il sunase si pe care o injura Becali cu mare convingere? Nici numele ei nu este cunoscut. Ceva imi spune ca mai multe lume stie de Pora decat de PAH, fie si pentru simplul motiv ca ea este pe sticla si cu acces la mai multi oameni.
  Becali este asa pentru ca este tratat urat? Asta a fost o chestie inteligenta. Imi poti spune cat de urat i-au vorbit Iliescu, Djuvara si Tariceanu ca sa isi permita limbajul folosit cu ei? Asa, pentru cultura mea generala.
  Solidaritatea de breasla duce la sindicat in unele ramuri. Sigur ca nu este cazul intre jurnalisti pentru ca fiecare este platit de alt stapan pentru alte interese.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Am luat-o în plin. Mă tăvălesc încă de durere că nu am notorietatea lui Pora. Sau nu. Am o carieră construită solid, timp de 22 de ani. Sunt ziarist acum, așa cum eram și acum 22 de ani, și voi fi, probabil, încă 22 de ani, cel puțin. Nu m-am victimizat public la fiecare amenințare pe care am primit-o (și am primit câteva) și nu am cerut solodaritate pentru luptele mele mai mult sau mai puțin personale. Etc.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 10. Thomas The Unbeliever

  E cazul clasic de tipa care se ascunde in spatele statutului de femeie pentru a arunca de acolo cu chestii maro.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 11. Adevarul doare, spus pe sleau, in direct. Cum? sa jignesti o doamna la TV? In felul acesta??? stupefactie! Am avut o extraordinara satisfactie atunci cand am vazut spuse fara perdea lucruri pe care le stie toata lumea, chiar daca aceste adevaruri evidente erau rostite de gura spurcata a lu Becali. N-am urmarit, din pacate, si reactiile de indignare deontologica a „jurnalistei”.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 12. Adevarul doare, spus pe sleau, in direct. Cum? sa jignesti o doamna la TV? In felul acesta??? stupefactie! Am avut o extraordinara satisfactie atunci cand am vazut spuse fara perdea lucruri pe care le stie toata lumea, chiar daca aceste adevaruri evidente erau rostite de gura spurcata a lu Becali. N-am urmarit, din pacate, si reactiile de indignare deontologica ale „jurnalistei”.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 13. Noi,romanii, suntem tare prosti!Sau unii dintre noi!Cand iesi pe post iti asumi ceea ce spui si cand ii jignesti pe altii trebuie sa te astepti si la replici. Pora ar trebui sa sa si-o ia cat mai des, mai ales ca atunci cand apare LABE1TV ii injura pe toti fara sa primeasca nici o replica. Cum apare la alte posturi si are alti interlocutori, si-o ia in bot! Oare Mircea Dinescu e tot un analfabet si un oier? Si el i-a tras-o de cate ori a avut ocazia. Adevarul e ca Pora e tare nesuferita si il pupa in cur pe Basescu fara rusine. Asa ca si-o merita, mai ales ca acum nu mai ia bani de la postul public de tv.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 14. am auzit ca este o rețea de hypermarket-uri care îi poartă numele: Hypermarket PORA…

  :O)

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.