Ție cine-ți face agenda?

calmquestions

Am câteva întrebări simple, la care aștept sau nu răspunsuri.

Tu accepți să-ți facă alții agenda? Accepți să ți se spună care e subiectul important și care nu e? Te uiți în fiecare seară la emsiunile despre pensii? Sau urmărești, cu sfințenie, orele nesfârșite de demonizare a lui Băsescu? Te uiți cum e tocat Ponta, indiferenrt de ce-a făcut? Îți place ca un post TV să întoarcă orice pietricică pe dos, ca să-ți arate sub ea un căcat despre care spune că-l va dărâma pe Iohannis?

Sau ești genul care acceptă selecția știrilor făcută de prietenii de pe Facebook (am mai vorbit depre asta)?

Ce citești? Informații, sau opinie? Dacă citești opinie, de ce o faci? Ca să-ți întărești propriile opinii, sau ca să intri după aia și să-l înjuri pe ăla care a scris-o, pentru că nu e de aceeași părere cu tine?

Îți rezervi dreptul de avea propriile opinii? Îți rezervi dreptul de a nu fi de acord cu ceilalți, fie ei minoritari sau majoritari? Dar dreptul de a fi de acord cu alții ți-l permiți? Te plătește cineva pentru asta?

OK, și, atunci, eu de ce dracului n-aș avea aceleași drepturi ca tine? De ce nu pot să-mi fixez singur agenda, de ce nu mă pot informa de unde vreau eu, de ce nu pot încerca să gândesc, să cântăresc singur ce-mi place și ce nu, să am păreri, chiar dacă ție nu-ți convin? De ce trebui să-mi spui tu ce să scriu și ce nu, despre cine să scriu și despre cine nu? De ce să fac ceva ca să-ți par ție „echidistant”? Măcar dacă ai urmări tot ce fac, dacă ai citi și Cațavencii, dacă mi-ai citi blogul și te-ai uita și la Starea Nației. Măcar atâta efort să faci ca să-ți permiți să mă acuzi mai apoi că nu scriu despre unul sau nu dau în altul.

Oricine ai fi, oricine ți-ar face agenda, pe a mea mi-o fac singur. Citesc cam tot ce mai e presă scrisă (nu tipărită, scrisă), citesc bloguri, urmăresc câteva televiziuni, direct sau prin monitorizări. Eu aleg ce este important ca informație, pentru mine. Eu aleg ce comentez, eu aleg ce investighez. Nu-mi fac agenda nici politicienii, nici propagandiștii. Scuze, dar nici cititorii. Dacă pot răspunde la o întrebare, răspund, dacă nu, tac.

Oricine ai fi, nu lăsa pe nimeni să-ți facă agenda! Gândește singur, citește singur, vezi cu ochii tăi și ascultă cu urechile tale. Atât, nu-i complicat.

8 comentarii

 1. Introducere
  Nici mie nu îmi face nimeni agenda, pentru că nu am secretară. În rest, nu mă omor după expresii calchiate după limba engleză, dar respect alegerea autorului.

  Ca toţi fraierii de pe net, am citit povestea despre procesul Mineriadei, de exemplu. Oamenii au motivaţii diverse, eu am citit-o pentru că m-a deranjat titlul. Nu am nicio simpatie pentru Iliescu, dar cred că se putea găsi ceva mai elegant decât aluzia la stenturi. Am aflat apoi că, prin simplul fapt că ţi-am făcut trafic, sunt un înapoiat care trăieşte, se informează şi îşi tratează bolile de pe Facebook. Eh.

  Cuprins
  Ca să răspund la întrebări: nu, cu siguranţă nu citesc atât de mult, nici opinie, nici informaţii. Pentru că nu este meseria mea asta. Ştii la fel de multă anatomie ca un medic? Mă duc la medic tocmai pentru că el are habar despre corpul uman mai bine decât mine. La fel, citesc diverse articole pentru că autorii sunt mai bine informaţi decât mine (sau aşa mă amăgesc eu). Poate, dacă eram ziarist şi eram atât de bine informat, s-ar fi văzut articole cu mai multe trimiteri la documente şi mai puţin eseu pe teme date. Unii ar numi asta chiar alunecare în propagandă, dar eu nu sunt ziarist, aşa că nu aplic etichete.

  Nu, nu intru să înjur. De fapt, nu postez deloc comentarii la articole. Acum postez doar pentru că scria acolo că aştepţi răspunsuri. Dar stai, ai spus că aştepţi răspunsuri sau nu. Trebuia să răspund cu „ai dreptate” sau deloc?

  Încheiere
  Ca să nu o mai lungesc, nu are nimeni dreptul să îţi interzică să scrii absolut din orice perspectivă doreşti, despre ce doreşti. Şi este evident că nu cititorii îţi fac agenda, ei sunt doar instrumentul de făcut trafic. Dă-i încolo de proşti.

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 0

  • Dacă aș lăsa cititorii să-mi facă agenda pentru trafic, aș ajunge mai apoi să mă vait că poporul e prost și nu vrea decât manele și mondenități. So, de aia spun că nu-mi fac cititorii agenda.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 2. euroscepticus

  Nici eu nu permit nimanui sa-mi faca nimeni agenda! Respecte, chiar daca nu suntem de multe ori de acord!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 1

 3. de acord cu ce ai scris – ceva similar am citit refritor la comentarii…….

  suna un pic a „ia lasati-ma si plecati acasa ca eu doar sa vreau sa ma joc”

  nu cred ca era necesar o astfel de postare

  blog-ul seamana un pic cu un magazin , intra lumea cumpara – sau nu si pleaca. mai intra in magazin si persoane pline de noroi – datoria prprietarului este sa sterga pentru urmatorii clienti

  de acord ca scrii ce vrei pentru ca nu ma obliga nimeni sa citesc dar si eu am dreptul (pe care u mi-l oferi) sa scriu ce vreau ….

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

 4. cred ca inteleg eu gresit cum functioneaza blog-ul (sau sper)

  daca termenii sunt civilizati crezi ca e in regula sa nu fiu de acord cu ceea ce scrii si sa te contrazic?

  repet – cu acel ADAUGA UN COMENTARIU e perfect si la tine

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Î=nțelegi greșit cum funcționează blogul, da. Comentariile care apar sunt doar cele pe care le aprob eu, pentru că blogul îmi aparține, plătesc pentru menținerea lui, am dreptul de a alege ce public și ce nu. Atât. În rest, da, poți să nu fii de acord cu mine. Câtă vreme termenii sunt civilizați, e OK.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.