Tradiții marocane de Crăciun

Nu e chiar foarte frumos, dar n-am putut să mă abțin:

„Partea frumoasă a lucrurilor este că acolo Crăciunul va fi unul îmbogăţit cu tradiţii ale prietenilor marocani, filipinezi sau hawaieni, că au pierdut ceva, dar au câştigat, se pare, mult mai mult.”

Fragmentul e parte a unui editorial despre Crăciun scris acum două zile undeva, în presa locală, și vorbește despre crăciunul petrecut de niște români care s-au stabilit în Canada.

Dacă partea cu tradițiile filipinezilor am înțeles-o cât de cât, căci sunt șanse mari ca ăia să fie catolici, dacă la hawaieni mai e cum mai e, că din 1959 sunt parte a SUA, nu pricep cum e cu tradițiile de Crăciun ale marocanilor. Ce fac ăia, ca musulmani? Taie profetul de Ignat, fac sarmale de cămilă, împodobesc palmierul în ajun, ard hașiș în casă, ca să miroasă frumos când vin colindătorii, aruncă batoane de dinamită amorsate ca să demonstreze că se bucură? Chiar nu știu. Are cineva idee care-s tradițiile marocane de Crăciun, că eu n-am prins, de fiecare dată când am fost pe-acolo, decât anotimpuri fără sărbători din astea majore. Adică ce fac de ramadan nu cred că intră la obiceiuri tradiționale de Crăciun…

4 comentarii

 1. o fi vrut să scrie macaronari și a greșit

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Există şi la musulmani o sărbătoare foarte importantă, Aid-El-Kebir, care are loc iarna şi cu ocazia căreia se sacrifică o oaie/capră/cămilă/ce are omul la îndemână.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Da, Stefania, numai că Aid-El-Kabir (Marea sărbătoare) nu are legătură cu Crăciunul. Mai mult, anul acest s-a sărbătorit pe 16 noiembrie, iar anul viitor se va sărbători pe 6 noiembrie.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Ştiu, dar fiind tot iarna, mă gândeam că într-un mediu multicultural se face un mic schimb de tradiţii: unul povesteşte cum sărbătoreşte el Crăciunul, altul Hanukkah, altul Aid, altul Kwanzaa etc. Dar probabil îl supraestimez pe autorul articolului cu pricina.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.