Umilirea nu e bună

coverblogumilirea

Dan Voiculescu a fost condamnat, în 2014, la 10 ani de închisoare. Judecătoarea-vedetă Camelia Bogdan a dispus și confiscarea unei bune părți a averii lui Dan Voiculescu, pentru a se recupera un prejudiciu estimat la 60.000.000 de euro. Dar nu este suficient. O vedem zilele astea, asistând la o descărcare de ură cum rar ne e dat să întâlnim.

Cei care au jucat fotbal în copilărie sau poate mai joacă și azi cu prietenii, știu oarecum despre ce vorbesc. Chiar dacă rămâi cu poarta goală, chiar dacă echipa ta conduce cu 17-0, nu te apuci să înscrii folosindu-ți curul, nu te lași în genunchi pentru a înscrie cu capul… În fine, nu-ți umilești adversarul. (Îmi pare rău, nu știu echivalentul în lumea crudă a fetelor, dar vă puteți imagina, sper.)

Ei bine, mulțimea de tăpălăgi, pantazi, boți, mariani, ciocăzani și cum s-o mai numi ei, talibani furioși și doritori de sânge, par a nu fi jucat vreodată fotbal în copilărie. Pentru că ei își doresc nu doar pedepsirea lui Dan Voiculescu, nu doar recuperarea prejudiciului, ci vor, mai mult decât orice, ca atât Dan Voiculescu, dar și cei asociați cu el (cum ar fi cei de la posturile de televiziune ale familiei Voiculescu) să fie umiliți. Pedeapsa privativă de libertate pentru faptele comise de Voiculescu este prea puțin pentru ei. Faptul că i se iau banii este prea puțin pentru ei. Ei vor să vadă umilință, vor să vadă oameni în genunchi, târându-se în fața lor și cerând milă, cei mai mulți pentru niște lucruri pe care nu le-au făcut

Talibanii nu vor neapărat ca statul să vândă cât mai repede clădirile confiscate de la Voiculescu. Dar vor să-i vadă pe cei de la Antene transmițându-și emisiunile din corturi. Ca să simtă, nenorociții, cum e să lucrezi pentru un infractor. Ei nu vor să vadă mâine banii în conturile ANAF. Știu și ei că e greu să obții 60.000.000 de euro pe niște terenuri care n-au costat niciodată atât și nici nu vor costa. Știu că nimeni nu se înghesuie să cumpere niște clădiri amenajate pentru studiouri de televiziune ca să bage mai apoi milioane bune ca să le reamenajeze pentru birouri. Știu, dar nu asta e miza. Miza e să-l vadă pe Gâdea în stradă, alături de Badea, pentru că aceștia, la rândul lor, i-au călcat în picioare. Mai nasol, i-au călcat în picioare având audiență. Ceea ce mulți dintre cei care vor astăzi umilirea angajaților familiei Voiculescu au încercat să facă, la rându-le, dar nu au reușit.

Acești răzbunători iraționali, acești oameni ai căror ochi plâng de dorul unor imagini umilitoare în care nu mai joacă ei pupând diverse fese, ci pupătorii de fese varanice din partea cealaltă, sunt asemeni unor femei urâte și proaste care se bucură că maquisarzii le tund la chelie pe metresele nemților care au ocupat Franța în al doliea Război Mondial. Dacă n-ar fi fost urâte și proaste, ar fi găsit procedeul odios, pentru că n-ar fi fost respinse de nemți și, implicit, s-ar fi aflat ele în locul vicitimelor acestei umiliri ritualice.

După Primul Război Mondial, la tratatul de la Versailles, câștigătorii s-au comportat identic. Germania a fost umilită. A fost pusă să plătească despăgubiri de război în valoare de 132 de miliarde de mărci-aur. Astăzi, asta ar însemna aproximativ 394 de miliarde de euro. Pe lângă această enormă sumă, Germania a mai fost obligată să liverze gratuit produse industriale și agricole pentru a compensa producția scăzută a unor țări precum Franța. De asemeni, Germania a fost obligată să renunțe la numeroase brevete industriale, ceea ce a avantajat concurența din alte țări. Învingătorii jubilau. Învingătorii își impuseseră punctul de vedere, îi striviseră pe nemți și le savurau umilința. Cu atâtea obligații, nemții aveau să înțeleagă mai bine cine-i șeful și nu ar fi trebuit să mai ridice capul niciodată.

La ce a dus umilința cruntă la care i-au supus pe nemți? În 1931, datoriile Germaniei ajunseseră la 21.514 miliarde de mărci. În 1933, Hitler ajungea cancelar.

Astăzi, Laura Codruța Kövesi, Camelia Bogdan, Dan Tăpălagă, Cristian Pantazi, Andreea Pora, Theodor Baconsky, Mălin Bot, Mircea Marian și mulți, foarte mulți alții se comportă asemeni țanțoșilor rezerviști francezi care, după ce au ocupat bazinul Ruhr-ului, se plimbau provocator pe străzi, pocnindu-i după ceafă pe toți civilii care nu-i salutau cu celeritate. Le doresc mult succes în România urii ce renaște sub ochii noștri.

10 comentarii

 1. Pe Kovesi ai aruncat-o cam aiurea in lista aia, pe judecatoare Nu sunt chiar sigur (:, cu restul e ok :). Eu detest si ANAF si antenele, tocmai pentru ca umilesc in mod… profesionist. In forma continuata. Mi se rupe… camasa de Mila lor, ce ma fac? Taberele vad ca sunt facute si ma uit ca boul ca nu-mi gasesc locul. Cacat.

  Răspunde

  Thumb up 11 Thumb down 3

  • De ce nu si Luluta? Vi se pare ca rechinii bugetofagi sunt vanati aleator de flancul DNA? A avut nevoie de 5 ani pentru afla ce-i la ANrp? Si multe si cumplite alte furtisaguri
   …Am ajuns sa ne multumim cu câteva beliuri publice care ne sunt livrate pe post de justitie endependenta

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Cred ca n-ati citit articolul, despre oamenii din lista se insinua ca ar avea un anume comportament pe care eu unul nu l-am sesizat inca la LCK. Atata tot. In final, n-ar trebui sa ne placa cei ce ne umilesc, fara a le cauta unora scuze ca ne umilesc mai putin sau in mod mai placut. Hint: articolul era ( si) despre umilinta

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • Cand cineva iti insultă inteligența nu se cheamă ca te jigneste, umileste? Dublul standard al Lulutei exact asta face. Si mai pozează in cruciatul anticorupție…

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Asa e! E gretos sa ii vezi pe cei care se umileau la udrea jubilind acum. Mai trebuie sa apara „intrlectualii” natiei cu scrisori deschise. E absolut gretos spectacolul de ambele parti.

  Răspunde

  Thumb up 7 Thumb down 3

 3. Te-au citat aia la Antena 3, acum sa te pregatesti de invazia urii pe aici si pe Facebook. Nu ai dreptul sa fi neutru, ori ii urasti pe antenisti ori pe cei care nu il suporta pe Felix, e interzis !

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 1

  • Au contraire , mon ami…:):):)

   Yo cred ca, dimpotriva Patrick tre` sa ramina NEUTRU…obligatoriu…:)…si, tot asa, cred ca toti cei lecturam p`aici ar trebui sa raminem/fim la fel…

   P.S.:…in ceea ce-l priveste pe Patrick, yo sint linistit…chiar, nu-i iubeste pe antenisti…insa, aici e vorba de altceva…alt/ceva mult, mult mai periculos…

   Waler

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Draga domnule PAH, sunt curioasă dacă ai fi avut aceeași atitudine și dacă erai tu ținta atacurilor murdare ale celor de la Antene. E foarte ușor să faci pe echidistantul când n-ai fost bălăcărit de oamenii ăia. Și ce n-ai înțeles tu e că orice om normal la cap are o problemă cu modul în care cei de la Antene înțeleg să facă „jurnalism”: atacuri murdare, manipulări grosolane și lingușiri grețoase pentru cei ce le joacă în strună. Deci, pardon, dar dacă oamenii ăștia faceau un jurnalism decent, nu polarizau atâtea forțe împotriva lor. Ai observat, spre exemplu, că nimeni nu dă cu rahat înspre Carmen Avram? Oare de ce? Pentru că face un jurnalism de calitate, femeia e mai mult decât decentă. Așa că lasă-mă cu echidistanța ta. Postul ăla putea să fie finanțat și de Hitler. Dacă își făceau treaba cu adevărat profesionist, puțini ar fi fost cei care ar fi jubilat la o situație de genul ăsta.

  Răspunde

  Thumb up 9 Thumb down 4

  • Ati avea dreptate daca cei ce-i acuza ar fi practicat un alt tip de jurnalism. N-au facut ei apologia basismului autoritar si corupt? Mi-e mai greata de astia decat de antenisti. In prostia si nimicnicia lor ultimii au fost mai sinceri…

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 5. un sceptic revoltat

  Daca astia platiti cu punga din sacosa Udrei ar dori sa umileasca Antena 3, ar fi de inteles, intr-un fel, o rafuiala de breasla, un „ba pe-a ma-tii!”, dar ei vor cu orice pret sa umileasca publicul unei televiziuni. Avem televiziuni de pitipoance si manelisti, tabloidizate pana-n gat, la care vin invitati multi dintre elitistii de azi. De ce, naiba, sa n-avem si o televiziune pentru amarati (ca, am inteles, asta-i ultima insulta pe piata media, publicul!)? Intr-o tara cu saracie endemica nu e loc de o televiziune reprezentativa?

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 1

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.