Un român, de ziua lui

S-a născut în 1918, cu 9 luni înainte să se nască România asta Mare pe care o sărbătorim azi. Pe tatăl lui îl chema Charles Abel Laurent Joseph de Hillerin, iar mama sa, înainte de a se numi Ecaterina (Kati) de Hillerin, purta numele Kovacs.

François Henri de Hillerin

François Henri de Hillerin, cum spuneam, e doar cu 9 luni mai mare decât România Mare. Ar fi avut timp, așadar, să-i fie tată. Dar nu-i este și nici n-a pretins asta vreodată. A luptat, însă, în războiul țării lui, România, cu rușii, nemții și care or mai fi fost pe acolo. A fost pilot militar între 1942 și 1944, iar de când a fost lăsat la vatră n-a mai zburat. E doar unul dintre românii devotați dintr-o familie de francezi, un român care, așa cum spunea anul trecut, într-un interviu dat ziarului Adevărul și pe care l-au citit până la ora asta 99 de oameni interesați de istoria țării lor, ar vrea să mai zboare măcar o dată înainte să moară, pentru că în fiecare noapte visează că zboară.

De ziua României mă gândesc dacă visul acestui român este realizabil. În măsura în care am acceptul familiei și al lui, voi încerca să fac în așa fel încât unchiul François să urce iar în carlinga unui avion. E proiectul meu personal și nu e atât de spectaculos ca niște bancuri răsuflate, ca o fasole bine fiartă sau cine știe mai ce, dar e pentru un român care iubește țara asta, chiar dacă numele lui este de Hillerin.

Găsiți-vă fiecare românul, lăsați fasolea la o parte și, poate, ziua asta va însemna ceva, vreodată, și pentru noi.

22 comentarii

 1. sanatate domnului acesta atat de special, foarte tare ideea/intentia, succes sa o „aduci” in real time! apoi sa ne povestesti, bineinteles!! o romanca fara niciun chef de fasole ;-)!!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Bravo Pat! Jos palaria!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Din pacate,PAH-ule,idealurile acelor generatii imi par demult apuse.Nu zic,fiecare padure cu uscaturile ei,dar parca atitea gunoaie care au iesit la suprafata n-au fost niciodata.Pentru mine constituie,zi de zi,o enigma cum de aceasta tara nu se prabuseste.Indeplineste-i aceasta dorinta unchiului tau,fa-l,la inaltimea norilor si la distanta de mizeriile cotidiene,sa-si retraiasca tineretea,sa-si rememoreze camarazii cazuti pentru imbolduri de care astazi lumea e sasistita.”Ultimii mohicani” au plecat sau vor pleca curind in lumea umbrelor,lasind in urma o generatie mai degraba dornica sa arda,nu sa traiasca.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. ete ca am preferat fasolea, cu alti romani, care chiar au cantat si imnul, care e problema? sau e ca la faza cu pitzipoancele, la care se uita toti, dar le urasc cu desavarsireŞ…

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Asta DA atitudine! Bravo! Dacă ai nevoie de spiriduş… sunt pe recepţie! :)

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Pai nu cumva isi risca viata daca urca in avion ? Il mai tine inima la varsta asta – mai ales in Spitfire? …nu vreau sa fiu carcotas,dar nu poti sa nu te gandesti…

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Spitfire era asa, un nume de avion aruncat la întâmplare. Armata română n-a zburat pe așa ceva în al doilea război mondial. Și da, mă gândesc, de aia cred că nu s-a gnândit nimeni la pilotat…

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

   • Io as zice mai bine un 109G, cred ca ar trezi amintiri adevarate in sufletul lui. Sa huruie Daimler-ul la vanatoare de bolsevici.
    Sau poate vreun He sau Ju, daca n-a fost vanator…

    Răspunde

    Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Respectele mele unchiului tau, dar cum se poate sa denigrezi in acest hal fasolea noastra nationala? Tu n-ai facut armata? Nu stii ca fasolea e cea mai puternica arma a soldatului roman?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 8. PAH, mi-au dat lacrimile :) Acum un an jumate asta voiam sa fac, gasisem chiar si un contact la aerodromul de la Clinceni. Am asteptat sa isi revina dupa operatia de la picior, apoi a venit iarna, apoi m-am luat cu altele … Mi-e rusine. Hai sa vorbim si sa vedem cum ne organizam, am mai multe idei…. Si MULTUMESC! :)

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Viaţă lungă unchiului tău!
  P.S. Ce avion a zburat? Dacă a fost la vânătoare, Spitfire nu, probabil IAR 80 sau Bf 109. Sau poate Hurricane (mulţi nu ştiu că din astea chiar am avut…)?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Nu, n-a zburat pe Spitfire. A fost în Escadrila 113 de legătură și a zburat, cel mai probabil, pe Fleet F-10G, iar apoi pe HE 112. Dar nu bag mâna în foc.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 10. cel mai mare roman a fost un neamt (Carol I). de ce nu ar putea fi si un francez, la fel de bine, un mare/bun roman?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 11. PAH
  December 2nd, 2011 – 00:52″ N-am făcut armata „..Si de ce esti asa de ..”Mandru..?!!..Si apropo de „fasole..mi se pare mie sau ti sa urcat la…”mansarda”?!![de-ti dai atatea..ifose”frantuzesti-evreiesti..[ABEL..]]..aviatia romana sa limitat doar la cativa piloti adevarati[AGARICI,IONEL FERNIC.,de ex…],restul faceau ..”animatie”..iar acum se cred..”eroi”!!
  PS. Stiu ca adevarul va..supara!!,ca si istoria romanilor..[pe care ,insinuant ii desconsiderati si ..jigniti]

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Nu stiu cum de comentariul dumneavoastră n-a trecut prin moderare. Probabil că ați spus, la un momentdat, ceva interesant/inteligent. Nu e cazul și acum. Pe lângă idioțeniile pe care le-am mai văzut și când comentați pe site-ul revistei, veniți cu adăugiri interessante: agramatism, antisemitism etc. Mai încercați.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 12. cred ca cel mai bine ar fii sa se caute o solutie de pilotaj in tandem vazut cit costa si sa incercam sa-i oferim acestui domn o bucurie un moment frumos.cred ca este cea mai simpla si eficienta metoda de implinire a acestui vis.ce ziceti facem o incercare?

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 13. @PAH

  nu stiu de Spitfire, dar la Clinceni sigur avem intrare si presimt ca vom gasi si complici buni pe acolo :)

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 14. Patrick, t’est digne de tes ailleux, bravo, lâche rien, continue car ça paie.
  Si nu te uita la toti nechematii.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.