Unde vă grăbeați așa, domnule popor român?

undenegrebeam

(Textul ăsta-i despre noi, e-un text simplu despre vaci și boi – eu inclus)

Ai stat 26 de ani pe curul tău, așteptând cuminte, cu frâna trasă ba de Iliescu, ba de Constantinescu, ba de Băsescu.

Ai stat 26 de ani blocat în traficul de influență, abuzul de funcție și în jaful generalizat. Că semaforul îți arăta roșu sau verde, tot aia a fost. Tu stăteai pe loc. Treceau pe lângă tine, vâjâind, mașini mai proaste, bulgărești – poate, slovace, cehești, ungurești, poloneze, lituaniene, letone, croate, slovace. Ce dacă? Tu te țineai tare. Blocat, fără să te poți mișca, dar consolându-te cu icoanele și mirositoarele atârnate de oglinda în care te tot privești de atâta vreme ca să-ți confirmi că ești #frumos. #șideștept.

Ai stat. Am stat. Gata, nu mai discutăm trecutul, e vremea unui reset. Și a unui reboot.

De data asta băgăm împreună cheia în contact. Învârtim puțin. Gata, a pornit. Avem un motor turat la maxim. Super. Ce facem cu el?

Îl punem pe mașina de vot? Nu, clar. Îl împrumutăm mașinii de propagandă? Da’ ce, suntem proști? Adică da, am fost, da’ suntem în continuare? Nț!

Buun. Ne-am lămurit. Nu suntem proști. Nici nu ne înmatriculăm mașina pe Bulgaria, cum sugerează Calimente. Și ce mașină tare avem: 30.000 de turații pe seară numai în București. Curat aspirator de politicieni. Îmi și imaginez un youtube asaltat de filmulețe gen “Țăran în parlament”: “Vai, dar ce avem noi aici, 30.000 de oameni care cer alegeri anticipate, care cer demisia celorlalți, care ne iubesc pe noi și planurile noastre. Dar, vai, ai cui sunt acești alegători?…”

Ar fi păcat.

Pe bune dacă n-ar fi păcat. Adică, după 26 de ani în care am așteptat ca proștii, să fi primit, în sfârșit, cea mai puternică mașină din viața noastră și, totuși, să dăm iar cheile unor parveniți. Să folosim cel mai tare vehicul pe care l-am avut din 1989 încoace pentru a fute câte un politician, pe rând, când, de fapt, am putea să-i futem pe toți de-odată.

Un guvern “de uniune națională” nu înseamnă decât un plasture infectat pe rănile noastre deja supurânde. Alegerile anticipate n-ar fi decât un brânci spre slănină dat unor buldogi înfometați.

Ne grăbim chiar atât de tare?

După 26 de ani? Ei, hai…

Putem face ceva cu actualele partide? Cu actuala clasă politică?

Chiar am putea. Doar avem cel mai tare vehicul din istoria vehiculelor electorale, nu? Îi luăm de aripi și îi urcăm lângă noi. De data asta noi conducem, iar ei sunt copiloți. Unii cuminți, care nu dictează traseul, ci îl urmează docili pe cel ales de noi.

Îi mai plimbăm puțin, câteva zile sau săptămâni, prin țară. Pe autostrăzile pe care nu le-au făcut, prin gropile pe care le-au plătit ca pe niște exploatări de diamante, prin parcările care nu există în marile și micile orașe. Le arătăm cum nu e și le povestim cum ar fi putut să fie, dacă n-ar fi furat atât.

După care, brusc, terminăm cu metaforele.

Ei au de făcut cam așa:

 • ca parlamentari încă în funcție, dau o lege prin care stabilesc alcătuirea, prin alegeri, a unei adunări constituante;
 • adunarea constituantă are termen de un an pentru a elabora o nouă Constituție. După finalizarea Constituției, supunerea ei unui referendum, validarea referendumului și intrarea în vigoare a noii Constituții, constituanta își încetează existența și este înlocuită de un parlament normal, rezultat în urma alegerilor;
 • după emiterea legii prin care se alcătuiește constituanta, actualul parlament demisionează în bloc, lăsând 45 de zile până la alegerea adunării constituante;
 • în aceeași zi cu alegerea adunării constituante se supune referendumului și forma de guvernământ: republică prezidențială, republică semiprezidențială, republică parlamentară, monarhie etc. Ca să știe oamenii ăia pe ce lucrează.

Ăsta e, din punctul meu de vedere, un proiect pentru care merită să stai în stradă și să turezi motorul seară de seară. Altfel, fără schimbarea Constituției, e doar o grabă inutilă care nu poate sfârși altundeva decât într-un stâlp de pe marginea drumului, cu SMURD-ul la căpătâi. Că popii nu vin decât invitați.

15 comentarii

 1. sorin gociu

  la masina asta a venit unul si a inceput sa o impinga din spate. si romanu’ ce face? se da jos si-l ia la palme pe cel care impingea. „bai boule, vezi ca asta e masina lui tata, si nu pui tu mana pe ea, asa, ca vrei tu… uite, i-ai luat vopseaua… bai boule!”. de cine o fi vorba? asa-i ca v-am bagat in ceata?

  Răspunde

  Thumb up 4 Thumb down 2

 2. sorin gociu

  referendum? de ce? asa ca sa mai aruncam niste bani pe freastra? doar stim ce se intampla dupa un referendum (2009, unicameral, 300… va spune ceva?) in Romania, nu? nimic…

  Răspunde

  Thumb up 4 Thumb down 1

 3. Am inteles bine? E vorba nu de unu ci de doua referendumuri in interval de un an .

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 1

  • Da. Să nu spuneți că e scump sau ceva similar, pentru că ăsta nu e un argument. L-a mai incercat si guvernarea PDL in 2012, cand a propus comasarea alegerilor.ncica era mia eftin asa. Cand, de fapt, mult mai ieftin erasa nu fure ei.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Pare frumos ce spuneti, dar e idealist spre utopic. Nu cred sa reuseasca strada sa impuna asa ceva. O sa se dea loviti la cvorum decat sa voteze, etc etc.
  Resetul e posibil doar la vot. Sa raspandim ideea ca nu mai trebuie votati NICI UNUL din cei care au fost alesi pana acum, de la consiliul comunal din Dosu Napului si pana la presedinte. Nici individual, nici pe liste, nicicum. Si nicio lista care contine macar un singur astfel de nume. Si niciun partid din cele care sunt acum in Parlament, indiferent pe cine si-ar pune pe liste – nici pe Hristos daca si-l pun la PSD, PNL, etc nu trebuie sa-l votam.
  E, sigur ca asta nu-i impiedica sa re-candideze pe Ponta, Boc, [n-are rost sa continui lista de nume] si nici pe aia din familiile lor si din gastile lor de interese sa-i voteze. Sa-i voteze ma-sa pe care si-au trecut averile.
  Dar am avea sansa sa trimitem in Parlament / structuri locale oameni DIN AFARA sistemului, cu mandatul „strazii” sa fluiere in biserica, sa le bage bete in roate, sa expuna orice sobolanie, orice vot pe interese, orice banuiala de spaga.
  N-ar muri sistemul peste noapte. Dintre alesii cei noi, am da si rateuri cu figuri gen PPDD – dar nu cu toti, in timp ce dintre actualii, oricare e un loz necastigator.
  Lustratie, cum ar veni, dar nu printr-o discriminare legala, greu de constitutionalizat, ci PRIN VOT.
  O fi si-asta o utopie? Argumente, va rog.

  Răspunde

  Thumb up 3 Thumb down 0

 5. Doh! Ce propun eu se poate si cu, si fara, si dupa minunea dv. constitutionala. Hai sa incercam pe mai multe cai!

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Felix Brandenburger

   FARA COMUNISTII ACEIA ODIOSI, care s-au varat peste tot in toate structurile tarii! Afara cu ei de pe liste! Nu este discriminare! Ei care au fost implicati si in trecut si in prezent (direct sau indirect) in anumite scheme de coruptie, ei care au crescut si invatat si unsi cu toate alifiile dictaturii comuniste, si sant “vulpi batrane”–afara cu ei de pe listele de vot. Nu este discriminare sa nu puneti pe lista aceia care v-au adus o astfel de opresie sociala! Puneti-va tineri cu scoala buna si studii in Occident (America sau Germania, Canada, Anglia, Australia). In varsta de la 40 de ani pana la 46. Acestia nu au avut timp sa invete sa devina “vulpoi batrani” la focul dictaturii ceausiste Altceva, acesti tineri sa nu fie din familii de comunisti infierati. Daca ar fi Crestini din familii crestine, ar ajuta la selectie! Dar, atentie mare, la acei “liberali” care au potentialul de-a va aduce desfraul social din Occident. Acesta, noua nu ne place de loc aici in Vest, si cred ca nici voua! Dar, l-am gasit aici cand am venit, si nu se poate schimba din cauza tribunalelor noastre care nu au sira spinarii!
   Grabiti-va…vine iarna! Alegeti-va un lider cu vre-o doua doctorate in jurisprudenta si economie libera de piata! Trebuie sa fie jurist cinstit si sa stie sa conduca economia libera de piata! Altfel, cei care-i alegeti vor trebui sa-si caute Consiliri Juridici (tot tineri pana la 45 de ani) si Profesori de Economie libera de piata (tot tineri)! Good Luck and God bless you all!

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Patrick, in momentul asta ar fi doua bube mari, nu una: Constitutia si legile electorale. Zic legi, ca-s mai multe. Adunarea constituanta, asa cum o gandesti tu, n-ar putea sa le dreaga pe amandoua.
  Doi la mana: conform carei legi s-ar alege adunarea asta? Iti amintesti ca ne-au mai tras-o o data. Uite cvorumul, nu e cvorumul…etc. Parca vad ca-si baga nasu` si CC…In plus, vine iarna, se raceste vremea, se raceste treaba.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 7. Marin Laura

  Felicitari pentru articol, este cea mai tare chestie pe care am citit-o zilele astea. Pacat ca astfel de idei nu se contureaza si in piata.

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

 8. Da, foarte bune ideile propuse. Practic orice altceva nu inseamna decit o perpetuare a situatiei de acum, nu vedeti ca nu pricepe niciunul din politicieni ca trebuie sa plece? Zgonea, dragnea, blaga, gorghiu, sint bine mersi, ba chiar vin cu propuneri de solutii cind ei nu vad ca sint parte a problemei, nu au cum sa vina cu solutia.
  Citeva adaugiri din puctul meu de vedere:
  – In constituanta se interzice candidatura oricarui cetatean care a mai fost parlamentar pina acum. Aceasta constituanta va fi votata pe legile strimbe de acum, fara vot prin corespondenta, cu aceleasi probleme cu galetile si votul multiplu si turism si ar fi bine sa aiba si altii o sansa, altfel alegem o constituanta in proportie de 70% aceeasi ca si pina acum.
  – Constituanta are termen un an sa rezolve constitutia, si legile electorale. La urmatorul parlament ales dupa noile legi au voie si fostii.
  Si da, trebuie referendumuri, trebuie sa mai luam si noi decizii dupa 25 de ani de incompetenti si rau voitori si penali si spagari.
  Am citit pe sarite sau nu ai amintit de guvern de specialisti? Sigur se gasesc specialisti care sa administreze tara un an de zile. Isarescu, Aurescu, Ciolos, Leonard Orban numai citeva nume care imi vin in minte.

  Răspunde

  Thumb up 1 Thumb down 0

 9. Cateva ganduri si intrebari despre cele propuse:
  1. Trebuie sa ne eliberam de iluzia ca vom progresa doar schimband legi (Constitutia, Codul Electoral etc) si nu mentalitati. O lege cat de buna daca nu este aplicata, sau este aplicata defectuos sau cu rea credinta nu va duce la rezulatatul scontat. Iar cei ce aplica legea sunt oamenii, deci si acolo trebuie o schimbare, mult mai importanta si mai greu de facut.
  2. Vrem sa schimbam Constitutia, bun. Cu cine o facem? Tot cu aceiasi parlamentari care nu au fost in stare sa-si reduca numarul, desi asa au decis cei pe care trebuie sa-i reprezinte? Sau care nu reusesc sa voteze pentru inceperea urmaririi penale decat pe sarite si cu scandal? Sau dintre care 20% au probleme cu justitia, iar restul nu au fost inca prinsi? Sa nu ne amagim cu idea ca o adunare constituanta ar fi mult diferita fata de parlamentul actual, sistemul politic nu este inca infrant, ba dinpotriva este inca puternic si foarte parsiv si ca stii sa-si plaseze oamenii.
  3. Ce ne garanteaza ca noua Constitutie va fi mai buna decat cea actuala? Macar cea actuala stim cum functioneaza, ce plusuri si minusuri are si, cel mai important, s-a format deja o jurisprudenta care clarifica multe pasaje ambigue. Juristii stiu ce importata are acest aspect. In plus, stim exact ce anume ne deranjeaza la actuala Constitutie?
  4. Daca schimbam Constitutia si functiile importante ale statului le populam tot cu aceiasi oameni va fi mai bine? Nu cred, vezi primul punct.
  5. Trebuie sa ne hotaram ce vrem: anticipate sau revizuirea legilor electorale, Constitutie etc. O revizuire a legilor dureaza (fara sa luam in calcul eventuale tergiversari), ele trebuiesc elaborate, dezbatute (tot de actualul parlament), votate, asta in timp ce in mai putin de un an vom avea alegeri la termen. Deci strict din punct de vedere al timpului si legi noi si anticipate nu merge.
  6. A doua iluzie de care trebuie sa ne eliberam este ca daca facem acum ceva vom rezolva problema. Trebuie sa facem acum, si peste o saptamana si peste o luna si peste un an si asa mai departe. De fapt trebuie sa ne preocupe zi de zi ce se intampla in politica si sa iesim in strada pentu a corecta derapajele. O data la 25 de ani nu este suficient, oricat de multi oameni s-ar strange la demonstratie. A avea o tara in care sa se poata trai corect, este un proces lung si plicticos care cere perseverenta.
  7. Ne-am revoltat impotriva autoritatiilor datorita tragediei intamplate, dar de ce nu ne-am revoltat impotriva noastra ca nu am iesit in strada cand s-a incercat schimbarea legilor anticoruptie, cand procurori eficienti au fost eliberati din functie, cand nu s-a votat inceperea urmaririi penale, cand ministrii cu dosar penal au fost mentinuti in guvern cat si in multe alte cazuri. Daca am fi iesit atunci in strada poate autoritatiile si-ar fi facut treaba si in Colectiv nu ar fi luat foc. Tot asa vrem invatamant de calitate, dar cati au protestat cand cazuri de plagiat dovedite nu au avut nicio urmare?

  Răspunde

  Thumb up 4 Thumb down 0

 10. Ideal , toate hotararile importante ar trebui votate de cetateni si nu de reprezentantii lor(parlamentarii care au uitat ca sunt reprezentativi si ca ar trebui la orice vot de lege sa se consulte cu alegatorii).Dar si printre cetateni sunt acel fond profund care voteaza de 25 de ani intr-un singur fel:deci nu..
  Atunci nu ramane decat presiunea strazii.. fiecare greseala sa fie taxata cu iesirea in strada.. si cei care ies la bucuresti(care se si vad cel mai bine ).. par mai isteti decat cei care nu ies .sunt asteptari prea mari pe iohanis dar nu cred ca le mai poate satisface(simplul fapt ca nu se hotaraste sa stea la bucuresti arata ca nu simte ca acolo ii e locul) ca sa mai fie cautionat in alb .

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 11. nu cred ca e cea mai buna solutie cea pusa de tine, dar merita luata in calcul. e serioasa, e documentata, nimicc de zis, dar eu sunt de parere ca exista gramada de legi care nu sunt aplicate sau sunt aplicate stramb sau au norme de aplicare, asa ca s-ar putea face ceva si pe baza actualei constitutii, asa iorgovaneasca cum e ea.
  pe termen mediu si lung, schimbarea legilor strambe si modificarea legilor administratiei. dar pana la aia, pe termen scurt, iti trebuie o noua clasa politica.
  cum faci rost de astia, in conditiile concrete a unei tari in care se voteaza in functie de galeti, ulei etc?
  desi a mai pus cineva problema asta, insist:
  calcularea exacta a numarului de cetateni cu drept de vot: exista institutul national de statistica si o curte constitutionala; daca nu ei, atunci care pacatele mele o fi institutia aceea, dar sa se ocupe cat de repede de asta (nu de azi pe maine, ca dup-aia iar iasa cu greseli). ca cel putin de la alegerile din 2004 incoace se tot bate apa-n piua si desi s-au dat pe ici pe colo condamnari cu suspendare (ca deh, capul lui dracnea vrem…) esenta e aceeasi. daca maine avem alegeri, iara o sa fie bordei verde capitala turismului romanesc.
  schimbare la legile partidelor politice si cele care reglementeaza procesul electoral: cum beeeeeeeeep sa ajunga in parlament oameni ca invatatoarea grevista sau ca michi bacshish? pai pe aia nu ii votteaza nici mortii sus-numitului dragnea. ca sa nu mai vorbesc de faptul ca niste oameni care ajung parlamentari prin redistribuiri ne spun cum sa votam si ca tot noi suntem prostii care nu inteleg ideea de democratie parlamentara. nu bai nene, nu se mai poate accepta ca un viitor basescu sa faca un viitor guvern pe baza de „solutia imorala” sau cum am auzit zilele astea, ca de unpr depinde formarea oricarui guvern. a propos, cunoasteti pe cineva care a votat unpr? ma gandesc si eu la solutia cvasi-extrema si usor nedemocratica de a interzice participarea la procesul electoral al un ei categorii de oameni, incepand cu o mare parte din politicieni si terminand cu tot soiul de mici infractori. macar sa ii scoatem definitiv din carti pe cei cu condamnari, fie ele si de 1 luna cu suspendare.
  eh da, dup-aia discutam daca schimbam constitutia sau facem alegeri la termen
  asa de putina lume intelege ca ceea ce vrea strada asta e schimbarea modului in care se face politica? ca lumea s-a saturat de faptul ca oamenii astia sunt deasupra legii?
  sper ca totusi de data asta sa iasa bine.

  Răspunde

  Thumb up 2 Thumb down 0

 12. Cretineală la cap. Constituţia trebuie schimbată în cu totul alte locuri, nu la forma de guvernământ, care așa cum e acum e foarte bună…Nu forma de guvernământ a terminat ţara asta

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 2

  • Hai că mă enervez. Cretin e ăla care nu paote înțelege niște lucruri scrise foarte clar. Unde scrie că trebuie schimbată forma de guvernământ? Scrie doar că ar trebui făcut un referendum pentru stabilirea acestei forme de guvernământ.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.