Vai, ce ne facem cu câinii fără stăpân?

După ce o femeie a murit în urma atacurilor unei haite de maidanezi, presa a început să dezbată adânc problema, întrebându-se cine este de vină, cine trebuie să plătescă, ce ne facem cu maidanezii, cum rezolvăm problema. Profesionalism împins, ca de obiecei, la extrem.

Aceste întrebări, însă, nu aveau de ce să existe. Nu atâta vreme cât există deja un răspuns. Și nu de azi de ieri, ci din 2001.

În 2001 a fost emisă o ordonanță de urgență (155/2001), aprobată prin legea 227/2002 și modificată în 2006, prin legea 391/2006. Găsiți totul aici.

Pe scurt, încă din 2002 consiliile locale aveau obligația de a înființa servici pentru „gestionarea câinilor fără stăpân” și adăposturi pentru aceștia. Câinii fără stăpân care nu sunt adoptați în termen de 7 zile de la aducerea în adăpost sunt, conform legii, eutanasiați, cu respectarea a o mulțime de norme europene. PUNCT.

Așadar nu sunt prea multe de spus, prea multe de descoperit. Există o lege care reglementează de 9 ani aceste probleme. Câinii fără stăpân din Sectorul 5 sunt responsabilitatea consiliului local al Sectorului 5. Acei câini, pe care nu i-a adoptat nimeni, trebuiau să fie în adăpost de multă vreme. Neadoptați, erau și morți de multă vreme. Și așa mai departe.

Pentru faptul că acei câini nu erau nici în adăpost și nici eutanasiați, consiliul local al Sectorului 5 este pasibil de amendă între 1.000 și 2.500 de lei. Câinii fără stăpân fiind responsabilitatea lor, membrii consiliului local al Sectorului 5 sunt vinovați (legal, nu numai moral) de moartea acelei femi. Restul sunt dezbateri inutile. Decât să ne dăm cu părerea despre noi măsuri de rezolvare a situației câinilor vagabonzi, mai bine ne unim forțele și milităm pentru aplicarea legislației existente.

6 comentarii

 1. In sfarsit cineva in cunostinta de cauza. Dau pe Twitter articolul. Ai dreptate, nu ne trebuie legi noi, trebuie sa le aplicam pe cele vechi. Primaria sectorului 5 ar trebui cercetata penal. Zic si yo…

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. In cazul in care cineva a semnat ca are cainii respectivi in grija nu e vina primariei. Cand am sunat eu la un moment dat mi-au spus ca numele persoanei este „confidential”

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. E incredibil cum la fiecare luna subiectul cu maidanezii face subiectul de prima pagina, iar primaria nu rezolva nimic, eventual cate un heirupism de imagine: prind doi trei caini si atat. Dupa doua zile, apare alt subiect, alte stiri, alti arestati, un incendiu sau un supermarket scufundat.
  Cum e posibil asa ceva?? Oamenii sunt muscati in masa de aceste animale scapate de sub orice control ca niste sobolani mai mari si mai inteligenti.
  Mama a fost muscata de trei ori in ultimii zece ani de caini.
  Primaria nu-si face treaba!
  Oamenii nu ies in strada sa protesteze impotriva acestei situatii.
  Copii vostri sunt in siguranta?
  Daca autoritatile nu-si fac treaba, eu o sa incep sa-mi fac dreptate singur! O sa pregatesc otrava si o sa incep sa fac curat la mine in cartier.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Ultima lege in domeniu este Legea 9/2008 care vine sa completeze Legea 205/2004. Iar articolul 19 spune ca „Animalele nu vor fi supuse unor suferinte inutile in cazul sacrificarii sau uciderii”. La Petrosani au fost stropiti cu pacura si arsi. La Slatina omorati cu sapa si aruncati in rau. La Sibiu stropiti cu apa in toiul iernii si lasati sa inghete. La Bucuresti, de Basescu. Corect, hai sa aplicam legea, dar pentru toata lumea, nu doar pentru catei.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Asta este legea protecției animalelor, nu? Foarte corect ce spui, iar legea gestionării câinilor fără stăpân spune foarte clar în ce condiții sunt eutanasiați aceștia. Cruzimea față de animale este nu doar o tâmpenie ci, pe alocuri, e chiar penală. Evident că susțin aplicarea legii pentru toată lumea și, în primul rând aplicarea ei oamenilor.

   Răspunde

   Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Ca de obicei la noi se dezbate si nu se rezolva nimic, sunt de vina autoritatiile, sunt de vina iubitorii de patrupede pentru ca in loc sa ii adopte ei le dau de mancare si le improvizeaza tot soiu de adaposturi din cutii de carton in fata blocurilor, sunt de vina chiar si cei care sunt muscati pentru ca nu e asa „nu au fost muscati degeaba si in definitiv ce cautatu domne acolo pe teritoriu animalelor”.
  Stirea asta va ajunge incet pe pagina 3-4 si apoi va disparea.. pana la urmatorul caz de crima caineasca.

  Răspunde

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.